Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Stressz teszt: a legtöbb bank jól vizsgázott

Jól vizsgáztak a bankok a stressz teszten. Az S&P leminősítette a magyar adósságbesorolást. A Moody's felülvizsgál. Ez történt a gazdaságban, elemzés: júl. 20-26.

Stressz teszt

Az Európai Bankfelügyelők Bizottsága pénteken 18 órakor hozta nyilvánosságra az európai bankszektor stressz tesztjének eredményeit. A vizsgálat arra irányult, hogy meghatározza, egy újabb recesszió és az adósságválság elmérgesedése esetén a bankok elegendő tőkével rendelkeznének-e a talpon maradáshoz.

A Buda-Cash részletes heti gazdasági elemzése, júl. 20-26. >>
A bizottság 3 szcenáriót is vizsgált, ezek közül a legrosszabb esetben az 5 éves görög állampapírok 23%-os, valamint a hasonló lejáratú portugál, spanyol és német kötvények 14%-os, 12,3%-os ill. 4%-os értékvesztésével számoltak. Emellett már a kevésbé pesszimista esetben is újabb recessziót feltételeztek (2010-ben 0,2%-os, 2011-ben 0,6%-os GDP-visszaesés az eurozónában), valamint 20%-os részvénypiaci esést idén és jövőre.

A stressz teszt eredménye megnyugtató lett: a vizsgált 91 bank közül mindössze 7-nek csökkenne a tőkemegfelelési (Tier 1) mutatója 6% alá (amely egyébként magasabb a 4%-os szabályozói minimum elvárásnál) a legrosszabb szcenárió megvalósulása esetén. A 7 bank összesített tőkehiánya mintegy 3,5 milliárd euro, amely szintén mérsékeltnek mondható. Az érintett bankok (és tőkehiányuk): a német Hypo Real Estate (1,245 Mrd €), a görög Agricultural Bank of Greece (243 millió €), és öt spanyol bank, a Daida (1,032 milliárd €), az Espiga (127 millió €), a Banca Civica (406 millió €), az Unnim (270 millió €) és a Cajasur (208 millió €). A német Hypo már most is állami felügyelet alatt van és a közelmúltban 7 milliárd euro tőkeemelésben részesült; a görög bank szintén többségi állami tulajdonban van. A spanyol bankok egyike sem tőzsdei cég, a nagyok közül legkritikusabb helyzetben lévő Banco Santander bőven megfelelt az elvárásnak (10%-os Tier 1 rátával).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyékony búfelejtő: Szabadon főzhető a pálinka

50 literig nem kell jövedéki adót fizetni; a főzést nem kell sehol előre bejelenteni; a pálinka… Tovább olvasom