Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Szívod még? Egy szál cigin több mint 10 forint jövedéki adó

Novembertől novemberig: egy éven át folyamatosan emelkedik a cigarettán a jövedéki adó. Szerintünk most tedd le!
Jövedéki adó törvény: a dohánygyártók vesztenek, a szeszesitalgyártók nyernek

A több adótörvényt módosító és a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett törvényjavaslat zárószavazása előtt olyan módosításokat támogat a kormány, amely növeli a cigaretta adóját, viszont megszünteti a természetes aromával készített, és az egyéb párlatok jövedéki adóbeli megkülönböztetését, így csökken az adó - az alkotmányügyi bizottság által tárgyalt módosítások a parlament honlapján jelentek meg.

Bánki Erik (Fidesz) képviselő a cigaretta minden ezer darabjára megszabott adó megemelését javasolta, amit a kormány képviselője és a bizottság is támogatott. Az eredeti javaslat a két elemből álló adó közül az ezer darabonkéntit változatlanul hagyta, viszont a kiskereskedelmi ár százalékában megadott adón emelt.

A mostani módosítás az első elemet is három fokozatban emelte.

Így november 1-től az ezer darabonkénti adó a korábbi 9.750 forint helyett 10.550 forint lesz. Jövő május 1-től 11.300 forint, míg november 1-től 11.750 forint lesz az ezer darabonkénti jövedéki adó a cigarettán. A szivar, továbbá a cigaretta- és a pipadohány adója az eredeti javaslat szerint emelkedik.

Az alkoholpárlatoknál az volt a kormány célja, hogy a természetes aromával izesített ilyen termékek adója alacsonyabb, míg a többié magasabb legyen. Rogán Antal ezt a megkülönböztetést eltörölni javasolta, de úgy, hogy minden párlatra az alacsonyabb taksát kelljen alkalmazni. Ez a 289.900 forint csak 5 százalékkal több a mai - minden párlatra alkalmazandó - adónál, míg a magasabb adó 414.150 forint lett volna - mindkét esetben egy hektoliter tiszta szeszre vetítve. Rogán Antal javaslatát a kormány képviselője és a bizottság is támogatta, Font Sándor (Fidesz) indítványára viszont csak a bizottság mondott igent, így nagy valószínűséggel az Országgyűlés is az előbbit támogatja majd. Font Sándor a törköly-, a gyümölcstörköly-, a mazsola-, és a gyümölcspárlatra javasolta az alacsonyabb adókulcsot, a többire a magasabbat.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. drKotász 2011. szeptember 28. 01:29
  „39. Bo9903
  Na látod, cigizel, tömöd a zsebüket, és még mérgezed is magad. Ez már nem csak egy ok hogy leszokj a cigiről.”
 • 42. drKotász 2011. szeptember 28. 01:25
  „33. Pano???
  Ezt most komolyan kérdezed?
  Hogy hogy miért, hát saját magáért, az egészségért hagyja abba ennyi!!!!!!!
  Milyen segítség kellene valakinek hogy leszokjon, akarat kérdése az egész! Vagy talán érősseb az a szál cigaretta?
  Le kel rakni, vagy akarja az ember vagy nem. Aki meg nyafog, az egy gyenge ember.
  Én is cigiztem, de több mint 10 éve leraktam és azóta sem gyújtottam rá, és nem kellet hozzá más, csak hogy akarjam.”
 • 41. Alerich 2011. szeptember 27. 22:15
  „38.:Kocadohányos!:)”
 • 40. pamutzokni 2011. szeptember 27. 22:03
  „Ja és még valami az előzőhöz: most is viseled a tapaszt, vagy már az sem kell?
  E-cigit sem akarok, mert nikotin akkor is megy be, s ugyan úgy bagózól, csak füst nincs.”
 • 39. Bo9903 2011. szeptember 27. 22:02
  „37. hozzászólónak tökéletesen igaza van. Csak még több pénzt akarnak lesápolni az adófizetőktől és egymásnak ugrasztani az embereket, ami könnyen megy, mert a magyar nagyon szeret gyűlölködni, rosszmájúskodni, meg okoskodni is. A rosszindulat és irigység tipikus magyar mentalitás. Remélem, narancsvikike nem sokáig lesz porondon... pfuj.”
 • 38. Miértmagyar? 2011. szeptember 27. 19:56
  „Én vettem 3600Ft-ért tapaszt, és úgy leszoktam(abbahagytam), hogy nem is igen vettem komolyan, hogy leakarok szokni a cigiről.Azóta annyira zavar a cigifüst, hogy el se hiszem 10 év dohányzás után(kb.2 dobozzal eltoltam egy nap).De milyen komoly, hogy érzem az ízeket, az illatokat, tudok mozogni, nincs kiégve a jobbra/balra lévő használati tárgyak, ingek, stb..Teljesen máshogy érzem magam akár egy erdőben..ki kell próbálni az érzést minden dohányosnak!Viszont azóta nagyon könnyen felkapom a vizet, de azt mondták ez is elfog múlni nemsokára...Szóval tapasz!A vitya meg beka.hatja!”
 • 37. pamutzokni 2011. szeptember 27. 19:16
  „Fogjátok már fel, itt nem arról van szó hogy bagóz e vagy sem, hanem hogy többet fizess.
  Rengeteg ember áttért a sodrásra, 600 ft-ból kijön 2 doboz spangli, ami ugye 1 dobozos ára. Kiesett az adó. Ezért akarja kormányunk a vágott dohány adóját is emelni. Az a duma, hogy többet költünk dohányosokra, mint amit befizetnek, hülyeség.
  Úgy van ahogy itt vki írta: dohányzik? igen! akkor azaz oka.
  Tiltsuk be az autóvezetést, hisz´ a városokban többszörösére nőtt az asztmások és az allergiások száma. Eü hozzájárulási adót az autósokra, hisz kimutatták: igen, a kipufogógáz a felelős. Rengeteg pénz elmegy az asztmásokra, allergiásokra.
  Chipsadó: egészséges életmódra nevelés? Frászt, kell a pénz a költségvetésbe.
  Mindig a köznépet szívatják. Arra volt eszük, hogy levigyék az SZ adót 16%-ra, mert így ők jól járnak. Csak ők.”
 • 36. knifemaster 2011. szeptember 27. 18:53
  „5. Lobbo71 2011.09.26. 19:51

  Tudod lobbo ez is olyan mint a biciklis kontra autós kontra gyalogos.
  Nem a bagós paraszt,nem a biciklis paraszt,nem az autós paraszt.
  AZ EMBER a paraszt gyalog vagy kocsival,cigivel vagy anélkül.
  Bár ehhez kell egy minimum iq ,hogy felfogja az ember fia.

  És ezt üzenem azoknak is akik pl,az egészséges életmódra mutogatnak,miközben műanyagot esznek nap mint nap... :D”
 • 35. Alerich 2011. szeptember 27. 17:25
  „Hát igen már megint a gusztustalankodás,hogy "mocskos bagósok" kontra bunkó,intoleráns nemdohányzók!Pedig,csak műveletlen,kultúrálatlanul viselkedő emberek vannak,mindkét táborban!
  Akik meg keveslik a cigaretta árát:
  kisember1:Sajnálom,hogy a gyermeked kezelését nem térítette a TB,de neked is,a többieknek meg főleg ajánlom figyelmébe:Egy "normális" doboz cigaretta árából ~500Ft jut a nagy zsákba ilyen -olyan címen,formában.Aki naponta 1 dobozzal szív(átlagos magyar dohányzó) az évente ~180.000!Ft-ot fizet a kasszába!Annyit,mint a havi 94.000-es garantált bérminimum éves adója!Plusszban!Ha valaki ezt az összeget 40 éven kersztül-modjuk 20 éves korától dohányzik,60 éves koráig-simán gyűjti egy számlán,úgy 23 millió jön össze!Ennyiből azért valamilyen kezelés futja!Tudom,a statisztikusok szerint nem.Bár már a nyilvántartásnál torzítanak.A daganatos betegtől megkérdezik:cigarettázik??igen?Már írják is:oka:dohányzás!”
 • 34. gyuggyerca 2011. szeptember 27. 16:30
  „Azoknak meg akik azt írták hogy a dohányosok fizessenek többet az egészségügybe,gondolkozzanak el hogy melyikkel járnak jobban.
  Ha az a hülye dohányos dolgozik egész életében(adózik)szívja a cigit(adózik) lehet megsem éli a nyugdíjat(hová lesz a nyugdíja????)Több pénz marad bent ha az emberek cigiznek és megdöglenek!!!
  Vagy a másik alternatíva:ember dolgozik(adózik)elmegy nyugdíjba(kapja a lóvét 30 éven át,mert olyan egészségesen élt hogy egyhamar nem fog meghalni)

  NA AKKOR KIVEL IS JÁR JÓL AZ ORSZÁG????????”
 • 33. Pano 2011. szeptember 27. 14:37
  „Ebben az egészben az a legdurvább, hogy egy darab hozzászólásban se láttam olyat, hogy mondjuk javaslatot adtok a dohányosoknak, hogy miért tegyék le és hogyan tudná talán egyszerűen megtenni, egy kis támogatást adtatok volna neki. Mert a ti érdeketek is lenne, ha leszokna, meg az övé is és akkor emberséges módon el lenne intézve a dolog.
  Helyette a gyűlölködés és a sárba tiprás megy, jó magyar szokás szerint.

  Na, egy szó mint száz, aki fontolgatja a leszokást, az olvassa el Allen Carr - Rövid úton leszokni a dohányzásról című művét, nagyon jó és sokat segít!”
 • 32. Csetneky 2011. szeptember 27. 14:27
  „Inkább a cigaretta árát emeljék, mint a kenyérét.”
 • 31. kisember1 2011. szeptember 27. 14:20
  „Legalább fizessen be annyit az egészségügybe egy láncdohányos, amennyit majd a gyógykezelésére feleslegesen költenek. Mert a legtöbb akkor sem teszi le, ha már nincs lába az érszűkülettől és nem kap levegőt.
  Mikor a genetikai problémával küzdő beteg gyerekem kivizsgálását basszus nekem kell fizetni és az immunkezelését Németországban kellett megoldanunk, marha mérges vagyok. Eközben a dohányzó tüdőrákosra költünk, nagyon remek.
  A nagyapám 2 évig volt orosz fogságban. Ezalatt az idő alatt dohányzott. 4 éve eltemettük, majd száz évesen a halálos ágyán azt mondta, tudjátok 1 dolgot bántam meg életemben, és az az, hogy rágyújtottam valaha.”
 • 30. Madarász 2011. szeptember 27. 13:15
  „7. Nekem a kertemben is szép, ropogós és piros a paradicsom, nem fújom be semmivel. ;)

  Én baromira keveslem azt a 10 ft, 100 is kevés lenne.

  28. Kajában kell adni a segélyt, aztán azt nem tudják piára, meg cigire költeni.”
 • 29. alison 2011. szeptember 27. 12:39
  „EZT JÓL MEGSZÍVTUK........... DE MINDEN MÁST mióta kormány Viktor van az élen.”
 • 28. enéh 2011. szeptember 27. 12:04
  „Inkább az a kérdés, bírod még (fizetni) ? Csak eszembe jut, hány melóst, munkanélkülit ismerek, aki szívja, mellette ott van egynéhány gyerek és ha emelik a cigi árát, lehet, hogy a gyerek fog kevesebbet enni.”
 • 27. Vapera 2011. szeptember 27. 11:42
  „15.
  Én is elektromos cigit szívok már fél éve.
  Nagyon nem szeretném, ha a kormány arra is rátenyerelne, korlátozná a választékot, a vásárlás helyét és még meg is adóztatná!”
 • 26. Capr 2011. szeptember 27. 10:50
  „kuller: Kösz, pont azt írtad, amit én is akartam. Ami ezekből a vitákból hiányzik az a tolerancia. Én alkalmanként, meg amikor jól esik dohányzok (értsd: nem vagyok láncdohányos) Amit viszont rühellek az a Star-Spangled által képviselt irányvonal. A dohányosoknak természetesen be kell(ene) tartani azt az aranyszabályt, hogy a káros szenvedélyüket tartsák meg maguknak és másokat ne zavarjanak vele, ne ártsanak nekik a passzív dohányzással. Épp ezért én támogatom azt, hogy vendéglátóhelyen ne lehessen dohányozni. Ám itt is kezdünk a paci hátsó része felé esni. Egy kocsma azért kocsma, mert ott az italozás, dohányzás természetes. Étteremben viszont bunkóságnak tartom a dohányzást. Nem illik füstölni ott, ahol más eszik, még akkor sem, ha ezt a hely megengedi.
  DE!! Nehogy már Ön döntse el, kedves Star-Spangled, hogy mennyi legyen a dohány ára, azt megveszem-e illetve ahol lehet - az illemszabályok betartásával - dohányzok-e vagy sem. Az hogy a 2. kommentben tanulatlannak titulál Önt minősíti. Tudja, engem is sok minden zavar. Pl: az ékezet nélküli írása. Ha kis hazánkból kommentel, akkor legyenszíves átállítani a klaviatúráját, ha meg külföldről, akkor kérem, hogy ott ossza az észt.
  Matolcsy professzornak üzenem, hogy az adóemelés (ceteris paribus - minden egyéb tényező változatlansága mellett) általában fogyasztás csökkenéssel jár. Remélem, amikor az árrugalmasságról volt szó közgazdaságtan órán, akkor nem hiányzott, illetve az adó-fogyasztás makroökonómiai összefüggései tanulmányokat sem felejtette el. Röviden: Az adóemelés egy bizonyos szinten túl negatív szaldót fog okozni a költségvetésnek, mert több lesz a fogyasztáscsökkenéssel járó kiesés, mint az adóemeléssel kalkulált többletbevétel.”
 • 25. mais 2011. szeptember 27. 10:30
  „Jaja ... szívjuk , de nem a cigit :)”
 • 24. kibic-elek 2011. szeptember 27. 10:08
  „lehet pipázni, meg sodorni is, általában még jobban is jár aki így tesz, nem a dohányipari szemetet szívja normális dohány helyett.”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tesco minden pénzt megér - 120 milliós vásárlás

Warren Buffett, a világ egyik leggazdagabb üzletembere növelte részesedését a Tesco áruházláncban. Tovább olvasom