Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Szijjártó szerint nem túlzás az államcsőd - 288 forint az euró

Kósa Lajos nyilatkoza után épp kezdett volna magára találni a forint, amikor Szijjártó közölte, hogy nem túlzás államcsődről beszélni.

14.20  - Az euró 285 forint fölé, a svájci frank 206 forint közelébe, az amerikai dollár 235 forint fölé drágult pénteken egy óra körül, kettő órára a gyors gyengülés már 288 forint fölé lökte az euró, 239 fölé a dollár árát.

14.10 - A forint újabb gyengülését és a csődkockázat növekedését Szíjjártó Péter, a Fidesz-elnök szóvivője váltotta ki, aki sajtótájékoztatóján azt mondta, nem túlzás államcsődről beszélni. A Bloombergen olvasható tudósítás a magyar politikus szavait idézve a magyar gazdaság siralmas vagy halálos állapotáról (grave situation) ír, és arról, hogy Szíjjártó szerint az előző kormány manipulálta a tényeket és adatokat.

Orbán Viktor szóvivője csütörtök este még a köztévében azt mondta, szerint a magyar gazdaság siralmas helyzetben van, de nem hajtanak végre megszorításokat és nem vonják vissza az adócsökkentéseket sem. Már ez is épp elég volt a piacoknak; különösen azután, hogy csütörtökön José Manuel Barrosso azt mondta, Brüsszel nem járul hozzá a deficit érdemi növekedéséhez.

13.30 - Nem marad el az ígért adócsökkentés - derült ki a kormányfő szóvivőjének pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter közölte: a kormány készen áll arra, hogy elkerülje azt az utat, amelyen Görögország járt.

A politikus elmondta, hogy nem tartja túlzónak a Fidesz ügyvezető alelnökének csütörtöki kijelentéseit az államcsőddel összefüggésben. Kósa Lajos a Napi Gazdaság debreceni konferenciáján azt mondta, hogy a cél most a közvetlen államcsőd elkerülése. Hozzátette: "szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét".

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az államcsődről Gyurcsány Ferenc volt kormányfő beszélt mintegy két évvel ezelőtt. "Sőt mi több, döngette a mellkasát, és büszke volt rá" - tette hozzá.

Büszke volt arra, hogy az államcsődtől csak úgy tudta megmenteni az országot, hogy felvette az IMF-hitelt - mondta, majd hozzáfűzte: "ebből a szempontból én közel sem gondolom ezt túlzónak".

A görög példára utalva azt mondta, hogy Magyarországon az előző kormány meghamisította a gazdasági adatokat, csakúgy, mint a görögök.

Görögországban már eljött az igazság pillanata, Magyarország még ez előtt áll. A kormány készen áll arra, hogy elkerülje azt az utat, amelyen Görögország járt, vagyis a valóság megismerése után nem a tétovázás fog következni, hanem egy akciótervnek a bejelentése - közölte.

Szijjártó Péter nemmel válaszolt arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy a Varga Mihály Fidesz-alelnök vezette tényfeltáró bizottság által nyilvánosságra hozandó számok következtében ki kell tolni az adócsökkentést.


10.50 - Kissé erősödött a forint pénteken délelőtt, az euró árfolyama 280 forint körüli szinten stabilizálódott, míg csütörtök este és péntek hajnalban is 282 forint fölötti jegyzések is voltak.

Pénteken 10 órakor az eurót 279,73 forinton jegyezték. Előző nap 274 forint körüli szintről délutánra 280,20 forintra emelkedett az euró árfolyama. A forintnak a térségbeli devizáktól elszakadó gyengülését a kereskedők belföldi tényezőknek, a gazdaság súlyos állapotára utaló politikusi kijelentéseknek tulajdonították.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke egy debreceni konferencián csütörtökön egyebek közt úgy fogalmazott: a jelenlegi cél a közvetlen államcsőd elkerülése, és "a krízis időszakára" egy átmeneti, legfeljebb két évre szóló forgatókönyvet kell megalkotni. Varga Mihály, a gazdasági tényfeltáró bizottság vezetője szerint pedig Magyarországon "gazdasági vészhelyzet" van.

A kereskedők szerint a piac várja a kormány részéről a hivatalos reagálást az előző napi kijelentésekre. A forint ugyan némileg stabilizálódott, de továbbra is alulteljesítő a régiós devizákhoz képest. A kereskedők úgy vélik, nem valószínű, hogy jelentősen - 280 alá - erősödjön a forint az euróval szemben.


9.00 - Gyengült a forint péntek reggel az euróval szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon. Az előző esti árfolyamhoz képest a gyengülés minimális, a csütörtök reggelihez képest viszont több mint 7 forinttal drágult az euró.

A Buda-Cash elemzése szerint:

Orbán Viktor csütörtöki nyilatkozata szerint elsőként tisztázni kell a költségvetési hiány mértékét, aztán lehet megkezdeni a helyes politika gyakorlását; szándéka szerint minden erejükkel a hiány csökkentésére kell összpontosítani.

Jose Manuel Barroso, az európai Bizottság elnöke szerint nagyon törékeny állapotban van Magyarország; szintén jelezte, hogy az új kormánynak nagyon elkötelezettnek kell lennie a hiány csökkentése céljában.

A csütörtöki kereskedésben az ÁKK 3, 5, és 10 éves államkötvényekre kibocsátási aukciót szervezett; a meghirdetett mennyiség ezekre a papírokra rendre 25, 15 és 10 milliárd forint és rendre 38,7; 29,3; 23,96 milliárd forint értékben érkezett vételi ajánlat.

Rendkívül megdöbbentő kijelentéseket tett Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke; véleménye szerint pillanatnyilag az államcsőd elkerülése az elsődleges és a görög helyzethez hasonló szituáció elkerülése.

Varga Mihály szerint erre az évre a 7%-7,5%-os GDP arányos költségvetési deficit lehet reális.Péntek reggel 7 óra körül 282,21 forinton jegyezték az eurót, az előző esti 281,63 forint, és a csütörtök reggeli 274,96 forint után.
Csütörtökön délelőtt kedvező külső piaci környezetben erősödött a forint, majd a nap második felében az árfolyam elszakadt a térségbeli devizák által követett trendtől. A forint jegyzése délután hat órakor már 280 forint felett volt.

Elemzők belföldi tényezőknek, főként a gazdasági helyzet kezeléséről egy debreceni konferencián elhangzott kijelentések hatásának tulajdonították a forint gyengülését. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a debreceni tanácskozáson csütörtökön kifejtette: a jelenlegi cél a közvetlen államcsőd elkerülése, és a következő időszakra egy átmeneti, legfeljebb két évre szóló válságkezelő forgatókönyvet kell kidolgozni.

A dollárral szemben erősödött a forint csütörtök estéhez képest; egy dollár 231,46 forintot ért péntek reggel, míg csütörtök este 231,65 forinton jegyezték az amerikai fizetőeszközt. Az egy nappal korábbihoz képest viszont közel 9 forinttal drágult a dollár; csütörtök reggel 222,55 forintba került egy dollár a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Hasonló tendencia figyelhető meg a svájci frank és a japán jen jegyzésében is. Egy frank 200,80 forintot ért péntek reggel, míg csütörtök este 200,61 forinton, csütörtök reggel pedig 193,52 forinton jegyezték a frankot.

Száz japán jen 250,15 forintba került péntek reggel hét órakor. Előző este 250,58 forintot, előző reggel 241,37 forintot kértek száz jenért a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Olvasóink írták

504 hozzászólás
 • 504. Sagittarius 2010. június 09. 20:13
  „502. zeta62 2010.06.09. 09:40

  No végre! Örömmel olvastam a pártérdektől csaknem mentes hsz-od.
  Tulajdonképpen egyet is értek veled a mondandód fő csapásirányát tekintve, csakhogy amíg 2 ember lesz a földön addig mindig lesz nézetkülönbség ami előbb utóbb el is fajul! Ezt mi Magyarok különösen magas szinten űzzük! -sajnos! Egyszóval az ajánlott utad számunkra járhatatlan.”
 • 503. passuth 2010. június 09. 18:22
  „Elemér,ha oly kiemelten nem itt élsz ,miért nem ott kavarsz ?”
 • 502. zeta62 2010. június 09. 09:40
  „492. Sagittarius 2010.06.07. 22:57
  "Több lehetőség nuku!"

  Igenis van! Csak az kellene, hogy végre felébredjen mindenki, még Te is, és észrevedd, hogy ezt a baromi nagy széthúzást, ellenségeskedést SZÁNDÉKOSAN tette a két (volt) nagy párt. Régi trükk ez, Oszd meg, és uralkodj. Amíg mi veszekszünk, addig ők röhögve csinálnak, amit akarnak, kontroll nélkül. Végre össze kellene fogni, és egymás marása helyett felülemelkedni a pártoskodáson, és elküldeni mindegyiket a csudába!
  Izlandon nyerhetett egy olyan formáció, ami viccből jött létre, itt is van esély, pláne, ha ilyen esetlenül is folytatják. Veszekedés, egymás "elküldése" helyett egy civil összefogás kellene. Egyetlen pártot sem szabadna a parlamentbe engedni, mert a párt érdeke mindig is előzni fogja az ország érdekét.”
 • 501. elemér 2010. június 09. 00:18
  „Nemtudom hogy mivel vagy megelégedve. Idáig még nemkaptál semmit csak pár beszédet. Az egyik után zuhant a forint és a másikra azért volt szükség, hogy a forintot megmentse. Igy fogadták és elemezték O.V. friss akciotervét.”
 • 500. Sagittarius 2010. június 08. 19:53
  „499. elemér 2010.06.08. 14:02
  "Ezt mutatja a felmérés is, olyan emberek vannak ott mint te. Nem hisznek se az államnak se a külföldieknek, csak mindig höbölögnek.;))"

  Pardon! Én egész eddig azt hittem hogy ti nem vagytok megelégedve a jelenlegi kormányzattal, és azért hányjátok az igét!
  Bocsánat, én meg vagyok elégedve, miért hőbörögnék???

  Csúsztatsz megint, és maszatolsz mint eddig Elemér "testvér"! Félek, hogy végleg belekeveredtél a keverésbe!
  :-))))))))))))”
 • 499. elemér 2010. június 08. 14:02
  „"Ebben partneretek az EU szocialista vezetése, és a cionista banki tőke!"

  Na itt van tessék, te aztán megmagyarázod vagyis magyaroskodsz. Ezt mutatja a felmérés is, olyan emberek vannak ott mint te. Nem hisznek se az államnak se a külföldieknek, csak mindig höbölögnek.;))”
 • 498. zeta62 2010. június 08. 14:01
  „497. Sagittarius 2010.06.08. 12:03

  Ez szintén hazugság volt, hiába kommunikálod az ellenkezőjét. Varga Misi elismerte, ergo ne szajkózd tovább.
  Ezzel akarták "kizsarolni" az EU és az IMF-től a hiány növelését. Nem jött be, csak jól ki..... a pórnéppel. <moderálva...>”
 • 497. Sagittarius 2010. június 08. 12:03
  „493. elemér 2010.06.08. 02:00

  Ugye Te magad sem hiszed el, ahogy már leírtam egy Kós(z)a kijelentéstől (ami valójában végre az igazság) megroggyan az EU gazdasága! Ez felettéb kellemetlen, és közröhely tárgya lenne!
  Anno mikor az öszödi böszme bevallotta, "hazudtak éjjel nappal", ezt bezzeg éppen ellenkezőleg kommunikáltátok. Csodás, sőt fennkölt igazságbeszédnek állítottátok be, és elvártátok, hogy ezen merész húzásért mindenki hódoljon "nagyságotoknak"!
  Inkább mond azt, (ezt tudom, és elhiszem) hogy minden erővel igyekeztek ellehetetleníteni a Fideszt, és visszarángatni Magyarországot .. a ganéba <moderálva>! Ebben partneretek az EU szocialista vezetése, és a cionista banki tőke!”
 • 496. Sagittarius 2010. június 08. 11:53
  „495. janika 2010.06.08. 11:30

  A hsz.-od első felével egyet értek! -tökéletesen!
  A második részben a felelősségrevonással is, a következő kiegészítéssel! Mivel statáriális bíróság híján vagyunk (anno Csauseszkuék kivégzése. -pedig ide sem ártana ilyen), kénytelen a kormányzat a felettébb lassan őrlő Magyar igazságszolgáltatás ügymenetét kivárni. Teszik amit meg kell tenniük abban biztos lehetsz, és előbb utóbb mindenki megkapja amit megérdemel! Tapasztalhattad, ha figyeled, olyan gyorsasággal, és mennyiségben ontják az új törvényeket, hogy az újságírók, a maszop, ...stb, követni is alig tudják! Nem hiszem, hogy még többet kellene követelnünk tőlük, pedig tudom, a nép nagyrésze a létének 24. órájában van. Viszont akik az előző 2 választáson hatalomra juttatták a kifosztóinkat, most jobb lenne, ha lelkiismeretvizsgálatot végeznének, csendben elgondolkodnának, és maguknak köszönnék amit "alkottak", ordibálás helyett!”
 • 495. janika 2010. június 08. 11:30
  „11. hozzászólás janika 2010.06.08. 08:36

  Oszd meg és uralkodj! Magyarországon kétféle ember él! Az, akiket már csődbe vitt az alantas politikai elit és vannak ennek a haszonélvezői. Naná, hogy a szennyes kiteregetése nem tetszik mindenkinek! Mi lenne, ha még kellően üldöznék is az országunk kifosztóit? Az a baj szerintem, hogy a FIDESZ annaira örül a kétharmados hatalmának, hogy nem tudja mit kezdjen vele! Az, hogy továbbra is csak a szájukat tátják és tépik az nem old meg semmit. A alantas törvények, rendeleteket és a kreálóit felülvizsgálni és rendet rakni volna a legfontosabb és első! E nélkül mindig csak a"falba" ütközik minden erőlködés a jobbítási szándék miatt!”
 • 494. elemér 2010. június 08. 07:54
  „Sagi engem nem zavar, mivel nem élünk egy országban. Aztán nem is konyit a dolgokhoz, habár én próbálom ezt megmagyarázni, mert a piacgazdaság az ott még gyerekcipöben jár. Angolul viszont azzal már régóta foglalkoznak szakértök.;))”
 • 493. elemér 2010. június 08. 02:00
  „Ezt közölte a Wall Street Journal ma Mo.-rol.

  Az EU és IMF próbálta visszaálitani a pénzügyi világ bizalmát Magyarországban, miután a kormány beleegyezet a takarékosságban és hogy betartja a hitelezökkel kötött szerzödéseit. Butaságaikkal nemcsak a forintot de az eurot is veszélyeztették. Elöbbi kijelentéseik a sajtónak alaptalanok voltak.

  Szerintem úgy képzelhették hogy majd sikereket érnek el, és igy rugták az öngolt.”
 • 492. Sagittarius 2010. június 07. 22:57
  „491. zeta62 2010.06.07. 22:45

  Kire is gondolsz???
  LMP ??? = eszdéesz
  Jobbik ?? = Miattam jöhetnének, csak előbb a kocsmabetyárforma "ZAGYVA" elemektől meg kell szabadúlniuk, különben szalonképtelenek! Már az első héten ledegradálta sajnos az egész pártot (ha már mindenki általánosít)!

  Több lehetőség nuku!”
 • 491. zeta62 2010. június 07. 22:45
  „Ezek után már csak abban reménykedem, hogy ezek az amatőrök nem viszik végig a négy és még sok évet, mert akkor befejezik a szoclibsik elkezdte balhét, és tényleg lesz csőd. Remélem hamar kiebrudalja őket egy olyan, akinek nem enyves a keze, mint a maszoposoknak, és a fityesznek.”
 • 490. elemér 2010. június 07. 22:43
  „Én ajánlom Szijjártónak hogy kerülje a böbeszédüséget, mert ilyesmi szükségtelen. Nyugati világbon ilyen butaságokat ritkán követnek el.;))”
 • 489. zeta62 2010. június 07. 22:42
  „Akkor azt mondjátok meg nekem, akik mindenben a tutit tudjátok, hogy ha olyan okosat mondott ez a két veréb, akik mellesleg egy kormányzó párt alelnöke, és a kormányfő szóvivője, ( akik nincsenek képben, azok ezt nézik), akkor a fityesz gazdasági szakértője, Varga Misi miért cáfolta őket, igaz jól megkésve? Szerinte nincs csőd, sőt, konszolidált a helyzet. Neki miért nem hisztek??? Tudtommal ő nem szoci, sőt még csak nem is libsi :D”
 • 488. elemér 2010. június 07. 21:58
  „Érdekes hogy Svájcban és a Benelux államokban nincs ilyen probléma. Mondhat bárki amit akar.”
 • 487. Sagittarius 2010. június 07. 20:49
  „"...nincs a kormánynak gazdaságpolitikája..."

  Na és... Isten is 7 nap alatt teremtette a világot! Majd lesz!
  A maszopnak 8 évig nem volt (demszkinek 20 éve nincs), anno ez még sem jelentett nektek ekkora lelki törést és problémát! -sem a világnak, -sem az EU-nak, -sem a forintnak, - senkinek. Most egyből hiányzik mindenkinek.
  Nagyon nagyon fúrcsák vagytok! Én gyanakszom!!!!!!!”
 • 486. Sagittarius 2010. június 07. 20:32
  „485. elemér 2010.06.07. 20:06

  Nem hinném, hogy tényleg ennyire naívak vagytok, inkább összeesküvés aktív részének véllek benneteket jajjveszékelők! Ne hogy már egy Kós(z)a kijelentés rengesse meg az EU gazdaságát, és az eurót. Hehehehe, ezt remélem senki nem hiszi, ha mondja is! Ezt csak olyanok veszik be akik anno a "dübörög a gazdaság, és nagy a jólét" dumát bevették, de nekik úgy is tök mind1, éppen mit vesznek be, -mit adnak be nekik. Az egész világválság, a Görög, Potrugál, Izlandi, Magyar gazdaság mélyrepülése, és leamortizálása mind a globális nagytőke aljas szándékkal előre megfontoltan, megszervezetten elkövetett működésének következménye! Ahogy anno Soros Gy. spekulált a forintra aljas céljai elérése érdekében, úgy jelenleg szintén ez folyik.
  Nem attól válik szétlopottá, kiszipolyozottá, megnyomorítottá egy ország, hogy valaki (amit úgy is mindenki tud) kimondja, hogy -ez van. Sokkal inkább azokat a bűnösöket kellene előszedni, róluk kellene beszélni, akik ezt elkövették, vagy akik ezekkel az aljas "emberekkel" lepaktáltak, és kollaboráltak!”
 • 485. elemér 2010. június 07. 20:06
  „Nem úgy megy az hogy valaki kiabál és a piac reagál. Ott kell is legyen valami alap. Köztudott hogy magas az adósság az EU-ban és lassu a gazdaság. Akkor a kormány szóvivöje kijelenti, hogy nem tulzás az állam csöd. Idáig azon ügyködött az EU hogy megmentse az Eurot és visszaállitsa a bizalmat. Ez aztán betette az ajtót. Na most következnek majd a többiek és ez pontossan az amitöl a befektetök idegessek. Ezekután egyedül csak a "Loya Jerga" tud segitteni.

  http://www.youtube.com/watch?v=EFTyPZZOrKs”
504 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

9,7 százalékkal nőtt az ipari termelés

A termelés volumene az év első négy hónapjában 5,7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év… Tovább olvasom