Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Sikerágazatok veszélyben

Újabb fizetésképtelenségi csúcs várható 2010-ben, de a cégek minősítésének romlási üteme lelassult – áll a D&B kockázatkezelési szakértő elemzésében.


Idén a legkockázatosabb ágazatok az építőipar és a szállítmányozás mellett a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és a bútorgyártás lesz.

A kockázatkezelési szakértő, a Dun & Bradstreet Hungária elkészítette legfrissebb elemzését, mely 2007–2009 vonatkozásában vizsgálja a magyar gazdaságban a vállalkozások összetételét, az iparágak kockázatosságának állapotát, a fizetési késések alakulását.

Győr-Moson-Sopron megye e tekintetben jól áll, közvetlenül Pest megye mögött 2,1 százalékos fizetésképtelenséggel, ami a sereghajtó Szabolcs-
Szatmárnál éppen négyszer kevesebb.

2009-ben egy késve fizetőnél átlagosan majdnem 52 napot kellett várnia a szállítóknak a kiegyenlítésre. Ez 2007-ben még 47 nap volt. Veszprém megye cégei kapták 2009 legfegyelmezettebb fizetői díját, ezzel szemben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vállalkozói tudták a legnagyobb késedelemmel egyenlíteni számláikat 2009-ben. 2007-ben a cégek 2,21 százaléka, 2008-ban 2,34 százaléka, míg 2009-ben már 2,84 százaléka nem tudta szállítóit fizetni és így fizetésképtelenségi eljárás indult ellenük.


A 2009-es év legnagyobb bedőlést produkáló szektora az építőipar, pedig 2008-ban még jól szerepelt.  A megyék listáját a tavalyi évhez hasonlóan Pest megye vezeti, Győr-Moson-Sopron megye cégei felzárkóztak a második helyre. A főváros cégei a tavalyi második helyről a negyedik helyre csúsztak.

Mi várható 2010-ben? Változatlanul magas bedőlési aránnyal kell kalkulálnunk, vélhetően újabb rekordok dőlnek meg, azonban a romlás lassulása némi bizakodásra is okot ad. Egy biztos, a válság végéről még nem beszélhetünk – állítja az elemző.

A kockázatokban ˝toplistás˝ iparágak három vezetőjétől kérdeztük: mivel készülnek a várhatóan nehéz gazdasági évre?

Horváth Ottó igazgató, Hotel Rába:

– Szállodánkban meghatározó az üzleti turizmus. Partnereink, a túra- és konferenciaszervezők is tudják, hogy a piac szűkül, a verseny kemény és nyílt. Ennek ellenére van okunk az optimizmusra. Magunk is sokat teszünk vendégeink elégedettségéért, említhetem a minden szükséges technikával felszerelt businessapartmanunkat, a CNN mellett tálalt elegáns üzleti reggeliket, a szaunához létesített fitnesztermet, vagy a legalább két éjszaka után adott étkezési kedvezményeket, törzsvendégeink könnyített parkolását. Jelen körülmények között ennyit tehetünk, de vendégeink értékelik ezeket az apró figyelmességeket.

Sragner László tulajdonos, ügyvezető, Sragner & Sragner Irodaszergyár Kft.:

– Az elemzésben szereplő kockázatos iparágak felfutása húsz éve kezdődött, és mindenütt nagy kapacitások épültek ki, amit a rendszerváltás lehetőségei csak fokoztak. A válság miatt ezekre visszaesett a kereslet és bármilyen fájdalmas a folyamat, de törvényszerű. A magyar vállalkozások számára a kiutat a magas hozzáadott értékű, egyedi, jól dizájnolt termékekben látom, mert a fejlődő világ tömegtermelésével nem lehet versenyezni. Talán még fontosabb az összefogás: az innovatív, értékes magyar cégeknek ki kell jutniuk a nagy piacokra, ami együtt, összehangoltan jóval könnyebb. Vannak rá példák.

Komlós Andor ügyvezető igazgató, Leier Hungária Kft.:

– Minket nem ért váratlanul a válság. Az építőipari körbetartozás évek óta fennáll, de 2009 óta tisztul a kép, ami még évekig tarthat. Megerősítettük cégünk kulcspontjait, ésszerűen csökkentettük a költségeket és gyártói célként tűztük ki a legjobb ár/érték arányú, legmagasabb minőségű termékeket. Ahol ez nem volt lehetséges, új termékkört fejlesztettünk ki.

Gyártmányaink piacképességét fokozva erős pozíciókat értünk el egész Kelet-Európában. Előnyünk, hogy a Leier mindent tud kínálni, ami egy szerkezetkész ház felépítéséhez kell és csomagáraink mindig versenyképesek. Megbízható partneri körünk is garancia rá, hogy stabilan álljuk a válság hatásait.


2010-ben is  magas bedőlési aránnyal kell kalkulálnunk, vélhetően újabb rekordok dőlnek meg, ám a romlás lassulása némi bizakodásra is okot ad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállon verték: idén stabilizálódik a magyar gazdaság

Magyarország tartja a gazdasági program megvalósításának irányát, javul külső pénzügyi helyzete -… Tovább olvasom