Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Rendben zajlik a reálhozamok kifizetése

Stabilitás pénztárszövetség szerint tévesen tájékoztatja a miniszterelnöki megbízott a közvéleményt.
Alapvetően hibás adatokból von le téves következtetést Selmeczi Gabriella miniszterelnöki megbízott, amikor mai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a magánpénztári rendszerben közel 700 milliárd forint veszteség keletkezett az elmúlt években. Eközben a teljes tagság alig 0,05 százalékánál, azaz alig 1500 embernél tárt fel a Pénzügyi Szervezet Állami Felügyelete (PSZÁF) hibát a reálhozam kiszámításánál. A megjelent híradásokkal ellentétben csak ezekben az esetekben rendelt el kifizetési tilalmat a hatóság, a fennmaradó 99,95 százaléknál a reálhozam kifizetése rendben zajlik.

Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke elmondta: a pénztárakat tömörítő érdekképviseleti szervezet értetlenül áll az elmúlt napok kormányzati megnyilvánulásai előtt, amelyek sok esetben nélkülözik a tényeket, vagy valós tényeket tüntetnek fel hamis színben. Mindez súlyosan aláássa nemcsak a pénztárak, hanem általában a pénzügyi közvetítőrendszer iránti állampolgári bizalmat, amelynek komoly hatása lehet az elkövetkező években remélt gazdasági növekedésre.
A szövetség indítványozza, hogy a miniszterelnöki megbízott hozza nyilvánosságra mai kijelentéseinek alapját képező számítások metodikáját és az annak alapját képző adatsorokat. A szövetség ugyanis az elmúlt időszakban már többször jelezte a kormányhoz közelálló kutatóintézeteknek, hogy hibás számítási metodikát alkalmaznak, amikor a magánpénztári rendszer államháztartásra gyakorolt hatását próbálják megbecsülni. Ha ugyanis megvizsgálták volna a PSZÁF 1998 és 2010 közötti idősorait, látható, hogy ebben az időszakban közel 160 ezren visszaléptek az állami rendszerbe, ami jelentős torzulásokat eredményez a kormányzati számításokban. A tévedés mértékét azonban a Stabilitás a számítás alapját képező tényleges adatsorok nélkül sajnálatos módon nem tudja megbecsülni.

A megbízott állítása szerint a „vizsgálat kiterjedt arra, hogy mekkora lett volna a magán-nyugdíjpénztárak vagyona a múlt év végén akkor, ha a befizetéseket 13 évig tisztán állampapírban tartják. Az eredmény: a tényleges 3.160 milliárd forint helyett 700 milliárddal több, azaz 3.860 milliárd forint lenne a vagyon." Ez a számítás csak abban az esetben lenne igaz, ha a pénztárak a működésük 12 éve alatt mindig egyforma cashflow-val rendelkeztek volna (minden évben ugyanannyi lett volna a tagdíj, azaz nem nőtt vagy nem csökkent volna) és a hosszú lejáratú állampapír index (MAXC) minden nap egyformán emelkedett volna. Ebben az esetben lehetne csak azt mondani, hogy a piaci értéknek meg kellett volna duplázódnia.De ez az ideális helyzet soha nem állt be: például a tagdíjakat 1998-ban 6 százalékon befagyasztották, és kisebb-nagyobb mértékben a magánpénztári rendszer indulásától folyamatos volt az állami rendszerbe visszalépők száma. Ennek tetőpontját 2009. év jelentette, amikor 62 ezer 52 év feletti ember tért vissza vagyonával együtt az állami rendszerbe.

Ráadásul a pénztáraknak nem csak az ismert kifizetési (garancia díj, tagnyilvántartás, felügyeleti díj) kötelezettségei, hanem likviditás-tartási kötelezettsége van, azaz nem minden pénzt fektethet be, a likviden tartott eszközökön pedig nyilvánvalóan más hozam érhető el. Nem beszélve arról, hogy a mindenkori kormányzat rendeletekben határozta meg a befektetések kereteit, amikor rendelkezett a befektetési eszközök nagyságáról az egyes portfóliókban.

A magán-nyugdíjpénztári rendszer alapvetően abból a célból lett létrehozva, hogy a pályakezdők 40 év (!) munkaviszony után az állami TB nyugdíjból kapott 75 százalékos nyugdíjuk feletti részt a magánpénztári rendszerből kapják. Magyarán ennyi ideje lett volna egy pénztárnak a befizetésekből felhalmozódó egyéni vagyon befektetésével hozamokat elérni. Ha viszont a felhalmozási időszak negyedénél készítünk kasszát, mint ahogyan most ezt a kormányzat 12 év működés után megteszi, óhatatlanul rosszabb eredmény jön ki. Nem ad valós képet a reálhozamban nem részesülő tagok számáról az a kormányzati kommunikációs sem, amely elhallgatja, hogy a kifizetésben nem részesülő volt pénztártagok mintegy 40 százalékának semmilyen befizetése nem volt. Az összkép azonban a pénztárakra nézve így is kedvező, hiszen a tagok 81 százalékánál pozitív reálhozamot értek el 1998 és 2010 között, az egy tagra jutó átlagos reálhozam pedig meghaladta 76 ezer forintot.

Bába Julianna közölte azt is: az elmúlt napokban több félreérthető nyilatkozat jelent meg a sajtóban a Pénzügyi Szervezet Állami Felügyeletére (PSZÁF) hivatkozva. Így például a hatóság a teljes tagság alig 0,05 százalékánál, azaz 1500 embernél tárt fel hibát a reálhozam kiszámításánál. A sajtóban megjelent híradásokkal ellentétben csak ezekben az esetekben rendelt el kifizetési tilalmat a hatóság, a fennmaradó 99,95 százaléknál a reálhozam kifizetése rendben zajlik, vagy már be is fejeződött.

Az elmúlt napokban – a reálhozamok megérkezésével párhuzamosan - megszaporodtak a panaszügyek pénztáraknál a reálhozam kiszámításának módjával kapcsolatban. Az érdekképviseleti szövetség felhívja figyelmet: a a pénztártagot megillető hozamgarantált tőke (más néven reálhozam) összegét a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény 3. számú mellékletében található képlet alapján kell számítani. A volt tagnak akkor van reálhozama, ha a tag egyéni számlájának egyenlege (piaci értéken) a jogszabályban fordulónapként megjelölt 2011. május 31. napján nagyobb a törvényben meghatározott módon számított összegnél.

A reálhozam mértéke minden egyes pénztártag esetében eltérő, mivel azt számos tényező befolyásolja. Ezek közül a legfontosabbak: a tagsági jogviszony kezdete, a befizetett tagdíj nagysága, a tagdíjbefizetés rendszeressége (cash-flow hatás), a pénztár és portfólióváltás(ok) időpontja és iránya (az eltérő befektetési politikák, így hozamok miatt), az adott pénztári portfóliók teljesítménye, hozama az elszámolás fordulónapjáig, az infláció időbeli alakulása (a befizetések eltérő alakulása miatt az infláció hatása is más és más lesz). Mivel minden egyes pénztártag esete más, a Szövetség azt tanácsolja, hogy a vitatott esetekben a pénztártagok forduljanak közvetlenül saját pénztárukhoz.

A Stabilitás közölte azt is: a pénztárak a kifizetéseket követően a reálhozamok és tagdíjkiegészítések nagyságáról - az idén elfogadott 87/2011 (V.31.) Kormányrendelet előírásai szerint – értesítést küldenek a pénztártagoknak. : „A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő pénztártag részére a 2010. és 2011. évre vonatkozó számlaértesítőt a kifizetést követő 5 munkanapon belül, de legkésőbb 2011. augusztus 31-ig kell megküldeni". A szövetség arra kéri a volt pénztártagokat, hogy várják meg az elszámolási értesítőket, amelynek segítségével le tudják ellenőrizni, hogy pénztáruk helyesen számította-e ki az őket megillető reálhozamot. Amennyiben vitatják a kifizetések nagyságát, esetleges jogorvoslati kezdeményezéseikkel forduljanak közvetlenül saját pénztárukhoz a probléma tisztázása érdekében.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. marcsi96 2011. augusztus 12. 12:26
  „az évgyürükröl miért nem írnak az újságok pedig azok aztán jolelkótyafetyltkm az emberek pénzét 13 év 510000ft hozam 0ft reálhozam mindet börtönbe......”
 • 55. verzoli 2011. augusztus 12. 07:06
  „OTP!
  Év elején kiküldte a teljes elszámolásomat, ezen az szerepelt hogy 1998-óta összesen érkezett a magánnyúgdíj számlámra 2,1 millió, ebből a reálhozamom 247 000 FT!!!
  Kedden utalatak 54 000 FT-ot.
  HOL VAN A TÖBBI!!! Nekem ne magyarázza meg senki hogy 13 év alatt az OTP 2,1 millióból csak 54 000 Ft pluszot képes termelni. Fel kellene akasztani az összes bankvezetőt ott vernek át minket ahol akarnak!”
 • 54. hovatovabb 2011. augusztus 11. 10:30
  „Aegon: ma sem küldte!
  Biztos kell nekik is a lé
  Igaz nyilatkozta az Aegon hogy aug31 a hátáridő!!
  Legalább ezt betartják korektül!!!”
 • 53. BsBe 2011. augusztus 10. 18:45
  „21. umberto 2011.08.08. 21:08 - való igaz, kell a népnek egy kis alamizsna, kapva kap utána, és mindjárt imába foglalják a kormányt. Arra azonban senki nem gondol, hogy mi lesz mire nyugdíjba mennek. A magánnyugdíjpénztárakat szidják, mert kevés a reálhozam, pedig való igaz, ha a felhalmozási időszak negyedénél készítünk kasszát, mint ahogyan most ezt a kormányzat 12 év működés után megteszi, óhatatlanul rosszabb eredmény jön ki.
  De sokan, (most hogy egy kis pénzt érez a markában) nem gondolnak arra, hogy a nagyobb részt lenyúlták, és azt, hogy évek múlva miből lesz azoknak nyugdíja, akiket visszaléptettek az államiba, még senki nem tudja.”
 • 52. rozinéni 2011. augusztus 10. 16:14
  „aegon, ma se jött semmi igaz én közben átléptem ing-be de utánna vissza és számlára kértem, sz-betüs vagyok:((((”
 • 51. pappe 2011. augusztus 10. 13:59
  „Már akinek fizetnek. Mert sokunk egy fillért sem fog látni. (Bár ne lenne igazam!)”
 • 50. Réparetek 2011. augusztus 10. 13:38
  „Debi, nekünk se... :(”
 • 49. Debi 2011. augusztus 10. 13:26
  „Aegon: ma sem küldte!”
 • 48. begabi 2011. augusztus 10. 09:06
  „Én is Generalira várok, semmi hír felőlük, férjem az Alianztól kb. 2 hete megkapta.”
 • 47. Réparetek 2011. augusztus 10. 08:52
  „Állítólag nem a névsor számít, hanem az év, mikor lépett az ember be hozzájuk... én átléptem az Aegonhoz, kb 3 éve, H betűsek vagyunk, nem kaptunk semmit... kolleganőm már kapott, ő Z betűs...”
 • 46. pecsi.zsolti 2011. augusztus 09. 21:50
  „Valaki a Generaliról tud valami biztatót?”
 • 45. Gömbölyű 2011. augusztus 09. 18:54
  „Sok millós befizetés után, az AXA egyenlő a nullával, nincs reálhozam , nem fizet semmit. Csaló banda!”
 • 44. Pedró 2011. augusztus 09. 15:03
  „Debi:
  Nálam ugyanaz... Aegon: nem küldte... :(”
 • 43. Debi 2011. augusztus 09. 15:01
  „Aegon: Ma sem jött!!!”
 • 42. gege06 2011. augusztus 09. 13:26
  „ma felhívta az axát az a kolléganőm, aki még nem kapta meg a pénzt, és azt mondták neki, hogy ő a aug 17 utáni kifizetésbe esik bele, majd postán kapja meg”
 • 41. hajni.horvath 2011. augusztus 09. 12:48
  „Sziasztok!
  ABC eleje vagyok.Ma utalt az OTP.A férjemnek is.Szintén az ABC eleje.”
 • 40. hovatovabb 2011. augusztus 09. 12:43
  „Aegon utalása ma se ért hozzám
  igaz aug31 még nincs:(”
 • 39. demeter 2011. augusztus 09. 11:51
  „otp ma utalta, a névsor vége felé vagyok. :))”
 • 38. Hunicum 2011. augusztus 09. 11:48
  „Hát emberek, várhatom én ítélet napig. Először OTP, majd kilenc év múltán ING de nem nagyon hozza a postás bácsi. :) Pedig kapna borravalót is.”
 • 37. gege06 2011. augusztus 09. 09:51
  „mondjuk azért olyan sokat nem utaltak, hogy hálálkodjak nekik :)”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökken az üzemanyagok ára

A benzin 4, a gázolaj 2 forinttal lesz olcsóbb. Tovább olvasom