Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

ScienNet: Közel egymilliárdos adócsalás

Az ügyben eddig 960 millió forint adóhiányra derült fény, és azok is számíthatnak az APEH vizsgálatára, akik ebből komoly jövedelemre tettek szert.


Akár a pénzük egy részét is visszakaphatják kártérítésként azok a "megtévesztett" emberek, akik befektettek a ScienNet törzsvásárlói rendszerébe, ha a cég működésével kapcsolatban csalás, sikkasztás, vagy piramisjáték szervezése állapítható meg - mondta Fröhlich Zsolt, a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) Központi Bűnüldözési Parancsnokságának parancsnokhelyettese hétfőn, sajtótájékoztatón Budapesten.

Nagy Lajos, a VPOP országos parancsnoka a sajtótájékoztatón részletesen ismertette a ScienNet-Rendszerrel kapcsolatban felmerült visszaéléseket és a nyomozás részleteit.

Elmondta: a VPOP november 20-án rendelt el nyomozást különösen nagymértékű adóhiányt okozó adócsalás gyanúja miatt a Washingtonban bejegyzett ScienNet International LLC Magyarországon kifejtett tevékenysége miatt.

Az előzetes adószakértői vélemény adatai alapján a cégnek 2008-ban több adónemben összesen közel 960 millió forint adót kellett volna bevallania és megfizetnie a költségvetésnek.

A nyomozás adatai szerint a bonyolult, sokak számára nehezen átlátható speciális törzsvásárlói közvetítéssel foglalkozó vállalkozás tevékenységét kizárólag Magyarországon fejtette ki, egy erre a célra Magyarországon bejegyzett, azonos tulajdonosi körrel rendelkező vállalkozást felhasználva. Az LLC adófizetési kötelezettségének a bejegyzés szerinti országban sem tett eleget, adószámmal nem rendelkezik.

November 25-én, az LLC ügyvezetőjének elfogásával egy időben az ország egész területére kiterjedő akciót hajtottak végre a vámosok.

Mintegy 200 vámnyomozó és a Merkur bevetési egység közreműködésével több mint 40 helyszínre szállt ki. A Magyarországon található szervert és a cég valamennyi számláját is lefoglalták, összesen 1,6 milliárd forintot.

Az eddig feldolgozott pénzforgalmi adatok alapján megállapították, hogy az LLC bevételeit 2008-ban döntően nem a jutalékok adták, hanem a belépő törzsvásárlók által befizetett tényleges áruforgalomhoz, illetve szolgáltatáshoz nem köthető befizetések. A jutalékokból befolyt összeg több tízszeresét utalták ki a rendszer élén álló magánszemélyeknek. Jelenleg is zajlik a szerverek és a lefoglalt adathordozók kiértékelése és a 2009. évet is magában foglaló szakértői vizsgálat az adóhiány megállapítása érdekében.

Nagy Lajos szerint a további részletes vizsgálatot az is megalapozza, hogy az LLC tevékenységéhez, vagy személyi köréhez közvetlenül köthetően több offshore jellegű vállalkozás bukkant fel, amelyek a rendszerből különböző tisztázatlan jogcímeken jelentős összegeket - több százmillió forintot - vontak ki. Találtak olyan magánszemélyt is, akiknek a bankszámlájára bár több millió forintot utalt az LLC, erről azonban semmilyen ismerettel nem rendelkezett.

A rendszer működése az eddig elemzett bankszámlák és a beszerzett nagyszámú szja-bevallások összevetése alapján felvetette a tömeges adóelkerülés megvalósulását is - mondta Nagy Lajos.

A múlt pénteken a bíróság a vállalkozás ügyvezetőjét előzetes letartóztatásba helyezte, az általa használt és az egyik érintett külföldi vállalkozás tulajdonában lévő több tíz millió forintot érő új luxusautóját pedig lefoglalta a hatóság a hétfőn.

Schiffer Péter, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón jelezte: nem az elmúlt hónapokban kezdődött a törzsvásárlói hálózatok vizsgálata. A cél az volt, hogy kizárják a jogosulatlan betétgyűjtési tevékenység lehetőségét.

Azt vizsgálták, milyen előnyökhöz jut valaki akkor, amikor belép a rendszerbe. Arra jutottak: teljesen bizonytalan, hogy mikor és mennyit kap vissza valaki abból a pénzből, amit befizetett. A vizsgálat az akkor rendelkezésre álló adatok alapján nem tudta megállapítani, hogy ki a cég tulajdonosa, és a nyilvántartási rendszerét sem tudták elérni, ezért bejelentést tettek a társhatóságoknál, mivel a cég tevékenységei nem tartoznak a PSZÁF felügyelete alá.

Hangsúlyozta: az embereknek meg kell érteniük, hogy csak biztonságos, ellenőrzött termékekbe szabad a pénzüket elhelyezni, ha vissza akarják kapni.

Fröhlich Zsolt elmondta: azok is számíthatnak az APEH vizsgálatára, akik ebből komoly jövedelemre tettek szert, és ezt nem szerepeltették megfelelően adóbevallásaikban.

Azt is elmondta: eddig 960 millió forint adóhiányra derült fény, a 2009-es évet még vizsgálják. Az is előfordulhat, hogy a lefoglalt 1,6 milliárd forint teljesen fedi majd a véglegesen megállapított hiányt.

Hozzátette: amennyiben marad ebből az összegből, és nem merül fel piramisjáték szervezése, sikkasztás vagy csalás ezzel a pénzzel összefüggésben, akkor az a cégnek visszajár. Viszont ha megállapítják a bűncselekményeket, akkor a "megtévesztett" emberek kártérítésként valamennyi pénzt vissza is kaphatnak. Erről azonban még korai beszélni, 400 ezer ember viszonyát kell rendezni - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 15. AHA 2009. december 02. 13:11
  „"Az eddig feldolgozott pénzforgalmi adatok alapján megállapították, hogy az LLC bevételeit 2008-ban döntően nem a jutalékok adták, hanem a belépő törzsvásárlók által befizetett tényleges áruforgalomhoz, illetve szolgáltatáshoz nem köthető befizetések. A jutalékokból befolyt összeg több tízszeresét utalták ki a rendszer élén álló magánszemélyeknek".
  Különben itt is le vagyon írva világosan az egész történet.”
 • 14. AHA 2009. december 02. 12:46
  „Egyébként a sok naiv embert pont ilyen megvezető dumával vettek rá.”
 • 13. AHA 2009. december 02. 12:45
  „viperetta335 2009.12.02. 11:54
  Ha elolvasod a cikket,nem csak ezt,rájössz,hogy itt vásárlásról szó sincs.Illetve van,csak igen elenyésző mértékben.Amit a Kisalföld közöl csak egy töredéke a valóságnak.
  A COOP sem partner,mint ahogy az már kiderült.A vásárlásokból parikára sem futotta volna Leinemann csaló úrnak,nemhogy milliárdokra!
  A lényeg röviden az volt,hogy fektess be milliókat,de legalább százezreket,aztán busásan,rövid idő alatt dől a lé hozzád.Rengetegen hiteleket vettek fel a gyors meggazdagodás céljából.Sok fórumot elolvastam,több hírportált megnéztem.De hisz te is tudod,hogy működik ez.Remélem nem azért játszod az ostobát mert egyike voltál a csaló bűnözői körnek?”
 • 12. viperetta335 2009. december 02. 11:56
  „Ja,és a Coop is termékpartner.”
 • 11. viperetta335 2009. december 02. 11:54
  „Miért következne be "öngyilkossági dömping?"Először is a sciennet nem mlm.Teljesen másról van szó.Vásárlói klubról,rengeteg termékpartnerrel.Pl.partner az összes Reál bolt is.ezt azt jelenti,hogy a sciennet tagsággal rendelkező egyén vásárol,majd a bolt ad neki x százalék engedményt,ami a delikvens számláján gyűlik.Ha be is visz embereket,akkor az ő vásárlásaik után is kap valamit,stb,és így sok kicsi megy sokra.Ráadásul bútorboltok,fodrász,kozmetika,autószerelők és benzinkutak is partnerek,tehát ha egy sciennetes figyelt erre,hogy ott intézze a dolgait,ahol termékpartner volt,akkor napi szinten lehetett gyűjtögetni.Másfelől pedig aki most sokat veszít rajta,az már rengeteget nyert is az elmúlt években,túl fogja élni.Aki meg keveset tett be,keveset nyert,most keveset is veszít.”
 • 10. Túrabakancs 2009. december 01. 22:47
  „doremi01+AHA!
  Bizony én is pont ma elmélkedtem el ezen a scientológiai verzión, ezeknél az emberkéknél semmi sem véletlenül történik.
  Merthogy mindkét megemlített dologban az "ő" fajtársaik ténykednek serényen. Ráadásul mindegyiknél az agymosás fontos szerepet játszik, ez egy közös pont.”
 • 9. ultras 2009. december 01. 19:56
  „Jó estét! Múltkor meghívtak egy mlm előadásra, ami csak a helyszínen derült ki, hogy az. Megkérdeztem, hogy miként tudok adózni, ha jövedelemre teszek szert és miként kap az ügyfél számlát és én miként kapok. A manager asszony azt modta, hogy minek az így spórolok és még a hasznomat is rátehetem az árukra.
  1. Elméletben regisztrálok, amiért kapok ezt azt számla nélkül.
  2. Megveszem a termékeket és esetleg kapok számlát, de a partnereim már nem nagyon...
  3. Ha jutalékom lesz, az hogyan kerül kiszámlázásra?

  Nem kétlem, hogy van benne pénz, de, hogy valami nem teljesen tiszta az tuti. Sok ember meg bevásárolja magát pozíciókba, majd várja a nagy jogdíjat, jutalékot és közben megy a szemináriumokra több ezer Forintért.
  Tiszteletem a becsületeseknek...”
 • 8. lacag 2009. december 01. 17:11
  „Végre valahára megpiszkálják kicsit ezeket a mocskos módon működő MLM rendszereket...már itt volt az ideje...”
 • 7. AHA 2009. december 01. 16:34
  „Az biztos,hogy ez a Leinemann meg fogja úszni.Majd dob nekik egypár kishalat akik elviszik a balhét amíg ő sütteti a hasát Cipruson-”
 • 6. AHA 2009. december 01. 16:26
  „doremi01
  Gondolom a scientológiai agymosásra gondolsz.Hát már én is utána nézegettem, de úgy tűnik mintha csak névhasonlóság lenne.Mindenesetre nem lepne meg ha kiderülne ,hogy ahhoz kapcsolódik.”
 • 5. doremi01 2009. december 01. 15:52
  „Ennek a cégnek van köze a hasonló nevű szektához vagy csak névhasonlóság?”
 • 4. Túrabakancs 2009. december 01. 15:23
  „nanemá!
  A politikai összefüggés inkább közvetetten fordult elő ebben az ügyben, nem közvetlenül.
  Ahol ekkora összegek forognak, ott megjelennek a politikai hiénák is, hiszen ezeknek a
  hathatós segítségével tudnak hosszú ideig piszkálódásmentesen működni. Amerikában is
  azért tudtak teret hódítani, mert a faji haverjaik beépültek az államigazgatásba, nin-
  csen mitől tartaniuk. Itt nálunk viszont kezd fordulni a helyzet, meg aztán válság van,
  jobban felfigyelnek az ilyen jellegű ténykedésekre az emberek, egy idő után a hatóság is.
  Itt a mi régiónkban is sokan léptek be a rendszerbe, többen jelentős összegekkel, pedig
  figyelmeztettem őket a várható veszélyre. Csak azok nyerhetnek, ha valakik veszítenek.
  Ez a rendszer erről szól.”
 • 3. nanemá 2009. december 01. 12:44
  „Talán itt a mi kis régiónkban nincsenek annyira elmaradott emberek akik bedőltek ennek az ostobaságnak.
  Hát azért fura,hogy ilyen sokáig hagyták fajulni a dolgot.Politikai összefüggés lenne?
  Itt bármi megtörténhet az biztos.”
 • 2. Túrabakancs 2009. december 01. 12:12
  „Leinemann "úr" meg fogja úszni nagyobb büntetés nélkül, hiszen jogász végzettségű,
  ráadásul a Magyarországon élő /betelepült/ egyik kisebbség tagjaihoz tartozik. Nem
  ez az egyetlen ilyen jellegű rendszer amit ezek a gyüttmentek működtetnek, lé-
  nyegében mind a négyet be lehetne perelni. De ami késik, nem múlik.
  nanemá! Ezek az emberkék azért jöttek ide, hogy lenyúlják a naív és reményvesztett
  embereket, ez egy tudatos politika a részükről. Hagyta őket a kormányunk érvényesülni,
  a mostani lépések csupán látszatmegoldások, hiszen a vagyonuk nagy része offshore cégeken
  keresztül már nincsen az országunkban. Azért történik mostanában több akció a atóság
  részéről, mert a jobboldal kezd teret nyerni, a hatóságok ezt tudják, és idomulnak a majdani
  elvárásokhoz. Ez csak egy gyenge kezdet! Kb. tavaly írtam már ezekről a dolgokról, /elszámoltatások/
  sokan emiatt itt a fórumon támadtak is érte. Lám lám, igazam lett... A sajtó majd ezután jön,
  lényegében ez a legfontosabb lépés amit az elkövetkező kormány meg fog ejteni. A jó érdekében
  néha rossz eszközökhöz kell folyamodni, ez ilyen eset lesz. Meg a többi...”
 • 1. nanemá 2009. december 01. 07:23
  „Minél nagyobb a szegénység,az emberek annál könnyebben megvezethetőek.Az ilyen rohadékokat aki embertársait így át tudja verni ....<moderálva>. Jó,tudom,hogy senkinek nem fogtak pisztolyt a fejéhez,hogy lépjen be,de nem vagyunk egyformák.Kihasználni és visszaélni más "butaságával" szerintem ocsmány és undorító dolog.
  ...és sokan még hitelt is felvettek!Döbbenet!
  Azt gondolom öngyilkossági dömping fog következni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélessáv: egyre nő a netezők száma

A vezetékes szélessávú előfizetések száma 1,724 millióra emelkedett októberében, ami 63 ezres… Tovább olvasom