Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Reciklált papír alapú eróziógátló panel

A Sragner & Sragner Kft. a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében 26.306.280 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A projekt előélete

A Sragner & Sragner Kft. a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében 26.306.280 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült 2010. tavaszán sikeres pályázat benyújtása után. A projekt megvalósítása 2010. július 1-jével elindult a vállalkozási és megbízási szerződések megkötésével.

A projekt szakmai tartalma

Az utak, hidak rézsűje, parkok laza, üledékes felszínének vízeróziós felszínformáló jellegzetessége növekvő esztétikai és funkciós problémát jelentenek. A vízmosások morfológiai jellegzetességéből adódóan felmerül a lehetőség egy időszakos felszíni borítás készítése a talajborító növényzet gyökereinek megerősödésének idejére. A terméknek környezet-barátnak kell lennie, a lebomlása során nem hagyhat károsító anyagokat vissza, ugyanakkor elegendő mechanikai stabilitása kell, hogy legyen az erózió megakadályozása miatt. A hidak, csatornák partvédelménél fontos az olyan védelmi eszköz kifejlesztése, amely egyszerű, de mégis hatékony védelmet biztosít. A projekt eredményeként létrejövő cellulóz tartalmú idompréselt termék újrahasznosított papír felhasználásával készül.

A világ papírfelhasználásának 46%-át az újrahasznosított rostok szolgáltatják, így lényeges nyersanyag forrása a papíripari termékeknek a környezeti terhelés csökkentése érdekében. A begyűjtés és a termékek sokszínűsége miatt az újrahasznosított papírok rosttartalma szerteágazó, mégis értékes és jelentős másodlagos nyersanyagforrás. Az újrahasznosított rostok felhasználásával minőségileg magasabb osztályú termék állítható elő a formai és funkcionális tervezés során. A tervezett idompréselt papíripari termék nagy felülete és több funkciós tulajdonsága lehetséges megoldást jelenthet a vízeróziós folyamatok elkerülésére.

A project során a vizsgálat alapját az újrahasznosított papír alapú közeg és a talajmegkötő gyökérzettel rendelkező magvak összeférhetőségének vizsgálata, alternatív anyag-, funkció-, és formatársítás vizsgálata történik mint új tudásanyag megszerzésére irányuló tevékenység, hogy ennek ismeretében produkálható legyen új, komplex megoldást nyújtó rendszer és termék kifejlesztése.

A projekt célja továbbá egy olyan papíripari termék prototípusának megvalósítása, mely összhangban van a környezetvédelmi, újrahasznosítási és alternatív felhasználási irányelvekkel. A megszokottól eltérő anyag-funkció társítás által hordozott innováció tartalma nagymértékben hozzájárulhat egy újszerű termékcsalád létrehozásához, ezzel kiváltva problematikus és költséges folyamatok elvégzését. A nagymennyiségű rendelkezésre álló papírhulladék értéknövekedését eredményezheti a termék széles körben való elterjedése, így ösztönözve a hatékonyabb és felelősségteljesebb hulladékgazdálkodás megteremtését.

A projekt tárgya egy olyan eróziógátló papír alapú panel, amely felületi kiképzésének, anyagszerkezetének és az alternatív módon, a szerkezetben elhelyezett magosításnak köszönhetően meggátolja a döntött kiképzésű, laza szerkezetű felületek erodálódását, mindeközben megfelelő közeget képezve a benne elhelyezett magok nagyszámú csírázásának. A panel szerkezete a csírázás időtartama alatt degradálódásnak indul, összhangban a csírázás folyamatával. Az adott ciklusú lebomlási fázist követően a felületre vitt impregnáló keverék közreműködésével a panel anyaga tápanyagként szolgál a gyökérzet további erősödésére, a növényzet fejlődésére, egyúttal megoldva a hulladékpapír kemikáliáktól mentes, természetbe történő visszajuttatását. Az alkalmazott ipari kutatás során létrejövő kutatási eredményeket széles körben kívánjuk a nyilvánosság elé tárni (szakvásárok, konferenciák, publikációk, honlapon elérhető adatbázis ...), ezzel megkönnyítve az ágazat egyéb kutatási munkálatait.

Célunk a környezetvédelemre irányuló kutatás-fejlesztési tevékenység erősítése és a ráfordítás növelése magas innováció tartalmú termékek és eljárások kidolgozása és azok vizsgálati prototípusainak készítése érdekében.

Reciklált papír alapú eróziógátló panel használat előtt
Reciklált papír alapú eróziógátló panel használat előttReciklált papír alapú eróziógátló panel használat közben
Reciklált papír alapú eróziógátló panel használat közben


A projekt költségvetése

A 26.306.280 Ft-os (73 %) támogatás mellett a pályázó vállalkozás 9.729.720 Ft (27%) saját forrást biztosít a projekt teljes költségvetéshez.

A megvalósítás időszaka: 2010. 07.01.- 2011.07.15

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakat 22 ezer vállalkozásra

Huszonkétezer vállalkozásra tett lakatot április végéig az adóhivatal a számviteli beszámoló hiánya… Tovább olvasom