Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Pénztárgépek: májusig kell átállni az online kapcsolatú gépekre

Május elsejéig kell átállni a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal online adatkapcsolatra képes pénztárgépek alkalmazására.
Május elsejéig kell átállni a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal online adatkapcsolatra képes pénztárgépek alkalmazására - jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben.

A kormányhatározat arra hívja fel a nemzetgazdasági minisztert, hogy rendeletben határozza meg az új pénztárgépek bevezetésének ütemezését úgy, hogy az online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre való átállás időpontja: 2013. május 1.

A határozat szerint az elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépeket 2013. június 30-ig lehet használni, addig ezt az állami adóhatóság nem szankcionálná, ez a határidő az elektronikus naplóval rendelkező hagyományos pénztárgépeknél 2013. december 31-e.

2013. július 1-től az elektronikus naplóval rendelkező hagyományos pénztárgépek üzemeltetői elektronikus úton,
havonta kötelesek adatot szolgáltatni a pénztárgéppel kibocsátott nyugták, egyszerűsített számlák adatairól - áll a határozatban.

A kormány felhívja a NAV elnökét, hogy kísérje figyelemmel az új pénztárgépekre való átállás folyamatát (különösen a NAV,
a gyártók, forgalmazók, szervizek, pénztárgép üzemeltetők felkészülésére tekintettel), és a nemzetgazdasági miniszter
útján rendszeresen tájékoztassa a kormányt a felkészülés és az átállás helyzetéről.

Az első jelentés időpontja március 1., majd kéthetente 2014. január 15-ig.

Arra is felhívják a NAV elnökét, hogy az adóhatóság honlapján közleményben tegye közzé az elektronikus naplóval nem rendelkező, tehát legkésőbb 2013. június 30-ig lecserélendő pénztárgépek engedélyszámát, típusmegnevezését.

A pénztárgépek online bekötésével a nemzetgazdasági tárca 95 milliárd forintos áfa-bevétel növekedéssel számolt.

Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek egy hete azt mondta: összességében akár tízmilliárd forinttal is segítheti az állam a pénztárgépek cseréjét, korszerűsítését. Balog Ádám szerint az elektronikus pénztárgéprendszer nagyban hozzájárulhat az évi 1000-1500 milliárd forintnyi adót elnyelő hazai szürke- és feketeszféra zsugorításához.

Olvasóink írták

 • 4. dödike 2013. február 14. 15:34
  „Iszonyatos a kapkodás a fejetlenség.Pénz-pénz kell Matolcsy-nak minél előbb,mindenáron.Lásd:útdíj,pénztárgép stb. Nincs gazdasági növekedés,így marad a sarcolás hogy a hiány 3% alatt maradjon.”
 • 3. @.hu 2013. február 14. 12:20
  „Nincs ilyen gép !!!!!!!!!!!
  Mert nincs még Nav által közölt követelmény rendszer se ! Így sem megtervezni , sem legyártani és tesztelni sem lehet a rendszert!+ Még engedélyeztetni is kellene az új gépeket. Arról nem is beszélve , hogy ezeket telepíteni is kellene . Az on- line rendszerhez valamiféle net is kellene ! Ja, hogy az sincs meg hogy hova fog jelenteni a kassza csak hab a tortán .”
 • 2. oPTiKa 2013. február 14. 10:58
  „Embertelen, ugye most vicceltél?
  Rengeteg pénzbe kerül, de semmi haszna sem lesz - ha egyáltalán el tudják indítani addig a rendszert. (Eddig is minden beütött adatot tudott ellenörizni az adóhatóság - a nem beütött tételeket ezután sem fogja tudni ellenörizni, úgyhogy a haszon pont NULLA lesz.)

  Viszont mivel az áruk eladásának költsége jelentösen nöl ettöl az örültségtöl, újra drágulni fog minden...”
 • 1. embertelen 2013. február 14. 08:49
  „Végre egy okos ötlet a fidesztől!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiteleikre és biztosításaikra panaszkodnak legtöbben az északnyugati országrészben

Az elmúlt hónapokban több száz megkeresés érkezett a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat győri… Tovább olvasom