Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Pénz áll a házhoz? Ki és mennyi kompenzációt kap?

A költségvetési szerveknél foglalkoztatottak május 15-ig pótlólag leadhatják munkáltatójuknak igénylésüket a januárban életbe lépett adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló kompenzációra.

A 2011. évi kompenzációról szóló kormányrendelet április 15-i módosítása lehetővé teszi, hogy aki 2011. január 1-jén jogosult volt kompenzációra, de a megadott határidőig nyilatkozatát nem adta le, május 15-ig pótigénylést nyújthat be. A jogszabályi feltételek teljesülése esetén 2011. január 1-jéig visszamenőleg válik jogosulttá a kompenzációra, azon hónapokra is, amikor kompenzációban nem részesült.

A nyilatkozat mellett a rendelet 2. számú mellékletében megjelent "Bejelentés a költségvetési szervnél foglalkoztatottat megillető, a 2011. évi adó- és járulékváltozások ellentételezésére szolgáló kompenzáció pótlólagos érvényesítéséről" elnevezésű nyomtatványt is le kell adni a munkáltatónak.

Amennyiben valaki január 15-e után, de a módosító rendelet hatályba lépését megelőzően adta le nyilatkozatát, és így a késedelmes leadás miatt volt olyan hónap, melyre nem járt számára a kompenzáció, szintén ki kell töltenie a mellékelt nyomtatványt, és pótigénylési szándékáról a nyilatkozatot le kell adnia a munkáltatójának.

A 2011. május 15-e utáni, késedelmes leadás után a kompenzáció visszamenőleges érvényesítésére nincs lehetőség.

Olvasóink írták

  • 2. mikvannak 2011. május 10. 08:02
    „Ami a SZJA csökkentést illeti mindenképpen igazságtalan amikor anno bruttósították nem egyenlő összegű emelést kaptunk hanem annak arányába ahogy adózik utána /volt aki 20e ft-ot kapott volt aki 40 e ft-ot kapott lényeg a nettó ne változzon/ Most megcsinálték kaptak az államtól fizetés emelést és csodálkoznak hogy kevés összeg folyt be a költségvetésnek és a vásárló erő sem úgy mozgott ahogy gondolták ,csak nem tudom mi jutott eszükbe hogy ettől lesz 2 gyomruk és többet fognak enni? Hát az nem de soknak ettől szűkül a gyomra.”
  • 1. thermál 2011. május 09. 14:13
    „Hát ez nem egy sikertörténet . A 16% -os szja, által hárányt szenvedett munkavállalók utólagos béremelése, halandzsa szöveggel fűszerezve, egy szót sem ejtve az elhibázott, és ezáltal a költségvetésnek nagy anyagi hátrányt okozó adó és járulékváltozásokról.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májusi fagykár - Veszélyben a gyümölcsellátás?

Nincs veszélyben az ország gyümölcsellátása a hétvégi fagyok miatt - jelentette ki Mártonffy Béla, a… Tovább olvasom