Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Rekordalacsony jelzálogkamatok Szlovákiában

A szlovákiai bankok csökkentik a jelzáloghitelek kamatait. Ennek ellenére az euróövezetben továbbra is a legdrágábbak közé tartoznak a szlovákok.
A bankok a nyár folyamán elkezdték csökkenteni jelzálogkamataikat, melyek a három évvel ezelőtti szintre kerültek. „Másodszor fordul elő, hogy a kamatok 4 százalék alá csökkentek. Ezen a szinten 2007-ben és 2008-ban voltak“ - mondta Vladimír Dohnal, a Symsite Research szakértője a Sme napilapnak.

A jelzálogkamat csökkentése a bankok közötti konkurenciaharc eredménye. Ezt Michal Fúrik, a Dexia bank szóvivője is megerősítette: „Elmondható, hogy ebben az időszakban minden évben megkezdődik a bankok harca a jelzáloghitelért folyamodó kliensekért.“

A Slovenská sporiteµňa szóvivője visszafogottabban nyilatkozott. „Bankunk nem tervezi, hogy bekapcsolódik az árháborúba, nincs okunk az elhamarkodott reakciókra.“

A jelentős kamatcsökkenés ellenére Szlovákiában továbbra is az egyik legdrágább a jelzáloghitel az euróövezeti országok között. Szinte duplája az átlagnak – írta a Sme. Dohnal szerint ennek az az oka, hogy a hazai piacot három nagy bank uralja, melyeknek nem érdekük egymás nyereségét megkurtítani.

Ivan Mikloą pénzügyminiszter tudatában van a magas jelzálogkamatoknak, ezért olyan intézkedéseket kívánnak kidolgozni, melyek megváltoztatják ezt.

Jelenleg 3,7 százalék a legalacsonyabb kamat. A kamatok nagysága elsősorban fixációtól függ.

Maroą Ovčarik, a financnahitparada.sk portál munkatársa úgy látja, a jelzálogkamat nem fog tovább csökkeni, a bankoknak nincs lehetőségük erre. A szakértők egyetértenek abban, hogy jelenleg kedvező a helyzet a piacon, érdemes most jelzáloghitelt felvenni.

„Az ügyfeleknek azonban saját reális szükségleteik szerint kell dönteniük, nem pedig annak alapján, milyen kamatokat kínálnak a bankok“ - figyelmeztet Dohnal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézműipari Tagozat: összetartó, de nyitott csapat

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozata kilencedik alkalommal… Tovább olvasom