Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Sarc? Emelkednek a gyógyszergyártók adóterhei - +900 millió

Van adó, amely a duplájára nő. Fél év alatt 900 milliós plusz teher. Vajon milyen lavinát indít el a terhek újabb növelése a gyógyszerpiacon?


A kormány kedden több olyan döntést is bejelentett, amelyek a gyógyszertámogatási keret folyó évi túlfutásának megakadályozását célozzák - a bejelentések alapvetően összhangban vannak a Széll Kálmán tervvel, illetve az eddig nyilvánosságra került hosszabb távú kormányzati elképzelésekkel.

Július 1-től az orvoslátogatók után fizetendő adóteher duplájára, 5-ről 10 millió forintra nő (évente), míg a támogatott gyógyszerek forgalma után a költségvetésbe befizetendő gyártói adó mértéke 12%-ról 20%-ra emelkedik.

Továbbá felülvizsgálják a gyártókkal kötött támogatásvolumen-szerződéseket, még inkább ösztönözni kívánják a generikus gyógyszerek használatát, illetve referencia ársávokat állítanának fel.

Nem hangzott el konkrétum azzal kapcsolatosan, hogy a kutatás-fejlesztés költségeit leírhatnák-e a gyártók a 20%-os (korábban 12%-os) adóból, a keddi sajtótájékoztatón is kétértelmű választ adott az illetékes államtitkár.A fél éves időszakra vonatkozóan mind a Richter, mind az Egis számára mintegy 900 millió forintos többlet terhet eredményez a két említett adó megemelése; ez a Richter várható éves eredményének 2%-át, az Egis esetében pedig 5,5-6,0 százalékát jelenti.

A keddi kereskedésben mind a Richter, mind az Egis esetében erőteljes,
1,9% ill. 3,3%-os gyengülést láthattunk annak ellenére, hogy alapvetően előre várt és korábban kiszivárogtatott bejelentésekről volt szó – mindez megerősíti azon várakozásunkat, hogy rövid távon a gyógyszertámogatási rendszerrel kapcsolatos hírek illetve félelmek miatt egyik részvénytől sem várnak emelkedést a szakemberek.

Olvasóink írták

 • 6. BsBe 2011. május 20. 16:37
  „A dohányosok mellett a túlsúlyosakat is büntetné az a tervezett intézkedés, amely gyógyszeripari megszorító csomag néven vonult be a köztudatba. A kormány szándéka szerint azoknak a betegeknek, akik nem képesek lefogyni, többet kellene a gyógyszereikért fizetniük.
  Szóval, egy újabb réteg akiket lehet utálni, voltak, vannak a romák, a dohányosok, most jönnek a túlsúlyosak. Azaz vigyázzon mindenki aki nem manöken alkat és nem tetszik az uralkodónak, kemény pénzeket fizethetnek a jövőben?
  (könyörgöm: valóban Magyarországon élünk? Európában? - hogyan lehet egy-egy réteget kiszúrni és gyűlölet hadjáratot indítani ellene??
  "Magyarországon betegbiztosítás ellenében minden személynek joga van az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő egészségügyi ellátáshoz." volt eddig....
  "A hangsúly az egyenlő bánásmód követelményén van - emelte ki dr. Becze István. - Ennek alapján véleményem szerint a mai jogszabályi háttér mellett nem lehet különbséget tenni dohányzó és nem dohányzó, kövér vagy sovány ember között. Főleg annak tudatában nem, hogy például egy súlyos közlekedési baleset utáni egészségügyi ellátás során képezi vizsgálat tárgyát hogy adott személy felelős-e a történtekért vagy sem. Amennyiben a politikai hatalom mégis kísérletet tesz erre, az valószínűleg nem állja ki az alkotmányosság próbáját." na ez az utóbbi az, ami a kormányt nem érdekli.. Alkotmány ugyan mi az?? és mi közül hozzá, a 2/3 jogot ad és felhatalmaz.”
 • 5. kerteszb 2011. május 19. 10:42
  „Majd az Ártó Petika összehazudja a lakássajtót meg a "közszolgálatit", hogy ezt nem lehet áthárítani a zemberekre...”
 • 4. Ddorf 2011. május 18. 19:30
  „vajon a 900 millió forintos többlet terhet ki fogja fedezni?
  Hát alighanem nem kell hozzá jósasszony: a beteg emberke.”
 • 3. calico 2011. május 18. 15:07
  „Milyen drága is lesz a szívgyógyszerem, királyuram, számolja már ki gyorsan!
  Rosszabbul fogok élni, mint négy éve, ugye?”
 • 2. bojtár 2011. május 18. 11:33
  „http://www.youtube.com/watch?v=hkM9xrw5GBs&feature=player_embedded#at=66”
 • 1. Primax 2011. május 18. 10:48
  „Nyugalom, polgártársak !
  Ez jó a ZEMBEREK-nek, hamarosan Sz. Péter is megerősíti.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszály ritkította a termést az ország legnagyobb cseresznyéskertjében

A májusi fagyok megkímélték, ám a március eleje óta tartó szárazság jelentősen megritkította a… Tovább olvasom