Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Spórol az állam az álláskeresőkön - változások a munkavállalásban

Változik a gyes, a mezőgazdasági munka, a szabadság, az álláskeresési járadék, a táppénz és a közfoglalkoztatás is.

Átalakul a munka világa jövőre: új közfoglalkoztatási rendszer lép életbe, az álláskeresési járadék eddigi maximálisan 270 napos folyósítási ideje 90 napra csökken, és az álláskeresési segély - amely eddig további 90 napig biztosított ellátást - megszűnik - derül ki az aktualizált konvergenciaprogramból, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium múlt pénteken küldött el az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak

Az álláskereséssel összefüggő juttatások rendszerének átalakítása akár 400 ezer embert is embert érinthet. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legutóbbi, márciusra vonatkozó munkaerő-piaci adatai szerint álláskeresési járadékra több mint 133 ezren, álláskeresési segélyre pedig 73 ezren voltak jogosultak Magyarországon, és csaknem 194 ezren kaptak bérpótló juttatást. A konvergenciaprogramban a Széll Kálmán Terv alapján készült összesítés szerint a foglalkoztatással és munkaerőpiaccal kapcsolatos intézkedésekkel a kormány jövőre 195, 2013-ban pedig 213 milliárd forintot takaríthat meg. (A foglalkoztatáshoz, munkanélküliséghez valamint a képzési rendszer fejlesztéséhez kapcsolódó pénzeszközöket egységesen kezelő Munkaerő-piaci Alapban a 2011-es költségvetés szerint 337,2 milliárd forint van.

Ebből az összegből álláskeresési támogatásokra 134,8 milliárd forint irányoztak elő.) Az álláskeresési járadék feltételrendszerének szigorításával jövőre és 2013-ban is egyaránt 42,9 milliárd forintot takarít meg az államháztartás. 2012-ben és 2013-ban évente 27,2 milliárd forint marad meg az álláskeresési segély megszüntetésével, és - ugyancsak évente - 41 milliárd a bérpótló juttatás rendszerének átalakításával. A bérpótló juttatást - amelynek havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori minimuma, jelenleg 28.500 forint - jelenleg a közmunkaprogramban részt vevők vehetik igénybe arra az időre, amíg nem kapnak munkát közfoglalkoztatás keretében. A kabinet tervei szerint a következő két évben összesen 81 milliárd forint spórolható meg azzal, hogy az aktív és szakképzési munkaerő-piaci eszközök egy részét hasonló célú európai uniós forrásokkal váltják ki.

A táppénz-folyósítás szabályozásának felülvizsgálatával már idén 3 milliárd forint takarítható meg, a következő két évben pedig 10-10 milliárd forint.

A több jogcímen igénybe vehető szociális és családtámogatási transzferek összegének maximálása 2012-ben és a következő évben egyaránt 15 milliárddal kevesebb kiadást jelent a költségvetésnek. A tervek szerint nominálisan rögzítik a családtámogatási ellátásokat, az intézkedéssel jövőre 18, 2013-ban 36 milliárd forintot spórol a büdzsé. Már előkészítés alatt áll a munkaügyi törvénycsomag, amelyet várhatóan az idei tavaszi ülésszakon fogad el az Országgyűlés - olvasható a konvergenciaprogramban. A törvénycsomag egyrészt a munkajogi szabályok rugalmasabbá tétele érdekében tartalmaz javaslatokat. Ennek keretében a jelenlegi három hónap helyett hat hónapos próbaidőt is el lehetne rendelni. Véglegesítenék azt a jelenlegi - a válság miatt eredetileg ideiglenesen bevezetett - szabályt is, amely szerint a rendes munkaidő mértékének (megrendelések hiánya miatti) átmeneti csökkentése miatt fel nem használt munkaórák hosszabb időre átcsoportosíthatók oly módon, hogy később a munkavállalók heti 44 órát is dolgozhatnak, heti 40 órára járó bérért.

A tervek között szerepel többek között az is, hogy a munkáltató fontos gazdasági érdeke esetén is kettőnél több részletben lehessen kiadni a szabadságot, valamint, hogy - a munkavállaló beleegyezése esetén - a szabadságot részben pénzben is meg lehetne váltani GYES-ről való visszatéréskor.

Előírnák azt is, hogy a munkavállaló a huzamosabb időn át tartó, gyermek gondozása, ápolása céljára kapott fizetés nélküli szabadságáról való visszatérését megfelelő idővel (30-60 nap) korábban a munkáltató tudomására hozza. Ezenkívül a munkáltató egyoldalú döntése alapján lehetővé tennék, hogy ne pótlékkal, hanem szabadidővel honorálják a rendkívüli munkavégzést. A kormány tervezi az egyszerűsített foglalkoztatás további könnyítését is, így ez a foglalkoztatási forma könnyebben hozzáférhető válik a mezőgazdasági termelők által egyes munkafolyamatok - például csomagolás - végzésére létrehozott szövetkezések számára.

Pontosítják a mezőgazdasági idénymunka értelmező rendelkezését. Változás lesz az is, hogy az adminisztrációcsökkentés érdekében a munkavégzés megkezdéséig a szerződés munkavállaló kérésére történő írásba foglalása csak az alapvető kérdésekre (felek neve, elvégzendő munka, bér) terjed ki, az egyéb azonosítókkal kapcsolatos rovatok a nap végéig is kitölthetők lesznek. Átalakul 2012 januárjától a közfoglalkoztatás rendszere is. A három szintű modell országos szinten megvalósuló elemei sok ember munkáját igénylő beruházásokat segítenek, mint például gátak, víztárolók építését, belvízelvezető csatornák kialakítását és karbantartását.

A helyi, térségi szinten megvalósuló programok továbbra is az önkormányzati (helyi, kisebbségi), egyházi, illetve civil szervezet által történő rövid időtartamú közfoglalkoztatást fogják támogatni - olvasható a konvergenciaprogramban. Hozzáfűzik: a harmadik szinten megvalósuló közfoglalkoztatás koncepciójának kidolgozása folyamatban van. A munkanélküliséghez kapcsolódó ellátások átalakításával, a szociális támogatások maximalizálásával és a rokkantsági ellátás-jogosultságok felülvizsgálatával a közfoglalkoztatásban résztvevők létszámának növekedése várható, így az érintett személyek szociális jellegű ellátás helyett munkajövedelmet kaphatnak - összegez a minisztérium a dokumentumban.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Szuszika 2011. április 26. 13:27
  „mit akar ez a kormány éhen fognak halni az emberek.”
 • 23. tgkv 2011. április 24. 00:08
  „2/3=1984!?”
 • 22. dünnyögő 2011. április 21. 22:23
  „Remélem, arra alapoznak, hogy egyszer száműzik őket az országból, és akkor jól jön a sok hálás ismerős a határ túloldalán.
  Várom az a napot.”
 • 21. Losba 2011. április 21. 18:05
  „http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/04/19/ujabb_csomagot_kaptunk_a_kormanytol/”
 • 20. nyusz 2011. április 20. 09:58
  „Elűznek minket a saját hazánkbol,hogy tudjanak minél többet foglalkozni ,adakozni a határontuliakkal.”
 • 19. RUDI 2011. április 20. 08:03
  „Igen ám szigorítanak, de kérdőjel, kinek is jó , természetes ,hogy az államnak.Egyszerűen nem is értem ,hogy mit is várnak el a dolgozó embertől,vagy ez idáig nem dolgozóktól .Mindig az a szó járás járja menjen el dogozni, ez természetes, hisz valahogy meg kell tudni élni.De kérdőjel, hogy hova is, és mennyiért.Sajnos éjt, nap kell dolgozni 70-ezer forintért, nincs egy normális fizetés.Egyszóval nincsenek meg fizetve az emberek.Nem is tudom, hogy hogy is akarnak mindenkit dolgoztatni, ha nincs kellő fizetésem.Aki tud menekül Ausztriába , hát mikor is értik meg az Urak, hogy miről is van szó.Legyenek normális bérek, hogy a családok jobban meg élhessenek , jobb át láthatóság és logikus gondolat menet.És még nem is említettem, a család alapítást, sírás van , hogy nem gyarapszik a nép, stb.”
 • 18. dorombolok 2011. április 19. 20:12
  „Joco 124. Pedig akkor kellett volna. Ez a leghatékonyabb!”
 • 17. Joco124 2011. április 19. 20:03
  „Én magyar vagyok és bátran ki merem jelenteni hogy,nem mentem el szavazni.
  Különben mikor mondja már a magyar nép hogy most már elég.”
 • 16. mecsoka 2011. április 19. 20:01
  „#14. sztem ez már az a típusú bűn, amiért nem jár feloldozás :P”
 • 15. georgbob 2011. április 19. 19:45
  „Most őszintén. Jelenleg sem jellemző a túlóra kifizetése, de még a szabadidő kiadása is akadozik...”
 • 14. dorombolok 2011. április 19. 19:40
  „Senki ne tagadja le , hogy ezekre szavazott ! Menjen el a templomba és bánja meg bűneit . Feloldozást kap.”
 • 13. Madarász 2011. április 19. 13:52
  „10. Nyusznak igaza van! A csanaki gyerekotthont bezárták pénzhiányra hivatkozva, a határon túli otthon építésére meg odadobnak 100 milliót, a mi adónkból, holott onnan egyetlen fillért sem adóznak a költségvetésbe, a magyar gyerekeknek meg hetek óta nincs ebéd több iskola menzáján, mert nincs rá keret!

  Ha így folytatják, szerintem nem húznak ki még 3 évet, de lehet, hogy 3 hónapot sem, mert meglincseli őket a nép és jogosan.”
 • 12. Axl.Bundy 2011. április 19. 12:30
  „A pénz nem itt folyik el...”
 • 11. miracle. 2011. április 19. 10:30
  „9. Szuperminden, behívják az EU csendőrséget, ősszel megszavazták, csak nagy a kuss róla
  Egyedül a Jobbik adott hangot ennek, azt meg szokás szerint elhallgatta a média”
 • 10. nyusz 2011. április 19. 10:15
  „Nem cak az egyházakat támogatják,hanem a határontuliakat is. Fontosabbak lettek mint mi a saját országunkba.”
 • 9. Szuperminden 2011. április 19. 10:03
  „Azért kiváncsi leszek a közelgő éhséglázadások esetén ki védi meg a kormányt? Azok a rendvédelmi dolgozók akiket az összes szerzett joguktól megfosztottak? Vagy majd a jól kereső tábornokok fogják most tartani a pajzsot a Kossuth tér előtt?”
 • 8. bibics 2011. április 19. 09:30
  „Hát ezek tényleg nem megszoritások!!!! Ahogy mondogatják még mindig!!!
  Dolgozó fizess munkaerőpiaci járulékot, de nem kapsz érte szinte semmit!!!! Javitja majd a statisztikát...3 hónap után eltünsz a rendszerből...tehát biztos dolgozol! Ez ám a munkahely teremtés!!!!
  Ha munkámért eu-s bért fizetnének lehet, hogy nem érinte ennyire rosszul....DE minimálbérből még a rezsit sem lehet fizetni!!! Nyugdijunkat is megoldják....nem lesz, de kötelezik gyermekeinket, hogy tartsanak el ők!!! Hiába fizetsz...csak ők gazdagszanak ebből még inkább!!!
  Szijasunk is azt mondta, hogy az uj tp szabályozással a veszélyeztetett kismakák is jól fognak járni, nem kell csak adót fizetni a tp-jük után!!! Persze azt már nem mondja, hogy akkor nem is fog munkaviszonynak számitani nyugdij esetében!!! Igy szüljenek sok-sok gyereket! Persze akkor már felnőttkorukban tarthatják el kötelezően szüleiket!!!!
  Bezzeg az egyházakat tudják milliárdokkal támogatni!!!! A nép butitásra van pénz!!!
  Magyar dolgozz és pusztulj!!!!!
  Undoritó!!!!!!”
 • 7. iux 2011. április 19. 09:24
  „Mecsoka!Jót röhögtem,köszi!
  Gyurcsány meg mondjon le!:-)”
 • 6. sándor71 2011. április 19. 09:21
  „Rabszolgák leszünk a saját hazánkban.”
 • 5. mecsoka 2011. április 19. 09:16
  „Ezek sem megszorítások mi? Sz**janak sünt.... ötöt!
  Remélem a 2012es évet már nem ebben az országban kezdem...”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánnyugdíj: a visszalépők többsége készpénzben kéri a reálhozamot

Több százezer nyilatkozat feldolgozása alapján a magánnyugdíjpénztárból az állami… Tovább olvasom