Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Svájci Frankenstein: retteghetünk, hétfőn 280 forintig is erősödhet

A 2008-2009-es recesszióhoz hasonló méretű világgazdasági válságot indíthat el Amerika leminősítése, ezt mondják szakemberek.

Az ATV híradója által megkérdezett elemző szerint: ha a befektetők a hétfői piacnyitáskor kockázatosnak ítélik Amerikát, és elfordulnak tőle, akkor válságba kerülhetnek a világ nagy piacai, növekedhet a munkanélküliség és csökkenhetnek a bérek is. A menedékdevizák pedig, így a svájci frank, tovább erősödhetnek.

Madár István, a Portfolio.hu elemzője  a pesszimista verzió azzal számol, hogy a befektetők elfordulnak Amerikától, lassul a gazdaság, ez magával húzza a világpiacokat, és újabb – a 2008-ashoz hasonló – gazdasági válságot idéz elő.

Megtörténhet, amitől sokan félnek: még tovább erősödne a svájci frank. Madár István szerint ugyanis most a frank az egyik legnépszerűbb menedékdeviza, a befektetők szinte csak ebben bíznak. Ha újra erősödne, az az elemző szerint azt jelentené, hogy a forinttal szemben a jelenlegi euró-forint árfolyam szintjén, 270-280 forinton állna be a frank jegyzése - számol be az atv.hu.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. dorombolok 2011. augusztus 10. 20:22
  „Fél évet késett a kormány a devizahitelesek megsegítésével, emiatt családok kerültek kilátástalan helyzetbe - jelentette ki szerdán, budapesti sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

  FÜGGETLEN HÍRÜGYNÖKSÉG - 2009.02.04. 16:39”
 • 52. elemér 2011. augusztus 10. 10:19
  „Jack Lew az USA költségvetés vezetöje.”
 • 51. elemér 2011. augusztus 09. 20:52
  „Befektetök a világ gazdaságban ma is vesztettek a tözsdén és az USA kötvényekben mentették a pénzüket. Ez volt a legnagyob 1 napi veszteség a tözsdén 2008-óta. USA kötvények befektetések a dollárban, és nem a Svájci Frank, vagy aranyban. Warren Buffet egyik legsikereseb befektetö azt mondta, ha 4 csillagos értékelés létezne, akkor azt az USA kiérdemelné. Obama azt mondta hogy nevetséges az hogy a francia S&P értékelés 3 csillagos, mig az USA-t leértékelték. Ezt a piac kiröhögi. Jack Lew az USA pénztár vezetöje ad interjut Charlie-nak. Peter Ország (szülei 56-osak) volt elözöleg a pénztár vezetöje.”
 • 50. elemér 2011. augusztus 09. 09:03
  „Mi történt a piacon miután S&P leértékelte az USA-t ? Esett a kötvények után a kamat, vagyis kevesebbet fizetnek a befektetöknek, mint Kina aki veszi a kötvényeket. Egyszerüen a piac kineveti az értékelést. Befektetök mint Soros a bankba mentik a pénzt dollárban. Annyi a pénz NY bankban, hogy aki sok pénzt tesz be, annak kezelési dijat számláznak és nem fizetnek kamatot. Tehát nem Svájci Frankba mentik a pénzt hanem dollárban. Igaz hogy oda is mentenek föleg Europaiak, de az csak kutyafüle a dollárhoz viszonyitva. Semilyen pénz nem tudja helyettesiteni a dollárt, pláne ha bizonytalanság van.

  Forget the Downgrade, Panic About Everything Else (The Atlantic)
  By Derek Thompson Aug 8 2011, 1:24 PM ET

  Interview with Charlie Rose: Gillian Tett is US managing editor and an assistant editor of the Financial Times.”
 • 49. elemér 2011. augusztus 08. 21:37
  „Nézzük csak hogy hol tartunk ma, a világgazdaságban. Fordittom dióhéjban Charlie Rose interjuát az F.T. USA Editorjával. Ez persze megvan élöben online.
  Julius 26-tol, 4-trillio dollárt vesztettek (papiron) a befektetök a világ gazdaságban, és ezért idegessek. Az Atlantik oceán mind 2 partján szórakoznak a politikusok. EU-ban nem lépnek fel határozottan hogy megvédik az Eurot és a gatyaszorittásokat követelik. Beavatkoznak ha az szükséges és vesznek kötvényeket, Olasz, Spanyol, Görög, Ir, stb. Ez nem megoldás csak foltozása a valódi problémának. Az Eurot financirozni kell, mégpedig a németeknek és erös központi pénzügyi hivatal kell oda. Nemlehet hogy mindenki folytatja saját pénzügyi politikáját. Az USA-ban ezt már megoldották az államok. Az USA-ban a 2 párt nemtud megegyezni a költségvetésen és ez a probléma. Visszakell állitani a bizalmat és kell nyomtatni a pénzt. Pénz kell az infrastrukturához, ami befektetés a jövöben és munkát teremt. Hosszutávon kell sporolni és nem most. Orbán persze ilyesmit figyeli, mert amit tud azt tölünk tudja. Mo.-n pedig ugy adja elö mint saját ötlete. Bush legjobb tanitványa.”
 • 48. elemér 2011. augusztus 08. 20:43
  „Tény hogy a Magyar bankárok is kerestek a közvetitésért, mikor a hitelt ajánlották. Magán nyugdijat nem szabadna rizikos befektetésekbe rakni a banknak. Mo.-n viszont megengedi ezt az Orbán kormány. Semilyen infot a befektetésröl nemkell közölni a kuncsaftnak. Ha eluszik a pénze az már az ö problémája. Orbánt a zsebükbe rakták már a bankárok.”
 • 47. mizuka 2011. augusztus 08. 19:29
  „De könyörgöm én 159ft-ért vettem a frant és tudom ez már nem igaz, de más lehetöséget nem is tudattak velünk mint a fran hitelt.Nem tudom meddig birják a családok nagyon de nagyon szemét politika ez már.A bankok mindent megtehetnek üzleti politika, senki nem vonja öket felelösségre.Ez az ország szégyene koldusok országa leszünk.”
 • 46. Mike-Mouse 2011. augusztus 08. 18:44
  „Ezaz. Mégfeljebb. Had legyen mégtöbb kilátástalanabb család. Köszönjük az okosoknak! :S”
 • 45. keresztfater 2011. augusztus 08. 15:59
  „én 180 ft-os árfolyamon vettem fel a gépkocsihetelem. Több mint 3 éve törlesztem, az adósságom majd 1 millióval több mint volt anno...
  az 50.000-es törlesztőrészletem időközben nyolcvanhoz közeli kúszott... akárhogyis számolom, a 260 ft-os ár még nincs 50 %-os emelkedés... én meg már 220 ft-nál is 76000-t fizetttem, ami ugye meghaladja az 50 %-ot... hogy is van ez? nincs ebben a ......... országban aki meghúzza a vészféket? (a bankoknak!!!!!) hiába veszik el el az autókat ezerszámra ha eladni nem tudják,... a nálamnál dörzsöltebbeknek meg úgysincs semmilyen ingatlanuk-ingóságuk és persze legális jövedelmük amiből tiltathatnának a bankok... de ne is legyen! a beahjtott pénzből nekik kerül 15-16-ik havi jutalomra, a szerencsétlenebbjének meg marad a kötél....”
 • 44. elemér 2011. augusztus 08. 14:04
  „Gyenge pénz elönye, hogy jobban megy az export. Nem véletlenül terjeszkedik az Audi Györben. A dollárt is gyengén tartják, és hivatalbol mellébeszélnek. Nem egyszerü a Kinaiakkal kereskedni, mert a dollárhoz kötötték a pénzüket és azt leértékelve tartják. Azt állitják hogy a hazai piacra törekszenek. Nemfog az nekik menni, mert az órabéreket kellene emelni. Ezen érdemes gondolkozni, mert K.Eu.-ban is ugy lessz csak nagyob piac, ha nagyob lessz a kereset. Ilyesmit tölünk tud a világ, mert gazdasági szakértök ezt megvitatják. Én csak angolbol fordittok és használom a fürészport.”
 • 43. elemér 2011. augusztus 08. 12:11
  „Az USA még soha nemvolt leértékelve mióta értékelés müxik, kb 70 év. Normálissan a S.Frank és Dollar egyformán mozog. Mikor szorul a kapca akkor dollár kötvényeket vásárolnak a piacon, mert az a biztonság. S. Frank persze tulvan értékelve és majd észhez tér a piac. Itt sok variácio nincs, mert a dollár ma is csak a biztonság a világnak. Semilyen pénz nemtudja azt helyettesiteni, pláne ha bajok vannak. S.Frank és az arany csak ideiglenes megoldás. Mégegyszer is állitom hogy, vetélytársainknak nagyob problémáik vannak.”
 • 42. Powerarc 2011. augusztus 08. 10:39
  „39. Sagittarius 2011.08.08. 08:45
  Én sem úgy vágtam bele, hogy 0% befizetéssel elhoztam a kocsit 120 havi futamidős hitellel, csak azért hogy flancoljak a szomszédok meg mások előtt. Tudtam bele tőkét rakni, most fogja elérni a törlesztőm a nettó fizum egyharmadát. Persze nem esik jól hogy ennyi, de tudom fizetni, még ha nem kis bukás is van rajta.
  Az viszont biztos, hogy sokan vettek fel úgy hitelt évekkel ezelőtt, hogy már akkor alig volt benne tartalék hogy fizetni tudják. Ők buktak először, de tartósan ilyen árfolyam mellett sajna lesznek még többen is.”
 • 41. Hunicum 2011. augusztus 08. 09:44
  „Egy megoldás van csak. Csatlakozzunk A svájci Frank zónához. :D”
 • 40. NoBo 2011. augusztus 08. 09:16
  „Seggitarius: milyen temetkezési vállalkozó az, aki 20 éves autóval jár?”
 • 39. Sagittarius 2011. augusztus 08. 08:45
  „26. Powerarc 2011.08.07. 21:39
  22. Házat újonnan vetted? Most telt le a törlesztője? :DDDD

  :-))))))) Naon jóóóó...
  No, de félre viccet! Ahhoz hogy hitelt kapj mindig kell némi saját tőke (legtöbbször nem is kevés). Amennyiben nem a nagyravágyás, és az észjátszási szándék vezet, szépen megveszed azt a cuccot, (lakás, autó, TV,...stb) amire a kezedben lévő összeg futja, és vígan élsz! Igaz lehet, hogy nem a leg trendibb, vagy a nagyi is ott lakik, ám nyugodt az álmod, hogy a fedél még reggel is a fejed felett lesz, a korhadt verdád ott áll az udvaron, a TV-t pedig nézni tudod, ha úgy hozza kedved!

  A házamat pedig kp. vettem, és mindig annyit újítok fel belőle, amire a mindenkori lóvém fussssa!!!!”
 • 38. igor07 2011. augusztus 08. 08:36
  „Itt már az a legnagyobb baj hogy ezt is a milliárdosok manipulálják! Előre mondják(napokkal,hetekkel) hogy mennyi lesz a frank árfolyam és csak pumpálják bele a gazdagok a pénzt!!!”
 • 37. Sagittarius 2011. augusztus 08. 08:29
  „34. stug 2011.08.07. 22:55
  Saggitarius, a lakáshitelt nem tartod "muszájhitelnek"? Vagy éljünk örökké /romantikusan/ a szüleinkkel?

  Nos, hát igen! Van egy jó mondás, "addig nyújtózz, ameddig a takaród ér"! Akinek nincs rá fedezete (esze, tehetsége) az kénytelen megelégedni azzal amit örökölt, vagy kapott. Aki nem volt tisztában eddig azzal hogy melyik kaszba tartozik, vagy éppenséggel hol a helye a tálálékláncban, azzal most az élet tudatja ki a küle. Az ő hiteleik dőlnek be most, és elszedik mindenüket a hitelezők. Mehetnek vissza nagymama házába, nézhetik nagyi TV-jét, ...stb. Biztosan megérte nekik hitelt felvenni.”
 • 36. hümm 2011. augusztus 08. 08:11
  „Válság? Hol? Auszrtiában, Németországban Szlovákiában miért nincs válság? Ott nőtt még a gépkocsieladás is!

  Miért? Mert jellemzően nem frankban vannak eladósodva, így válság ide válság oda tudják a hitelüket fizetni.

  Miért nem frankban vették fel? Mert saját pénzük alapkamatja nem volt olyan magas mint a forinté, így jutottak olcsó hitelhez saját fizetőeszközükből!”
 • 35. elemér 2011. augusztus 08. 02:06
  „31.h.sz. embertelen
  Igen van olyasmi amit az ember tud, és olyasmi amit nemtud. Olyasmi is van, hogy azt se tudja hogy mit nemtud. Mondta Donald Henry Rumsfeld, Amerikai hadügyminiszter a Bush kormányban.
  Mellébeszélésben Orbán és társai elbujhatnak mellete.”
 • 34. stug 2011. augusztus 07. 22:55
  „Saggitarius, a lakáshitelt nem tartod "muszájhitelnek"? Vagy éljünk örökké /romantikusan/ a szüleinkkel?”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió utas júliusban: rekord a Liszt Ferenc Repülőtéren

Közel egymillió utas fordult meg júliusban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, s ezzel minden… Tovább olvasom