Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Selmeczi: óriási siker a nyugdíjvédelmi program

Selmeczi Gabriella szerint óriási siker, hogy a nyugdíjvédelmi program keretében a magán-nyugdíjpénztári tagok 96,8 százaléka választotta az állami nyugdíjrendszert.
 
A miniszterelnöki megbízott keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a hétfő esti adatok szerint 102.019-en nyilatkoztak arról, hogy a magánpénztárban maradnak, február végéig pedig még 439-en akarják fenntartani a magánpénztári tagságot; így összesen 102.458 fő, 3,2 százalék döntött a maradás mellett.

Selmeczi Gabriella közölte: a vagyonátadás, -átvétel minden forintját ellenőrizni fogják.

Hozzátette: az állami rendszert választók leghamarabb április közepétől kaphatják meg a reálhozamukat. A menetrendről szólva felhívta a figyelmet: március 1-jétől kapják meg a magánnyugdíjpénztárak az adatokat arról, hogy tagjaik közül kik választották az állami nyugdíjrendszert; a pénztáraknak ezt követően 45 nap alatt kell kidolgozniuk egy programot az elszámolásról, a vagyonátadás, -átvételről.

Ezt, a menetrendről szóló dokumentumot a magánpénztáraknak el kell küldeniük a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF), amely 3 napon belül jelez vissza ennek jóváhagyásáról; ezt követi a vagyonátadás, -átvétel, és annak kiszámolása, hogy a tagoknak van-e és ha igen, akkor mennyi a reálhozama - fűzte hozzá.

A nyugdíjvédelmi megbízott elmondta: ha valaki nem nyilatkozik február végig a magánpénztárnak arról, hogy milyen formában szeretné felvenni az esetleges reálhozamot, akkor a pénztár március végig nyilatkozatot küld ki az érintetteknek, amelyet kitöltve rendelkezhetnek az összegről. Ha ezzel a lehetőséggel sem élnek a pénztártagok - tette hozzá -, akkor a postás még megpróbálja nekik a pénzt kikézbesíteni, ha az sem jár sikerrel, a összeg nem vész el, bekerül az állami nyugdíjrendszerbe.

Selmeczi Gabriella megjegyezte: most dolgozik a kormányzat azon, hogy az állami nyugdíjrendszer stabil, kiszámítható legyen a jövőben; az új rendszer törvényben is preferálja majd, ha valaki plusz pénzeket, például a reálhozamát be szeretné fizetni az állami kasszába.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha egy magánpénztár megszűnik, azt válaszolta: a tagjai szabadon dönthetnek, melyik magánnyugdíjpénztárba lépnek át.

Az egyéni számlákat firtató kérdésre a miniszterelnöki megbízott úgy reagált: minden járulékfizetőnek lesz egyéni számlája az állami rendszerben a nyugdíjbiztosítónál.

Kiemelte: az átlépés határideje január 31-én lejárt, az "ajtók záródtak", az állami nyugdíjrendszerbe már nem lehet visszalépni. Ez alól két kivétel van: ha valaki időközben megrokkan, eldöntheti, visszalép-e az állami rendszerbe; ha pedig valaki özvegy lesz, akkor azt döntheti el, hogy az állami özvegyi nyugdíjat választja-e, vagy elhunyt hozzátartozója magánnyugdíjpénztárától kéri-e a juttatást.

A kormány nem számít arra, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találja a pénztárválasztásról szóló jogszabályokat - felelte egy kérdésre Selmeczi Gabriella. Leszögezte: a szabad választást biztosították; visszaállították az állami nyugdíjrendszer biztonságát, megvédik a nyugdíjasok kifizetéseit.

Kérdésre válaszolva aláhúzta: a PSZÁF-nak kellene megvizsgálnia, milyen költségeket vethetnek még fel a jövőben a magánnyugdíjpénztárak, mi az, amit még felszámolhatnak, mi fér bele a működési költségekbe.

Megjegyezte: a hírek szerint a magánpénztárak november óta több mint 200 millió forintot költöttek el reklámkampányukra. Ha ez igaz, akkor ennyivel kevesebb pénz van már a magán-nyugdíjpénztári tagok zsebében - mondta.

A Fidesz országgyűlési képviselője szerint a nyugdíjvédelmi program azért volt óriási siker, mert mindenki jól járt, illetve a közérdek hatalmas sikert aratott a magánérdek felett. Közölte: minden magyar állampolgár válláról lekerült az a teher, amit a magánnyugdíjrendszer okozott, amit az érintettek vagy adó, vagy járulék formájában fizettek. Akik az állami rendszert választották, azok a saját és a közösségi érdekeket tartották szem előtt - fogalmazott a miniszterelnöki megbízott.

Felhívta a figyelmet: az átlépések során semmilyen fennakadás nem történt, sehonnan nem jött panasz arról, hogy valaki nem tudta volna leadni a magánpénztárt választó nyilatkozatát.

Az MSZP-ről szólva megjegyezte: az ellenzéki párt képtelen volt titkolni azt, hogy a magánpénztárak mögött álló milliárdos spekuláns üzletemberek érdekeit védi; kiderült az is a szocialisták reakcióiból, hogy politikai és anyagi összefonódások lehetnek az MSZP és a magánnyugdíjpénztár-tagok között.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. miro132 2011. február 11. 14:54
  „5 éve nem fizet adót ez a szőke nő”
 • 66. vikri 2011. február 05. 20:15
  „A narancs-köd mögött látni kellene, hogy a nyugdíjjárulékként fizetett pénz 3/4-e elveszett volna annak, aki marad a magánnyugdíjp-ban ezért "léptek át" sokan (Hol van ez a tudatlanul emlegetett MNyP-i levont költségektől?). Engem is "átlöktek" (nem vagyok rá büszke). Racionálisan próbáltam dönteni, és éreztem a pofátlan(!) szorongatást. Pedig elleneztem az egészet, úgyhogy rám támogatóként ne hivatkozzanak!!! Sőt! Köszönjék meg ezerrel a közel 2 milliómat, amit most odaadtam Nekik! Mert igen is, sokak nem értik, de az enyém(!) volt, amit biztosan(!) megkaptam volna nyugdíjas koromban, vagy korábban az örököseim. Erről leírt szerződés volt. Most meg bemondáson kívül semmi garancia nincs, csak a "narancs-köd".”
 • 65. Stickers 2011. február 05. 14:45
  „Hogy lemond”
 • 64. BsBe 2011. február 04. 06:43
  „Üzenjék meg az emberek, mi az, amiről szívesen hallanának az országértékelő beszédben - erre buzdítja híveit a Facebookon Orbán Viktor. A miniszterelnök február 7-én - hétfőn - a Millenárison értékel, szóvivője szerint ezt arra használja fel, hogy "Magyarország hangja, vagyis az emberek véleménye jusson kifejeződésre".”
 • 63. miro132 2011. február 03. 12:36
  „igen igazad van :)”
 • 62. BsBe 2011. február 03. 11:26
  „61. miro132 2011.02.03. 10:52 Nem neki kell köszönni, hanem annak a 2/3-nak, akik ezt választották, ezt szerették volna elérni. Sikerült nekik. Remélhetőleg közülük is sokan "szívnak"”
 • 61. miro132 2011. február 03. 10:52
  „köszönjük meg a szőke nőnek és bandájának”
 • 60. Stickers 2011. február 03. 08:34
  „Most jött meg a januári munkabérről az elszámolás. Egy ilyen mocskos kormány miatt havi 12 ezer Ft-tal kevesebb a havi jövedelmem, pedig nem kapok sokat”
 • 59. Jandex 2011. február 02. 21:08
  „A fideSS istenét megnézném a kereszten!:)))
  A nagy büdös kádéempé nem tartja ezt a hitével összeegyeztethetetlennek? /ennyit róluk is!/”
 • 58. Jandex 2011. február 02. 21:02
  „http://www.naplo-online.hu/iszapkatasztrofa/20110202_karmento_alap
  Ezt olvasva az az érzésem az iszapkatasztrófa áldozatai-károsultjai is "önként" lemondtak a Magyar nép által küldött segélyről! Ismét csak:Thx. 2/3 !!!”
 • 57. umberto 2011. február 02. 20:42
  „"Egy olyan ország, ami 80 százalékos államadóssággal küzd és minden erőfeszítésével igyekszik a hiányt leszorítani, nem tudta volna fönntartani ezt a nyugdíjrendszert. Ha a rendszert fönntartjuk, a magyar állam nem tudott volna nyugdíjat fizetni - mondta Orbán, aki örül, hogy ezt a veszélyt sikerült elhárítani."

  Mondta ma Orbán Viktor.

  Na most akkor összeomlás szélén van a magyar állami nyugdíjrendszer, amit 97% választott, vagy nem? Most már garantálható, hogy a magyar állam nem lesz újra abban a helyzetben, hogy ne tudjon nyugdíjat fizetni? Főleg úgy, hogy az elvett MNYP pénzeket még maholnap eltapsolják?

  És mi lesz holnapután?”
 • 56. Alfonz23 2011. február 02. 19:40
  „97% úgy döntött... ???
  Sokan egyáltalán nem döntöttek.
  Sokan az állami alkalmazottak közül az állásukat féltve "döntöttek".
  Menet közben kiderült, hogy aki magánban marad, az nem lesz jogosult a nyugdíjas éveiben TB ellátásra. (érdekes: a nyugdíj az egyik kassza, a TB egy másik külön kassza - hol függ ez össze szerintük?) Ez is odatett a "döntésnek"
  A reálhozam egy részét majd megkapják az emberek, de annak semmi összefüggése nem lesz a kiküldött éves elszámoló lapon szereplő adatokhoz. Majd ők kiszámolják - köszönjük.”
 • 55. tudorka 2011. február 02. 19:22
  „Kíváncsi lennék rá, hogy Orbán Viktor már terrorizálta az Alkotmánybíróságoz is vagy éppen olyan blöff, mint az egész nyugdíjmentési akció?”
 • 54. torokmi 2011. február 02. 18:21
  „ov- szerint, a magánnyugdíjban maradás bátor tett!
  Amit Ő művel az mi?”
 • 53. tudorka 2011. február 02. 18:02
  „Eddig csak azt, hallottuk, hogy a 2/3-ad feljogosít bennünket, most aztán jó lesz megtanulni a 96,8%-ot, mert ezután már ennyien vannak velünk.
  Azt meg a Viktor nem is érti, hogy a nyugdíjtörvényről tartott közvélemény kutatást miért hamisították?
  Mert ugye annak az eredménye nem ilyen rózsás.”
 • 52. torokmi 2011. február 02. 17:44
  „Megint be bizonyítottuk, "birkák vagyunk"! Engedtünk az "OVDEMOKRÁCIÁNAK",önként dalolva dugjuk a fejünk hurokba.
  selmeczigabriella szerint sikeres a nyugdíjvédelmiprogram(96,8% vissza ment az államiba)
  Gratulálok magyarország!”
 • 51. Jandex 2011. február 02. 17:21
  „"Megszólalt Orbán nyugdíjügyben
  A vita eldőlt: kár olyan illúziót kelteni, hogy ez a helyzet - akár alkotmánybírósági döntésekkel - megváltoztatható lenne - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a 97 százalékos ,,eredmény" a ,,hatalmas" siker bizonyítéka."

  Szóval ez a DEMOKRÁCIA így működik,de akkor miért kell az AB ha egy icipicisztálin felette áll?! Thx. 2/3 !!!”
 • 50. BsBe 2011. február 02. 16:21
  „Még annyit: most dolgozik a kormányzat azon, hogy az állami nyugdíjrendszer stabil, kiszámítható legyen a jövőben; az új rendszer törvényben is preferálja majd, ha valaki plusz pénzeket, például a reálhozamát be szeretné fizetni az állami kasszába. azaz senki nem ábrándozzon arról, hogy az eddig ígért reálhozamot kiveheti. Áprilisig lesz idő kidolgozni, milyen "büntetést kap" az, aki ezt esetleg szeretné megtenni.”
 • 49. BsBe 2011. február 02. 16:17
  „Orbán Viktor szerint végleges, hogy kétpilléres a magyar nyugdíjrendszer: ,,kár azt az illúziót kelteni", hogy bármilyen módon, akár alkotmánybírósági ítélettel ez a helyzet megváltoztatható lenne - fogalmazott. Legalább most őszinte. Ha esetlegesen az alkotmánybírósági ítélet nem megfelelő, menesztik őket.
  A magánpénztárban maradást "bátor tettnek" nevezte a kormányfő.

  A miniszterelnök példátlan összefogásnak nevezte, hogy a nyugdíjvédelmi program keretében a magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százaléka választotta az állami nyugdíjrendszer!!!!!!!!!!!!!!!
  Hát mindennek nevezhető, de példátlan összefogásnak nem. Zsarolásnak annál inkább (bár az meg büntetendő. nem?)”
 • 48. Black_panther 2011. február 02. 14:39
  „Ezt olvassátok el!:

  http://www.hir24.hu/belfold/209688/orban-fontos-bejelentesre-keszul-nyugdijugyben.html

  Egy részlete:
  "Ugyanakkor a Napi Gazdaság szerint az sem kizárt, hogy a kormányfő arról is bejelentést tesz, hogy a magánpénztárak államosítását kimondó törvényben módosításokat kezdeményez a kormány. A lap szerint eltörölhetik azt a szabályt, amely szerint a maradók nem lennének jogosultak a 24 százalékos nyugdíjjárulék után állami nyugdíjra.

  Ha ilyen értelemben módosítaná a kormány a nyugdíjtörvényt - azzal elejét vennék, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítse az államosítási törvényt. A legtöbben, így a Stabilitás Pénztárszövetség is azért támadta a jogszabályt, mert bizonyos állampolgárokat a szabad döntésük miatt másodrendűvé tesz."

  Na, jól ki van tervelve? Állítólag ma délután lesz a nagy bejelentés. Ha ezt meglépik, kinyílik néhány bicska a zsebekben...”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetés - Mit hoz az egykulcsos szja - Több lesz a pénztárcában?

Az új rendszer jóval kevésbé kedvező az alacsonyabb keresetű rétegeknél, főleg a családi… Tovább olvasom