Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Száááárnyakat ad - Nő az energiaitalok forgalma

Magyarországon tavaly 14 milliárd forint volt az energiaitalok piaci forgalma, 240 ezer hektolitert adtak el ebből a termékből.

Magyarországon tavaly 14 milliárd forint volt az energiaitalok piaci forgalma, 240 ezer hektolitert adtak el ebből a termékből - közölte az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OEF), felhíva a figyelmet arra, hogy az egyre népszerűbb italok súlyosan károsíthatják az egészséget.

Dömölki Lívia, az OFE élelmiszer szakértője kedden, az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet által végzett laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a forgalomban lévő energiaitalok döntő hányada magas koffeintartalmú, egyes termékek egy adagjában akár 4-5 csésze kávénak megfelelő koffein is lehet.

Leszögezi: nem ajánlott, hogy a felnőttek esetében az összes napi koffeinbevitel meghaladja a 300 milligrammot (a 3-4 kávét), gyermekek esetén pedig nem haladhatja meg testtömeg kilogrammonként a 2,5 milligrammot.

Az OFE átlagosan 13,6 éves, általános iskolás diákok körében végzett, nem reprezentatív felmérése során kiderült: a megkérdezett 25 gyerek közül csak négyen nem próbálták még ki az energiaitalokat; a megkérdezettek 43 százaléka, tehát majdnem fele pedig rendszeres fogyasztónak minősül.A megkérdezett gyerekek állítása szerint átlagosan 11 évesen kezdték el fogyasztani az energiaitalokat, de volt olyan is, aki már 6 évesen kipróbálta.

Az egyesület felhívja arra is a figyelmet, hogy egyre gyakoribb az iskoláskorú gyermekek kontrollálatlan energiaital-fogyasztása, sőt esetenként a koffein-túladagolás tünetei is megjelennek náluk.
A koffeintartalmú ital fogyasztásához nem szokott egyének, vagy 18 év alatti gyermekek esetében a túladagolás akár halálhoz is vezethet - jegyzik meg.

A közlemény kiemeli azt is, hogy a koffeintartalmú energiaitalok és az alkohol együttes fogyasztása egészségkárosodáshoz vezethet.

Olvasóink írták

 • 13. normi 2011. szeptember 12. 12:46
  „én inkább a hellre szavazok!!!most ugyis megujult és sokkal jobb bárminél!!!”
 • 12. mc 2011. február 26. 10:53
  „<< GO Gyerek energiaital >>
  Mi is az a taurin?
  Sok isznak energiaitalt akik nem tudják hogy taurin van benne. De isznak olyanok is akik tudják, azt viszont nem hogy mi is ez.

  Íme:

  A taurin (2-aminoetán-szulfonsav, H2N-CH2-CH2-SO2-OH) nem fehérjeépítő aminosav (pontosabban aminoszulfonsav, ezeket meg szokás különböztetni a hagyományos aminosavaktól). Alkoholban nem, forró vízben viszont jól oldódik. Epesavak alkotórésze, ezek hidrolízistermékeinek vizsgálatakor fedezték fel 1824-ben. Kezdetben ökörepéből állították elő (innen származik a neve is, bár egyesek a fizikai teljesítőképességet növelő hatására vezetik vissza a bikára utaló elnevezést), mára a szintézise már megoldott.

  Kis mennyiségben a szervezet képes előállítani kéntartalmú aminosavakból (cisztein, metionin), így hiánybetegség emberben nemigen tapasztalható. A szívizom egyfajta megbetegedéséért újabb kutatások szerint a taurinhiány lehet felelős, de ezt még nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani. Macskák számára nélkülözhetetlen, esetükben az elégtelen bevitel súlyos hiánybetegségekkel jár.

  Élettani hatása még csak részben ismert. Szerepet játszik a membránokon keresztüli kalcium-áramlás szabályozásában, egyes szövetek (mint a már említett szívizom) normális működésében, az inzulinhoz hasonlóan elősegíti a glükóz sejtekbe áramlását ezáltal nő a fizikai teljesítőképesség, csökken a vércukorszint. Az izmok tartós terhelése csökkenti taurintartalmukat, valószínűleg ennek is része van az izomgörcs kialakulásában. Méregtelenítő és antioxidáns hatással is rendelkezik.

  Elsősorban állati eredetű ételek tartalmazzák: hal, húsok (főleg bárány) és belsőségek. Nagy mennyiségben tartalmazzák a napjainkban népszerű energiaitalok is (ált. kb. 400 mg/100 g”
 • 11. mc 2011. február 26. 10:48
  „Nálunk is betiltották, de valahogy, mégis újra forgalmazható!

  Ezt az italt országunk minden szupermarketjében árusítják. Mégpedig szabadon, s mivel divatban van, bármelyikünk fogyaszthatja és megkóstolhatja, még ha csak kíváncsiságból is....pedig akár halálos is
  lehet.

  A RED BULL-t azért készítették el, hogy a nagy fizikai terhelésnek alávetett személyek agyát serkentse, de semmiképpen nem arra, hogy egy ártalmatlan vagy üdítő italként fogyasszák. A RED BULL-t világszerte forgalmazzák a következő szlogennel: "Növeli a fizikai állóképességet, élénkíti a koncentráló képességet és a reakcióidőt, energíát ad és javítja a lelkiállapotot". Mindez megtalálható (kapzsi tulajdonosai szerint) az évezred energiaitalának, a RED BULL dobozán.
  RED BULL a világ majdnem 100 országába eljutott.
  A Vörös Bika márka legfőbb fogyasztói fiatalok és sportolók, két olyan vonzó szegmens, amely rabul esett az ital által kiváltott hatásnak.
  A TÖRTÉNET a következő: Az italt Dietrich Mateschitz készítette el, egy osztrák származású üzletkötő, aki egy HONG KONG-i üzleti útja során fedezte fel, amikor egy fogkefét gyártó cégnek dolgozott.

  Ennek a - kofeint és taurint tartalmazó recept alapján elkészített - folyadéknak abban az országban bomba sikere volt; s ekkor fordult meg a fejében, hogy milyen hatalmas sikert aratna ez az ital Európában, ahol még ez a termék ismeretlen volt, nem beszélve az igazi vállalkozóvá válás lehetőségéről.
  DE ENNEK AZ ITALNAK AZ IGAZSÁGA MÁS!
  Franciaországban és Dániában éppen most tiltották be, mint a halál koktélját, a GLÜKURONSAV LAKTON-nal kevert vitamin összetevői miatt.

  GLÜKURONSAV LAKTON egy rendkívül veszélyes vegyület, melyet a hatvanas években az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma fejlesztett ki a VIETNAM-ban állomásozó haderők harci szellemének a fokozására, s amely a háborús stresszt oldó hallucinogén kábítószerként hatott. Azonban, ez a szervezetben romboló utóhatást váltott ki, ezért idővel megszüntették, mivel az ezt fogyasztó katonák soraiban nagy számban fordultak elő migrénes, agydaganatos és májbeteges esetek.
  Ennek ellenére, a RED BULL doboz összetevői között olvasható: GLÜKURONSAV LAKTON, mely serkendő gyógyszerként van katalogizálva.
  Azonban, NEM SZEREPELNEK a RED BUL dobozán az ital fogyasztásának azon következményei, amelyek maguk után vonnák feltüntetni az alábbiakat:

  FIGYELMEZTETÉSEK

  1. Fogyasztása veszélyes, ha azután nem végzel fizikai gyakorlatokat, mivel energizáló hatása felgyorsítja a szív ritmusát és ez egy GYORS LEFOLYÁSÚ INFARKTUST okozhat.

  2. AGYVÉRZÉSNEK vagy kitéve, mivel a RED BULL vérhígító összetevőket tartalmaz, hogy a szívnek könnyebb legyen a vért pumpálnia és ezáltal kisebb fáradtsággal lehessen egy adott fizikai terhelést elvégezni.

  3. Tilos a RED BULL-t ALCOHOLLAL keverni, mert ez a keverék az italt olyan "halálos bombává" változtatja, amely KÖZVETLENÜL A MÁJAT TÁMADJA MEG, melynek következményeként az érintett terület soha többé nem regenerálódik.

  4. A RED BULL egyik legfőbb összetevője a B12 vitamin, melyet a gyógyászatban az alkoholos kómában (alkohol fogyasztás okozta kóma) lévő páciensek megmentésére alkalmaznak. Ezért van az, hogy elfogyasztásakor magas vérnyomás és olyan izgalmi állapot alakul ki, mintha részeg lennél, pedig nem fogyasztottál alkoholos italokat.

  5. A RED BULL rendszeres fogyasztása olyan visszafordíthatatlan idegi és ideggyógyászati betegségek megjelenését idézi elő, melyekből nem lehet felépülni.

  VÉGKÖVETKEZTETÉS:
  Ez egy olyan ital, amelyet az egész világon be kellene tiltani. Venezuela, a Dominikai köztársaság, Puerto Rico y más Karib-tengeri országok folyamatosan riasztják a többi nemzetet, mivel ennek az italnak alkohollal történő keverése az emberi szervezetben időzített bombát alkot, főleg a serdülő korúak és a tájékozatlan felnőttek körében a tapasztalat hiánya miatt.

  Hát, én ennyit tudok róla. Bevallom, ezt az összefoglalót úgy olvastam el, hogy egyszer kerültem kapcsolatba az energiaitallal, amikor kaptam ajándékba 3 karton " dobozos üdítőt" a nyolcvanas évek végén. Most már tudom, miért voltam az átlagosnál feszültebb.

  Azóta sem fogyasztottam és inkább egy jó sörtől legyek álmos, mint spannolt egy iylen műanyagtól.”
 • 10. páctivald 2011. február 25. 14:26
  „Pofátlan 2011.02.23. 11:34

  Rendszeresen vezetek 2000-2500 km-t, minimális pihenéssel. Soha nem iszom energiaitalt,inkább kv-t,de azt is mértékkel. Ha már nagyon fáradt vagyok,többet segít egy gyors zuhany valamelyik bezinkútnál. Általában 2-3 euróba kerül,de megéri,sőt,van ahol ingyenes.”
 • 9. Pofátlan 2011. február 25. 08:19
  „Goldman.
  Az is segített, meg az is hogy Franciaországban az autópályán sok helyen húsz kilométerenként van fizetőkapu. Azért Caentől Saarbrüchenig sok a 44 euró útdíj.”
 • 8. Goldman 2011. február 24. 20:27
  „Pofátlan: talán az is segített benne, hogy egyáltalán kiszálltál és gyalogoltál..:)
  Nézem a tizenegykét éveseket: már az a sztár aki energiaitalt iszik. Mi lesz ezekből?”
 • 7. pancser 2011. február 23. 20:21
  „De miért energiaital, ha nincsen benne energia csak koffein? A kávé tradicionális ital, jót tesz a keringésnek. Ki mit szokott meg én meg az energiaitaloktól viszolygok, meg nem innám. Míg a kávézási szokások alkalmasak üzleti baráti csevelyekre, olyat még nem láttam, hogy Red Bullt szolgáltak volna fel, bár egyszer majd ez is megtörténhet.”
 • 6. Jani_Móvar 2011. február 23. 16:34
  „Éjszakai műszaknál 1 doboz lecsúszik.
  Én hetente 1-2 dobozt iszok meg, műszaktól függően.
  Nálam a Red Bull vált be, "erősebb" mint a többi.”
 • 5. babyangyal 2011. február 23. 15:07
  „Én nem kávézom még az illata is hányingert vállt ki belőlem a saját otthonomban is kávéfőzésnél az összes ablak nyitva van,viszont iszom az energia italt és kellemesnek találom meg segít az álmosság ellen is,próbálom mértékkel fogyasztani bár nem midig sikerül.”
 • 4. pancser 2011. február 23. 12:07
  „Minden fiatal fogyózik közben meg energia italt iszik! A kávé kellemesebb ital mint az undorító ízű löttyök. Üzlet az üzlet a divat az meg divat!”
 • 3. Pofátlan 2011. február 23. 11:34
  „Tavaly Franciaországból jöttem haza kocsival 1850 km-t megtéve, munka után. 12 energiaital után, amelyekneka végén már semmi hatása sem volt az álmosság ellen, kávézni áltam meg a benzinkutaknál. A kávéknak volt hatása. Azóta nem iszok energiaitalt, a kávé jobb.”
 • 2. pozdorja 2011. február 23. 11:01
  „Nem is értem miért nem legálisak a kábítószerek. Azokra is jövedéki adót lehetne tenni.
  Megjegyzem ezeken az energiaitalokon jóval nagyobb a haszon mint az átlagos termékeken. Különadót nekik...”
 • 1. Mike-Mouse 2011. február 22. 21:40
  „Na ezt is hamarosan jól megadóztatják :S”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Monetáris Tanács: maradt a 6 százalékos alapkamat

A januári inflációs adatok kedvezőbbek lettek a vártnál és a béradatok is kedvezően alakultak. Tovább olvasom