Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Retronafta 2008-ból: emlékeznek még a 230 forintos benzinre?

Ne bánkódjanak annyira a méregdrága üzemanyag árakon: összeállításunkból kiderül, hogy amikor 230 forint volt a benzin literje, akkor sem lett olcsóbb a kenyér.

Portálunk múlt héten írt arról, hogy három és fél éve, 2008 júliusában 230 forint alatt is jegyezték az eurót.

Elnézve a jelenlegi gazdasági folyamatokat legalább ilyen hihetetlennek tűnik, hogy 2008 karácsonya előtt két nappal 3 forinttal csökkentette a 95-ös benzin literenkénti nagy kereskedelmi árát a Mol, így a benzin átlagára 229-230 forint (!) körül mozgott.

Ha megtekintjük a holtankoljak.hu mindig naprakész adatbázisát, akkor látjuk, hogy megyénkben az M1-es autópálya mellett jelenleg 443 forintért is mérik a nafta literét, ami 15 forint híján 100 százalékos árnövekedést jelentett.

230 forintos benzinnel sem lett olcsóbb a kenyér 

A Kisalföld egyik 2008 decemberi cikkében arról esett szó, hogyha a benzin a 2000-es évek közepén lélektani határnak számító 300 forint közelében járt - mint tudjuk, ez a szám jelenleg 450 forint, de több szakértő egyre többször ejti ki az 500 forintot is -, akkor egyből emelkedtek az árak mind a boltokban, mind a szolgáltatási szektorban.

Visszafelé már kevésbé működött józan paraszti ésszel a rendszer, legalábbis a 230 forintos benzinnek köszönhetően nem váltak varázsütésszerűen olcsóbbá a mindennapi élelmiszerek.

Az akkor megkérdezett pékségek tulajdonosai - köztük a Lipóti Pékség tulajdonosa, Tóth Péter - annyit "jó hírt" mondtak a vásárlóknak, hogy "amennyiben nem emelkedik a benzin ára, akkor a kenyér ára sem változik a következő fél évben".

A fuvarozók, taxisok azzal érveltek - s kerülték el egyben az árcsökkentést -, hogy a lízingdíjak kamatai felfelé kúsztak, a gépjárműpark fenntartása (szerviz, egyebek) sem kerül kevesebb pénzbe, vagyis a kiadásaik jelentősen nem csökkentek a 230 forintos benzin idején sem.


Csökken a gázolaj ára, a benziné nem változik

A 95-ös benzin ára nem változik, a gázolaj árát viszont bruttó 5 forinttal csökkenti a MOL a héten - bővebb infók itt! 


Három éve nem sikerül megfékezni a benzin árának rohamos emelkedését

Persze, a pékek, fuvarozók, taxisok "segítségére" sietett a benzin lassan, de biztosan felfelé kúszó tarifája.

2009 februárjában már többnyire 250 forint felett kellett fizetnünk az üzemanyag literjéért - érdekesség egyébként, hogy három évvel ezelőtti is drágább volt a dízel, mint a benzin, igaz, akkor "csak" 4-5 forinttal -, s ezt az állandónak mondható árnövekedést azóta sem sikerült megfékezni.


Négyes helyett kettessel kezdődtek a totemoszlopok: 2008 novemberében és 2009 januárjában 245 forint volt a benzin literje a töltőállomásokon - fotó: Segesvári Csaba.
Négyes helyett kettessel kezdődtek a totemoszlopok: 2008 novemberében és 2009 januárjában 245 forint volt a benzin literje a töltőállomásokon - fotó: Segesvári Csaba.


2010 elején a benzin ára már 314 forintra emelkedett, míg 2011 első hónapjában masszívan 350 forintos literenkénti benzinnel tudtuk jóllakatni az autónkat.

Az utóbbi hónapok drasztikus emeléseit pedig nagyon szóba sem hozzuk: ettől úgy is feldühítenék magukat.60 forintos benzin miatt foglalták el a főváros utcáit a taxisok 1990-ben

Találós kérdésnek sem lenne utolsó, hogy mikor került 60 forintba a benzin, s mikor 45 forintba a gázolaj?Nos, megkíméljük Önöket a történelmi lexikonok felcsapásától, s eláruljuk, hogy 1990. október 26-án jelentek meg ezzel a főcímmel a korabeli újságok.

Mint ahogy a címből is kitűnik: a durván 35 százalékos emelést (is) botrányként éltek meg honfitársaink anno, s az elégedetlenség a budapesti taxisblokádban csúcsosodott ki.


Olvasóink írták

 • 7. Cloeon_dipterum 2012. január 24. 21:36
  „Menjetek külföldre sírni, ott még drágább a benzin, ergo többet tudtok nyivákolni. Valaki biztos meghatódik rajta.”
 • 6. széchenyi12 2012. január 24. 18:43
  „2008 decemberében Levélen magánkúton 219 Ft volt a benzin literje!”
 • 5. Szuperminden 2012. január 24. 17:43
  „Ha ezt amit a Fityesz csinál, az MSZP csinálná, már lángokban állna Budapest szerintem, mert a Viktor által felhergelt szélsőjobbos tömeg már felgyújtotta volna. De így hogy ők csinálják, így más, így mindenki boldog, jó van néha egy kis tünti, demonstrálás, békés sétálgatás ennyi. Ami a szociknál csúnya tandíj volt az most önköltség néven fut és többszöröse a korábban tervezettnek összegben. A szocik megemelték a benzin árát, nem voltak hajlandóak a jövedéki adóját csökkenteni Szíjgyártó Petya többszöri felszólítására sem, most meg hogy 2 hónap alatt kb 50 forintot emelkedett a benzin, az csak annak a csúnya gazdasági válságnak köszönhető. A csúnya szocik még a korkedvezményes nyugdíjakat is meg akarták nyirbálni, de így azért mindjárt más ami most van. A Fityisz nem nyirbálta meg, ő egy az egyben elvett mindent, sőt még a jogban is bevezették a visszamenőleges hatály fogalmát, ami nonszensz főleg ha az alanyt kedvezőtlenül érinti. De legalább meg lesz az eredménye, pár év és kialakul egy olyan oligarcha csoport a társadalomban, akikhez majd elmehetünk rabszolgának. Szép új világ elé nézünk, de már csak 2 és fél évet kell kibírni.”
 • 4. Valaki 2012. január 24. 08:54
  „"Mint ahogy a címből is kitűnik: a durván 35 százalékos emelést (is) botrányként éltek meg honfitársaink anno, s az elégedetlenség a budapesti taxisblokádban csúcsosodott ki."

  Ez persze nem igaz, mert szociszadesz szervezete meg az egész terrorista akciót. :)))”
 • 3. piroskaésabarkasz 2012. január 24. 07:24
  „3 éve feleannyi volt a benzin,akkor lehet,hogy 3 év múlva dupla annyi lesz,mint most....”
 • 2. akela4 2012. január 24. 03:04
  „Nem rémiszteni akarok, de én még motorozta 3 azaz három forintos benzinnel és ha teletankoltam a Komár mopedem 5 literes tankját a huszasból még visszakaptam.
  Az igaz, akkor a barna kenyér 3, a fehér kenyér pedig 3.30 volt, csak nehogy ahhoz igazítsák a kenyér mostani árait!”
 • 1. hümm 2012. január 23. 23:04
  „Vannak dolgok amik azóta sem változtak!

  Magyarországon drága az üzemanyag , olcsó az autópályahasználat a tehergépjárműveknek! Mi következik ebből?
  A külföldi kamionok szétgyúrják útjainkat, nem tankolnak itt, és a végén a MAGYAR EMBERK fizetik a felújítást.
  Példa: Ausztria 350 km autópálya kamioonak 130 euroba kerül! Tranzitállam ugyanúgy mint mi! Egy kamion egy nap egy sofőrrel 800 kilométert képes megtenni, ami kint 260 euro cca, itthon 3270 Ft! A személyautóknak, viszont olcsóbb mint itt , mert csak töredéke a matrica. Itt is azkellene, mert nem a személyautók gyúrják szét az utakat. Üzemanyag drága, út olcsó, így jönnek millióan és mi MAGYAROK újraépítjük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rég volt ilyen: 300 forint alatt az euró

A javuló befektetői bizalomnak köszönhetően erősödött a forint hétfőn, az euró jegyzése 300 forint… Tovább olvasom