Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Stagnál hazánkban a napi fogyasztási cikkek piaca

Tovább csökkent a háztartások által ruházatra, utazásra és kultúrára fordított összeg.

Hazánkban a napi fogyasztási cikkek piacának látványos fellendülése még várat magára. A napi fogyasztási cikkekre nem költünk többet, mint tavaly, ellenben az idén tovább csökkent a ruházatra, utazásra és kultúrára kiadott összeg – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet által, 2000 háztartás körében végzett felmérés legfrissebb eredményeiből. A magyar napi fogyasztási cikkek piaca annak ellenére stagnál, hogy a háztartások pénzvagyona időközben növekszik. Azonban ez a növekedés nem jelenik meg a kiskereskedelem forgalmának emelkedésében, hiszen a háztartások költési szerkezetének átstrukturálódása miatt jóval többet fordítunk hitelek visszafizetésére, illetve biztonsági tartalékok képzésére. A vásárlók továbbra is a jobb ár-érték ajánlatokat keresik és jelentősen nagyobb figyelem fordul az akciós újságok felé.

A 2009-es gazdasági válság negatív hatása jóval kisebb mértékű volt az európai napi fogyasztási cikk piacok többségén, mint azt előzetesen várták az elemzők. A tartós fogyasztási cikkek, valamint a szolgáltatások piaca már nem volt ennyire kiegyensúlyozott, ezekben a szektorokban a mai napig érezhető a kereslet erőteljes visszaesése. A 2008-ban nemzetközi szinten megugró élelmiszer infláció hatására bekövetkező visszaesés után a legtöbb európai országban 2009-ben és 2010-ben is növekedő trendet mutat a napi fogyasztási cikkek piaca.

A napi fogyasztási cikk piac növekedési üteme 2010 júniusában az előző év hasonló időszakához viszonyítva globálisan 5 százalék körül mozgott, míg Nyugat-Európa növekedési üteme 0,9 százalék.Magyarországon a napi fogyasztási cikk piac látványos fellendülése még várat magára. Az élelmiszer és háztartási vegyi áruk piacán 2010 első nyolc hónapjában a háztartások 0,2 százalékkal kevesebbet költöttek, mint 2009 hasonló időszakában. A magyar napi fogyasztási cikkek piaca annak ellenére stagnál, hogy a háztartások pénzvagyona időközben növekszik. Azonban ez a növekedés nem jelenik meg a kiskereskedelem forgalmának emelkedésében, mert átstrukturálódik a háztartások költési szerkezete, és jóval többet fordítunk hitelek visszafizetésére, illetve biztonsági tartalékok képzésére.

„A GfK Hungária által, 2000 háztartás körében végzett felmérés eredményei szerint a napi fogyasztási cikkekre nem költünk többet, mint tavaly, ellenben tovább csökkent a ruházatra, utazásra és kultúrára fordított összeg. Az idén tovább folytatódott az élményszerű nagybevásárlások arányának csökkenése, illetve az alkalmanként megvásárolt napi fogyasztási cikk értékének visszafogása. A vásárlók racionálisabbak lettek, a jobb ár-érték ajánlatokat keresik, többek között vonzóak számukra az egyértelmű árelőnyöket kínáló nagyobb kiszerelések, vagy termék-összecsomagolások. Nagyobb szerepet kap a kínálati oldalról szóló információ, hiszen a jól tájékozottság anyagi előnyt jelenthet, ezáltal jelentősen nagyobb figyelem fordul az akciós újságok felé" – mondta el Kovács Krisztina, a GfK Hungária Consumer Tracking szektorának menedzsere.

A válság idején tapasztalt kimagaslóan erős promóciós aktivitás mérséklődött az idei évben, így 2010 első nyolc hónapjában – 2008 azonos időszakához hasonlóan – a háztartások által megvásárolt élelmiszerek és háztartási vegyi áru értékének 28 százaléka származott promóciós vásárlásból. A kereskedők számára továbbra is kihívást jelent a vásárlások ösztönzése, a hűségkártya programok elindítása követeztében például jelentősen növekszik a hűségkártyákkal történő vásárlások értékének aránya.

A hazai napi fogyasztási cikk piac 2015-ig szóló prognózisa

A GfK Hungária a közelmúltban elkészítette a napi fogyasztási cikk piac 2015-ig szóló prognózisát, amely három lehetséges „forgatókönyvet" mutat be.

A realista és az optimista becslések határozott piacbővülést jeleznek előre a következő évre, amely bővülési ütem 2012-től a kezdeti kitörést követően mérséklődik, majd nagyjából 3 százalékos szinten stabilizálódik a háztartások fogyasztásának mennyiségi növekedése.

A pesszimista forgatókönyv, amely egy következő, elmélyülő válsággal számol, a 2009-esnél sokkal erősebb piaci visszaesést prognosztizál, amely a sajátmárkás termékek piacát sújtaná legnagyobb mértékben.
A nemzetközi példák is jól jelzik, hogy az emberek készek többet fizetni a jó minőségért, fontos azonban, hogy a prémium ajánlatok megfelelően legyenek megfogalmazva, kihangsúlyozva a termék által nyújtott előnyöket. Az erős minőségi márkák biztonságot nyújtanak és gyakran státusz szimbólumok is egyben. Magyarországon, hosszabb távon várható a prémium márkák felé történő elmozdulás, kiváltképp az egészséghez kapcsolódó-, valamint a kényeztető termékek terén.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. gjozsi88 2010. november 21. 19:16
  „szocdem!
  Már csak azt mond meg, hogy ki az a hülye, aki azért gyárt és importál jövedéki adóval terhelt terméket, hogy ne adja el, vagy ha felhasználja azt ne épitse be az árba...!

  "Az elvárt adót attól függetlenül kell befizetni az államkasszába, hogy elérte e a cég azt az adóvolument amivel ezt teljesíti...."

  ez meg maga a gyöngyszem...azt bizonygatod, hogy a cégek nem azért vannak, hogy termeljenek, hanem azért, hogy csak ugy legyenek, mert elvárt adót kell fizetni...!

  szocdem!
  Ha az egód szintjéről az IQ szintedre esnél összetörnéd magad!”
 • 20. szocdem 2010. november 21. 19:02
  „19 jajjjj

  Te nagyon mellé beszélsz Józsi!

  A jövedéki adó attól függetlenül befolyik az államkasszába hogy a terméket eladják vagy sem. Az elvárt adót attól függetlenül kell befizetni az államkasszába, hogy elérte e a cég azt az adóvolument amivel ezt teljesíti....

  Kár hogy még magyarul sem tudsz és közgazda akarsz lenni. Szerintem menj vissza a suszterszékhez, amihez talán értesz - ez nem megy neked.....”
 • 19. gjozsi88 2010. november 19. 17:37
  „szocdem!
  Ezt igyekeztél cáfolni!

  "Mond egy olyan adót, járulékot, ami nem valamilyen teljesítményhez kötött!
  A fogyasztási adót is bérből fizeted, mert abból fogyasztas, a jövedelem adót megtermelt béredből fizeted, a vagyon adót is munkabéredből, teljesítményből vett vagyonod után fizeted...!"

  Majd megcáfoltad saját magad!

  "forgalomba hozatal előtt"
  Miért hozzák forgalomba?
  Hogy valaki megvegye...bizony!
  És beépitik az árba...!

  Elvárt jövedelme, CSAK VÁLLALATNAK, VÁLLALKOZÁSNAK, TERMELŐNEK, SZOLGÁLTATÓNAK lehet, azaz képzeld el ez is teljesitményhez van kötve!
  Nyugdijastól, munkanélkülitől, állami alkalmazottnak nincs elvárt adója...!
  Vajon miért?”
 • 18. szocdem 2010. november 19. 10:43
  „17. gjozsi88 2010.11.18. 17:30

  "A jövedéki adót a foögyasztás során a vásárló fizeti ki abból a jövedelemből amit a termeléssel állitott elő...hiába van jövedéki adó kivetve, ha nincs vásárlás!"

  Már megint kiröhögteted magad!

  A jövedéki adót a forgalomba hozatal előtt, a jövedéki termék gyártója, vagy importőre fizeti ki! ennek semmi köze ahhoz, hogy valaki megveszi vagy sem...:)))))

  "Az elvárt adó, pedig a termelő üzem tevékenységéhez van kötve, azaz ha nincs termelés, bevétel..egyáltalán tevékenység, akkor elvárt adó sem lehet!"

  Akkor olvasgass csak bele az adótörvényekbe kedves barátom! Eben a bugris rendszerben még "elvárt jövedelem is van" - hogy az állam a hatalmi kiadásait valahogy kipréselje az alattvalóiból...
  (Persze egy normális országban ez nem így van, de Te erről az országról is igen csak keveset tudsz)

  Hol is élsz? Itt? Akkor mielőtt vitatkozol talán menj el dolgozni, és szerezz legalább gyakorlati tapasztalatot, ha már elméletben elég gyengécske vagy!:)))”
 • 17. gjozsi88 2010. november 18. 17:30
  „szocdem!
  A jövedéki adót a foögyasztás során a vásárló fizeti ki abból a jövedelemből amit a termeléssel állitott elő...hiába van jövedéki adó kivetve, ha nincs vásárlás!
  Az elvárt adó, pedig a termelő üzem tevékenységéhez van kötve, azaz ha nincs termelés, bevétel..egyáltalán tevékenység, akkor elvárt adó sem lehet!”
 • 16. szocdem 2010. november 17. 21:26
  „15. gjozsi88 2010.11.14. 19:32

  Mond egy olyan adót, járulékot, ami nem valamilyen teljesítményhez kötött!

  Hehehehehe

  Jövedéki adó...
  "Elvárt adó" - vállakozásoknál, stb..

  ezek mögött csak a bevételi igény van -termelsé vagy fogyasztás nincs! (A jövedéki adót előre kell megfizetni, mielőtt egyáltalán sikerül eladni a terméket, az elvárt adót meg akkor is be kell pengetni, ha egyáltalán nincs bevételed...

  Tudod egyre biztosabb vagyok benne hogy olyan vizeken vitorlázol amit nem ismersz, sőt már majdnem meg is fulladtál :)))))))))”
 • 15. gjozsi88 2010. november 14. 19:32
  „Szocdem
  Ezt nem nag

  "Ismételem: a termék szolgáltatás vagy van vagy nincs, de az államnak ettől függetlenül is léteznie kell, és fizetnie kell a számlákat. "

  Ha nincs termék szolgáltatás ..annak nincs ( ""2. Az árba beépítem a munkabért, és a járulékait." )közteher tartama...az államnak nincs bevétele és nem lesz miből a kiadásait fizesse!
  Hát ez az összefüggás!
  Mond egy olyan adót, járulékot, ami nem valamilyen teljesítményhez kötött!
  A fogyasztási adót is bérből fizeted, mert abból fogyasztas, a jövedelem adót megtermelt béredből fizeted, a vagyon adót is munkabéredből, teljesítményből vett vagyonod után fizeted...!”
 • 14. szocdem 2010. november 14. 19:12
  „13. hozzászólás gjozsi88 2010.11.14. 17:17

  Ismételem: a termék szolgáltatás vagy van vagy nincs, de az államnak ettől függetlenül is léteznie kell, és fizetnie kell a számlákat.

  Az állam nem attól van, és nem attól működik, hogy én vagy más bekalkulálom az igényét az áraimba (vannak akik egyáltalán nem kalkulálják be, mert tojnak rá, nem is fizetnek soha egy vasat sem)

  Ezért releváns, hogy az államnak nem kell kevesebb villanyt használni ahhoz hogy Én versenyképesebb legyek.
  Az államnak olyan gazdasági környezetet kell teremteni ahol evidens - de nem egyforma, a maihoz képest épp fordítva működő - a fejlődési lehetősége minden cégnek, és közben a primer elosztásban sem jönnek létre az egész nemzetgazdaságot feszítő igazságtalanságok!!!!

  Következésképp az árszerkezet a mohóság és szabályozatlanság teleján működik - különösen a "nagyok" esetében. enenk tényleg semmi köze az államkasszának Józsikám:))))))))) Akkor se ha nem érted...”
 • 13. gjozsi88 2010. november 14. 17:17
  „szocdem!

  "2. Az árba beépítem a munkabért, és a járulékait."

  Akkor te magad cáfoltad meg azt az állitásod, hogy a termék árszerkezetenek nincs köze az államháztartáshoz...ha beépited az árba!”
 • 12. szocdem 2010. november 14. 15:54
  „11. hozzászólás gjozsi88 2010.11.14. 08:38

  Józsikám!

  1. "teljesen hivatalosan" szolgáltatok.
  2. Az árba beépítem a munkabért, és a járulékait.
  3.A bér és anyag költségen felül akkora nyereséggel dolgozom hogy az állam a jussát megkaphassa (hogy mekkora ez az egy másik kérdés)
  4. Ezt mindenki így csinálja.
  5. Van aki ezekre a tételekre akkora nyereséget rak, hogy un. "EXTRA PROFIT" keletkezzen akkor amikor az adókat kifizette (A bér és járulék folyamatosan jelentkező költség, mint pl. az energia)
  6. A multik - meg a z általad csodált neolibsik, és újgazdagok - ezt különösen úgy teszik, hogy a bért (ezért az államot is megillető részt, meg a saját magunkra fordítható erőforrásokat) a lehető legminimálisabb mértékben tartják holott az árszerkezetben sokkal de sokkal többet is kifizethetnének - a profit csökkenése mellett.
  7. Én "rendes" helyen tanultam az árképzést (nem a győri kamarában ahol az okító tudorok szerint austriaban még minimálbér sincs) és amit állítk azt TUDOM. Következésképp nem nézlek hülyének, csak állítom hogy fogalmad sins arról, hogy mi az árszerkezet, árazás, profit..Mégis szeretnél róla kioktatni:)))))

  Szénné égsz barátom!”
 • 11. gjozsi88 2010. november 14. 08:38
  „szocdem!
  A termék árszerkezetének csak annyi köze van az állampénztárhoz, hogy a termelő vállalat a munkavállalói után, a nyeresége után és számos okból fizet adót, járulékot....ezt, mint álatalános költséget beépiti az árba!
  Persze te szolgáltatóként, már ha hivatalosan csinálnád, akkor ezeket az adókat, járulékokat nem kalkulálod a szolgáltatás árába...!
  Persze nézz hülyénak másokat!”
 • 10. szocdem 2010. november 13. 16:24
  „9 Józsi!

  A termékek árszerkezetének semmi köze az állampénztárhoz - az vagy van van nincs, az államot meg fenn kell tartani!!!! Ezt a z alapvetést nem értik a szoci-neolibsi okoskodók.

  A termelésben ebben az országban akkora elosztási igazságtalanság, és gazdasági öngyilkosság van elrejtve hogy na még!
  Olvasd el mit léptek az osztrákok a jövő évi munkavállaási szabadság ellen - hogy magukat védjék. A bért ott nem a vezírek meg az állam állapítja meg mint itt! HA megérted megérted azt is hogy mi a hazugság abban amit itt terjesdztenek a vezírek a "hatékonyságról" meg az árakról... (Ettől vagyunk rabszolgaállam, hogy türjük is ezt a hazudozást. NA jó a lakosság 97%-a fel sem fogja miről van szó, de ez nem mentség.)”
 • 9. gjozsi88 2010. november 12. 19:13
  „szocdem!
  A vitánk azon van, hogy te a béremelést úgy hajtanád végre, hogy költséget emelné...én meg oly módon, hogy a termék előállitási egyébb költségét , mivel az energia hatékonysághoz nincs fejlesztési forrás,azaz az állami közteher mértéket csökkenteném, hogy a versenybe maradáshoz elbirjon egy magasabb bért!
  Ehhez viszont az állami kiadásokon, csökkenteni és megszoritást kell végrehajtani!”
 • 8. szocdem 2010. november 12. 12:31
  „3. hozzászólás gjozsi88 2010.11.10. 17:24

  " Belső fogyasztásnak kellene nővekedni oly mértékben, hogy az import hátrányba kerüljön.."

  Látom kupálódsz Józsi! Nem volt hiába való hogy oktattalak! Bár még nem teljesen jó az út amin jársz, de lassan lassan megérted...”
 • 7. szocdem 2010. november 12. 12:28
  „Ezek össze vissza hazudnak - rosszabbak mint Gyurcsány! (Egy egykori kisgazda alelnök szerint nem is emberek, csak vattával kitömött bábok, akik azt harsogják amit Soros ötletszerüen mond nekik)

  A legjobban az tetszett amikor azt mondták a minap, hogy a gázt megemelik, de az áramot nem.
  Namár most. az áramot gázmotorral álíltják elő - benen van az ára a számlában. Ezt übereli a "válságadó" ami szó szerint a Magyar vadkapitalista nihilnek a lakosság által fizetendő ára!

  Na már most ha a gáz ára "változik" akkor már két tétel is csökkenti a profitot. Mit tesz iylenkor egy normális vállakozó aki nem akar olyan hajléktalan koldussá válni, mint akiket eddig szabadon kifosztott?? ÁRAT EMEL!

  Ugya nez történik az élelmiszer, vagy a ruházati piacon is! Meddig lehet még ezt a sok sületlen baromságot nyomni a lakosságnak. egyáltalán mikor jönnek már kia detoxból a fülke és pálinkaforradalmárok, és néznek szembe azzal amit tettek???”
 • 6. annobon 2010. november 12. 10:27
  „5-höz, Erről beszélek! A válságadót egy az egyben áthárítják a fogyasztókra, hiába tagadja a Miniszterelnök Úr személyes és magánszóvivője!”
 • 5. load 2010. november 11. 15:54
  „4. annobon
  Azóta az árkalkulációkba bejött egy + tétel.
  A válságadó.”
 • 4. annobon 2010. november 10. 17:40
  „Csatlakozva az elsőhöz: Hogy lesz ebből egymillió gyermek? Viccet félretéve, az átlagmagyar fizetése elmegy arezsire és a kajára, nem beszélve azokról, akiknek még 1-2 (vagy akár több) hiteltörlesztése is van! A napi fogyasztási cikkek 70%-a import, de pl. a nyáron 99 forintért akciósan kapható 1 literes osztrák tej most 189 forintba kerül egy multinál, a nyáron 199 forintért kapható szlovák és román napraforgó étolaj pedig most 400 forint körül mozog. De megnéznék róluk egy júniusi és egy novemberi beszerzési áras számlát! Biztos többe kerül most beszerezni őket, de tutira nem ennyivel!!!”
 • 3. gjozsi88 2010. november 10. 17:24
  „Belső fogyasztásnak kellene nővekedni oly mértékben, hogy az import hátrányba kerüljön...ehhez pedig nem azoknak a nettójából kell elvenni, akik tényleges fogyasztók, ráadásul nem a bérköltségen belül kell adót csökkenteni egy rétegnek, hanem az e fölötti járulékokat kell csökkenteni, hogy a termelés költsége csökkenve versenyképesebbé váljon...!
  Ennek nyomát sem látjuk!”
 • 2. load 2010. november 10. 15:55
  „Ebből sehogy.
  A napi fogyasztási cikkek 70%-a import.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válságadó: három év után megszűnik - ígérte Szijjártó

A válságadó 2012 után megszűnik - szögezte le Szijjártó Péter. A kormány az érintett ágazatok… Tovább olvasom