Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Rossz kilátások: újabb lejtőn a magyar gazdaság?

A hazai gazdaságpolitika megszorító lépései a korábban gondoltnál is jobban akadályozzák a belföldi kereslet emelkedését, a gazdaság fejlődését.
A következő év kilátásai kedvezőtlenek, újabb, bár a két évvel ezelőttinél sokkal kevésbé mély recesszió várható a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint.

A GKI szerint ez csak kisebb részben a világgazdasági környezet romlásának következménye. A hazai gazdaságpolitika megszorító lépései a korábban gondoltnál is jobban akadályozzák a belföldi kereslet emelkedését, a gazdaság fejlődését - teszik hozzá.

A gazdaságkutató szerint a magyar gazdaság helyzete 2011-ben döntő pontokon rosszabb az előző évinél, ahol pedig jobb - a külső egyensúly javulásán kívül - ott ez is csak látszat. A gazdasági növekedés csak a jó időjárás okozta mezőgazdasági termés miatt gyorsul, a munkaerőpiacon érdemi javulás nincs, az államháztartás valós hiánya sokkal nagyobb a tavalyinál - olvasható a prognózisban. Az egyszeri tételeket nem tartalmazó hiány a 2009. évi 2 százalékról 5 százalékra emelkedik.

Úgy vélik, az államadósság csak a magánnyugdíjpénztárak államosítása és a devizatartalék csökkentése miatt mérséklődik. A gazdaság fejlődésre és befektetésre kész része túladóztatott, a befektetési kedv és lehetőség romlott. A korábban felhalmozott tartalékok egy részét a kormány elhasználta, a kisvállalkozások és a magánszemélyek jövedelemtartalékai kimerülőben vannak.

Illusztráció
Illusztráció


A GKI szerint Magyarország pénzpiaci megítélése 2011 nyarán újra romlani kezdett, majd 300 forinton is túlra gyengítő hatást keltett a devizahitelesek egyösszegű kedvezményes végfizetésének ötlete. A magyar kockázati felár rendkívül magasra emelkedett. Az éves átlagos euróárfolyam az idén 275 forint felett, a következő hónapokban 290 forint, 2012-ben 285 forint körül alakul. Az MNB az alapkamat emelésére kényszerülhet, amely az év végére 6,5 százalék, a jövő év közepére 7 százalék lehet.

A GKI szerint a gazdaságpolitika zsákutcába került, a kormánypártok kétharmados többsége a várt stabilizáló hatás helyett társadalmi és szakmai kontroll nélküli kiszámíthatatlanságot vitt a gazdasági döntéshozatalba. A GKI megítélése szerint a kormánynak újra kellene gondolnia az adócsökkentőnek nevezett, valójában adó-átrendező politikáját. Ennek adócsökkentő része - a társasági adó, a magas jövedelműek szja-terhének mérséklése - ugyanis sem fogyasztási, sem beruházási növekményt nem hozott, miközben az alacsony jövedelmű foglalkoztatottaknál az adójóváírás kivezetése, az üzleti szférában a különböző válság- és egyéb adók a kereslet, a foglalkoztatás és a beruházások csökkenéséhez vezettek.

A Széll Kálmán Terv fő célja, az államadósság elleni harc eddig főleg retorikai fordulatot jelentett a GKI szerint.

A gazdaságkutató szerint a lépések az intézményi és működési reformok helyett túlzottan a szociális transzferek megkurtítására, a vállalati terhek növelésére koncentráltak, de ezek megvalósítása is késedelmesen halad. Ezért is vált szükségessé újabb adóemelések bejelentése - véli a GKI.
A kormány 2012-re az szja-reform folytatását irányozza elő. A jelenlegi, 78 ezer forintos minimálbért nettó értékének szinten tartásához 92 ezer forintra, csaknem 20 százalékkal tervezi emelni. Ahhoz, hogy az adóváltozások következtében senkinek se csökkenjen a nettó keresete, átlagosan közel 7 százalékos bruttó béremelésre volna szükség, míg a reálbérek szinten tartásához mintegy 11 százalékosra. A GKI szerint nyilvánvaló, hogy ezt a cégek többsége nem tudja és nem fogja megvalósítani, vagy ha látszólag igen, akkor foglalkoztatást csökkent és/vagy szürkít.

A GKI a számos bizonytalansági tényezőre tekintettel - a bruttó keresetek évi 5 százalékos emelkedése mellett - a reálkeresetek átlagosan 1,5 százalékos csökkenésére számít. A bruttó 140-150 ezer forint alatt keresők - mivel esetükben lehetetlen, hogy teljes mértékben megvalósul a kereseti szintektől függően 7-19 százalékos keresetnövekedés - nettó bércsökkenést vagy reálbér-csökkenést lesznek kénytelenek elszenvedni.
A GKI szerint a végtörlesztési lehetőséget csak a vagyonosok és/vagy magas jövedelműek tudják igénybe venni, miközben ez súlyos veszteséget okoz a bankoknak, növeli a kockázati felárakat, gyengíti a forintot és emeli a kamatokat. Ezt az egész társadalom fizeti meg. A reáljövedelem várhatóan 2,5 százalékkal, a fogyasztás 3 százalékkal csökken.

A gazdaságkutató szerint félő, hogy a beruházások 2012-ben háromévi visszaesés után sem kezdenek emelkedni a bankokra hárított hatalmas veszteségek és az előreláthatóság hiánya miatt. A GDP az idei 1,5 százalék körüli növekedést követően jövőre 1 százalékkal csökken a prognózis szerint.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. dorombolok 2011. október 22. 16:43
  „Nem hallom régebb óta Rommel KIABÁLÁSÁT a szocik 16 000 milliárdos adóssága miatt!Szeptember végén az államadósság 20 625 milliárd forint , pedig több mint 1 345 milliárdot a nyugdíjpénztárak államosításából közben már az államadósság törlesztésére ( vagy csak az ellene harcoló hadsereg felszerelésére) fordítottak?!”
 • 30. dorombolok 2011. október 18. 18:08
  „Javaslom az illetékeseknek, határaink őrzésének ( földi ,légi és vízi) sürgős megerősítését .Ugyanígy javaslom a kormányhivatalok beléptető rendszerének korszerűsítését esetlegesen D. Tamás évek óta porosodó stadionbeléptető rendszerének felhasználásával akár első , vagy másodlagos védelmére felhasználni!
  Teszem javaslatomat azért mert hallani, hogy a pénzügyi-gazdasági önállóságának eléréséért vívott szabadságharcban kiebrugdalt IMF küldöttség valahol kihasználva határőrizetünk és kormányzati objektumokon keletkezett lyukakat már megint Magyarországon sertepertél.
  Amennyiben az illetékes IMF-es urak a magyarországi gazdasági csoda tanulmányozására jöttek javaslatomtól eltekintek.”
 • 29. knifemaster 2011. október 16. 09:22
  „TI még mindig azt hiszitek,hogy itt a magyar ember érdekében történnek a dolgok?
  :D:D:D”
 • 28. dorombolok 2011. október 14. 20:14
  „"A tények rendkívül elszomorítóak. A kormány az év elején még úgy gondolta, hogy a GDP növekedése legrosszabb esetben is 3% körül alakul majd: ezt nevezték konzervatív forgatókönyvnek. Ehhez képest augusztus végére kiderült, hogy még a 2% sem lesz meg. (...) Magyarul: további beavatkozás nélkül a költségvetési hiány a tervezettnél lényegesen magasabb lenne. Az a költségvetési hiány, amelynek tartása mellett a miniszterelnök olyan látványosan és határozottan személyesen is elköteleződött. Vagyis a hiánycél elbukása a miniszterelnök személyes kudarca lenne. (...) Nem kellett valamiféle közgazdasági gurunak lenni ahhoz, hogy mindezt az ember előre lássa. A Véleményvezér például a Széll Kálmán-terv bejelentése óta próbálja magyarázni, hogy azzal a kormány a bokrosi útra lépett, és a megszorító csomag-bankadó-,,forradalmi" törvénykezés kombójával a számottevő növekedésnek még az esélyét is elszalasztotta. (...) Ebben a helyzetben pedig a kormánynak sürgősen változtatnia kell: nemcsak vezetői, hanem stratégiai szinten is."”
 • 27. LAZA 2011. október 12. 20:35
  „Igen nagy lett a csönd az állam adósság elleni háborúról.
  Viktorék szép csöndesen letették a fegyvert.
  Ki tudja,hogy hány száz?ezer? milliárd forintot fizettünk a semmiért!
  Miből?a Nemzeti bank devizatartalékaiból(amely nagy része az IMF hitelekből keletkezett) meg a nyúgdijpénztári pénzekből.Semmi esetre sem a többletbevételekből!
  Aztán jön a zseniális ötlet:A végtőrlesztés!
  Húzzuk ki a kakiból a szegény társainkat akik bedőltek a szerencsétlen gyurcsány ármánykodásainak és svájci frankos valutában adósodtak el.
  Ja,hogy a mindent és mindenkit(még Viktort is) irányító nemzetkőzi pénzvilág urainak ez nem fog tetszeni?
  Nem számít!
  Él itt még néhány millió szerencsétlen kis vállalkozó,bérből és fizetésből élő alkalmazott,vannak azért még üzemeink is ahol munkások dolgoznak.
  Majd rajtuk leverjük!
  Mit is?
  Hát a sorozatosan hozott rossz döntéseik miatt.Az euró árfolyama az egekig emelkedik.
  Igy aztán az állam adóság is autómatikusan nő.”
 • 26. elemér 2011. október 12. 10:36
  „Nocsak igy tovább, megint a mitoszok terjesztése. Jön a szakadék és a világvége.”
 • 25. farkasbalintm 2011. október 12. 08:27
  „23. Dwatson 2011.10.11. 21:18
  "Senkit nem hagyunk az út szélén",ha meglátunk valakit még ott akkor azt rögtön a sárba tiporjuk,különösképpen ha beteg,rokkant,állástalan vagy hajléktalan!"

  - vagy ha még nem az, majd azzá tesszük, hogy mindenki egyenlő legyen :)”
 • 24. Jandex 2011. október 12. 07:25
  „A lejtő és a szakadék nem ugyanaz!
  Thx.! 2/3!”
 • 23. Dwatson 2011. október 11. 21:18
  „"Senkit nem hagyunk az út szélén",ha meglátunk valakit még ott akkor azt rögtön a sárba tiporjuk,különösképpen ha beteg,rokkant,állástalan vagy hajléktalan!”
 • 22. Dr.Lang 2011. október 11. 19:12
  „A GKI lassan mar atveheti a Kormanyzati Josda szerepet. Narancskutato Intezet...”
 • 21. háté 2011. október 11. 18:51
  „Mi van cézár eddig kanyarban voltál a bandáddal? - hiába na, a rablók nem hegynek menekülnek, lefelé mennek arra könnyebb.”
 • 20. Losba 2011. október 11. 18:48
  „8.
  teljesen egyetértek...
  ..."forradalmian szakértő hős kormánnyal vagyunk felvértezve". ..akik tűzön vízen keresztülviszik az urak-szolgák rendszerüket ..750 ezer bruttó+stb kevés nekik..inkább legyen 1.000.000.- hiszen 20 év alatt milyen "élhető" országgá tették ezt a hont... és vicctor és haverjai végig ott ültek...”
 • 19. elemér 2011. október 11. 18:13
  „KASH Mansori-t idézi Nobel dijas gazdaság szakértönk Paul Krugman ma. (NYT)
  Olvasta beszámoloját az Euro krizisröl. Aszongya, a Német pénzügyminiszter azt állitja hogy tulköltekeztek az eladósodott államok és ezért egyedül ök felelössek. A Görög pénzügyminiszter viszont aszongya, minket nem használlhatnak az unios és nemzetközi intézetek bünbaknak, saját butaságaik miatt. Nem képessek megmagyarázni vagy felfogni a támadásokat a világ legeröseb pénze, az Euro ellen. Krugman egyetért K.M. állitásával, hogy a Németek és Franciák elárasztották az adós országokat az Euroval. Ök és az országok voltak a haszonélvezöi a kereskedelemnek. Most pedig azt állitsák, hogy az eladósodottak egyedül felelössek a károkért. J.Stiglitz Nobel dijas gazdaság szakértönk ajánlott egy ésszerü megoldást. Németek lazitsanak és lépjenek ki az Eurobol. Igy az Euro zuhan és az eladósodottak kapnak levegöt. Másik lehetöség amit javasolt, hogy financirozzák az Eurot, necsak foltozgassák. Tegyenek Euro kötvényeket a piacra.

  Manapság minden valamirevaló szakértö a net-n van, ujságcikk, blog, twitter és angolul, mert ez a net anyanyelve és egyedüli világnyelv. Törpe is ezt olvassa.

  http://tinyurl.com/6zh4el7 (Paul Krugman, NYT)
  http://tinyurl.com/3pwjdeh (KASH Mansori gazdaság szakértö, saját blogja)”
 • 18. elemér 2011. október 11. 16:03
  „Kis különbség. Obama azt mondta a Wallsreetnek, hogy én állok a vasvilla és köztetek. Törpe pedig azt mondta a bankároknak, hogy én vagyok itt a vasvilla.”
 • 17. elemér 2011. október 11. 14:40
  „Na és ki az akinek megy a gazdaság ? Németeknek de csak lassan, mindenki rovására. Nekik kikellene szálni az Eurobol, hogy az eladósodottak is kapjanak ott levegöt. Magyar befektetöket felejdsd el. Ott az államnak kellene befektetni.”
 • 16. pappe 2011. október 11. 13:07
  „Még arra azért kíváncsi lennék, hogy ennek a magyar gazdaságnak ténylegesen hány %-a (van) magyar (kézben)?”
 • 15. Black_Berry 2011. október 11. 13:06
  „7# Elemér:
  "Befektetöknek van pénzük és nincs szükségük financirozásra"
  Hát ezt ki mondta neked? Erre jó példa, hogy az építőipar rövid de annál meredekebb zuhanás után gyakorlatilag megsemmisült. Jelen pillanatban egy-két nemzetközi cég ipari beruházást folytat (pl Audi) ezen kívül dupla nulla. A kiadott építési engedélyek száma mióta elkezdődött a válság és nehezen vagy alig lehet hitelhez jutni, első évben feleződött majd ez harmaddal még visszaesett, majd még két számjegyű minuszt rátett. Ezért volt zseniális ötlet a kirívóan magas bankadó, mert ez végképp konzerválta a helyzetet. A finanszírozás megölésével, az ágazati különadókkal ahogy kell, le is állt a gazdaság tankönyvbe illő módon. Igaz, Matolcsy és a Király mint tudjuk, nem hisz a tankönyveknek. De remélem nem szakácskönyvből dolgoznak...”
 • 14. Agent 2011. október 11. 12:28
  „9.
  "pedig az Audi meg a Merci csinált vagy 1.000 munkahelyet."

  Ennek azért még keress utána és tedd hozzá az ez által létrejött/létrejövő beszállítói és szolgáltatói munkahelyeket is - alaposan elszámoltad:)”
 • 13. Vapera 2011. október 11. 12:18
  „Szakértői kormányt!”
 • 12. Agent 2011. október 11. 12:04
  „Általános siránkozás előtt érdemes elolvasni - van benne igazság:)
  http://modoros.blog.hu/2011/10/10/az_a_baj_131”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosulnak a végtörlesztés szabályai

A végtörlesztés joga akkor is megilleti a deviza-alapú jelzáloghitellel tartozót, ha a kölcsönnel… Tovább olvasom