Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Pénzünk bánja: így kerüld el az új tranzakciós adót

Új adócsomagot kapunk augusztustól, amiben a fő szerepet a tranzakciós adó közel duplázása és a kamatadó 6%-os Egészségügyi hozzájárulással (eho) való kiegészítése játssza.


A Bankmoitor.hu számításai szerint egy átlagjövedelemmel és bankhasználattal rendelkező magánszemélynél közel 5.000 Ft. Az adónövekedés hatása ellen leginkább a bankkártyás fizetéssel védekezhetünk.

Lássuk, konkrétan mire számíthatunk a bankunktól az új adóemelések nyomán:

• duplájára nő a készpénzfelvételi illeték és eltörlik a 6 ezer forintos maximumot
• 0,2%-ról 0,3%-ra nő a nem készpénzfelvételhez kötött tranzakciók adója
• EHO kiegészítés kerül a kamatadó mellé a kamatjövedelmekre

2013 januárjával tranzakciós adó került bevezetésre, ami szinte minden banki műveletet érintett. A készpénz felvétel után a bankok 0,3%-ot de maximum 6 ezer forintot, míg a többi tranzakció után 0,2%-ot és szintén maximum 6 ezer forintot kötelesek fizetni. Persze amit a bankok tudtak és szerettek azt ebből tovább is hárították: a Magyar Nemzeti Bank szerint az átutalások és a készpénzfelvétel esetén a bankok 90-95%-ban továbbhárították az adót. Üdítő kivételnek számít a kártyás fizetések helyzete, ahol a kivetett adó mindössze 10%-át hárították tovább a bankok.

Mekkora többlet terhet jelent a  tranzakciós adó emelése?

Az év eleji tranzakciós adót illetően a bankok egymást figyelve gyakran újraárazták szolgáltatásaikat. Az első hónapok folyamatos változtatásai után azonban mára kialakultak egy bizonyos status quo. A Bankmonitor.hu megítélése szerint – mivel nincs olyan fizetési forgalmi pont, ahol ne terhelnének át valamekkora részt az adóból a bankok – gyakorlatilag semmi esélye nincs, hogy saját (alig látható) profitjuk terhére) az adóemelést viszont átvállalnák a bankok.

Így átlagos jövedelem és megtakarítások mellett akár 4-5 ezer forinttal is többet fizethetünk éves szinten számításaink szerint. A két fő tétel ebből az átlagosan 1800-1800 forintot kitevő készpénzfelvételi jutalék és a befektetett megtakarításaink kamatai után fizetett eho.

Forrás: bankmonitor.hu
Forrás: bankmonitor.hu

További részletek itt >>

Olvasóink írták

89 hozzászólás
 • 89. Demalgon 2013. június 21. 08:53
  „Csak a súlyokat akartam érzékeltetni, hogy aránytalan jövedelmek mellett, az egykulcsos adó olyan, mintha plafont húznánk, hogy ez a max adó, és a gazdagok röhögnek a markukban, hogy x millió havi bér mellett többet visznek haza.

  Valahogy nem tudom...
  Magasabb jövedelműek esetében a csökkenés állami bevételkieséssel jár. Egyes államokban, ahol az egyenjogúságért harcoltak, ott is belátták idővel, hogy ezt nem lehet kiterjeszteni az adóra például, mert ha valaki többet keres nem elfogadható, hogy kevesebbet fizet az államfele, de ugyanolyan magas jogot vár el. Viszont a csökkenés ugyebár bevételkiesést okozott, amit bepótoltak máshonnan. A nagy kedvencem a szochó. Mivel nem járulék adó, bármikor a kormány elhúzhatja: ez már nem fog számítani sehova, mint korábban járulék formájában + a bevételeket oda irányítják, ahova akarják. Így simán lehet ki lehet szárítani az EB NYB kasszákat.”
 • 88. S.opron 2013. június 21. 08:32
  „Demalgon!
  Szerintem egységesen 16% az adó, nem 16 ezer :) De osztom a véleményedet, hogy igenis a magasabb jövedelműek többet adózzanak. Meg lehet nézni, hogy lassan mindenhol beigazolódik, hogy csak átmeneti jellegűnek szabad lenni az egykulcsos adónak. Hosszú távon többet árt a gazdaságnak, mint használ. Szlovákiában nagy fellendülést hozott, aztán jött a stagnálás rá pár évre. Magyarországon még fellendülést sem hozott, mert a hatását kioltották a plusz bevezetett új adókkal. Így ahelyett, hogy a társadalom nagy része előnyösebb helyzetbe került volna és elkezdett volna fogyasztani - persze a devizahitelesek is szopatják a gazdaságot - hirtelen kevesebb pénzből kell, hogy megéljenek. Úgyhogy csak gratulálni tudok az egykulcsos adó éljenzőinek. Dilettantizmus felsőfokon.”
 • 87. Demalgon 2013. június 20. 23:24
  „Senki nem várja el, hogy ölébe hulljon bármi is, de azt az emberek nem tolerálják, ha a zsebükben kotorásznak. Leegyszerűsitve. Dakota vezér a 3 évben belenyúlt és a mai napig belenyúl, s fog nyúlni az emberek zsebébe, hogy önnön szórakozását finanszirozza, és a haverokét. A gazdagokat meg igenis agyon kell adóztatni, a szavaiddal élve andritz. A közteherviselés a szó lényege: közös teher viselése, lényege, hogy a vagyoni helyzettel illene ebben részt venni. Kérdem én, hogy egy adott nemzetben, aki keres havonta 100 ezer bruttót, és keres havonta 1 M bruttót (úgy, hogy azért semmi érdemlegeset nem tesz, csak babérokat arat, egyedül meg meghalna benne), miért is kell egységes adót csengetni? Miért egységesen 16 ezer Ft-tal vállaljon szerepet a gazdagabb is szerepet a közterhekben? Differenciált adórendszerben bérhez igazitott kulcsok voltak, magasabb bér, magasabb adó. Egykulcsos eredménye: bevételek csökkentek. Ők a kiadásaikat saját magukra nem csökkentették, sőt növelték, és a kieső részt, ami pl kiesett az SZJA-nál pótolni kellett. Erre jók a meglévők emelései, újak bevezetése, stb.

  Orbán, ha munkaalapú társadalmat szeretne, akkor nem vinné az egészet olyan irányba, hogy folyamatosan szűnnek meg cégek és épitenek le embereket a nagyok. Folyamatosan nő a munkanélküliség. Az, hogy tenni kell tenni kell süket duma, mert a tenni kell a jobbért csak egy rész. Minden akadályt meg az ember nem tud leküzdeni, mert egyes akadályokhoz feltételek kellenek. Ilyen pl a kormánycsere. Közmunka meg nem munkaalapú társadalom.”
 • 86. andritz 2013. június 20. 20:14
  „Oxana!
  Te még sajnos nem nöttél fel a "szabad világhoz"!
  A szabadság nem csak lehetöség, hanem felelösség is...
  Oxana!
  Nem vagyok gazdag, még autóm sincs, és egyedül nevelem a 2 gyerekemet.
  (Semmi közöd hozzá ugyan, de talán megértesz te is valamit.)”
 • 85. oxana 2013. június 20. 19:26
  „83. andritz

  Légyszi értsd meg, ha tudod, én nem a háború elötti idökröl írtam, hanem 2013-ról. Beledöftem a darázsfészekbe, hogy annyira véded a "gazdagokat?" <moderálva>, ha a magyarokat többek között ingyenélöknek nevezed. Ha szeretett vezéred munkaalapú társadalomról szajkózik, akkor adjon is munkát mindenkinek!!!!!! Nem spekuláltam, mint te, amikor írtam, hogy szerencsém is volt. Hanem egy évig dolgoztam napi 8 órát még a minimálbérért sem, soha nem mondtam nemet, ha túlórázni kellett, nem kértem szabit, reménykedve, hogy utána felvesznek, mert nagyon jó hely volt. Felvettek, magasabb beosztásba. Ez több, mint szerencse, de ez neked magas, ezt nem fogja fel kis agyad.
  Sajnálatra méltó vagy, nem azért, mert gazdag vagy, mert mindened megvan, hanem azért, hogy elfelejtetted, honnan jöttél. Azt se tudod már, melyik út vezet "haza". Nem kívánom a további hozzászólásodat.”
 • 84. andritz 2013. június 20. 17:54
  „<moderálva>”
 • 83. andritz 2013. június 20. 17:30
  „Oxana!
  Te nem érted a világot! Ez a tipikus esete, a "járni jár, csak nem jut" helyzetnek. Ha egyáltalán tényleg jár...
  A háború elött pl. nem volt állami nyugdíjrendszer - az öregekröl a család gondoskodott...
  Rövidlátó, aki szerint az Orbán tehet erröl; persze a <moderálva>, meg a szocik biztos vettek volna fel már hitelt, meg agyonadóztatnák a "gazdagokat", hogy a "szegényeknek", meg a mindeféle ingyenélönek kiosszák - de ebböl nem lenne semmi jó, értsd meg légyszi!
  Miért mondja az Orbán a munkaalapú társadalmat? Mert nem spekulálni, meg nem nemdolgozni kell, hanem mindenkinek, aki tud dolgoznia!”
 • 82. oxana 2013. június 20. 15:52
  „78. andritz

  Elértem (nem esett az ölembe) eddig már sok mindent. Kitartással, bukásokkal, de szerencsével is. De gondolok azokra is , akik hiába gürcölnek, reggeltöl estig dolgoznak, de nem azért, hogy luxusban éljenek, hanem hogy tudjon tanulni a gyerekük, ha elromlik valamelyik háztartási gép, tudjanak újat venni, ne adj Isten egy kéthetes balatoni szabira is teljen. Vagy a papának fülhallgatót vagy szemüveget csináltatni, mert 50 év munka után nincs annyi nyugdíja, hogy ilyesmi beleférjen. A mostani viszonyokra sajnos legtöbbször csak panaszkodni lehet. Miért is ne? Dugjuk fejünket a homokba? Türjünk el mindent, amit a politikusok a fejünkbe akarnak verni? Mondjuk a feketére azt, hogy piros, ha Orbán azt akarja? Ha látnánk valami elörehaladást, amit két nap múlva nem újabb adóemelés követne, mert a felszakított lyukat be kell tömni, akkor lehetne bizakodni. A sok igazságtalanságról, nyilvánvaló hazudozásokról , az emberek hülyének nézéséröl nem is beszélve. Ez elkeseríti az embereket, de föleg az, hogy nincs alternatíva 2014-re. Unokatestvérem azt mondta, hagyjam abba, nem érdekli már a politika, neki mindegy, milyen kormány lesz jövöre, ugyse megy el szavazni, mert tele a hócipöje. Ez a legrosszabb, amit tehet, hogy nem szavaz. Nincs egyedül ezzel a véleményével, egyre jobban gyülik a nemszavazni akarók száma. A sok rosszból nehéz kiválasztani a legjobb rosszat.”
 • 81. S.opron 2013. június 20. 08:36
  „Andritz!

  Ha már akkora a dumálókád, akkor Te mit tudsz felmutatni 3 év alatt amire büszke is vagy?”
 • 80. S.opron 2013. június 20. 08:33
  „Andritz

  Az, hogy mekkora a hozzánemértés foka, az viszont már 3 év alatt kirajzolódott. Többszörösen bizonyítva, hogy semmivel sem különbek mint az elmúlt 20 év munkásai voltak. Vagyis de! Egyben jobbak! Mutyizásban és korrupcióban.”
 • 79. állampógár 2013. június 19. 20:53
  „Ócska duma, <moderálva>”
 • 78. andritz 2013. június 19. 19:57
  „Oxana!
  Akkor miért panaszkodsz? Amiatt amire egyébként büszke vagy?!
  Miért gondolod, hogy az Orbánnak kell téged vagy bárkit is valamihez is hozzásegíteni? Az a szocializmus volt, ahol csak úgy kaptad a dolgokat (akár nyereséges munkát végeztél, akár nem).”
 • 77. oxana 2013. június 19. 19:50
  „76. andritz

  Amit én feltudok mutatni és büszke vagyok rá, ahhoz nem OV segített hozzá.”
 • 76. andritz 2013. június 19. 19:08
  „Oxana!
  Te mit tudsz az elmúlt 3 év alatt felmutatni?”
 • 75. oxana 2013. június 19. 17:42
  „73. andritz

  Kifogást keresni mindig a legkönnyebb. 3 év után mit tud OV felmutatni? Ennyi idö alatt elörehaladást kellene tapasztalni. De nem stadionok építésében. Mutass egy olyan nagyobb beruházást, ami nem EU-s pénzböl lett? Hol vannak a magyar beruházók? Mindenki szidja a multikat, de vezérünk hetente hozza be öket az országba. A kötségvetés szilárd lábakon áll, hangoztatta az okos gazdasági miniszter. Akkor minek az újabb adóemelés? Az emberek nem is sejtik még, mekkora terhekkel fog járni pl. az e-útdíj. Minden megdrágul, föleg az élelmiszer, mert a kötségeket a szállítók a vevökre hárítják át, ami tulajdonképpen logikus. "El lehet menni", és ez így igaz. Aki megteheti, menjen.”
 • 74. Demalgon 2013. június 19. 17:04
  „Az egész egy folyamat szerves része. Sajnos kevés hozzáértésre vallanak azon egyedek, akik ennyire leegyszerűsitik és keretek közé zárják a folyamatot, hogy ettől-eddig volt a probléma. A folyamat az folyamat, nem tól ig intervallum, és abban, hogy ez lett a vége a szidott 8 évben nagyban hozzájárult I. orbán osztogató fosztogató rendszere. De ugyebár, kiknek agya helyén gyapjú ....”
 • 73. andritz 2013. június 19. 16:54
  „S.opron!
  Az, hogy mekkora a hozzáértés foka, az nem 4 év múlva fog kiderülni - ehhez idö kell. ...meg összefogó társadalom (na ez aztán nehéz nálunk!)
  Egy ekkora csödtömeget, amekkorát a bohóc, meg társai hátrahagytak, nem lehet rövid idö alatt rendbehozni - amint egy privát válás után is idö kell, hogy talpra állj.”
 • 72. S.opron 2013. június 19. 16:54
  „Lázár úr”
 • 71. S.opron 2013. június 19. 16:40
  „Én már a megoldáson dolgozom. Elhúzok ebből az országból és vissza se fogok nézni. 26 év tanulás után külföldön fogom a külföldi ország gazdaságát erősíteni. Nem kell másik szakmát tanulnom, mert ami van kint bőven megtérül. Amúgy meg hajrá. Úgyhogy a hozzáértés hiánya és a gazdaságpolitikánk megtette a hatását nálam is. De <moderálva> úr is megmondta Gyurcsánnyal egyetemben, hogy el lehet menni ebből az országból. Úgyhogy én csak megfogadom a tanácsukat.”
 • 70. andritz 2013. június 19. 16:22
  „S.opron!
  Értem én, aki jobban keres, az jobban keres, ez mire kelljen, hogy ösztönözzön, arra, hogy tanulj, igyekezz, akarj jobban keresni. De neked is akarni kell: tanulj nyelveket, másik szakmát, stb.
  Semmi esetre a siránkozás a megoldás.
  "A sikeres embernek mindenre van egy megoldása, a sikertelennek mindenre van egy kifogása"”
89 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami légi szállító flottát tervez a kormány

Kiírták a pályázatot három repülőgép megvásárlására, amelyek az állami légiflottában repülnének,… Tovább olvasom