Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

POSCO: 77 százalékos profit növekedés

A világ negyedik legnagyobb acélgyártója, a dél-koreai POSCO a tavalyi utolsó negyedévben 1,275 billió von adózott eredményt ért el, 77 százalékkal többet az egy évvel korábbi 721 milliárdnál.

Az elemzők átlagosan 1,499 billió vonra számítottak (1.121 von/dollár).
A nagy ugrást a növekvő kereslettel és a még viszonylag alacsony nyersanyagárakkal magyarázták a csütörtökön megjelent beszámolóban, hozzátéve, hogy a termékárak sem érték még el az egy évvel korábbi szintet, ami meglátszott a bevételen. Az iparágból a POSCO adott közre elsőnek jelentést tavalyról.

A bevétel 7,288 billió vont volt, 12 százalékkal kevesebb a 2008-as utolsó negyedévinél.

Az egész tavalyi évben a POSCO adózott eredménye 29 százalékkal 3,172 billió vonra csökkent. Az üzemi eredménye 56 százalékkal 3,148 billió vonra apadt. A bevétel 35 százalékkal 26,954 billió vonra fogyatkozott. Egy évvel korábban, 2008-ban a POSCO üzemi eredménye 46 százalékkal 7,174 billió vonra nőtt, a bevétele 32 százalékkal 41,7 billió vonra emelkedett, főleg az acéltermékek akkori, nagy drágulása miatt.

Az idén 10 százalékkal nőhet az acélkereslet a világon, és a tavalyi visszaesés után ismét elérheti a 2008-as szintet - mondta a POSCO alelnöke hétfőn Szöulban.

Erre tekintettel a POSCO a maga részéről idén 10 billió vonra (8,9 milliárd dollár) emeli beruházási tervét a tavaly elköltött 5 billióról. A tavalyi terv eredetileg 7,5 billió vonra szólt, de ezt a nemzetközi gazdasági válság miatt visszafogták.

A POSCO az idén 6 billió vonos üzemi eredményre és 29,5 billió vonos bevételre számít - közölték csütörtökön, kissé csökkentve a hétfőn jelzett 30 billió vonos bevételi célt, de így is ráígérve még a piaci elemzők amúgy is erőteljes, 5,7 billió vonos, illetve 29 billió vonos előrejelzésére.

Most 34,4 millió tonnás acéltermelésre számítanak a cégnél idén a tavalyi 31 millió tonna után.

Egész Ázsiában is határozottan rendbejött az acélipar tavaly a második félévben, mert a kelet-ázsiai országokban - Japán kivételével - folytatódott és gyorsult a gazdasági növekedés. Szakmai becslések szerint Kína acéltermelése tavaly új rekordra, 565 millió tonnára emelkedett. Ez a világtermelésnek majdnem a fele, és sokkal több a tavaly év elején jósolt 400 millió tonnánál. Tavaly a kínai autóipar szintén rekord teljesítménye növelte a keresletet. A melegen hengerelt acélhuzal ára tavaly júniusban érte el mélypontját Kínában, tonnánként 590 dolláron, de most már 30 százalékkal többe kerül.

Az ázsiai keresletnövekedés fő haszonélvezői a japán kohók lehetnek, amelyek a felzárkózó konkurenciánál rugalmasabban tudnak alkalmazkodni a jobb minőségű, jobban feldolgozott termékek növekvő keresletéhez. A japán kohók áraik 10-15 százalékos emelésében bíznak a mostani, első negyedévben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Südzucker: dupla haszon

Európa legnagyobb cukorgyártója, a Magyarországon is érdekelt német Südzucker csoport adózott… Tovább olvasom