Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

QUAESTOR: kétséges a növekedés beindulása

A QUAESTOR elemzője túlzónak tartja a jövőre várt 2,5 százalékos GDP-növekedést.

A jövő évi költségvetés megteremti ugyan a feltételeket ahhoz, hogy beinduljon a gazdasági növekedés, de garantálni nem tudja, hogy valóban beindul ez a folyamat - mondta Háda Bálint, a QUAESTOR Zrt. vezető elemzője sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Az elemző túlzónak tartja a jövőre várt 2,5 százalékos GDP-növekedést, véleménye szerint ezt a külső konjunktúra alakulása nem támasztja alá, Magyarország növekedését viszont továbbra is az export húzza.

Várakozása szerint a munkanélküliség a következő évben sem tud érdemben javulni, várhatóan jövőre is a jelenlegi szinten marad és felsorakozhat a problémák közé az inflációs nyomás is.

A monetáris tanács legutóbbi kamatemeléséről úgy vélekedett, az nem egyszeri lépés volt, a jegybank ezzel kamatemelési ciklusba kezdett.

A hitelminősítők lépéseit Háda Bálint szerint leginkább Magyarország magas államadóssága indokolja, a forint gyengülésében is ez játssza a vezető szerepet. Az elemző szerint nem zárhatók ki a további leminősítések sem. A magyar piac pedig "inni fogja a levét" a leminősítéseknek továbbá a nyugdíjrendszer átalakításának.

A pénzügyi tanácsadó csoport elemzője szerint az általános vélekedéssel ellentétben 2011 kevésbé lesz jó év. Továbbra is magas a valószínűsége a "W" alakú recessziónak. Egyrészt Európában csak Németország húzza növekedést, de a jelenlegi előrejelzések ott is lassulást mutatnak, és a világgazdaság hagyományos motorjának számító Amerikai Egyesült Államok sem tért még igazán magához a recesszióból. Amerikában ugyan valamelyest nő a lakossági fogyasztás, de azt továbbra is visszafogja a magas munkanélküliség, és a gazdasági növekedés még kevés ahhoz, hogy a munkanélküliség alakulásában fordulatot hozzon.

Emellett a hitelezési aktivitás továbbra is alacsony, ami visszafogja a beruházásokat. Az amerikai Fed által novemberben bejelentett második mennyiségi lazítási (állampapír vásárlási) hullám a reálgazdaságra nézve nincs pozitív hatással, a pénzmennyiség a tőkepiacokra vándorol. Ez a bepumpált pénz a részvénypiacokat továbbra is hajtani fogja, és valószínűleg csak átmeneti visszaesések lesznek.

Az eurózónában a legnagyobb kihívás, hogy hosszabb távon állandósult a szétválás a központi mag és a súlyos adóssággondokkal küzdő periféria között. Háda Bálint szerint azonban továbbra is érzékelhető az összefogás a periféria országainak megmentésére, és nem valószínű, hogy bárkit is kitessékelnének az eurózónából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simor: Magyarország még tíz évig sebezhető

A magas és csak lassan csökkenő államadósság miatt Magyarország sebezhetősége ebben az évtizedben… Tovább olvasom