Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Simor András lesz az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank egyik alelnöke

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke július elsejétől az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank szakpolitikáért felelős alelnöke lesz.
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke július elsejétől az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szakpolitikáért felelős alelnöke lesz - közölte az EBRD szerdán.

A szervezet tájékoztatása szerint Simor András feladatai közé tartozik majd a gazdasági átalakulást elősegítő stratégiák és gazdaságpolitikai intézkedések koordinálása. Ezenkívül Simor András felel majd a támogatói pénzek mobilizálásáért és kezeléséért, valamint a bank egyes külső szervezetekkel való kapcsolatainak felügyeletéért.

Simor András - akinek hatéves MNB-elnöki megbízatása március elején járt le - a kinevezéssel az EBRD igazgatótanácsának is tagja lesz.

A szervezet közleményében kiemeli, hogy Simor András gazdag pénzügyi tapasztalattal érkezik majd a londoni székhelyű intézményhez, hiszen korábban az MNB elnöke és a Budapesti Értéktőzsde igazgatósági elnöke is volt.

Az EBRD tájékoztatása szerint Simor kinevezésére egy nemzetközi érdeklődést kiváltó, kompetitív kiválasztási folyamat végén került sor. A kinevezést az EBRD elnökének javaslatára a szervezet kormányzótanácsa hagyta jóvá.

Simor András a közleményben úgy fogalmazott: "Nagyon örülök, hogy kiválasztottak erre a pozícióra. Az EBRD kulcsfontosságú szereplő azokban az átalakulóban lévő országokban, ahol tevékenykedik, és nagy megtiszteltetés támogatni és bővíteni a bank munkáját és pozícióját."

Az EBRD elnöke, Suma Chakrabarti a közleményben úgy fogalmazott: "Simor András személyében olyan embert választottunk, aki széles körű szakértelmet és tapasztalatot hoz a bankhoz."

Az EBRD-ben az elnök mellett négy alelnök teljesít szolgálatot.

A szervezetet 1989-ben hozták létre. Jelenleg 64 ország mellett az Európai Unió és az Európai Beruházási Bank tartozik részvényesei közé.

A közép- és kelet-európai országok (beleértve a volt Szovjetunió tagállamait is) átalakuló gazdaságainak támogatására létrejött EBRD magánvállalkozásoknak és állami infrastrukturális projekteknek folyósítja hiteleit. A közép- és kelet-európai országokban 29 helyi irodával rendelkező bank fő célja a térség országainak támogatása a piacgazdaság kiépítésében, a pluralista demokrácia megerősítésében, valamint a magánszektor fejlesztésében.

Olvasóink írták

 • 8. load 2013. március 29. 12:44
  „Matolcsy is volt az EBRD-nél az Antall kormány idejében, de ő nem pályázattal, hanem delegálással került az egyik igazgatói székbe, de egy éven belül kipenderítették.
  Simor elnökhelyettes lesz és bekerül az igazgatótanácsba is.
  Ez mutatja a különbség a kettejük között.”
 • 7. ISU 2013. március 28. 21:10
  „Senki. Többet, mint nálad.”
 • 6. Valaki 2013. március 28. 09:37
  „pisu, hol láttál szakértelmet a cociknál? :)))”
 • 5. ISU 2013. március 27. 21:51
  „Nálunk meg nincsen szükség a jó szakértelemre, így jobb ha ő is elmegy tőlünk, mint az a félmillió munkavállaló külföldre.Azt majd csak meg leszünk valahogy, ki tudja, mert a jelenlegi kormányunk az biztos nem.”
 • 4. load 2013. március 27. 20:06
  „3. dacista
  Neki már nem kellenek ilyen stresszes állások.
  Nyolc évre megkaptuk, ellesz ő addig szépen a magyar jegybank élén.
  A dicsőséget learatja, és elégedetten nyugdíjba helyezteti magát.
  Végtére is ő az ország megmentője.
  http://indavideo.hu/video/Matolcsy_Gyurka_az_orszag_megmentoje_R”
 • 3. dacista 2013. március 27. 18:43
  „Matolcsira biztos nem fog várni ilyen pozíció! Őt csak mi magyarok vagyunk kénytelenek elviselni.”
 • 2. Valaki 2013. március 27. 16:12
  „Simor az utolsó magyar kommunista miniszterelnök útját követi
  LM
  Forrás: MTI
  2013. március 27., szerda 15:04

  Simor András, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke július elsejétől az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szakpolitikáért felelős alelnöke lesz. A volt jegybankelnök ezzel hasonló pályát fut be, mint Németh Miklós, aki a rendszerváltozás előtti utolsó miniszterelnök volt.

  A szervezet tájékoztatása szerint Simor András feladatai közé tartozik majd a gazdasági átalakulást elősegítő stratégiák és gazdaságpolitikai intézkedések koordinálása. Ezenkívül a volt jegybankelnök felel majd a támogatói pénzek mobilizálásáért és kezeléséért, valamint a bank egyes külső szervezetekkel való kapcsolatainak felügyeletéért.
  Simor András - akinek hatéves MNB-elnöki megbízatása március elején járt le - a kinevezéssel az EBRD igazgatótanácsának is tagja lesz.

  A szervezet közleményében kiemeli, hogy Simor gazdag pénzügyi tapasztalattal érkezik majd a londoni székhelyű intézményhez, hiszen korábban az MNB elnöke és a Budapesti Értéktőzsde igazgatósági elnöke is volt. Az EBRD tájékoztatása szerint Simor kinevezésére egy nemzetközi érdeklődést kiváltó, kompetitív kiválasztási folyamat végén került sor. A kinevezést az EBRD elnökének javaslatára a szervezet kormányzótanácsa hagyta jóvá.

  Mint ismert Simorhoz hasonlóan Németh Miklós, az utolsó állampárti miniszterelnök is az EBRD-nél landolt 1990-et követően. Az MSZMP utolsó miniszterelnöke 1991-ben vállalta el a londoni székhelyű banknál az alelnöki pozíciót, melyet egészen 2000-ig töltött be. A volt miniszterelnök akkor megpróbálta elnyerni az MSZP miniszterelnök-jelölti posztját, azonban Kovács László, a párt elnöke hosszas manőverek után kiszorította Némethet.
  Simor nagyon örül

  Simor András a közleményben úgy fogalmazott: ,,Nagyon örülök, hogy kiválasztottak erre a pozícióra. Az EBRD kulcsfontosságú szereplő azokban az átalakulóban lévő országokban, ahol tevékenykedik, és nagy megtiszteltetés támogatni és bővíteni a bank munkáját és pozícióját."

  Az EBRD elnöke, Suma Chakrabarti a közleményben úgy fogalmazott: ,,Simor személyében olyan embert választottunk, aki széles körű szakértelmet és tapasztalatot hoz a bankhoz". Az EBRD-ben az elnök mellett négy alelnök teljesít szolgálatot.

  A szervezetet 1989-ben hozták létre. Jelenleg 64 ország mellett az Európai Unió és az Európai Beruházási Bank tartozik részvényesei közé.

  A közép- és kelet-európai országok átalakuló gazdaságainak támogatására létrejött EBRD magánvállalkozásoknak és állami infrastrukturális projekteknek folyósítja hiteleit. A közép- és kelet-európai államokban 29 helyi irodával rendelkező bank fő célja a térség országainak támogatása a piacgazdaság kiépítésében, a pluralista demokrácia megerősítésében, valamint a magánszektor fejlesztésében.Óriási Veszteség Simor András öröksége
  Idén és jövőre összesen 382 milliárd forint mínuszt termel a nemzeti bank saját előrejelzése szerint. Ennek legfőbb oka, hogy a jegybanki tartalék zöme nagyon alacsony kamatozású devizában van, míg a kéthetes MNB-kötvényekre a kereskedelmi bankoknak magas kamatot fizettek forintban. Dedák István főiskolai tanár szerint minél több hitelt hívtunk le a valutaalaptól, annál több lett a kamatkülönbözetből adódó veszteség - írta a Magyar Nemzet.”
 • 1. Valaki 2013. március 27. 16:02
  „hi hi hi...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is gyenge a forint: 304 körül az euró

Az eurót 303,89 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon szerdán délelőtt fél 11 körül, reggel… Tovább olvasom