Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Pénzünk bánja? Így változnak az adótörvények

Varga mihály szerint a jövő évi adótörvények hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez, támogatják a munkahelyteremtést.
Négy célt tűzött ki a kormány az adótörvényekről szóló javaslat elkészítésekor, a családok terheinek csökkentését, a vállalkozói környezet javítását és az adminisztráció csökkentését, továbbá a gazdaság fehérítését - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter kedden a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.

Varga Mihály hangsúlyozta: a jövő évi adótörvények hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez, támogatják a munkahelyteremtést. A családok adó-, járulék- és illetékterheinek csökkentése, illetve a vállalkozói környezet javítása pedig hozzájárul a munkahelyteremtéshez és a beruházások ösztönzéséhez - tette hozzá a miniszter.

A csaknem 300 paragrafust tartalmazó javaslatcsomagból Varga Mihály kiemelte: a családi adókedvezmény kiterjesztése nagyjából 260 ezer alacsony jövedelmű családot hoz kedvezőbb helyzetbe. Kitért arra, hogy januártól illetékmentes lesz a házastársak közötti vagyonmozgás, amivel a családok terheinek csökkentése a kormány célja.

Az első lakásvásárlókat támogatja az, hogy életkortól függetlenül kérhető az adóhatóságtól 12 havi pótlékmentes részletfizetés. Újdonság az is, hogy jövőre már nem kell telekadót fizetni a belterületi, egyhektáros vagy annál kisebb földek után, ha teljes területük mezőgazdasági művelés alatt áll. A társasági adót érintő változás lesz, hogy a nem jelentős összegű hiba esetén nem kell önellenőrzéssel élnie a vállalkozásoknak, illetve az éttermi költségek számla nélkül is elszámolhatók lesznek, ha bankkártyával fizetnek értük. A miniszter kiemelte továbbá, hogy a számviteli törvényt módosítva, kizárják a könyvviteli szolgáltatást végzők éves kötelező továbbképzésének szervezéséből az offshore jellegű, illetve nem átlátható tulajdonosi szerkezetű szervezeteket. A regisztrációs adó esetében megszűnik a papír alapú adóigazolás. Jelezte, hogy a bankadó mértéke és feltételei 2014-ben nem változnak. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy hamarosan a Parlament elé terjesztik a devizahitelesek megsegítését célzó javaslatot, mivel a bankszövetség javaslata nem volt megfelelő. Közlése szerint jelenleg az államigazgatáson belüli szakmai egyeztetések folynak, a benyújtás pontos idejét nem jelölte meg.

Hangsúlyozta, hogy a már ismert szempontokon - a lakáscélú devizahitelek kerüljenek kivezetésre, és a forinthitelesek ne járjanak rosszabbul - túl lesznek olyan szempontok is, amiket a kormány javaslata tartalmazni fog. "Többet nem mondhatok, (…) munkafázisban vagyunk, döntések fognak hamarosan megszületni" - mondta Varga Mihály. Hozzátette: a bankszövetség levele rossz helyre ment, nem a kormánynak, hanem az ügyfeleknek kellett volna elküldeniük azt. Véleménye szerint az elmúlt hetekben több bírósági döntés született, amelynek az átvezetése kormányzati beavatkozás nélkül is megtörténhetett volna.

Példaként említette a Kúriának az árfolyamrést érintő döntését. Egy másik kérdésre jelezte, a devizahitel miatt nehéz helyzetbe került családokon segít az a javaslat, hogy 2014 január elsejétől a bankok által elengedett kölcsön akkor is adómentesnek minősül, ha a hitelt nem biztosítja a lakásra bejegyzett zálogjog. A hitelintézeteknek sem kell a kamatkedvezményből származó jövedelmet az adóköteles jövedelmek közé sorolnia. Arra a kérdésre, hogy miért számol az NGM feleannyi eva-bevétellel 2014-re, azt felelte: a tárca számításai szerint a katá-t és a kivá-t jövőre többen választják majd, erre utalnak az elmúlt hónapok tapasztalatai. Hangsúlyozta, hogy a kiskeresetű családok járulékkedvezménye - ami 53-55 milliárd forint - nem veszélyezteti a társadalombiztosítást, a 2 százalékos GDP-növekedés megteremti ennek a fedezetét.

Olvasóink írták

 • 4. ATX 2013. október 30. 09:05
  „Meg kell szüntetni az egykulcsos SZJA-t. Ennyi. A többi csak tényleg sz.rtapicskolás...”
 • 3. Dwatson 2013. október 30. 08:56
  „Ja,söralátét,mi?”
 • 2. Mankapunka 2013. október 30. 00:40
  „Megint a FIATALOK járnak jól, akik nem szeretnek a közösbe semmit sem befizetni.”
 • 1. ATXadmin 2013. október 29. 18:01
  „Erre csak annyit mondok hogy továbbra is csak a kakit tapicskolják semmi több”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3,4 százalékra csökkentette az alapkamatot az MNB

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa úgy látja, van még tér óvatos csökkentésre. Tovább olvasom