Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Parragh: Erőteljes átszervezés kell

A komoly versenyképességi problémákkal küzdő, "lepusztult és atomizált"
magyar gazdaságot csak erőteljes átszervezéssel lehet rendbe tenni, amelynek egyik eszköze a kamara átalakítása lehet - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara (MKIK) elnöke a témában tartott szakmai konferencián Nyíregyházán.

A "Beptra - a legjobb gyakorlatok kis- és középvállalkozások számára" című szakmai képzéssorozat alkalmából megtartott fórumon Parragh László arról beszélt: a kamaráknak a jövőben kiemelt szerep jut a vállalkozások fejlesztésben, a szakképzésben való fokozottabb részvételben.

A kkv-k kapcsán már tavaly létrejött egy megállapodás a kormánnyal, mely a vállalkozások fejlődését segíti elő - mondta a kamarai elnök. Közlése szerint a kamarák már elkezdték az adatgyűjtést vállalkozásokról, melynek egyik célja, hogy feltérképezzék a várható munkaerőpiaci keresletet és megpróbálják ezeket az információkat a képzési rendszerbe eljuttatni.

A szakképzés megerősítése javítja a foglalkoztatási arányokat, a cél ezért
az, hogy olyan osztályokat és szakokat indítsanak az intézmények, amelyekre szükség van. Parragh László ennek kapcsán megjegyezte, hogy a szakképzésben tanulók mindössze egyharmada helyezkedik el a valós képzettségében.

További kamarai feladatként a szakképzésben való fokozottabb részvételt
jelölte meg az MKIK elnöke. Közlése szerint ebben nagy előrelépés történt, mivel megállapodás született arról, hogy a kormány átadja a szakképzés felügyeletét a kamaráknak. A német modellhez hasonló konstrukció egyeztetés alatt áll, az idén szeptembertől várhatóan mintegy ötven szakmai képzés már az új rendszer keretei között működhet.

A kamarák ezen túl egységesítenék és minimalizálnák a képzési időt is: ezt a korábbi négy évről három évre vinnék le, emellett emelnék a gyakorlati, vállalati képzésben eltöltött időt. Az új rendszer azonban számos konfliktushelyzetet teremthet, mivel a szakképzési intézmények eleve diákhiánnyal küszködnek, amelyet tovább ronthat a képzési idő tervezett minimalizálása és az ebből eredő fejkvóta-kiesés, valamint az iskolában eltöltött idő csökkenése. A problémák megoldása érdekében a kamara jelenleg is dolgozik egy szakmai anyagon.

Olvasóink írták

  • 2. Madarász 2011. április 01. 15:19
    „Kezdjük azzal az átszervezést, hogy rúgjuk ki a kormányt. Ezek még mindig csak hülyeséget csináltak, egy év alatt sokkal rosszabbul élünk, minden többe kerül, szóval szerintem ennyi untig elég/sok volt belőlük.”
  • 1. pozdorja 2011. április 01. 14:59
    „Hmmm. Tavaly április óta tudjuk, hogy : átszervezés == megszorítás.
    Ma ilyen pesszimista hangulatom van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt a szélessávúinternet-előfizetések száma

Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 344 millió, internet protokoll alapon pedig 96 millió… Tovább olvasom