Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Quaestor csőd - Tarsoly Csaba otthon van, nem tűnt el

Tarsoly Csaba, a Quaestor cégcsoport elnök-vezérigazgatója otthonában tartózkodik és a kezdetektől fogva mindenben együttműködik a hatóságokkal.
Tarsoly Csaba, a Quaestor cégcsoport elnök-vezérigazgatója otthonában tartózkodik és a kezdetektől fogva mindenben együttműködik a hatóságokkal - közölte Papp Gábor, a cégvezető jogi képviselője hétfőn az MTI-vel.

Az ügyvéd, visszautasítva a hétfőn megjelent sajtóhíreket, azt mondta: "egy árva szó sem igaz" abból, hogy Tarsoly Csaba eltűnt volna.

Megjegyezte: az ilyenfajta híresztelések legfeljebb hangulatkeltésre jók.

Papp Gábor hangsúlyozta,

Tarsoly Csaba folyamatosan dolgozik és mindenben együttműködik a hatóságokkal.

A Quaestor vezetőjét eddig háromszor hallgatta ki a felügyelet, s minden kérdésre igyekszik kimerítő választ adni - közölte az ügyvéd. Kijelentette: Tarsoly Csaba minden erejével azon van, hogy az ügyfeleket a lehető legkevesebb kár érje.

Hétfőn a Blikk azt írta: "a becsődölt Quaestor milliárdos tulajdonosát napok óta nem látták budai házánál". Egy környékbeli szavait idézve hozzátették: "három teherautó állt Tarsolyék háza előtt, és lázasan pakoltak. Mintha költözködtek volna".

Még mindig a Quaestornál dolgozik


A Quaestor Csoport fő tulajdonosa hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben sem a cégtől, sem az országból nem távozott, és ez nem is áll szándékában, valamint továbbra is személyesen vesz részt a reorganizációs munkában a cég székhelyén.

Tarsoly Csaba közleménye szerint az ügyfelek és a cégcsoport vagyonának megóvása érdekében reorganizációs tanácsadót vontak be, aki a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. csődeljárás indításáról szóló döntést követően a folyamatokat koordinálja.

A Quaestor Financial Hrurira Kft. csődkérelmét első fokon egy formai hiba miatt a bíróság elutasította, a döntés azonban nem jogerős. A csődeljárási folyamattól függetlenül a Magyar Nemzeti Bank március 10-én felügyeleti biztost rendelt ki. Ez idő alatt a Quaestor Értékpapír Zrt. új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el - tudatta Tarsoly Csaba.

Hozzátette, hogy az intézkedések hatálya alatt az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel, azaz sem készpénzkifizetés, sem kiutalás, sem értékpapír transzferálás nem lehetséges.

Hangsúlyozta, hogy a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-ből és a cégcsoport egyetlen cégéből sem történt vagyonkimentés, valamint
a reorganizációs tanácsadó bevonásával folyamatban van egy terv kidolgozása, amelynek célja, hogy a Quaestor Csoport vagyonának értékét az ügyfelek érdekében meg tudják óvni.

"Ezzel párhuzamosan mindent megteszünk olyan befektetők bevonására, akik további segítséget jelenthetnek" - írta a tulajdonos.

Közölte: múltbeli és jelenlegi vezető tisztségviselői pozíciójára tekintettel a lemondásától függetlenül mind személyesen, mind az érintett vállalatokon keresztül maximálisan együttműködik minden érintett hatósággal.

A Quaestor-csőd

A Quaestor Financial Hrurira Kft. március 9-én öncsődöt jelentett. "A Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. (...) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit" - indokolt a cég.

Március 10-én a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét. Akkori közleményükben azt írták: az MNB a cégnél indított célvizsgálata során a társaságnál szabálytalanságokat észlelt, ezért függesztette fel részlegesen a Quaestor tevékenységi engedélyét.

Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője március 12-én azt mondta: a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél, az értékpapír-kereskedő cégnél szabálytalanságokat talált az MNB, ezért rendelt ki oda felügyeleti biztost, ugyanakkor a kötvénykibocsátás területén is szabálytalanságokra derült fény. A Quaestor Financial Hruria Kft. 210 milliárd forint vállalati kötvényt bocsátott ki, ebből 150 milliárd fiktív kötvénykibocsátásról lehet szó - jegyezte meg. Binder István akkor azt mondta: eddig csak a Buda-Cash esetében kezdeményezett felszámolást az MNB, a másik két érintettnél, a Hungária Értékpapír Zrt.-nél és a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél a felügyeleti biztos összegzi a helyzetet, meg kell állapítania a fedezethiány mértékét is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdos bírság az Auchannak

Az áruházlánc egyoldalúan díjat számított fel a beszállítóinak, hogy termékeik bekerülhessenek az árukészletbe. Tovább olvasom