Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Reakció Orbán akciótervére - Nullszaldó

A 16 százalékos adókulcs közel 300-400 milliárd forint bevételkiesést jelenthet, az adójóváírás kivezetése pedig közel 300 milliárd forint többletbevételt.

Amíg a 16 százalékos egykulcsos szja bevezetése 300-400 milliárd forint bevételkiesést, addig az adójóváírás kivezetése közel 300 milliárd forint többletbevételt jelenthet a költségvetésnek - felelte Vámosi-Nagy Szabolcs az Ernst and Young adószakértője kedden az MTI kérdésére.

Orbán Viktor miniszterelnök a kormány akciótervét ismertetve kedden az Országgyűlésben 16 százalékos egykulcsos jövedelemadót javasolt.

Indítványozta a családi jövedelemadózás bevezetését, amelyre két év alatt állna át az ország és ennyi idő alatt kivezetik az adójóváírás intézményét.

A miniszterelnök beszédéből úgy tűnik, hogy ez két év alatt valósulhat meg - tette hozzá az ismert adószakértő.

Vámosi-Nagy Szabolcs elmondta: jelenleg a személyi jövedelmek két kulccsal, 17 és 32 százalékkal adóznak, a statisztikailag ismert 2008. évi átlagos kulcs 18,2 százalék volt, így annak leszállítása 16 százalékra, miközben természetesen a 32 százalékos kulcsot eltörlik, közel 300-400 milliárd forint bevételkiesést jelenthet. Megjegyezte azt is, hogy a szuperbruttósítás miatt jelenleg a 17 százalékos alsó adókulcs valójában 21,6 százalékos kulcsot jelent.

Ezt kompenzálhatja az adójóváírás kivezetése a rendszerből, amely 300 milliárd forint bevételt hozhat a költségvetésnek - jegyezte meg az adószakértő, aki úgy gondolja, hogy az Orbán-kormány a minimálbér reálértékét akkor tudja megőrizni, ha a minimálbért jelentősen megemeli.
A kkv szektor társasági adókulcsának 19 százalékról 10 százalékra való csökkentésével és ezzel együtt az adóalap 50 millió forintról 500 millióra való emelésével egyetért Vámosi-Nagy Szabolcs, hozzátéve, hogy jelenleg az ebbe a körbe tartozó vállalkozások kétharmada veszteséget mutat ki.

Olvasóink írták

 • 2. tutti 2010. június 12. 12:21
  „civilhirlap.hu”
 • 1. Papó 2010. június 09. 15:15
  „Hát igen! Megint etetik az embereket! Megint a gazdagok járnak jól, nem a szegények! Családi adózás, bankadó,16%adócsökkentés, örökösödési adó, szabad pálinkafőzés ez kell a magyarnak, ettől majd beindul a gazdaság! Vagy talán ezért? Én úgy szeretek részeg lenni,mert olyankor nem fáj semmi!Gratulálok ez aztán egy komoly társaság"!"De talán hallgassuk meg mit mond Bogár Imre az adócsökkentésről: http://videotar.mtv.hu/Videok/2010/06/08/10/Mennyit_artott_az_orszagnak_az_allamcsod_emlegetese_.aspx
  Nem árt,ha a kapitalizmusról is hallunk egyet mást olyan embertől aki benne él:
  http://videa.hu/videok/hirek-politika/a-kapitalizmus-valsaga-politikus-SV35jHO8r6gAKUtg
  Nos,még egy hír! Megjelent a CIVIL HÍRLAP! Hírlap árusoknál lehet kérni! Igen kérni kell, mert szinte el van dugva,mintha az lenne a cél valakiknek,hogy minél kevesebb emberhez jusson el!Én azt gondoltam egy újonnan induló újságot szem elé kell tenni,hogy minél több ember észrevegye, hogy minél többen vegyék meg. Ezek szerint tévedtem? Pedig ez az újság RÓLUNK és NEKÜNK SZÓL"!" CIVILEKNEK"!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor beszéde: 29 pontos akcióterv

Egykulcsos, 16 százalékos jövedelemadó kulcsot javasol a kormány - jelentette be a kormányfő. Tovább olvasom