Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Simor: az MNB felléphetett volna a devizahitelezés ellen

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank leköszönő elnöke szerint hivatali ideje alatt az MNB aktívabban is felléphetett volna a devizahitelezés terjedése ellen.
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) leköszönő elnöke szerint hivatali ideje alatt az MNB aktívabban is felléphetett volna a devizahitelezés terjedése ellen, bár más eszközük nem nagyon volt, mint a szavuk, ugyanis a jegybank semmilyen szabályozói eszközzel nem rendelkezett 2012. január elsejéig.

Az MNB elnöke az M1 az Este című műsorában mondta ezt hétfőn. "Azt gondolom, voltak hibás döntéseim, mint ahogy másnak is vannak hibás döntései" - tette hozzá.

A jegybank elnöke arra a kérdésre, hogy érez-e felelősséget a helyzetért, amelybe Magyarország került, úgy válaszolt: voltak hibás döntései, például az, hogy bár a devizahitelek felépülésének durván kétharmada, 70 százaléka az ő hivatali időszaka előtt történt, az MNB nem lépett fel elég aktívan a devizahitelezés további terjedése ellen.

"Amit tehettünk volna, az az, hogy minden héten interjút adunk, és huszonötször elmondjuk egy nap, hogy ez egy kockázatos dolog. Ezt tehettük volna, de nem tettük. Ez hiba volt" - fogalmazott.

Simor András a hétfői délelőtti parlamenti bizottsági ülés kapcsán kitért arra: azzal nincs baj, hogy egy parlamenti bizottság vizsgálja az MNB működését, azon csodálkozik, hogy az MNB-t nem övezte több figyelem az elmúlt hat év alatt, az MNB-vel kapcsolatban ugyanis "lényegtelen részletekről volt szó, és nem a lényegről". A lényeg ugyanis a monetáris politika és a pénzügyi stabilitás - hangsúlyozta az MNB elnöke.

Szólt arról is: a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény kimondja, hogy az MNB elnöke évente egyszer köteles beszámolni a parlament plenáris ülésén a bank tevékenységéről. Kiemelte: a parlament ugyanakkor hat éve egyszer sem tartott igényt arra, hogy az MNB elnökét meghallgassa, miközben "szabálytalanságok miatt összehívnak egy bizottsági ülést".

A jegybankelnök a műsorban is megismételte az IMF felé történt adatszolgáltatásról a költségvetési bizottságban is elmondott megállapításait. Emlékeztetett arra: a 2008-as IMF-EU-megállapodás keretében Magyarország 20 milliárd euró forrást kapott a nemzetközi szervezetektől, hogy az IMF és az EU megóvja Magyarországot "a nagyobb bajoktól", hiszen akkor spekulatív támadás zajlott a forint ellen, a magyar állampapírok ellen, a magyar részvények ellen is.

"Nem állt az IMF érdekében, hogy a pénz, amelyet ők beutalnak az országba, más utakon kimenjen. Azért akarták figyelni a hét legnagyobb bank forgalmát, hogy lássák, ez a pénz nem megy az országból" - mondta Simor András.

Az IMF az ország devizaegyenlegére akart figyelni - hangoztatta, hozzátéve, az Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val közösen az MNB kötelezettségvállalást kért a bankoktól, hogy 2008 szeptemberéhez képest nem csökkentik a magyarországi kitettségüket, nem visznek ki devizát az országból. Ezt a kötelezettséget akarta az IMF ellenőrizni - mondta az MNB elnöke.

Simor András hozzáfűzte, a kormány illetékesei tudtak arról, hogy IMF a magyar bankokról rendszeresen adatokat kér, a tárgyalások jelentős részén ugyanis együtt voltak a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, IMF és EU képviselői.

Az MNB az adatszolgáltatással nem sértette meg a hitelintézetekről szóló törvényt - hangsúlyozta Simor András, hozzátéve, az adatátadás nem a hitelintézeti törvényen alapult.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. Valaki 2013. március 04. 06:42
  „Felszabadult az MNB. :)))”
 • 46. elemér 2013. február 28. 19:52
  „Vissza a témához, <moderálva>jenek meg a magyarok. Ez volt Simor attitudja a hitelröl mikor azt létesitette. http://tinyurl.com/cyfntsf”
 • 45. elemér 2013. február 27. 17:59
  „Jah, csakhogy te ezt nem érted. Arrol van szó hogyha Obama nemtud megegyezni az ellenféllel péntekig, akkor bajok lesznek. Ez egy ujab csata, amit megint Obama fog megnyerni.;))”
 • 44. oxana 2013. február 27. 17:11
  „43. elemér Ha már Amerikában élsz, tudhatnád, hogy egy amerikai elnököt nem lehet háromszor megválasztani.”
 • 43. elemér 2013. február 27. 15:10
  „A mi problémánk az politikai. Obama nyert és az ellenzék nem képes azt lenyelni, pedig ujra ö fog nyerni.”
 • 42. Valaki 2013. február 27. 11:03
  „elem ér, amerókád már régóta csődben van, hála az internáci gazdaságpolitikájának. :)))

  Valami jobb példa?”
 • 41. elemér 2013. február 26. 22:21
  „Egész más a felfogása a zembereknek a hitelröl ott, mint nálunk (usa). Hitel nélkül nemtudsz mit kezdeni. Mindenki hitellel kezdte, kugli, ebay, apple, microsoft és sorolhatnám. Ezek a mi cégeink, akik gazdaságilag megeszik mo.-t. Az állami adósságot pedig nemlehet keverni a vállalati és privát vagyonnal. Ámerika az versenyképes és ütöképes pont azért, mert a cégek és a privát vagyon az erös.”
 • 40. elemér 2013. február 26. 21:51
  „Kölcsönt csak úgy ad külföldi bank, ha azt az MNB garantálja. Ez a garancia a valuta pénz tartalék, ami külföldön van. Nem úgy van az hogy csutkó csak kiüritti a bankot. Ezt megis tenné ha tudná. Mo.-n a jogrendszer meg a bankrendszer is xar. Elsösorban a kormány felelös ezért. Orbán pedig ott csak magyaroskodik, meg keveri a szezont és a fazont. Róna Péter honfitársam, aki nemzetközi jogot tanit Oxfordon és tapasztalt NYC bank igazgató és közgazdász, ezt elmagyarázza az ATV-n nektek. http://tinyurl.com/a3fnbfe
  A Magyar Nemzeti Bank története-első oldal
  " Az MNB elsődleges céljadszer meg a bankrendszer az árstabilitás elérése és fenntartása. Az MNB elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül, a rendelkezésre álló monetáris politikai eszközökkel támogatja a Kormány gazdaságpolitikáját. "
  A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény alapján az árfolyamrendszer megválasztása tekintetében a kormány az MNB-vel egyetértésben dönt. A forint árfolyama az euróval, mint referenciavalutával szemben 2008. február 26-tól kezdődően szabadon lebeg, a forint mozgását a piaci erők határozzák meg.”
 • 39. Valaki 2013. február 26. 21:07
  „28. dacista

  Rosszul tudod dacista, mert a komcsik magán bankoktól vették fel a kölcsönöket. Az állami kölcsönök után nem járt ükötői díj. :)”
 • 38. knifemaster 2013. február 26. 20:11
  „Nem igazán értem ,hogy miért hiszik sokan még mindig azt,hogy az MNB bármit is megtehetett volna a hitelesek érdekében mikor NEM a magyar államhoz tartozik (jegybank törvény első oldal),és nem a magyar népért van.”
 • 37. elemér 2013. február 26. 19:48
  „Azért vették fel a devizahitelt, mert akkor az olcsób volt mint az MNB hitel és az MNB is keresett, mert mutyizott a svájci bankokkal. Ez amiröl nem beszélnek. Segitette a gazdaságot is, mert az épitkezés munkát és befektetést teremtett. Erre Bajnai azt mondta hogy akkor az volt jó. Ha ezt a hülyeséget valaki mondja az o.k., de Bajnaitol ez sületlenség, mert minden normális gazdaságszakértö tudta hogy ez nem jó. Ez csak a nagy gazembereknek volt jó. Ezeket Orbán támogatta is.”
 • 36. sorok_közt 2013. február 26. 19:35
  „2007 körül hosszú ideig nem tudtam eladni a házamat, mert (több vevőjelölt is arra panaszkodott) "a szemét bank nem ad kölcsönt" . Igaz, nulla forint megtakarítással rendelkezett egy részük, de mégis a bank volt a szemét .”
 • 35. studyfy 2013. február 26. 18:59
  „Ha a deviza hitelekről ennyire köztudott volt, hogy kockázatos, akkor a fideszes honatyák, kormánytagok miért vettek fel hatalmas devizahiteleket? Utólag mindenki játssza a nagy okost!”
 • 34. kokolorbi 2013. február 26. 18:53
  „28. dacista 2013.02.26. 17:57
  Látom te az a típus vagy, aki féligazságokat próbál beállítani teljes igazságnak. Ajánlom figyelmedbe Tőke Péter (Peter Sheldon), Támadás az OTP ellen c. regényét. A bevezetőben pont azzal foglalkozik, hogy Antall miért utasította vissza azt a mocskos ajánlatot, amiben többek között a sokak által istenített Soros is benne volt.”
 • 33. kokolorbi 2013. február 26. 18:48
  „22. dacista 2013.02.26. 15:59
  Teljesen igazad van! Simorból nem a fidesz csinált bábut, hanem a <moderálva> rablótőke. Van egy kis különbség.”
 • 32. kokolorbi 2013. február 26. 18:40
  „Simor akkor is fel léphetett volna, amikor a pénzügyi h(zs)iénák folyamatosan, kényük-kedvük szerint szórakoztak a forint árfolyamával. Lásd legutóbb is, mikor újabb IMF törlesztő részlet kifizetésére került sor, az EUR verte a 300 HUF-t.”
 • 31. Karcsika 2013. február 26. 18:39
  „22. dacista 2013.02.26. 15:59

  "Sokan fogják még Simort visszasírni! "

  Csak az MSZP és a liberálisok. Csak sírjanak!”
 • 30. dacista 2013. február 26. 18:28
  „T. Túrabakancs!
  Amit írt, az ok. Én Valaki monológjára reflektáltam.”
 • 29. Túrabakancs 2013. február 26. 18:13
  „dacista! /28/
  A kötvények a magasabb kamatok ellenére hosszabb távon kedvezőbbek egy adott országnak, mint pl. az IMF-hitel.
  Az utóbbi futamideje15-25-év is lehet, az előbbi meg 3-5-év. Ráadásul a kötvényeknél van kamatadó, ami az ország
  bevételét gyarapítja. Bár 5 -éves lekötésnél el van törölve a kamatadó az is tény. Az IMF hiteleknél a külföldi pénzin-
  tézetnek van beleszólása az adott ország gazdasági ügyeibe, ami egyenlő a függetlenség feladásával. Amúgy az utóbbi
  kibocsátott kötvények kamatai már nem olyan magasak mint pl. egy éve voltak.”
 • 28. dacista 2013. február 26. 17:57
  „27.Valaki
  Nálunk az Antall kormány nemet mondott az adósság elengedésére, nekünk is felajánlották. Egyébként egy része kötvény volt, amit senki nem szokott elengedni. Csak halkan jegyzem meg, a mostani kormány is ugyanilyen módon, kötvénykibocsátással jutott most pénzhez. Akkor ezek is cocik?”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltérő forintmozgás hétfő estére a piacon

Hétfőn 19 órakor 293,43 forinton jegyezték az eurót. Délután négykor 293,70 forinton, reggel 7… Tovább olvasom