Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Se kolbász, se kerítés a külföldi kétkezi kamumunka

Kecsegtető kétkezi vagy szakipari munkát kínáló álláshirdetésekkel csalnak ki több tízezer forintokat a külföldre vágyó magyar munkavállalókból. A leginkább angol és német nyelvterületre invitáló csalók felismerésében segíthet a Jobinfo.hu által most kiadott online útmutató.
Egyre nyitottabbak a magyarok a külföldi munkavállalás iránt, és egyre több csaló építi erre „karrierjét". Míg régebben sokat lehetett találkozni a „külföldi szexmentes munkáért" több ezer eurós fizetést ígérő hirdetések áldozatairól szóló hírekkel, mostanában többnyire az egyszerű kétkezi vagy szakipari munkavállalásra jelentkezőkre specializálják magukat csaló hirdetők.

A hirdetésekben főként angol és német nyelvterületre keresnek munkavállalókat, majd a telefonos vagy személyes megbeszélésen 40-70 ezer forint körüli összeg befizetését kérik, hogy a kiutazást vagy a szállás előlegét rendezni tudják - amiről akár (hamis) számlát is kiállítanak. Aztán amikor elérkezik az utazás ideje, a megbeszélt helyen nem áll busz, a kontaktszemély pedig többé nem érhető el. Az is előfordul, hogy az illető már kiutazik, s ott döbben rá, hogy cserbenhagyták.

„Sokszor pont a legszegényebb, tartósan munkanélküli, szakképzetlen és kevésbé dörzsölt munkavállalókat csapják be az álmunkát kínáló szélhámosok. A szerencsétlen sorsú munkavállalók számos esetben a kiutazást is kölcsönből fizetik be, aztán a végén nemhogy munka és remek jövedelem nincs, de még további adósságot is felhalmoznak. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a munkaközvetítőknek – legyen szó akár belföldi, akár külföldi állásajánlatról – mindig a munkáltató fizet. Amennyiben mégis kérik tőlünk járulékos költségek kifizetését (pl. utazás vagy szállás), azt csak a helyszínen vagy kizárólag jegy ellenében fizessük ki" – mondta Kristók Balázs, a Jobinfo.hu állásportál vezetője. Mivel az ilyen hirdetésekben a csalók nem említik az előleget, ezért nehéz kiszűrni őket, így az állásszemléző oldal a Hogyan kell külföldön munkát vállalni? címmel útmutatót adott ki az ilyen típusú visszaélések elkerülésére.

A legfontosabb, hogy amennyiben a hirdetés túlságosan is „jól hangzik", legyünk nagyon körültekintőek. Próbáljuk leinformálni a hirdetést feladó céget, ne adjuk át úti okmányainkat (inkább fénymásoljuk le őket), ne induljunk útra legalább alap szintű nyelvtudás nélkül, és legyen nálunk készpénz, ha valami történne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lendületben a fogászati turizmus, globálisan vezetünk

Globálisan is vezetővé vált Magyarország a fogászati turizmus területén. Tovább olvasom