Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Soha nem volt még ilyen mélyen a forint

Katasztrófa történt a svájci frankkal. A forint beszakadt, a svájci központi bank ugyanis eltörölte az euróval szembeni árfolyamküszöbét.
    • Eltörölték a svájci frank euróval szembeni árfolyamküszöbét
    • A svájci frank árfolyama pár perc alatt 265-ról 310 forint fölé ugrott
    • Gyengült a forint az euróval szemben is, méghozzá új csúcsot jelentő szintre
    • A lakáshiteleseket nem érinti az árfolyamváltozás, de az autóhitelesek nagyon rosszul járhatnak

A gyengülés oka az volt, hogy a svájci központi bank eltörölte az euróval szembeni árfolyamküszöbét.

A lépés hatalmas piaci mozgásokat hozott, a forint történelmi mélypontra gyengült a fő devizákkal szemben. A svájci frank árfolyama csütörtökön pár perc alatt a 265 forintos sávról 310 forint fölé ugrott - írja az investor.hu.

A forint a többi fontosabb devizával szemben is gyengülni kezdett, de nem ekkora mértékben. A svájci frankkal szemben már 370 fölött is járt, azaz több mint 30 százalékkal szakadt be egy nap alatt.

A gyors mozgások után némileg megnyugodtak a kedélyek, de így is drasztikus elmozdulásokat mutatnak a devizaárfolyamok.

Mélypont

Új árfolyammélypontra gyengült csütörtökön a forint a svájci jegybank váratlan intézkedését követően.

A svájci jegybank csütörtök délelőtt váratlanul eltörölte a svájci frank euróval szembeni árfolyamára 2011 szeptemberében bevezetett 1,20-as "tűréshatárt". A frank árfolyam 2012 januárja óta tartózkodott a határ közvetlen közelében.

A svájci frank jegyzése kora reggel 266,27 forinton állt, gyakorlatilag az előző estivel megegyező szinten. A jegybanki bejelentésre a jegyzés rövid időre 430,16 forintig szökött fel, ami egyúttal a forint mindenkori árfolyammélypontja is lett a svájci frankkal szemben. Az előző mélypont a frank 273,42 forintos jegyzése volt 2011 augusztusában.

Csütörtökön délután négy órakor a svájci frankot 311,35 forinton jegyezték, ami a forint 17 százalékos gyengülésének felel meg a kora reggeli árfolyamához képest.

Az euró árfolyama csütörtök reggel 1,2011 svájci frank volt. A jegybanki bejelentésre viszont egészen 0,8544 frankig zuhant, majd valamivel a paritás felett stabilizálódott. Délután négy órakor az eurót 1,0368 frankon jegyezték.

Az euró a napot 319,79 forinton kezdte és kora délelőtt, a svájci jegybank bejelentése előtt még erősödött is valamelyest. Nap közben az árfolyam 318,66 és 327,60 forint között alakult. Az euró csütörtöki legmagasabb jegyzése a forint új történelmi árfolyammélypontja is lett egyúttal. Az előző csúcs a 2012 január eleji 324,27 forint volt.

Délután négy órakor az euró jegyzése 320,77 forinton állt. A forint reggel óta 0,31 százalékkal gyengült az euróval szemben.

A dollárt kora reggel 271,79 forinton jegyezték, délután négykor pedig 275,70 forinton. A legmagasabb jegyzés 280,28 forint volt.

A japán jen jegyzése a kora reggeli 2,3074 forintról 2,3620 forintra emelkedett délutánra. A jen árfolyama még messze van a 2012 január eleji 3,2824 forintos történelmi csúcstól.

Az euró jegyzése a kora reggeli 1,1764 dollárról délután négy órára 1,1632-re csökkent. A legalacsonyabb jegyzés 1,1577 dollár volt csütörtökön.

Az autóhiteleseknek fájhat leginkább

Az autóhiteleseknek fájhat leginkább a svájci frank erősödése, a lakáshitellel rendelkezők túlnyomó többségét nem érinti az árfolyamváltozás.

A bankszövetséggel már megtörtént a devizahitelekkel kapcsolatos megállapodás, az elszámolás egy már rögzített árfolyamon zajlik és azt márciusra megkapják a devizahitelesek.

Az elemzők figyelmeztettek arra is, hogy a magyar bankrendszer számára újabb sokkot jelenthet a heves árfolyammozgás.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője egyelőre még nem tudta megmondani, hogy az egyszeri hatás meddig löki fel az euró árfolyamát, de az már historikus csúcsot is döntött, elérte a 326 forintot.

Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: óriási tehernövekedést okoz a svájci frank árfolyamának emelkedése azoknak a devizahiteleseknek, akiknek a forintosítással nem rögzítették a törlesztőrészletek árfolyamát, ezek jellemzően az autóhitelesek.

Saját becslése szerint mintegy kétmilliárd eurónyi élő devizahitel van svájci frankban, e hitelek tulajdonosainak a jelenlegi árfolyam fennmaradása esetén 15-20 százalékos törlesztőrészlet emelkedéssel kell számolniuk.

Azok a devizahitelesek viszont örülhetnek, akiknek tavaly ősszel rendezték a helyzetét. Ezek azok a jelzáloghitelesek, akik 2015 januárjától már a forintosítás rögzített árfolyamán törlesztenek.

Az OTP árfolyamán is nyomot hagyott a hír. A lakáshitelek forintosítása már megtörtént, egyéb devizahitelek terén viszont komoly veszteségeket szenvedhet el a bank.

MNB: a lakossági deviza alapú jelzáloghitelesek terhei nem emelkednek

- A  lakossági deviza alapú jelzáloghitelesek törlesztőrészlete már nem  emelkedhet, a kormány, a jegybank és a hazai pénzügyi rendszer  időben felkészült az árfolyamkockázatok kezelésére azzal, hogy 2014  novemberében előre rögzítette a deviza alapú fogyasztói  jelzáloghitelek átváltási árfolyamát. Az intézkedés 700 milliárdos  adósságnövekedéstől mentette meg a devizahiteleseket - reagált az  MNB a svájci frank jelentős erősödésére.  

A Svájci Nemzeti Bank csütörtök délelőtt bejelentette, hogy  eltörli az euróval szembeni árfolyamküszöböt, ezzel a svájci frank  árfolyama rövid időn belül jelentősen erősödött a forinttal és más  devizákkal szemben. (A reggeli 266 forint körüli szintről egy rövid  időre a történelmi csúcsnak számító 430,16 forintig emelkedett  hirtelen a svájci frank árfolyama csütörtök délelőtt, a bejelentést  követően, kora délután jelentős kilengések után a svájci frank  jegyzése 315, az euróé 323 forint körül stabilizálódott).  

Az MNB felidézi, hogy mintegy 9 milliárd eurót biztosított a  nemzetközi tartalékából az elszámoláshoz és a forintosításhoz.  Mindez lehetővé tette, hogy a forintosítási törvénynek megfelelően a  bankok 2015. február 1-jén a svájci frank alapú jelzáloghiteleket  256,5 forintos árfolyamon átválthassák. A devizahitelesek már 2015.  január 1. óta is ezen a rögzített átváltási árfolyamon fizetik a  törlesztőrészleteiket, így a svájci frank erősödése őket nem érinti.  

A svájci bejelentést követő első heves árfolyammozgások  csillapodása után a csütörtöki hivatalos svájci frank árfolyam  319,27 forint volt. "Ez azt jelenti, hogy ha nem történt volna meg a  forintosítás, akkor ezen árfolyam fennmaradása esetén a svájci frank  hitelesek törlesztőrészlete 25 százalékkal emelkedne, ami egy  átlagos svájci frank hiteles esetében 15 ezer forintos havi  törlesztőrészlet-emelkedést okozna" - írta a jegybank. A teljes  háztartási szegmensre nézve a svájci frank erősödése közel 700  milliárd forintos adósságnövekedést jelentett volna.  

Az árfolyamvolatilitás egyértelműen nemzetközi tendenciákhoz  köthető, a magyar gazdaságra és a pénzügyi rendszer stabilitására  visszafogott hatással bír, 2014 végéig minden bank gondoskodott a  svájci frank euró fejében történő beszerzéséről - áll az MNB  közleményében. 

Miért?

A szakértő véleménye szerint a svájci jegybank lépését a deflációs félelmek indokolták. Svájcban, mint a világ többi részén is, attól tartanak, hogy az árak tartósan csökkenni fognak, és ez érdemben rontja a gazdaság kilátásait. A defláció megakadályozásához pedig gyengébb árfolyam kellene.

A svájci jegybank eddig megváltozott meghatározott szinten tartotta a svájci frank árfolyamát az euróval szemben, most úgy döntött, hogy a már eddig is negatív alapkamat további csökkentésével próbálja védeni a saját gazdasága helyzetét. A döntés értelmében az irányadó ráta sávja mínusz 1,25 százalék és mínusz 0,25 között ingadozhat, a korábbi mínusz 0,75 százalék és 0,25 százalék közötti sáv helyett.

Az ellenzék szerint a kormány is hibás

Jelentősen  gyengült csütörtökön a forint. Az ellenzéki pártok közül többen a  kormányt is bírálták emiatt, vagy arra mutattak rá, hogy a  forintgyengülés jelentősen növeli azon devizahitelesek terheit, akik  kölcsöne mögött nincs jelzálog.  

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a  forint árfolyamának nagymértékű ingadozása egyértelműen igazolja,  hogy a régiós valuták közül a magyar fizetőeszköz a legsebezhetőbb,  ennek oka pedig a kormány és a Magyar Nemzeti Bank dilettáns  politikája. Az ellenzéki pártvezető szerint nem lehet, hogy a  kormány a forint árfolyamával történteket kizárólag a  világgazdaságban zajló folyamatokkal magyarázza. Hangsúlyozta, a  kormánynak a jegybankkal együtt biztosítania kellene a stabilitást,  a biztonságot, figyelniük kellene a világban zajló folyamatokat.  

A Jobbik azt követeli a kormánytól, hogy félretéve a "sunyi  paktumpolitikát", mentesítse a devizahiteleseket a több ezermilliárd  forintos indokolatlan tehertől. Z. Kárpát Dániel  frakcióvezető-helyettes azt közölte: a jelenlegi árfolyam-ingadozás  leginkább az autó- és szabad felhasználású devizahitellel  rendelkezőket érintheti károsan, a kormányzat pedig messze nem tesz  meg mindent a megsegítésük érdekében. A begyűrűző hatások nemcsak a  hiteleseket, hanem az egész magyar gazdaságot is érintik. A Jobbik  ezért az összes devizahitel felvételkori árfolyamon történő  forintosítását látja csak egyedüli megoldásként - szögezte le.  

A Demokratikus Koalíció (DK) felszólította a kormányt, hogy  azonnal kezdjen tárgyalásokat a bankokkal és a devizahitelesek  képviselőivel a forintgyengülés okozta károk csillapítása érdekében.  Gréczy Zsolt szóvivő közleményében azt írta: a forint "brutális"  gyengülése miatt felelősség terheli az Orbán-kormányt is, mert "ide  vezetett az általa folytatott felelőtlen gazdaságpolitika".  

A Fidesz erre reagálva azt írta: a forint gyengülését a svájci  jegybank döntése okozza, ezt "a DK is tudja, mégis hazudik".  Magyarországon azért van több százezer devizahiteles család, mert a  Gyurcsány-kormány devizahitelbe taszította a lakosságot,  megszüntette az államilag támogatott otthonteremtési programokat, és  átjátszotta a bankok kezére a magyar családok otthonait. A 2010-es  kormányváltás óta azonban a kabinet intézkedések sorozatát hajtotta  végre a devizahiteles családok megmentéséért - hangsúlyozták.  

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja szerint a forint történelmi  mélypontra zuhanásáért ugyan nem kizárólag a kormány a felelős, de  az ország sérülékenységéért igen - írta közleményében Pápa Levente,  a párt elnökségi tagja, ténynek nevezve, hogy a régiós devizák közül  messze Magyarország és a magyar fizetőeszköz teljesít a  legrosszabbul.   

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a forint gyengülésének  árát közel 400 ezer devizahiteles fizetheti meg havi  törlesztőrészletének megtöbbszöröződésével. A párt gazdasági  kabinetjének, Tordai Bence úgy fogalmazott, a PM többször elmondta,  a "bóvli gazdaságpolitika" eredménye az ingatag forint.   

Jelentősen gyengült a forint, miután a svájci központi bank  (SNB) csütörtök délelőtt eltörölte a franknak az euróval szembeni  árfolyamküszöbét. Fél egy környékén a jelentős kilengések után a  svájci frankot 315, az eurót 323 forint környékén jegyezték.  Trócsányi László igazságügyi miniszter a kormányszóvivői  tájékoztatón azt mondta: a svájci frank árfolyama nincs  összefüggésben a devizahitelesek ügyével.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kikerültek az MNB honlapjára a forintosítás dokumentumai

A Magyar Nemzeti Bank honlapján elérhetők a devizahitelek forintosításával kapcsolatos dokumentumok Tovább olvasom