Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Rekordszámú cég szűnt meg ebben az évben

A magyar gazdaság mintegy 23 500 éven belül indított felszámolási eljárással zárja 2012-t, ennyi cég még soha nem szűnt meg egy év alatt.
A magyar gazdaság mintegy 23 500 éven belül indított felszámolási eljárással zárja 2012-t, ennyi cég még soha nem szűnt meg egy év alatt - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Az Opten csütörtöki közleménye szerint ez nagyjából megfelel az év eleji várakozásaiknak, miközben a nyáron voltak olyan hónapok, amikor a 25-26 ezer felszámolás sem tűnt irreálisnak.

A második félévben, bár jelentősen csökkent a közzétett új fizetésképtelenségi eljárások száma, e mögött nem a gazdasági helyzet javulása, hanem a március óta hatályos új cégtörvény áll - vélekedik az Opten.

A legfrissebb adatok szerint novemberben 1707 céggel szemben kezdeményeztek felszámolási eljárást, ami 21 százalékos csökkenés a megelőző év azonos időszakához képest és ennél is nagyobb visszaesés a tavaszi-nyári 2400-as rekordokhoz képest.

A csökkenés hátterében az áll, hogy a cégtörvény márciusi módosítása újradefiniálta a cégek megszűnésének módjait, és új eljárásformákat vezetett be - mondta a közlemény szerint Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója, aki kiemelte: most sem szűnik meg kevesebb cég, mint korábban, csak a megszűnésig vezető út néz ki másképp az új rendelkezések szerint.

Novemberben 3840 cég szűnt meg, ami szintén negatív rekordnak számít; eddig csak 2010 júliusában és augusztusában emelkedett a törlések száma 3000 fölé. Az előző negatív rekord 3269 "céghalál" volt egy hónap alatt.

Az adatokból Tóth Tamás szerint arra lehet következtetni, hogy lezárultak az első kényszertörlési eljárások, azaz működik a kényszer-végelszámolások helyett márciusban bevezetett egyszerűbb eljárási forma, amelynek keretében a hatóságok kiszűrik a magukra hagyott és általában kiürített cégeket.

Az idén novemberben 1475 cég végelszámolása indult meg, ami 18 százalékos csökkenés a megelőző év azonos időszakához képest. "Ebben az adatban már javarészt azok az eljárások tükröződnek, amelyeket nem a hatóságok, hanem a tulajdonosok indítottak cégük bezárása érdekében" - mondta Tóth Tamás.

Az elmúlt hónapok jelentős visszaesése után novemberben ismét 2700 fölé emelkedett az új bejegyzések száma. Ez továbbra is jelentősen elmarad a tavalyi havi átlagoktól, de alátámasztja azt a vélekedést, hogy a január-márciusi nagy cégalapítási hullám után az élet előbb-utóbb visszatér a normális kerékvágásba - vélte az Opten ügyvezető igazgatója.

Olvasóink írták

  • 1. egymásikolvasó 2012. december 06. 15:30
    „4 fővel számolva egy céget ( és szerintem nem is mondtam sokat ), az 94000 főt jelent. Akkor mire büszke ez a töketlen társaság a 75000 új mókahelyével?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Citigroup négy fiókját zárja be Magyarországon

A Citigroup 11 ezer állást szüntet meg világszerte a kiadások csökkentése céljából, a leépítés a cég… Tovább olvasom