Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 5°C | 13°C Még több cikk.

Pozitívra javulhat Magyarország kilátása a Moodys'nál

Londoni pénzügyi elemzők szerint a héten várhatóan felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javítja a jelenlegi stabilról a magyar államadós-osztályzat kilátását a Moody's Investors Service.
A nemzetközi hitelminősítő 2015-re szóló menetrendjében július 10-ére, péntekre tűzte ki a szuverén magyar adósosztályzat idei második elbírálását.

A Moody's az idei első, márciusi felülvizsgálati időpontban nem jelentett be módosítást, de az eggyel korábbi felülvizsgálat után, tavaly novemberben stabilra javította az addigi negatívról a "Ba1" szintű magyar államadós-osztályzat kilátását.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai felzárkózó piacokra szóló heti előrejelzésükben közölték: várakozásuk szerint a Moody's a pénteki újabb felülvizsgálaton pozitívra javítja a magyar osztályzati kilátást.

A ház szerint arra is van valamelyes esély, hogy a Moody's egy fokozattal emeli a magyar adósbesorolást, ami azt jelentené, hogy Magyarország ennél a hitelminősítőnél visszakerülne a befektetési ajánlású kategóriába.

A JP Morgan londoni elemzői alapesetben ugyanakkor azzal számolnak, hogy a Moody's ezzel inkább megvárja a magyar adósbesorolás következő, november 6-án esedékes időpontját, és akkor sorolja át a magyar szuverén osztályzatot a befektetői sávba.

A JP Morgan elemzői szerint az általuk várt pozitív hitelminősítői lépéseket az indokolja, hogy a közadósság-ráta és a külső adósságráta csökkenésével enyhült a magyar gazdaság külső sebezhetősége, emellett a bankadó csökkentése, amire a kormány ígéretet tett, várhatóan jót tesz a magánszektorbeli beruházásoknak és a gazdasági növekedésnek is.

Más nagy londoni házak is valószínűsítik, hogy a hitelminősítők a közeljövőben kedvező intézkedéseket hoznak Magyarország esetében.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői legutóbbi helyzetértékelésükben közölték: véleményük szerint a magyar gazdaság növekedési és külső fizetési mérőszámainak javulása, valamint a bankrendszer szintén javuló kilátásai nyomán Magyarország közelebb került a befektetési ajánlású hitelminősítői kategóriához.

A ház várakozása szerint a Moody's valószínűleg jövőre emeli vissza a befektetésre ajánlott sávba a magyar szuverén adósosztályzatot. A Morgan Stanley londoni elemzői is lehetségesnek nevezték ugyanakkor, hogy a magyar besorolás kilátását a Moody's már a pénteken esedékes felülvizsgálaton pozitívra javíthatja a jelenlegi stabilról.

A nemzetközi hitelminősítők az idén is végrehajtottak már több pozitív lépést Magyarország esetében.

A Fitch Ratings májusban pozitívra javította a magyar szuverén osztályzat kilátását az addigi stabilról, egyebek mellett a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulásával indokolva a lépést.

A Fitch "BB plusz" hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadós-osztályzata a másik két nagy hitelminősítő, a Moody's és a Standard & Poor's hosszú távú magyar államadós-minősítésével azonos, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású "BBB" sáv alsó szélétől.

A Standard & Poor's március 20-án - a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül - egy fokozattal "BB plusz"-ra javította a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.

A márciusi felminősítés előtt az S&P tartotta érvényben a leggyengébb besorolást Magyarországra: a hosszú lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata ennél a cégnél addig "BB" volt, két fokozattal gyengébb a befektetési ajánlású sáv alapszintjénél, és eggyel alacsonyabb a Moody's és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál.

A Standard & Poor's márciusi osztályzatjavításával került a magyar államadós-besorolás mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közép-Magyarországon is elfogyott a mosógépcserére szánt pénz

Korábban a nyugat- és a dél-dunántúli régióban is egy nap alatt elfogyott a forrás. Tovább olvasom