Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 12°C Még több cikk.

Svájci magyar folyószámlákról kér adatokat a kormány

A kormány döntése szerint visszamenőlegesen átlagosan mintegy 35 százalékos forrásadót rónak ki az adóelkerülési céllal külföldre kivitt pénzekre.
A kormány döntése szerint visszamenőlegesen átlagosan mintegy 35 százalékos forrásadót rónak ki az adóelkerülési céllal külföldre kivitt pénzekre - jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerdán, a kormányülés szünetében.

A kormány megtárgyalta a tőkerepatriálásról szóló jelentést - ismertette Giró-Szász András kormányszóvivő. Tavaly november végéig mintegy 67 milliárd forint összegű vagyont hoztak vissza, ami a 10 százalékos adóval 6,7 milliárd forint adóbevételt eredményezett. Az adóamnesztia 2013. január 1-jén lezárult. A kormány új megoldásokon dolgozik, amelyek a külföldre menekített magyarországi tőke fehérítését tűzik ki célul - mondta a szóvivő.

Lázár János hangsúlyozta: az állam méltányos eljárást biztosított mindenkinek, aki adóoptimalizálási céllal elvitte a pénzét, ez az akció azonban 2012 végén lejárt.

Adóamnesztia - Giró-Szász András és Lázár János sajtótájékoztatója képekben

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) arról tájékoztatta a kormányt, hogy legkevesebb 1000 milliárd forint van még külföldön, de vannak olyan becslések, hogy a kivitt jövedelem az 1500-2000 milliárdot is elérheti.

Hozzáfűzte, hogy Németországban, Ausztriában és Nagy-Britanniában is folyik az onnan külföldre kivitt pénzek adóztatásának vitája. A nemzetgazdasági teljesítőképessége arányában hasonló volumenű összegeket állapítottak meg, Ausztriában például 12-15 milliárd eurót keresnek. A 3-3,5 milliárd euró a magyar gazdaság vonatkozásában reális lehet - tette hozzá.

A Miniszterelnökség, az NGM és a Külügyminisztérium azt a feladatot kapta, hogy próbáljon ennek az 1000 milliárd forintnak a nyomára jutni. Ezért munkacsoport alakul, amely megkezdi a tárgyalásokat Svájccal annak érdekében, hogy kétoldalú tárgyalások kezdődjenek, kifejezetten német, osztrák és brit mintára, de más nemzetközi tapasztalatokat is figyelembe vesznek.

A kérés elsősorban arra irányul, hogy a svájci bankok adjanak ki minden Magyarországra vonatkozó, betétazonosításra alkalmas információt, annak reményében, hogy ezeket a pénzeket be lehessen vonni a közteherviselésbe. "Teljes információ- és adatnyilvánosságot szeretnénk annak érdekében, hogy megismerhessük, hogy ki az, aki betéttel rendelkezik bármelyik svájci bankban" - mondta. Kérdésre elmondta: titkosszolgálati adatokkal rendelkeznek arról, hogy jelentős magyar betétek vannak Svájcban.

Visszamenőlegesen ezeket a betéteket mintegy 35 százalékos átlagos forrásadóval kívánja a magyar kormány az információk és adatok birtokában megadóztatni. A svájci kormánnyal nagyon rövid időn belül megkezdik a tárgyalásokat - tette hozzá.

Lázár János kérdésekre elmondta: elsőként Svájcot keresik meg, de van még néhány, a kérdésben érintett európai ország. Példaként Ausztriát említette, ahol még vannak anonim betétek, továbbá a "hagyományosan offshore célpont" Ciprust, amelynek esetében elengedhetetlenül szükséges a kettős adóztatással kapcsolatos egyezmények felülvizsgálata. Kifejezetten fontos - mondta -, hogy Ciprussal kétoldalú tárgyalások kezdődjenek, hogy az offshore pénzek minél hamarabb hazajöhessenek, és az adórendszerbe bekapcsolódhassanak.

A bűncselekményekből származó pénzek sorsára vonatkozó kérdésre kifejtette: Svájc mindig együttműködött, ha egy betét bizonyíthatóan bűncselekményből származott, eddigi hozzáállása azt bizonyítja, hogy érdekelt a transzparenciában.

Az államtitkár megerősítette, hogy Svájcban vannak még alvó számlák, ezeknek a sorsával is foglalkozik a kormány. Ezeken a számlákon összességében néhány százmillió forint lehet, a tulajdonosok beazonosítása nem lehetséges, ezért újabb felhívással fordulnak majd a hozzátartozók felé, hogy jelentkezzenek.

Olvasóink írták

 • 13. Valaki 2013. január 21. 08:48
  „Butaság, ezek a vagyonok nem adózott jövedelmekből keletkeztek, tehát adókötelesek. Deákbácsi félretájékoztat. :)))”
 • 12. load 2013. január 20. 22:44
  „Nem mond igazat a kormány a svájci adóügyben.
  Nyilvánvaló, hogy a forrásadó a jövedelemre vonatkozik, és nem a vagyonra - mondta Deák Dániel a hvg.hu-nak. Az egyetemi tanár szerint azok számára, akiknek vannak külföldön bankszámláik, de ezt itthon nem jelentették be, a kormánynak azt kellett volna korábban kommunikálnia, hogy ne felejtsék el az év végéig megtenni az adóhivatalnak ezt a bejelentést, mert utána súlyosan büntetnek.
  Deák Dániel arra is felhívta a figyelmet, hogy Lázár János közleménye anonim betéteket emleget, ám ilyeneket az OECD ajánlásoknak megfelelően már évek óta nem lehet nyitni a fejlett államokban.
  Szerinte nem is Magyarország kereste meg Svájcot, hanem épp fordítva, azaz Svájc kötne szerződést Magyarországgal. Svájc szeretné megosztani az Európai Uniót: Ausztriával és Nagy-Britanniával már sikerült megállapodnia, de Németország elutasította az ún. Rubik-egyezmény feltételeit. A nevezett egyezmény lényege, hogy Svájc 35 százalékos forrásadót szed be, és a bevétel háromnegyedét átutalja az illetőség szerinti államnak, viszont nem szolgáltat a befektetésről információt.
  http://www.napi.hu/ado/nem_mond_igazat_a_kormany_a_svajci_adougyben.542634.html”
 • 11. Valaki 2013. január 18. 14:40
  „Egyesek bajban lesznek, mert a kölcsönk utáni 5-10% -os baksis, most leadózzák. Bár így is marad nekik 65%.”
 • 10. load 2013. január 18. 10:55
  „Innen vajon mennyi jött be?
  http://www.origo.hu/itthon/20110819-megszunik-simicska-lajos-es-nyerges-zsolt-svajci-cege-a-basis.html”
 • 9. Jandex 2013. január 18. 07:32
  „Pontosan tudják, hogy Svájc nem ad ki ilyen adatokat de jól hangzik és parasztvakításnak is kitűnő!”
 • 8. pozdorja 2013. január 18. 07:00
  „Lézer Jani egyből jó példát mutatva befizetheti a fia svájci bankszámlája utáni forrásadót. Egyébként meg csinálják csak, nem igazán érint a probléma sajnos...”
 • 7. load 2013. január 17. 22:51
  „Ez megint nem jött össze.
  Adóügyekben Svájc olyan államoknak nyújt adminisztratív segítséget, amelyekkel kötött a kettős adóztatást kizáró egyezményeket.
  Magyarországgal 2012-ben lezárulták a tárgyalásokat a svájciak a kettős adóztatást kizáró és adóügyekben információcserét előirányzó egyezmény felülvizsgálatáról, de a megállapodás még nem lépett életbe. A lapnak a svájci szövetségi pénzügyminisztériumhoz tartozó szövetségi adóigazgatás (ESTV) illetékese azt mondta, konkrét támpontokat nélkülöző megkeresések az OECD által meghatározott és az adminisztratív segítségnyújtásra vonatkozó előírások értelmében nem megengedettek.
  http://index.hu/gazdasag/2013/01/16/maris_falakba_utkozott_a_kormany_35_szazalekos_adoja/”
 • 6. eelke 2013. január 17. 20:48
  „ugyan mar svájc,hol nem <moderálva>ja le,hogy mit akar a magyar rezsim”
 • 5. tradermike 2013. január 17. 13:05
  „Goldmund, én it ettől f*s*k kb egy éve...
  És mi van azzal, aki kiment Svájcba dolgozni, ezért magyarként van svájci bankszámlája?”
 • 4. Goldmund 2013. január 17. 11:45
  „Attól, hogy a svájci bankászmlán van X összeg, hogyan derítik ki, hogy az illető nem fizetett adót utána Magyarországon?
  Másrészt: mi van, ha valaki nem adóelkerülési céllal menekítette külföldre a pénzét, hanem tartott (és ma is tart!) attól, hogy a felcsúti törpe a magánnyugdíjpénztári befizetések után a bankbetéteket is elveszi?”
 • 3. embertelen 2013. január 17. 09:00
  „Elsősorban a fideszes Simicskát kell megkérdezni, hol van Svájcban a lé, ami a svájci bejegyzésű reklám (plakát)cégeken keresztül közpénzből kifolyik az országból.”
 • 2. Jandex 2013. január 17. 07:07
  „Ezek már nem emlékeznek a számláikra sem és ilyen címszó alatt akarják megtudni az elfeledett számlaszámaikat?!”
 • 1. ISU 2013. január 16. 17:54
  „És a bank titok ?
  Ja a hazudóknak az sem gond, majd ráfogják valakire.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eddig hatvanezren jelentkeztek át az új adónemekbe

A kisadózó vállalkozások tételes adóját mintegy 51 ezren, a kisvállalati adót pedig 10 ezren… Tovább olvasom