Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Stabilitás Pénztárszövetség: végveszélyben a magánpénztárak

Megdöbbenéssel értesült a magánnyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség arról a kormányzati szándékról, hogy 2012. január 1-jétől továbbra is elterelik a maradó pénztártagok befizetéseit.

Ez a lépés – azon túl, hogy jogszerűsége erősen vitatható – a magánpénztári szektor végét jelentheti. A szövetség minden legális eszközzel fel kíván lépni az intézkedéssel szemben.

Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke közölte: a kormány elképzeléseit nem ismerik, arról a pénztárak semmilyen tájékoztatást nem kaptak.

Aggasztó azonban, hogy a gazdasági miniszter bejelentése szerint az újabb elterelésnek nincs határideje, és egy árva szó sem esett arról, hogy a pénztártagok milyen kompenzációban részesülnek azért, mert befizetéseiket a kormány ismét költségvetési lyukak befoltozására használja.

A szövetség által felkért jogi szakértők – amint a kormányzat tervezete megismerhetővé válik – megvizsgálják, hogy milyen belföldi jogorvoslati lehetőségeik vannak a pénztártagoknak az újabb intézkedésekkel szemben.

A szövetség maga ugyanis már nem sokat tehet: a 2012. január 1-jén életbe lépő új alaptörvény és a változó alkotmánybírósági törvény értelmében a jövő évtől csak magánszemélyként, illetve az állampolgári jogok országgyűlési biztosán keresztül lehet a nyugdíjpénztári ügyeket tovább vinni.

Az új szabályok szerint a beadványokban az egyetlen lehetséges hivatkozási alap az emberi méltóság megsértése, a diszkrimináció lehet.

Erre az év elejétől számítva 90 napjuk lesz az érintetteknek, a korábban az Ab napirendjén szereplő ügyek megismételt benyújtására ennyi időt hagy az új szabályozás.

Az elnök ugyanakkor rámutatott: már az eddigi 14 hónapos elvonás is a működésképtelenség határára sodorta a szektort, ugyanis a vagyonátadás és a reálhozamok kifizetésének költségeit az egyszeri levonások mellett a pénztárak a korábban felhalmozott működési tartalékokból fedezték.

Azzal, hogy belátható időn belül továbbra sem lesz semmiféle bevétel, miközben a kiadásokat törvényben rögzítik, a magánnyugdíjpénztárakra a gyors megszűnés vár. A szövetség tagjai mostanáig mérlegelték egy esetleges fúzió lehetőségét az optimális üzemméret eléréshez, azonban bevételek nélkül erre esélyük sem lesz.

Bába Julianna közölte: a Stabilitás Pénztárszövetség elnökeként felveszi a kapcsolatot a Magyar Helsinki Bizottság munkatársaival, akik már idén májusban az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordultak azért, mert 2011 decemberétől a magyar állam úgy szedi majd be a járulékalapjuk egynegyedét a társadalombiztosítás javára, hogy munkában töltött szolgálati idejüket nem ismeri el.

Már ez a rendelkezés is sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt diszkriminációtilalmat, mert elfogadható ok nélkül különbözteti meg hátrányosan őket a kizárólag társadalombiztosítási nyugdíjrendszert választókkal szemben.

A szövetség elnöke a maradó tagok figyelmét felhívta a Bizottság honlapján elérhető tájékoztatóra, amely hasznos tanácsokkal szolgálhat azon pénztártagok számára, akik szintén a jogérvényesítés ezen módját kívánják választani.

Bába Julianna bejelentette: magánszemélyként jövő januárban ismét beadja az Alkotmánybírósághoz a Stabilitás Pénztárszövetség korábbi beadványait.

Olvasóink írták

 • 4. load 2011. december 16. 13:07
  „Az alaptörvény szerint az AB a központi költségvetést érintő jogszabályokat csak bizonyos jogok (méltóság, adatvédelem, vallásszabadság, állampolgárság) szempontjából vizsgálhatja.
  A lista az alapvető jogok és alkotmányos elvek egészéhez képest igen szűk, és kifejezetten azok nem szerepelnek, amelyek alapján az Alkotmánybíróság korábban adó- és nyugdíjszabályokat semmisített meg. Ilyen például a tulajdonjog, a diszkrimináció tilalma, vagy a jogbiztonság elve.
  Kérdés, hogy az új szabályozásra hogyan reagál majd a testület, milyen tartalmat ad a grammatikai értelmezés mellett az egyéb alkotmányértelmezési módszerekkel e hatáskör-korlátozó passzusnak.
  Szerintem túl optimista vagy.
  Az AB, mint költségvetést érintő ügyet, vissza fogja vágni az egyéni kereseteket is.”
 • 3. pozdorja 2011. december 16. 08:37
  „2. load: Azért a cikket értelmezni is kellene, nem csak elolvasni, már ha elolvastad egyáltalán.
  Segítek : "2012. január 1-jén életbe lépő új alaptörvény és a változó alkotmánybírósági törvény értelmében a jövő évtől csak magánszemélyként, illetve az állampolgári jogok országgyűlési biztosán keresztül lehet a nyugdíjpénztári ügyeket tovább vinni."”
 • 2. load 2011. december 15. 23:29
  „1. pozdorja
  Elfogyott az idő.
  Az új alaptörvény értelmében az AB ezt a kérdést már nem vizsgálhatja január 1-től.
  Egy éve képtelenek voltak dönteni róla, gondolod, hogy ezzel töltenék a karácsonyt?”
 • 1. pozdorja 2011. december 15. 17:23
  „Nincs mese, mind a majdnem 100 ezer tagnak be kell nyújtani a beadványokat az Alkotmánybíróságnak. Akkor aztán megnézem mennyi idő alatt dolgozzák fel azt a pár dokumentumot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint: 302 körül az euró

Csütörtökön a forint több tényezőnek köszönhetően erősödött a főbb devizákkal szemben - a svájci… Tovább olvasom