Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Padlón vannak a telekárak, de nem megyénkben

Az eladott telekingatlanok pozitív, 10-15 százalék közötti átlagos drágulását csak Győr-Moson-Sopron és Csongrád megyékben figyelhető meg.

Lassuló forgalomcsökkenés és nagyon alacsony szinten lévő árak jellemzik a magyarországi telekpiacot – derül ki az OTP Jelzálogbank elemzésből.

Míg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogszabályi előírásoknak megfelelően szűrt adatbázisában 2008-ban még 22,5 ezer belterületi, 1/1 tulajdoni hányadot érintő telektranzakció szerepelt, 2010-ben ez 14 ezerre, a tavalyi évben pedig 13 ezerre csökkent.

A piac zsugorodása évről-évre nem egyenletes: míg 2008 és 2010 között közel kétötödével csökkent az adásvételek száma, 2010 és 2012 között már csak alig 7 százalékkal szűkült a piac.

Érdekes, hogy ez a tendencia milyen feltűnő hasonlóságot mutat ugyanezen lakóingatlanos statisztikával: 2008-2010 között -41 százalék, 2010-2012 között -5 százalék forgalomcsökkenés.

Győr-Moson-Sopron megyében 30 százalék alatt maradt a csökkenés

"Sajnos az idei, egyelőre nem teljes első félévi adatokból még nem tudunk arra következtetni, hogy vajon 2013-ban megáll-e a piac zsugorodása.

Ehhez mindenesetre a családi házak iránti, 2007 óta jelentősen visszaesett kereslet újbóli élénkülésére lenne szükség" – mondta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

A telekpiacon az országos forgalom közel negyede a családi ház forgalomban is "élen járó" Győr-Moson-Sopron és Pest megyékben koncentrálódik.

Pozitív irányú kereslet-elmozdulást a négy év során egyedül Somogy megyében mutat a statisztika, ahol a 2007-ben meghosszabbított autópálya-szakasz növelte a környező, elsősorban a Balaton déli partján lévő települések vonzerejét.

A csökkenés Borsod-Abaúj-Zemplén megye mellett három dunántúli megyében (Győr-Moson-Sopron, Tolna és Vas) maradt 30 százalék alatt ez idő alatt.
Ami máshol nem megy: megyénkben drágultak a telekárak

Az árváltozás mértékét tekintve már nem állítható fel olyan egyértelmű párhuzam a telekpiac és a lakáspiac között, mint a forgalomváltozás esetében.

Országos átlagban kereken 30 százalékos értékvesztésről beszélhetünk 2008 és 2012 között, ez kétszer akkora visszaesés, mint amekkora a lakáspiacon volt tapasztalható.

Az eladott telekingatlanok pozitív, 10-15 százalék közötti átlagos drágulását csak Csongrád és Győr-Moson-Sopron megyékben figyelhetjük meg.

A 2008-2010 és 2010-2012 közötti egyenlő időszakok között az országos átlagban alig van különbség: -18, illetve -15 százalék az árváltozás, ami jelentősen meghaladja a lakások értékvesztésének mértékét.

Bár az adatok azt mutatják, hogy 2013. első félévében tovább folytatódott ez a csökkenő ütem, a viszonylag kisszámú regisztrált tranzakció miatt egyelőre ez csak előzetes helyzetképnek tekinthető.

A megyeszékhelyek között Győrnél csak Veszprémben lehet drágábban telket venni

"Megyei szinten több mint nyolcszoros különbséget látunk az eladott belterületi telkek átlagárai között.

Az adatok feldolgozásánál nagyjából a családi ház építésre alkalmas méretkategóriára szűkítettük vizsgálatunkat, s csak a teljes tulajdoni hányadot illető tranzakciókat elemeztük.

A legfrissebb adatok szerint vidéken átlagosan 3655 forintot kell szánni egy négyzetméter belterületi telek megvásárlására, míg Budapesten közel 29 ezer Ft/m2 volt az átlag. A megyei sorrendet Pest vezeti 6400 Ft/m2-rel, s még Győr-Moson-Sopron, Csongrád és Hajdú-Bihar értéke van 4000 Ft/m2 felett.

Külön vizsgálva a megyeszékhelyek telekárait Veszprém bizonyul a legdrágábbnak, 12,5 ezer Ft/m2-es átlaggal. Ezután hajszállal lemaradva Győr következik, majd Szeged, 11,8 ezer forintos fajlagos átlagértékkel.

Az országosan rendkívül alacsony szinten lévő telekárak egyben jó lehetőséget is jelentenek a vevőknek, hiszen jelenleg nagyon kedvező feltételekkel lehet telket vásárolni" – zárta szavait Valkó Dávid.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

9 új kaszinó nyílhat jövőre

Vidéken 54 millió forint, Budapesten és Pest megyében pedig 377 millió forint évente a koncessziós… Tovább olvasom