Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Szabadság - Mikor és miként kell kiadni a munkavállalónak?

Sokan már készülnek az ünnepek alatti pihenésre. Az év végére kitűzött határidők miatt azonban számos munkahelyen problémát jelent a szabadságok kiadása.

Mennyi szabadság vihető át az esedékesség évét követő évre? A munkáltató mikor köteles kiadni a fizetés nélküli szabadságról visszatérő kismamák felgyülemlett szabadságát? A szabadság kiadásánál figyelembe kell-e venni a munkavállaló kérését? A Munka Törvénykönyvének a szabadság kiadásával kapcsolatos szabályaiban segít eligazodni a Jogi Fórum.

Főszabály

A napokban kérdezte tőlem egy munkavállaló, hogy származhat-e hátránya abból, ha év végéig nem veszi ki a szabadságát. A munkavállalónak értelemszerűen semmilyen hátránya nem származhat ebből, hiszen a szabadságot – az elterjedt szóhasználattal ellentétben – nem a munkavállaló veszi ki, hanem a szabadságot a munkáltató – a munkavállaló előzetes meghallgatása után – adja ki, méghozzá főszabályként az esedékesség évében. A szabadság akkor sem „veszik el", ha a munkáltató azt nem adja ki a jogszabályban meghatározott időpontban.

A teljes cikket itt olvashatja >>

Dr. Goda Mark ügyvéd, Jogi Fórum

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai Bíróság: 2013 végéig nyújtható a földvásárlási támogatás

Lettország, Lengyelország és Litvánia mellett Magyarország 2009 vége helyett 2013 végéig nyújthat a gazdáknak földvásárlási támogatást. Tovább olvasom