Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Szuperbruttó, cafeteria, stb - Adóösszevonások a Fidesz-tervekben

Fidesz a jelenlegi 52-ből 12-16 adónemet törölne el vagy vonna össze; a három éves adócsökkentési program július 1-jén indulna.

Matolcsy György, az Orbán-kormány leendő nemzetgazdasági minisztere a TV2 Mokka című műsorában pénteken azt mondta: egyértelműen lesz adócsökkentés július 1-jétől, amikor elindul egy három éves adócsökkentési program.

Leszögezte: a jelenlegi 52 adónemből a Fidesz, 12-16 adónemet törölne el, vagy vonna össze, ez a folyamat július 1-jétől indulna. A miniszteri szék várományosa szerint az szja-hoz, a társasági adóhoz is hozzá kell nyúlni, ahogy a járulékokhoz is. Kijelentette: a szuperbruttósítást kivonják a rendszerből.

Arra a kérdésre, hogy az szja esetében a kulcsok és a sávhatárok változtatását tervezik-e, azt felelte: mindent terveznek, ami a "könnyíti az életet, több jövedelmet hagy az embereknél".

Mint mondta, párhuzamosan az adónemek változtatásával a bürokráciát is csökkentik; egy friss elemzésre hivatkozva leszögezte: Magyarországon 2.800 milliárd forintot visz el az adóbürokrácia. A bürokrácián 20 százalékot kellene "vágni" július 1-jétől egy éven keresztül - emelte ki.
Matolcs György leszögezte hogy először is megszüntetik a "félszuper" bruttósítást, a munkaadói járulékot kiveszik az adóalapból, ami önmagában jelentősen emeli majd az embereknél maradó jövedelmet. "A szuperbruttósítást kivonjuk a rendszerből, mert ez rejtett adó" - fogalmazott.

Arról nem tudott nyilatkozni, hogy ezt visszamenőleg teszik-e meg. Mint mondta, ha olyan helyzetben lesznek, hogy ez megoldható, akkor megteszik, de a cél, hogy a magyar gazdaságot "előre juttassák levegőhöz".

A munkaadói járulékot 5-10 ponttal kell csökkenteni a leendő miniszter szerint, de ennek három éves elosztása attól függ, "mit talál" Varga Mihály munkacsoportja.

Matolcsy György szerint a cél, hogy a teljes adóterhelés egyharmaddal csökkenjen. Elsőként nagy valószínűséggel olyan adónemeket törölnek el, illetve csökkentenek, amelyek a vállalkozói szférában gátolják a munkahelyteremtést.

A leendő miniszter egy kérdésre válaszolva szólt arról is: a devizahiteleseknek felkínálják a jelzáloghitelek "forintosításának" lehetőségét egy állami devizakövetelési alapon keresztül. Megjegyezte, hogy ez a megoldás - aminek részleteit most dolgozzák ki, és ami egyébként már nyolc országban működik - "sokba kerül majd a bankrendszernek".

Olvasóink írták

  • 6. Agent 2010. május 10. 11:06
    „3, néma gyereknek anyja sem érti a szavát, kár vitatni:)”
  • 5. Primax 2010. május 09. 22:20
    „" Csak az ugasson aki szavazott! A többinek: kuss a neve!" ( széchenyi12 #4. )
    "Ugathat", aki szavazott.
    Felesleges : a narancsosok jól átvágtak mindenkit a palánkon.
    Ezt a "kuss a neve" társaság nagyon jól tudja.
    Az ugatósok meg hamarosan rájönnek úgyis.”
  • 4. széchenyi12 2010. május 09. 18:44
    „Primax: ezek az emberek el se mentek szavazni. Akik nem mentek el szavazni, azoknak semmi véleményük, beleszólásuk se legyen a nagyok dolgába....ha érted mire gondolok!
    Csak az ugasson aki szavazott! A többinek: kuss a neve!”
  • 3. Primax 2010. május 08. 19:24
    „A FIDESZ - tegyük gyorsan hozzá : törvényesen - tulajdonképpen azt csinál, amit akar.
    Érdekes dolog azonban ez a kétharmad.
    A 8.034.394 fő szavazásra jogosult állampolgárból 5.328.102 állampolgár - ez a a választásra jogosultak 66,31 ( ! ! ! ) %-a - nem szavazott a FIDESZ-KDNP közös listájára.
    Pontosabban : a kétharmad nem a FIDESZ-KDNP-re voksolt.
    Lehet persze megmagyarázni ezt is , de a számok - bizony - makacs dolgok.
    Ennyit a kétharmadról.”
  • 2. sj_666 2010. május 07. 11:04
    „Ha pl. a nyugdíjpénztári egyenlegem X Ft, és a 10 éves várakozási idő után kiveszem mind a tőkét, mind a hozamot, akkor az SZJA és EHO fizetési kötelezettségemet a pénztár nem a létező X Ft után vonja le, illetve terheli rám, hanem X-szer 1,27 Ft után. Tehát egy virtuális, nem létező pénzt adóztatnak meg.
    Az már csak hab a tortán, hogy 5 mFt alatti éves jövedelemről tett nyilatkozatom ellenére 32 %-os SZJA-kulcsot alkalmaznak (ez ráadásul még a nem túl ügyfélbarát APEH szerint is törvényellenes), valamint az EHO fizetési kötelezettséget, amely a tárgyhót követő 12. napig fizetendő, egyszerűen rámtestálja a pénztár.
    A szuperbruttósítás analógiájára legközelebb bemegyek az OTP-be és a munkahelyemről átutalt összeg 1,27-szeresét kérem számomra átadni, hivatkozva a "szuperbuttóra".
    Még egyszer nyomatékosan felhívnám az illetékesek figyelmét arra, hogy az un. "szuperbruttó" elnevezésű rejtett adót sürgősen szüntessék meg visszamenőleg 2010.jan. 01-től kezdődően, mivel ez egy virtuális pénz,
    teljesen logikátlan és értelmetlen nonszensz. Jellemző, hogy a világon eddig két országban működik, Izraelben és Magyarországon (vajon mely "magyar" döntéshozók számára volt ez követendő példa?)”
  • 1. kefefejű 2010. május 07. 09:20
    „Szuper. Most már csak azt kellene eldöntenem, hogy kinek a nyilatkozatát vegyem igaznak:
    az orbánét, a kövérét, a pokorniét, vagy a matolcsyét. Merthogy mindegyik különbözik...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkedik a kőolaj ára

Erősödött a kőolaj ára pénteken reggel elsősorban a dollár gyengülésére, miután az energiahordozó… Tovább olvasom