Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Széll Kálmán Terv: a szakértő szerint az adóemelést a lakosság fizet meg

Minden adóemelést így vagy úgy, de a lakosság fizeti Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint.
Minden adóemelést így vagy úgy, de a lakosság fizeti Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint, aki az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a gazdasági növekedésre egyértelműen negatívan hat, hogy azokban a szektorokban, ahol komolyabb nyereség képződik, és fejlesztések indulnának be, és ezek a különadók miatt leállnak.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányülést követően jelentette be, hogy egy ezrelékes mértéket javasol a pénzügyi tranzakciós illetékre, más néven tranzakciós adóra, amely a költségvetés számára 130 milliárd forint bevételt jelent 2013-tól. Továbbá július elsejétől vezetik be, de ténylegesen augusztustól működik a távközlési adó is. Eszerint havonta 10 perc mentesül az adó alól, afölött 2 forint adót kell fizetni percenként, a magánszemélyek esetében 700 forintos havi korlátot, a cégeknél 2.500 forintost vezetnek be.

A miniszter elmondta, hogy az adók a társaságokat terhelik, és véleménye szerint egyebek mellett az erős verseny miatt ezeket nem tudják áthárítani a lakosságra.

Az Ernst and Young szakértője azt mondta: ne legyen kétség afelől, hogy végül a lakosság fogja megfizetni. Példaként azt mondta, a bankokat terhelő adó nyomán alacsonyabb betéti kamatok, drágább hitelek jöhetnek, illetve a biztosításoknál, a távközlési cégeknél például elképzelhető, hogy nem úgy csökkennek a díjak, mint az adó nélkül.

Megjegyezte, "persze nincs jó döntés az adóemelésben". Rámutatott: a költségvetési kiadások csökkentése mellett adót is kell emelni a válságnak ebben a szakaszában, az eladósodás ezen szintjén, ez nemzeti érdekből is szükséges.

A szakértő szerint a kormány egy viszonylag ügyes módját találta ki annak, hogy hogyan terítse minél szélesebb körben ezt a terhet, ha tabunak tekinti a személyi jövedelemadóban az egy kulcsot, illetve az egy alacsony kulcsot és a vagyonadóztatást.

Helyesnek tartotta a vállalkozások egymás közötti pénzmozgásnál a banki átutalási kötelezettséget, de az 5 millió forintos határt magasnak minősítette, szerinte alacsonyabb szinten kellene ezt meghatározni. Szavai szerint Magyarország első számú adózási problémája a feketegazdaság nagysága.

Vannak olyan becslések, amelyek a bruttó hazai termék negyedére teszik az adózatlan gazdaságot - tette hozzá.

A Széll Kálmán Terv 2.0 programban szereplő, az átutalásoknál meghatározott 30 ezer forintos felső határról a gazdasági miniszter szerdán nem tett említést. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint ha ezt eltörlik, egyenes következményként a nagy összegű utalásokat nem Magyarországon fogják bonyolítani.

Kiemelte, "2013-ban kettős bankadó lesz érvényben, a jelenlegi fele, plusz ez". Magyarországon egyébként is nehézkes és drága a hitelezés, a fejlődés mozgatórugója az olcsó hitel - jegyezte meg.

Jelezte, az ideiglenesnek szánt különadókat kivezetik ugyan, de a most bejelentett adókkal állandó terheket vetnek ki a fejlődőképes szektorokra.

Olvasóink írták

 • 9. goldboy 2012. május 11. 15:41
  „A kuszaszemű minden eddigi ötlete bejött. Miért pont most tévedne?”
 • 8. Jandex 2012. május 11. 12:24
  „7. zsukov111 2012.05.11. 08:47
  Mindekii tudta .
  és mindenki tűri!!!”
 • 7. zsukov111 2012. május 11. 08:47
  „Mindekii tudta ..”
 • 6. dödike 2012. május 11. 08:46
  „Mindig csak arról beszélnek hogy a telefon adó meg a csekk adó pár száz ft.lesz,de azt senki nem számolta ki hogy egyéb más emelésekkel együtt éves szinten egy családnak hány tízezer forint többlet kiadása lesz.”
 • 5. apokalipszis 2012. május 11. 08:27
  „nyaf-nyaf ))”
 • 4. titokgyula 2012. május 11. 06:59
  „Miért azok fizetnek, akik évekig dolgoztak, fizetésüket más szabta meg. Bele sem szólhattak az ország eladásába.Nem kaptak milliárdokat. Most pedig húzzuk meg magunkat? Kezd elegem lenni ebből.”
 • 3. zhall 2012. május 11. 04:34
  „Hát pedig a baleseti adó is valahogy áthárítódott....Ha Matolcsi megszólal,engem valamiért a hideg ráz...”
 • 2. miracle 2012. május 10. 20:44
  „Szavazóik pedig agymosott zombik.”
 • 1. embertelen 2012. május 10. 19:19
  „Az ügy kapcsán mindenkivel tudatom, hogy Orbán és talpnyalói alkotják a magyar társadalom leghazugabb rétegét, nem azt Ígérték, amit csinálnak, hozzájuk képest Gyurcsány egy füllentő kisóvodás volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rába: rendkívüli közgyűlés lesz

Megkezdődtek az előkészületek a Rába Járműipari Holding Nyrt. rendkívüli közgyűlésének… Tovább olvasom