Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Simor András szükségesnek tartja az euró bevezetését

Az euróövezeti adósságszolgálati válság negatív hatással van az olyan, euróövezethez nem tartozó országokra is, mint Magyarország, ez azonban nem csökkenti az euró bevezetésének szükségességét.
Az euróövezeti adósságszolgálati válság negatív hatással van az olyan, euróövezethez nem tartozó országokra is, mint Magyarország, ez azonban nem csökkenti az euró bevezetésének szükségességét - nyilatkozta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke vasárnap a Kyodo News hírügynökségnek adott interjúban.

"A kérdés nem az, hogy igen vagy nem, hanem hogy mikor" - fogalmazott az IMF és a Világbank közgyűlésén Tokióban tartózkodó Simor András a japán hírügynökségnek az euró magyarországi bevezetésére vonatkozó kérdésre adott válaszában. A válság miatt azonban "tanulnunk kell más országok hibáiból, amelyek már csatlakoztak, de nem túl nagy sikerrel" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a forint leváltása euróra annyit jelent, hogy az ország elveszít egy pénzügyi kiigazító eszközt. Magyarországnak mindemellett a maastrichti konvergenciakritériumok teljesítésén túl más, korábban már csatlakozott országoknál jobban fel kell készülnie olyan területeken, mint például a költségvetés vagy a munkaerőpiac.

Simor András azért is nagyon fontosnak tartja az euróövezeti csatlakozást, mert Magyarország szoros kapcsolatokat ápol az euróövezettel mind kereskedelmi, mind banki területen. "Mondhatnám Magyarország kereskedelmi téren valószínűleg sokkal jobban integrálva van már az euróövezetbe mint néhány euróövezeti tagország" - mutatott rá. "Ezért minden kedvezőtlen euróövezeti fejlemény azonnal érezteti hatását Magyarországon is."

Az adósságválság gyors rendezése érdekében a legfontosabb teendő a magyar jegybank elnöke szerint az, hogy a krízistől leginkább szenvedő országok pénzügyi kiigazításokat és strukturális reformokat hajtsanak végre, de az erősebb euróövezeti tagországok is "élénkíthetnék egy kissé a belső keresletet".

Simor András szerint fontos előrelépés lenne a bankunió létrehozása, de olyan feltételekkel, amelyek "realisztikus lehetőséget" nyújtanak nem euróövezeti tagoknak is a csatlakozáshoz.

Simor András szerint a magyar gazdaság problémái részben az euróövezeti recesszióra vezethetők vissza. "Reményeink szerint azonban jövőre stabilizálódik a helyzet az euróövezetben és megindul a lassú növekedés, ami kedvező hatással lesz a magyar exportra is" - mondta Simor András, az MNB elnöke Tokióban a Kyodo News hírügynökségnek.

Olvasóink írták

 • 18. piroskaésabarkasz 2012. október 15. 19:18
  „Szerintem a svájci frankot kellene bevezetni az országban.”
 • 17. pancser 2012. október 15. 14:24
  „16. friedel 2012.10.15. 13:08
  Sajnos Magyarország népének egy részét butító nacionalizmus bénítja, amely átszivárog lassan de biztosan a kormányzásba is. Ami magyar sajátosság, hogy az utóbbi 200 éveben minden konfliktusból lealázva kerülünk ki, de még ma is ezt a többször megbukott előadást játszanák újra sajnos már felső szinten is. Euróban számol mindenki ebben az országban akinek egy kicsi köze van egy vállalkozáshoz, és mégis ellene hőzöngenek sokan, természetesen egyetlen épkézláb indok nélkül. Mért nem kell? Csak. Ez a csak azért sem nemzet!
  Merkel nagy formátumú politikus, tisztán lát és mérlegel a trehány, adócsaló görög gazdaság irányába.”
 • 16. friedel 2012. október 15. 13:08
  „Nem is tudtam hogy Görögország Németország tartománya lett...különben az ouzo nagyon finom. ?n se lelkesedek érte, hogy milliárdokat kapnak a görögök és még nekik áll feljebb (lsd.Merkel látogatását) Mert azt mi, az adófizetök sinylik meg. Majd novemberben eldöl, folyni fognak e a következö milliárdok. Mert eddig azt se tudták, mi az az adó. A töméntelen közügyi alkalmazott meg csak azt leste, mikor telik le a munkaidö.Különben Merkel és pénzügyminisztere tovább lát az orra hegyénél, szem elött tartva a felelösségüket a szavazókkal szemben. Ellentétben sok más politikussal. Meghát szolidarítás is van a világon, még ha nehezünkre esik is, de nem a végtelenségig.”
 • 15. vigaszsag 2012. október 15. 12:01
  „Úgy kell nekünk az euro, mint görögöknek az IMF.

  Csak a történek kereksége érdekében: ha már az EUR övezet tagjai lennénk, akkor csöngethettük volna mi is a milliárdokat a görögök (spanyolok) megmentésére.Ennek a hatására lásson a világ csodát, bagóért felvásárolták többek között a hőnszeretett németek is az egész görög állami és magánvagyont.
  Ők is csak annyit mondhatnak két cipuro (~házi-ouzo) között:
  Idesanyám, én nem ilyen lovat akartam!”
 • 14. mekkmester 2012. október 15. 08:42
  „simon?”
 • 13. janus 2012. október 15. 08:19
  „euro nem kellene igaz hogy a forint jelentektelen valuta /ezert nem kene a politikusoknak elbaszni a dolgokat es erteni a dolgukhoz/
  hogy mert ne kene nos azert mert a magyar tarsadalomnak a donto reszenek ugy a fizuja 130000netto ba van /ha van/ ezt atvaltod euroba 465eurot kap mar most ha a kereskedok atvaltjak az araikat eurora az egyenlo lesz a dragulassal minden teren gondolom a fizetesek nem emelkednenek es ennyi vege is van a jateknak”
 • 12. pancser 2012. október 14. 22:29
  „11. ezvanbakker 2012.10.14. 21:33
  "Amúgy meg ma is Euróban számol mindenki akinek külfölddel dolga van, aztán ráfázik akkor is ha drágul az Euró, meg akkor is ha olcsóbb lesz." Tőlem az idézet, gondolod, hogy ezt csak én látom? Ehhez nem kell semmi csak írni olvasni tudás, ehhez nem kell a Nemzeti bank elnökének lenni. A forint kiszámíthatatlanná teszi az importőrök meg az exportőrök dolgát.”
 • 11. ezvanbakker 2012. október 14. 21:33
  „Jajj, Pancser. Nem kéne nyomni ezt a "mindenki hülye csak én látok minden összefüggést" rizsát. Nem is tudom miért nem te vagy legalább a nemzeti bank vagy a valutalap elnöke. "Ekkora" ésszel sokra vihetnéd! Nem kell euró, értsd már meg. Egy csomó ország megbánta, akinek lett.”
 • 10. Ambar 2012. október 14. 21:19
  „Az Euró sok országban van és működik .Persze lehet szidni sok embernek jogosan is ,de a nemzetközi forgalomban mégis azt használják.Nézd meg a szlovákokat mikor itt mosolyogva vásárolnak ,mert a forintra váltás mutatja nekik hogy mennyivel többet ér a pénzük vásárlóereje.Persze akkor kell bevezetni ha ennek feltételei meglesznek.Hát persze hogy a jelen hatalom hirdeti hogy nem kell hiszen dilettáns hozzá nemértésük képtelen a feltételek megteremtésére.Ha hazugság lenne a feltétel akkor nálunk már most be lehetne vezetni sőt a legerősebb lenne !Mert abban a mi kormányunk verhetetlen !”
 • 9. machers 2012. október 14. 20:41
  „4.Patriot 2012.10.14. 19:04
  Mia bajod az offshore cégekkel? Magyarországon törvényesen működhetnek ilyen társaságok.pl.:
  http://egyenlito.blog.hu/2011/10/28/gyor_kozgyuleseben_ulhetnek_offshore_lovagok?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2011_10_28&utm_campaign=index
  De vezéredék is követendő iránynak tartják:
  http://www.offshore-online.net/Cegalapitas-Cipruson-Ciprus-ceg-alapitas-offshore-cegek-alapitasa-Ciprus-alacsony-adoterhek-adotervezes-adooptimalizalas.htm”
 • 8. pancser 2012. október 14. 20:31
  „Csak ne nagyon bízzatok a forintban, kicsi jelentéktelen valuta, elég egyetlen befektető egyetlen akciója, aztán árulhatjátok tekercsben! Egy valaki sajnálhatja a pénzét, azok a németek, a többi meg örülhet. A németeknek mindegy, ha Euro van ha márka, annak a népnek a szorgalma, kitartása, gazdasági fantáziája eredményes. Boldogulnak Euróban is márkában is. Az Euró a kis népeknek, nem a felelőtleneknek, biztonságot ad!
  Amúgy meg ma is Euróban számol mindenki akinek külfölddel dolga van, aztán ráfázik akkor is ha drágul az Euró, meg akkor is ha olcsóbb lesz.”
 • 7. borsmenta 2012. október 14. 20:06
  „Jópár országban nem volt olyan sikeres dolog az euro bevezetése, mint azt itt gondolják. Az állampolgárok megtakarításait nagyon kevezőtlen árfolyamon váltották át. Az olaszok például piszok rosszul jártak, azóta is sírnak-rínak miatta.”
 • 6. friedel 2012. október 14. 19:16
  „Ha megkérdezték volna a németeket, hogy bevezessék-e az eurót vagy ne, többségük nemmel szavazott volna. Mert föladni a német márkát, sokan kételkedtek benne, hogy jó lesz-e. Az euró jó eszköz, még jobb lenne, ha a bankokat megfékeznék. Ami már elindult, csak nem elég gyorsan megy.”
 • 5. Valaki 2012. október 14. 19:14
  „Pancserom, kisz hungarofobom, kutass egy kis közvéleményt euró-ügyben pl. Felvidéken, osztrákoknál, németeknél...! Rögtön megtudhatod, hogy úgy utálják az eurót, mint te a fityeszt. :))))”
 • 4. Patriot 2012. október 14. 19:04
  „Már nem sokáig rontja a levegőt ez a offshore betyár.”
 • 3. pancser 2012. október 14. 18:46
  „Akik a legcsekélyebb mértékben sem értik az összefüggéseket azoknak nem kell az Euró. Nekik udvarol Orbán, no meg azért beszél így mert akkor kevesebbet ötletelhetne a vezetés. Ha Európa pénzügyi rendszer összeomlik akkor a magyar is, ezt kéne megérteni. No meg azt, hogy egy elcseszett lépés bármikor kiütheti a forintot, ami aztán eredményezhet 400 Ft-os Eurót is akár, vagy a forint összeomlását. Euró esetében ilyen nincsen!”
 • 2. ezvanbakker 2012. október 14. 17:19
  „Kell nekünk az euró mint lufiárusnak a nyílzápor...”
 • 1. agoston1754@freemail.hu 2012. október 14. 15:45
  „"Simor András szükségesnek tartja az euró bevezetését"
  Akkor eddíg miért nem vezette be?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország is mandátumhoz juthat az IMF igazgatótanácsában

A jövőben - a tárgyalásokat jól ismerő források szerint - Lengyelország is mandátumhoz juthat:… Tovább olvasom