Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Szijjártó: a jegybanktörvény összhangban van az uniós joggal

A magyar kormány egyeztetett az Európai Központi Bankkal, elküldte a banknak az MNB-törvény tervezetét.
A miniszterelnök szóvivője szerint az új magyar jegybanktörvény teljes mértékben összhangban van az uniós joggal. Szijjártó Péter erről kedden beszélt az m1 Ma reggel című műsorában, ahol bírálta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői államadósság-jelentését. Mint mondta, a magyar államadósság csökken, "ezt mindenki tudja, mindenki látja".

Az MNB-ről szóló új törvénnyel kapcsolatban kifejtette: a magyar kormány egyeztetett az Európai Központi Bankkal, elküldte a banknak az MNB-törvény tervezetét, amelyre az válaszolt, és 15 pontban foglalta össze észrevételeit. "Ezek közül 13,5-14 pontot a parlament a jegybanktörvény tárgyalása során átemelt a törvénybe, és így fogadta el azt" - mondta, kijelentve: az elfogadott MNB-törvény teljes mértékben összhangban van az uniós joggal, "mindenki megnyugodhat".

Arra a kérdésre, hogy akkor szerinte nem lesz-e a továbbiakban akadálya a valutaalappal és az EU-val folytatandó egyeztetéseknek a jegybanktörvény, azt válaszolta: nem látja az okot, hogy akadály legyen.
Az MNB hétfői jelentésére, amely 82,6 százalékos GPD-arányos államadósságról számolt be, Szijjártó Péter - megerősítve Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő szavait - úgy reagált: egyre inkább az az érzése, bizonyos esetekben az MNB kifejezetten úgy publikál adatokat, hogy azok megszületését nem szakmai okok alapozzák meg. "Ezek a kijelentések nem biztos, hogy összhangban vannak Magyarország érdekeivel" - tette hozzá. A magyar államadósság csökken, "ezt mindenki tudja, mindenki látja" - mondta, megjegyezve: az egy más kérdés, hogy az euróválság elhúzódása és a hektikus nemzetközi gazdasági viszonyok miatt gyorsan változnak az árfolyamok. Szavai szerint az MNB almát próbál a körtével összehasonlítani, ugyanis míg a GDP-t forintban fejezik ki, addig az államadósság egy része forintban, egy másik része pedig devizában van nyilvántartva. Ésszerűbb számítási módszerre lenne szükség - vélekedett.

Arra, hogy az MNB közlése szerint ők az államadósság számítását az uniós módszertannak megfelelően végzik, a szóvivő azt mondta, "nyilván módszertani vita van, mert az MNB-nek is mondania kellett valamit Selmeczi Gabriella reakciójára".

Azzal kapcsolatban, hogy az MSZP szerint Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter nem hitelért, hanem bocsánatért utazik a napokban Washingtonba, a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF), a szóvivő úgy reagált: jó ideje világosan látható, hogy a szocialisták a "minél rosszabb, annál jobb" elvét követik, pánikot, riadalmat próbálnak kelteni.

"Tárgyalni fogunk az IMF-fel. (...) Azt kérjük a valutaalaptól, hogy Magyarországon a növekedés biztosításához egy elővigyázatossági megállapodást kössenek velünk" - mondta. Arra a felvetésre, hogy az IMF többször is azt kommunikálta, készenléti megállapodásra törekszik Magyarországgal, Szijjártó Péter azt válaszolta: "ezért lesznek majd tárgyalások, hogy ki-ki elmondja a saját álláspontját, érveljen amellett, és végül remélhetőleg megállapodás szülessen". Szerinte a valutaalap tárgyalódelegációjának is az az érdeke, és arra törekszik majd, hogy a lehető legjobb megállapodást kösse az országgal.

A hétfői este az Operaháznál tartott tüntetésről szólva Szijjártó Péter úgy fogalmazott, "nyilván ők sem gondolták komolyan, hogy százezren vannak", a "higgadtabb" becslések 5-8 ezer résztvevőről szóltak. A hétfői nap üzenete szerinte az, hogy Magyarország demokrácia, jogállam, szabad ország. A lényeg - folytatta -, hogy mindenki elvégezhesse a munkáját: a kormány munkája az ország megújítása, amelynek egyik fontos állomása az új alaptörvény, a kabinetnek pedig az volt a feladata, hogy azt méltó módon "útjára bocsássa". Másoknak pedig az volt a munkájuk, hogy elmondják kifogásaikat - fűzte hozzá.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Stewe69 2012. január 05. 08:50
  „Tök érdekes, hogy ezt sem az Unio, sem az USA nem így gondolja! Ezeknek, mármint fityeszes hazudozók, fogalomzavaruk van, ha esetleg emlékszik rá valaki: "Megszorítás, nincs itt semmiféle megszorítás!".
  oRBÁN + tapnyalói TAKARODJATOK!!!”
 • 21. iux 2012. január 05. 05:44
  „"Dr".Lang
  Mindenki tudja mit kifogásol Barroso!De Te mint egyedüli jól informált,majd ezt elmondod nekünk!Ha akarjuk,ha nem!Előtte azért konzultáld meg a Szjártóval,hogy mit mondj,ha már látni nem látsz!”
 • 20. astra1 2012. január 04. 19:17
  „Majd a BJÜSSZEJ megmondja azt.”
 • 19. elemér 2012. január 04. 01:09
  „Szivárognak a részletek Barroso legutóbbi leveléből is
  http://tinyurl.com/7o7v5th”
 • 18. zakarias3 2012. január 03. 20:50
  „ismételten leírom,hogy petikének súlyos idegrendszeri problémái vannak!Épp ma nyilatkozta,hogy mindenki tudja,hogy az államadósság egyre csökken!Ki az a mindenki?Szerintem 4-5hozzászóló a Kisalföld honlapjáról!”
 • 17. oPTiKa 2012. január 03. 20:35
  „A demokrácia és a köztársaság egyik alapvetö jellemzöje, hogy a politika, a gazdaság, az igazságügy és a vallás külön kezekben van. Az utóbbi 1.5 évben az elsö három teljesen összeforrt, a negyediket pedig erösen kontrollálja a rezsim. Nem jó jel...”
 • 16. Dr.Lang 2012. január 03. 20:30
  „#14-hez.
  Dehogynem, a Klub Radios urge nyilvanossagra hozta. Meg az Indexen is volt. Olvasni is kene kisbaratom, nemcsak irni.”
 • 15. mir 2012. január 03. 20:17
  „:) Szerinted ez a csöpp dolog érdekli? :)”
 • 14. pappe 2012. január 03. 19:49
  „12-höz: "a hozzaszolok kozott egy sem tudja hogy Barroso mit kifogasol a jegybantorvenyben" Mivel NEM hozták nyilvánosságra az Orbán Viktornak írt levelét, még jó, hogy senki sem tudja...”
 • 13. elemér 2012. január 03. 19:24
  „Orbán uttörö az unioban. Bevezette a nacionalista populizmust. (Amerikai Népszava)”
 • 12. Dr.Lang 2012. január 03. 19:21
  „Lefogadom, hogy a hozzaszolok kozott egy sem tudja hogy Barroso mit kifogasol a jegybantorvenyben. Csak a suket duma megy. Nem veletlenul nem irt meg vissza Barroso, tanulmanyozzak a valaszokat. Persze a levelet 3 perc alatt megirta a kis kapkodo.”
 • 11. Dwatson 2012. január 03. 18:12
  „Ha a jegybank tartalékát is eltapsolják,akkor megérdemlik hogy bíróság elé álljanak,független bíróság elé,ha lesz még majd ilyen.”
 • 10. thermál 2012. január 03. 17:48
  „Az úniós jog nem lesz ellentétes a jegybanktörvénnyel, mihelyt hozzáigazítják a jegybanktörvényhez. Oszt, jónapot!”
 • 9. oPTiKa 2012. január 03. 16:24
  „Valaki mesélje már el Szíjjártó elvtársnak az únió lényegét... A jogról nem kell mesélni neki, úgysem értené meg.”
 • 8. dorombolok 2012. január 03. 15:33
  „Csak azért , hogy mindenki el tudjon igazodni a dolgok között . Ha valaki úgy érzi, hogy Szijjártó Péter mondataiban nem érti a logikát, annak ajánljuk szeretettel a következő interneten terjedő Fidesz-magyar szótárat.

  -Amikor mi kordont bontunk, akkor az népnemzeti ellenállás, ha ti nyitjátok meg a tűzcsapot, szimpla dezertálás.
  -Amikor kivonulunk az ülésteremből, akkor az a hazugság elleni tiltakozás, ha a többiek nincsenek bent, akkor lógnak a munkahelyükről.
  -Amikor helyi lakosként lakhatási támogatást számolunk el, akkor az nekünk jár, ti pedig a piacon kérjetek számlát minden csomag retekről.
  -Amikor mi vásárolunk - hitelből - tőzsdén jegyzett részvényt, akkor az jól átgondolt befektetés, amikor a magánpénztárak tették, akkor eltapsolták a nyugdíjatokat.
  -Amikor módosítunk a nagy elosztó rendszereken, akkor az a ,,nem szokványos magyar út", ha mások próbálták, akkor ez népnyúzó megszorítás, ami nem vezet sehova.
  -Amikor a rend fő őre 48 évesen nyugállományba vonult, csak élt a szabályok adta lehetőséggel, ha a korábbi kollégái is így tennének, akkor élősködnek a nemzet nyakán.
  -Amikor a mi kutyánk kölykét érint hátrányosan egy szabályozás, akkor azt úgy módosítjuk, hogy rá ne vonatkozzon (lex Szász, lex Járai), ti pedig tetszettetek volna többen lenni.
  -Amikor nálunk az értékmérő az, hogy kinek mije van, akkor mindenki szánalmas, aki kevesebbet szerzett.
  -Amikor a Médiatanácsban kizárólag a mi embereink ülnek, akkor az egyensúly biztosított, mert "ők nem olyanok", ha ugyanezen szabályok alapján egyszer majd mások felügyelik a sajtószabadságot, akkor az mindjárt kommunista diktatúra.
  -Amikor népszavazást kezdeményeztünk, akkor a haza nem lehetett ellenzékben, ha mások is élnének ezzel az eszközzel, akkor a nép nem elég érett sorsának eldöntésére.
  -Amikor konzultációra hívjuk az embereket, akkor ,,hallgassuk meg egymást", ha nektek van véleményetek, keressétek a bohócügyi államtitkárt."
  -Amikor mi adókat vagy járulékokat emeltünk az a kormány népnyúzó tehetetlensége , most ez az európai gazdasági válság logikus nemzet és gazdaságmentő követekezménye.
  - A mi időnkben a hitelminősítő intézetekteljesen jogosan jártak el , ma pedig nincs joguk hozzá
  -Ami nálunk népnyúzó megszorítás volt az most max. érdeksérelem.
  -Amikor hitelt vettünk fel az IMF-től az a magyarország gazdaság tönkretétele volt,amikor ezt ti teszitek az biztosítás.
  -Amikor segítséget kérünk a rászorulóknak , az szociális demegógia.”
 • 7. kerteszb 2012. január 03. 14:09
  „Alja, legalja, Sz.Ártó.”
 • 6. elemér 2012. január 03. 13:53
  „Fellegi tárgyal az IMF-el. http://tinyurl.com/3jb6ynr”
 • 5. elemér 2012. január 03. 13:07
  „Már is voltak változások, mert a beszélgetéseket az IMF-el a hónap közepére, vagy vége felé tolták. (Bloomberg News, NY) Pár napja még a hónap elejéröl volt szó. Kell kis idö hogy tanulmányozzák ezt a jegybanktörvényt és az IMF-nek nem érdeke sietni. Ezért is mondom hogy azok csak beszélgetések lesznek.
  Majd mikor már szoritt a cipö, akkor lehetnek tárgyalások.”
 • 4. pubigyereide 2012. január 03. 12:42
  „"Tárgyalni fogunk az IMF-fel." ---> Inkább szeretNÉNK tárgyalni az IMF-fel.
  "ki-ki elmondja a saját álláspontját, érveljen amellett," ---> Ti elmondjátok az álláspontotokat és a delegáció hazamegy.
  "nyilván ők sem gondolták komolyan, hogy százezren vannak" ---> Amint bevezetitek az ingatlanadót még 2 nullát is rakhatsz utána.
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/01/03/szijjarto_mindenki_latja_hogy_csokken_az_adossag/
  ---> "Hazudnak reggel, délben és este..."
  :-(”
 • 3. Joebacsi70 2012. január 03. 12:12
  „Akkor kicsit finomítva az 1-es pont.
  1. Azért beszélsz félre, mert nem vagy teljes szellemi képességed birtokában, ez esetben megfelelő hatóanyagú készítmények segítségével, egy földrajzilag jól körülhatárolható helyen, helyiségben, megfelelő szakemberek segítségét tudom javasolni.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Spar és a Tesco átvállalja és inkább lenyeli az áfaemelést?

Az utóbbi négy év brutális áremelései után az alapvető élelmiszerek nemhogy nem váltak még drágábbá Győrben, de egyes termékek még olcsóbbak is 2011 januárjához képest. Tovább olvasom