Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

SZJA - Az adójóváírást szűkítik - Kevesebb lesz a fizetés?

A kormány a társadalmi igazságtalanságok megszüntetése miatt döntött az adójóváírás szűkítése mellett.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye rögzíti, hogy az előző kormány által bevezetett "szuperbruttósítás" fokozatos megszüntetése a következő két évben további 4,32 százalékponttal csökkenti a munkavállalók terheit. A kormány a hazai közteherviselési rendszer felülvizsgálata, a gazdasági szereplők véleményének megismerése, illetve az adózással kapcsolatos nemzetközi tapasztalatok, tendenciák áttekintése után határozott 2010 tavaszán a személyi jövedelemadó rendszer gyökeres átalakításáról.

Ez az átalakítás több cél fogalmazott meg, mint a személyi jövedelemadózás rendszerének leegyszerűsítése, az arányosság, az egyenlő társadalmi szerepvállalás megteremtése, az adóterhelés csökkentése és az adóbázis szélesítése. Ezen célok teljesülése folyamatosan prioritást élvez, melyet jól példáz a 2010 őszén benyújtott adócsomag és a múlt héten bemutatott Konvergencia Program is. Az őszi törvénymódosításokkal a kormány garanciát vállalt arra, hogy leveti a szocialisták örökségét, és valódi 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó rendszert vezet be. Az előző kormány által bevezetett "szuperbruttósítás" fokozatos megszüntetése a következő két évben további 4,32 százalékponttal csökkenti a munkavállalók terheit, egyúttal megemeli az elkölthető jövedelmeket. (Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 2011-ben 100 forint bér 1,27 szorzóval válik szuperbruttóvá, jövőre a szorzó megfeleződik, azaz 1,135 lesz, majd 2013-ban megszűnik a szuperbruttósítás.)

A Konvergencia Programban meghatározott adójóváírás szűkítésére vonatkozó utalásokkal egy újabb torzító tényezőt kíván a kormány minimalizálni - áll a közleményben. A kormány az elkövetkezendő években is folytatni kívánja a megkezdett munkát és szakítva a korábbi hagyományokkal, egy valódi, arányos, alacsony kulcsú személyi jövedelemadót kíván bevezetni. Ennek megfelelően átgondolásra szorul, hogy az adózásnak a jövőben is kell-e szociális elemeket tartalmaznia. Az elmúlt évek tapasztalatai során bebizonyosodott, hogy ezeknek az elemeknek, az "adómentességi" határoknak komoly szerepe van a jövedelemeltitkolásban. Kérdésként merül fel, hogy milyen rendszer lenne a leghatékonyabb a valóban alacsony jövedelműek támogatására. Az adójóváírás szűkítésével a kormány a személyi jövedelemadó rendszert valóban arányossá teszi. Egy adórendszer átalakításakor nemcsak az egyént, hanem a társadalmat egészében kell vizsgálni.

Az aránytalanság megszüntetéséhez pedig, meg kell hozni a szükséges intézkedéseket, és nem feltétlenül az adózáson keresztül kell a szociális alapon rászoruló rétegeket előnyben részesíteni - érvel a minisztérium. Az új szemléletben jövedelemszintjétől függetlenül mindenki egy általános, alacsony mértékű adó fizetésére lenne kötelezett, amellyel a kormány gátat szabhat a trükközéseknek. Ez az egész társadalom érdeke. Összességében az adójóváírás szűkítésével a kormány megteremti a lehetőségét annak, hogy mindenki közel egyenlő mértékben vállaljon részt a közterhekből úgy, hogy ezzel párhuzamosan a személyi jövedelemadót egy szélesebb körre terjeszti ki - végződik a közlemény.

A kormány múlt héten Brüsszelbe eljuttatott Konvergencia Programjából az derült ki, hogy az adójóváírás folytatódó csökkentése 2012-től 180 milliárd forintos, míg 2013-ban csaknem 230 milliárd forintos megtakarítást hoz a költségvetésnek, azaz ennyivel növeli az szja-bevételt. Az idén módosult az adó jóváírási szabályok havi 15.100 forintról 12.100 forintra csökkentették a jóváírás felső határát, míg a teljes érvényesítéshez tartozó jövedelemhatár évi 2 millió 750 ezer forintra csökkent.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. dorombolok 2011. május 05. 18:56
  „A társadalmi igazság azt követeli , hogy a szegény ember még szegényebb legyen. Ezt akarták mondani!”
 • 26. kerteszb 2011. április 26. 15:38
  „véleményem egyezik a 22-essel :(”
 • 25. alacska 2011. április 26. 15:22
  „Ekkorát hazudni! Analfabéták ülnek a minisztériumba! Ilyen idiótákat még nem láttam! A szuperbruttósítás kivezetése 4,32% -al csökkenti a munkavállalók tereheit ? - de viszont a kivezetéssel együtt fokozatosan megszűnik az adójóváírás. Uraim számoljanak már utánna 150.000.-Ft-os bruttó szuperbruttójának kivezetése 6480.-Ft al kevesebb adót jelent - ugyanakkor az adójóváírás megszüntetése 12.100.-Ft - minuszt jelent. Szíveskedjenek utánaszámolni 5620 Ft jövedelem csökkenés !!! Akkor ne hazudjanak - még a mai nap is az országgyűlésben ! " Mi sosem hazudunk"- kevesebbet mint az MSZP - nem csak sokkal többet!”
 • 24. elemér 2011. április 26. 10:10
  „Itt arrol van szó hogy lazittani kell a kölcsönök visszafizetésével. Németek és franciák nyakaskodnak, hogy nem szabad engedni de ez csak mese, mert muszáj lessz engedni. Ha a gazdaság szépen menne, akkor az adósok tudnának fizetni. Nem ugy megy és Orbán meg mindenki elképzelései is rózsások voltak hivatalbol. Privát ök is tudták ezt. Portugálok voltak az elsök akik beintettek. Elég volt a gatyaszorittásbol. Más megoldás nem lessz, mint vagy a bankárok kapnak egy hajnyirást, vagy a németek vesznek fel kölcsönt. Ök fognak fizetni idöben és nekik kell az adósságot visszafizetni ami lazittás, mert hosszutávon lessz. Németek és a franciák azok akik profitállnak az unioban. Világos hogy azt nekik kell megmenteni. Nobel dijas gazdaság szakértönk véleménye. Ez nem friss, mert a görög krizis idején már ezt megvitatták.”
 • 23. elemér 2011. április 25. 18:39
  „Kivezetnek az adósságbol, ugy hogy azt átpasszolják nektek. Ezt ugy hivják hogy Konvergencia Program, ami theoriára és nem tényekre van alapozva. Egy reális kiut van csak, az pedig nem más mint a németek kinyissák a bukszát. Vesznek fel ujabb kölcsönöket és megmentik az uniot. Gatyaszorittás az nekik kell, mert a csórobb országokban ez nem megy.”
 • 22. load 2011. április 25. 10:05
  „19. Csetneky
  Te Gyurcsányra hivatkozva Orbán minden balfékségét képes vagy megmagyarázni és nagyvonalúan elmész a tények mellett.
  Egymúlt heti MTI hír, hogy a központi költségvetés adóssága március végére elérte 20.812 milliárd forintot.
  Egy éve - a választások előtt - ez 19,411 milliárd volt.
  A költségvetés adóssága tehát több, mint 1.400 milliárddal nőtt azóta, hogy Orbán hangos propagandával elkezdte csökkenteni az államadósságot.
  A lelkes hívek azóta is extázisban vannak, hogy a Nemzeti Ügyek Körmánya kivezeti az országot az adós rabszolgaságból.
  De, mert az áhítatos hívek nem olvasnak, nem számolnak, nem gondolkodnak csak nézik a párttelevíziók buta hazugságait, észre sem veszik, hogy átverik őket.
  Valószínű - ezért is - Gyurcsány a hibás.”
 • 21. Lone_wolf.. 2011. április 25. 02:28
  „19.
  Nagyon kopott már ez a duma.Ennyi a szókincsetek?”
 • 20. elemér 2011. április 25. 00:32
  „Nem az a baj hogy elqurták vagy kik, hanem az hogy rossz felé halad az ország. Nyugati szocializmus felé kellene haladni, de ez ámerikai vadkapitalizmus egyre jobban. Ha ez valakinek jó az a gazdagoknak.”
 • 19. Csetneky 2011. április 24. 22:33
  „16. load

  ..mert, annyira el..... némelyek? Például a becsületes és igazmondó gyurcsányi és bagázsa?

  15. Primax

  Nem hangzik jól. Viszont igaz. Sajnos.”
 • 18. elemér 2011. április 24. 17:49
  „Itt arrol van szó, hogy lehet a költségektöl szabadulni. Egyszerüen ugy, hogy azt átpasszoják a népnek egy szép mesével. Ezek egymástol tanulnak, és figyelik ki mit csináll. A mediának az volna a szerepe hogy ilyesmit felderitsen.”
 • 17. elemér 2011. április 24. 14:02
  „Csöbörböl a vödörbe, ez nekem nem tetszik.”
 • 16. load 2011. április 24. 08:21
  „6. Csetneky
  A második mondatra koncentrálj, mert a mondanivaló lényege abban van!
  "Olyan országgá, amely képtelen lesz kiverekedni magát a válságból, mert ...."”
 • 15. Primax 2011. április 23. 22:58
  „6. Csetneky !
  Ez nem igaz.
  Jól hangzik, de nem igaz.”
 • 14. Dwatson 2011. április 23. 22:44
  „Ez az undorító társaság teljesen végezni akar a melóssal!”
 • 13. Jómodor 2011. április 23. 21:34
  „Minek a szabadság ugysincs a melósnak pénze nyaralni menni!”
 • 12. iq 2011. április 23. 21:29
  „MÉG 3 ÉV VÉGETEK ÉLJEN GYURCSÁNY!!!”
 • 11. iq 2011. április 23. 21:15
  „HAJRÁ VIKTOR CSAK IGY TOVÁB 4 ÉV BIZTOS GYURCSÁNY .ÁTVERTÉL BENNÜNKET!!! ONBECSÜLÉS?(KISSEBSÉGI ÉRZÉS? ORBÁN?)”
 • 10. elemér 2011. április 23. 17:58
  „Egy igazságos társadalomban az állam kötelessége segitteni a rászorultakat. Ide tartozik a nyugdij, munkanélküli segély, családi potlék, betegsegély amit mind adóbol financiroznak. Nyugaton ez mind jobb, mint Mo.-n, és progressziv adózás van. Aki többet keres az több adót is fizet. Németország jó példa, maximum jövedelmi adó 45%. Az adózás bent van az alkotmányukban. Nekem ezzel a Fidesz kormánnyal az volt a bajom a kezdettöl hogy ismerem hovatartozásukat. Ez egy jobboldali párt ami a gazdagokat támogatja a társadalom rovására. Ezt ök félremagyarázzák és hasbaakasztják a népet. Igazságosságrol beszélnek, mikor ennek pont az ellenkezöjét teszik. Világos volt nekem hogy az aki G.W. Bush seggét nyalja, nem lehet jó ember.”
 • 9. sándor71 2011. április 23. 16:08
  „A fizetett szabadságnapok csökkentését tervezi a kormány

  http://www.portfolio.hu/gazdasag/a_fizetett_szabadsagnapok_csokkenteset_tervezi_a_kormany.148450.html”
 • 8. Lobbo71 2011. április 23. 14:39
  „Semmilyen jövedelem nem tűnik el, egy adókedvezmény tűnik el, ami elég igazságtalan volt, mert nem volt arányos a közteherviselés. Az adórendszer nem használható szociális juttatásokra, mert azzal lehet a legkönnyebben visszaélni. Egységes adókulcs mindenkinek, aztán a rászorulókat lehet segíteni más forrásokból, ahol ellenőrizhető, hogy tényleg rászoruló-e.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stagnált a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi eladások 47 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 18 százaléka… Tovább olvasom