Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Stabilok lettünk a Fitchnél, nem fognak leminősíteni

Megerősítette Magyarország szuverén adósosztályzatait csütörtökön a Fitch Ratings, a besorolások kilátását pedig negatívról stabilra javította, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a magyar kormány haladást ért el az államháztartási hiány csökkentésében és az államadósság stabilizálásában.
A nemzetközi hitelminősítő csütörtök este Londonban bejelentette, hogy a megerősítés Magyarország hosszú futamidejű deviza- és hazai államadósságának "BB plusz", illetve "BBB mínusz" besorolására, a Magyarországon bejegyzett kereskedelmi adósok besorolásának felső határát jelentő "BBB" országplafonra, valamint a rövid futamidejű szuverén devizakötelezettségek "B" minősítésére vonatkozik.

A kilátás stabilra javításával a Fitch Ratings levette a napirendről Magyarország mint szuverén adós leminősítését.

Erősödésnek indult a forint csütörtök délután a magyar szuverén  adósbesorolás kilátásának javítására.  

Az euró árfolyama a Fitch Ratings bejelentését követően 286,30 forintról 285,20  forintra csökkent.   

Az euró jegyzése a bejelentést megelőzően szűk határokon belül,  285,95 és 286,81 forint között alakult, gyakorlatilag az előző  napival megegyező szinten.  

A svájci frank jegyzése csütörtökön 236,60 forint volt a szerda  esti 236,78 forint után. A dollárt 215,90 forinton jegyezték 215,98  forinttal szemben, a japán jent pedig 2,5578 forinton 2,5635 forint  után.


NGM: stabilak a kilátások

Magyarország valóban stabil kilátásokkal rendelkezik - kommentálta a  Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Fitch Ratings csütörtöki  bejelentését.  

A kormány egyetért a Fitch Ratings értékelésével, és úgy  látja, hogy már az egyik nagy nemzetközi hitelminősítő is felismerte  azokat a gazdaságpolitikai intézkedéseket, amelyek eredményeképpen  az elmúlt két évben Magyarország sikeresen és tartósan csökkenő  pályára állította az államadósságot, fenntartható fiskális  konszolidációt hajtott végre - közölte az NGM.   

A nemzetgazdasági tárca közleménye szerint a fenntartható  fiskális konszolidáció révén "Magyarország 2013-ban végre lekerülhet  az uniós szégyenpadról."

"A magyar pénzügyi mutatók az előző minősítéshez képest  javultak: a hiányunk 3 százalék alatt marad, az államadósság  csökken, a CDS-felár csökkent, a forint jól teljesít, az ország  külső finanszírozási képessége a régióban a legmagasabb és tartósan,  biztonsággal tudjuk magunkat finanszírozni a piacról" - összegzett  az NGM. Hozzátették: a kormány a sikeres fiskális stabilitás  megteremtését követően most már a növekedésre tud fókuszálni.  

"A megtett intézkedések, valamint a következő évekre vonatkozó  stratégiánk részletes bemutatásával további pozitív minősítésekre  számíthat az ország" - áll a nemzetgazdasági tárca közleményében.

Fitch: erős elkötelezettség a hiánycsökkentés

A magyar  államadós-osztályzatok kilátásának javítását az államháztartási  hiány csökkentésében és az államadósság-ráta stabilizálásában elért  előrelépés, valamint a költségvetési és külső finanszírozási  kondíciók javulása indokolja - közölte a Fitch  Ratings.   

A bejelentéshez fűzött elemzésében a Fitch a kilátásjavítás  kulcstényezőjének nevezte a magyar költségvetés viszonylag erőteljes  finanszírozási rugalmasságát, amely a magasan fejlett hazai  kötvénypiacot, a GDP-érték 5,5 százalékának megfelelő kormányzati  készpénzbetétet, valamint a hazai össztermék 34 százalékával egyenlő  jegybanki devizatartalékokat tükrözi.  

Emellett Magyarország a II. világháború óta maradéktalanul  eleget tesz szuverén törlesztési kötelezettségeinek, és mindez  együtt alátámasztja a forintban kibocsátott államadósság befektetési  szintű - "BBB mínusz" - besorolását - áll a Fitch Ratings csütörtöki  londoni elemzésében.

- A magyar  kormány megmutatta, hogy erőteljesen elkötelezett a hazai  össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány 3 százalék alatt  tartása mellett - folytatódik az indoklás.  

A nemzetközi hitelminősítő saját előrejelzése szerint a  magyar kormány teljesíteni fogja a 2013-ra kitűzött államháztartási  deficitcélt, és - szükség esetén további konszolidációs lépésekkel -  2014-ben is 3 százalék alatt tartja a GDP-arányos hiányt.  

A Fitch kiemelte, hogy az államadósság-ráta a 2010-ben mért 81  százalékos tetőzés után a becslések szerint a GDP-érték 77  százalékára csökkent az idén - a Magyarországhoz hasonlóan "BB"  devizaadós-besorolási sávban nyilvántartott szuverén adósok  mediánértéke 40 százalék -, és úgy tűnik, hogy a magyar  közadósság-ráta enyhén lefelé ívelő pályára került.  

A Fitch Ratings szerint ugyanakkor a költségvetési fegyelemmel  kontrasztban áll az "unortodox és kiszámíthatatlan"  gazdaságpolitika, különösen a bankszektorral kapcsolatban.

Olvasóink írták

 • 8. dödike 2012. december 25. 12:39
  „Hurrá!A sz..ból kaki lett.”
 • 7. netro 2012. december 24. 14:59
  „6. yenkiman 2012.12.21. 11:54

  A lakosság szubjektív érzéseihez semmi köze sincs a hitelminősítőknek.”
 • 6. yenkiman 2012. december 21. 11:54
  „Na mi van narancsosok,most már hiteles a Fitch,mert amikor leminősítettek akkor elmondtátok mindennek most egyszerre hiteles lett?Köpönyeg forgatók! A győztes meccset nem kell magyarázni de a lakosság sajnos vesztes meccset érez!”
 • 5. steak75 2012. december 21. 08:41
  „a nyertes meccset nem kell magyarázni!”
 • 4. pillow 2012. december 21. 08:28
  „3. Cloeon_dipterum 2012.12.21. 01:30 Nem tudom, hogy a baloldal minek örülne, de attól, hogy a háromszorosan bóvlinak minősített kategóriánkat gondolják stabilnak, azért még örömtüzeket nem kéne gyújtani.”
 • 3. Cloeon_dipterum 2012. december 21. 01:30
  „Hát ennek nem fog örülni a baloldal. Nekik más céljuk van...”
 • 2. 1120 2012. december 21. 00:25
  „Ron Werber meg "szentségel" a székházban... :D”
 • 1. Valaki 2012. december 20. 20:15
  „hi hi hi... fuccs ficcs...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hazai bioetanol-gyártás csökkentheti a takarmány-behozatalt

A bioetanol-gyártás új munkahelyeket is teremt a magyar mezőgazdaságban. Tovább olvasom