Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Rekordok féléve a Rábánál

A fejlődés hajtóereje immár hagyományosan a Rába exportbevételeinek 80 százalékát hozó Futómű üzletág.
A RÁBA Járműipari Holding Nyrt. 2013. I. féléves gyorsjelentése

A társaság kimagaslóan jó eredménnyel zárta 2013 I. félévét, csoportszintű üzemi teljesítménye soha nem látott szintet ért el, teljes átfogó jövedelem szerinti eredménye pedig az ezredforduló óta eltelt évek rekordja. Előbbi a 2012. évi hasonló időszakhoz képest 400 százalékkal 2.007 millió forintra nőtt, utóbbi közel megduplázódott, és 1.854 millió forintot tett ki.

A Rába a tárgyidőszakban 11,8 százalékos növekedés mellett 23,7 milliárd forintos árbevételt könyvelhetett el a 2012. I. félévi 21,2 milliárd forintos összeggel szemben. A bővülés ebben az időszakban is az exportpiacokon elért sikereknek köszönhető, ahol összességében 23 százalékkal nőttek a társaság eladásai. A csoportszintű EBITDA-növekedés is figyelemre méltó volt, az eredmény több mint duplájára nőtt 2013 első hat hónapjában a bázisidőszakkal összehasonlítva. A kiváló üzleti teljesítmény értékét emeli a tény, hogy a társaság mindezt a piacok gyenge aktivitása és kedvezőtlen növekedési trendek mellett érte el. A Rába sikert hozó üzleti stratégiája azon alapszik, hogy a vevőkapcsolatok és az értéklánc tekintetében egyre magasabb szinteket megcélozva magas hozzáadott-értékű termékeket állít elő: a vevők a testreszabott tervezéssel együtt magas színvonalú kiszolgálást, kiváló ár-érték arányt és első osztályú minőséget
kapnak.

A fejlődés hajtóereje immár hagyományosan a Rába exportbevételeinek 80 százalékát hozó Futómű üzletág, amely a tárgyidőszakban is kiemelkedően teljesített, üzemi eredménye 1.642 millió forinttal, csaknem hatszorosára növekedett. A stratégiai üzletágba történt jelentős K+F befektetéseknek köszönhetően komplex termékeink mára masszív eredményt termelnek. A magas mérnöki tartalmú mezőgazdasági és nehézgépjármű-futóművek keresettek voltak az amerikai és az európai piacon is. A több mint egyötödével, 20,4%-kal növekvő árbevétel 17,5 milliárd forintot tett ki 2013 első félévében a Futómű üzletág esetében. A Jármű üzletág árbevételének 18,2 százalékos csökkenésével szemben az Alkatrész üzletág növekedést könyvelhetett el valamennyi eredménysorán 2013 első hat hónapjában. Árbevétele 12,1 százalékkal volt magasabb 2012 hasonló időszakához mérten, üzemi eredménye duplájára emelkedve 165 millió forintot ért el.A tavalyi év során stabil növekedési pályára állt társaságnál az idén is folytatódik a felfelé ívelő trend. Csoportszinten valamennyi pénzügyi mutatóját tovább javítva, 2013 I-II. negyedévében 1.918 millió forint nettó nyereséget ért el a tavalyi év hasonló időszakában realizált 159 millió forint nyereséggel szemben. A társaság az év során 3 milliárd forinttal, 10,4 milliárd forintra csökkentette nettó hitelállományát.

"Társaságunk büszke arra, hogy csökkenő piacméretek mellett is kiváló eredményt tud felmutatni. Innovációvezérelt, fókuszált növekedési stratégiánk nyomán organikus növekedést értünk el legfontosabb piacainkon.

Transzparens tőzsdei cégként, magyar döntési központú vállalatként a hazai stratégiai céloknak megfelelően integrálódunk a nemzetközi járműiparba, számos piaci szegmensben elérve a "best-in-class" beszállítói pozíciót. Termékfejlesztéseink és javuló pénzügyi eredményeink révén vevőink és tulajdonosaink számára egyre magasabb értéket teremtünk. A Rába hagyományai és kompetenciája, amelyet a globális piacokon bizonyított, a biztosíték arra, hogy társaságunk versenyképes maradjon és erősítse pozícióit" - emelte ki Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt.
elnök-vezérigazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csányi: 13-15 milliárdból nagy kapacitású vágóhíd épül Mohácson

A vágóhíd éves kapacitása egymillió sertés lenne egy műszakban - mondta az OTP… Tovább olvasom