Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Rába: külföldön is veszik a BKV számára kifejlesztett S91 midibuszt - galéria

A napokban S91 típusú midibuszok norvégiai szállítására nyert megbízást a Rába Jármű Kft. A jármű elődjéből már több mint kétszáz darab közlekedik Európa nagyvárosaiban.
A nemzetközi siker mellett a midibusz a BKV második budavári tesztjét is problémamentesen zárta. Mindez jelzi, hogy az S91, amit a Rába Jármű Kft. a Molitus Kft-vel és a Webasto Hungária Kft-vel közösen fejlesztett ki, támaszodva az Ikarus által is fémjelzett tradicionális magyar járműipari tapasztalatokra, a hazai és külföldi beszállítói háttérrel európai színvonalú jármű gyártására képes.

A midibusz első generációját a kontinens több nagyvárosában is megelégedéssel használják, többek közt Lettországban, Norvégiában, Görögországban, Csehországban és Izlandon. A Rába önjáró midibuszalváza így már több mint 70 millió kilométeres futásteljesítményt tudhat maga mögött az európai piacon.


Rába: külföldön is veszik a BKV számára kifejlesztett S91 midibuszt - fotók: MTI.

A hazai igényekre, a BKV korábbi, eredménytelennek minősített tenderére kifejlesztett új S91 járműveket a Rába a nemzetközi piacon, Norvégiában sikeresen értékesítette.

A midibusz az elmúlt hetekben problémamentesen zárta újabb, 6 hetes tesztperiódusát a BKV-nál, a várbusz útvonalán. A teszt sikere ismét bizonyította, a magyar konzorcium munkája révén olyan európai színvonalú jármű született, melynek szerepe lehet a magyarországi tömegközlekedési eszközpark megújításában.

További tradicionális magyar cégek bevonásán keresztül pedig lehetővé válik a gyártás során a maximalizált hazai tartalom elérése.

"A busz piac stratégiai területet jelent számunkra, termékfejlesztéseink egyik célja, hogy megerősítsük pozíciónkat ebben a fontos és hagyományos szegmensben"- emelte ki Pintér István a Rába Nyrt. vezérigazgatója.

"A kedvező piaci visszajelzések bizonyítják, a konzorcium sikeres együttműködése révén az európai előírásoknak maradéktalanul eleget tevő termék született, mely a tartós és gazdaságos üzemeltetési elvárásoknak is képes megfelelni."

A Rába saját fejlesztésű termékeivel közel 40 éve van jelen a buszpiacon. Futóművei egyszerre teljesítik a terhelhetőség, a padlómagasság és az átjárható utastér iránti szigorú elvárásokat.

Az S91 midibusz ergonómiai, biztonsági és kényelmi szempontból is maximálisan megfelel az európai tömegközlekedés követelményeinek, valamint eleget tesz a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is.

A jármű 115 kW-os motorja Euro5-ös minősítésű, bio-hajtóanyaggal is üzemeltethető. Az elektronikus adatfeldolgozás révén az üzemeltetési hatékonyság is optimalizálható.

Olvasóink írták

 • 6. accelerator 2011. szeptember 08. 19:53
  „Akinek nem telik jobbra keleten, az veszi... részletre.”
 • 5. hideme 2011. szeptember 07. 23:30
  „Szerintem meg minden elismerés a Rábának! Olyan területen tud nemzetközi üzletet szerezni, ahol olyan nevek nyomulnak, mint MAN, Mercedes, Volvo... Igenis legyünk büszkék rá, hogy mi is tudunk jót csinálni! Gratula acégnek, csak így tovább!”
 • 4. Powerarc 2011. szeptember 07. 20:18
  „Most 5 darab fog készülni. Persze a 3-hoz képest ez sem sok, de nem kevés embernek fog ez is munkát adni.”
 • 3. turpiúrfi 2011. szeptember 07. 07:47
  „A darabszám kimaradt a cikkből... nyilván nem véletlenül.
  3 busz legyártása nem teszi felszállópályára a céget...”
 • 2. Powerarc 2011. szeptember 06. 21:53
  „Az E91 alatt is Rába alváz van, ami igenis Rába fejlesztés, nem hiszem hogy akár hasonlót is tudnál mutatni.
  Az is jelzi tudatlanságodat, hogy nem tudod a különbséget, ami nem csak "ráncfelvarrás", annál jóval több.
  Először utána kéne nézni a dolgoknak, utána írogatni.”
 • 1. gte325 2011. szeptember 06. 17:26
  „azért erre durva azt állítani, hogy a Rába saját fejlesztése, ami mint tudjuk Ede óta nem létezik. Ez a busz E91 néven, még Ikarus-ként született, több mint 10 éve ( vagy talán 15? ) "prototípus" még ha azóta egy-két ráncfelvarráson átesett is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Norvégiába szállít buszokat a Rába

A Rába Jármű Kft. S91 típusú midibuszok norvégiai szállítására nyert megbízást a napokban. Tovább olvasom