Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Oszkó: tavaly nem lett volna szükség 600 milliárdos korrekcióra

Tavaly nem lett volna szükség 600 milliárd forintos korrekcióra, az idei egyenleg jelentősen tovább romlott az egykulcsos adó bevezetésével - mondta Oszkó Péter volt pénzügyminiszter a fn.hu internetes oldalon hétfőn megjelent interjúban.

"Másrészt azok az intézkedések, amiket tavaly javasoltunk, nem alkalmasak 600 milliárdos megtakarításra. A gyógyszerkasszából a közmunkaprogramokból meg a munkaerő-piaci alapból most nem lehet 600 milliárdot kivenni.

Ezekből az intézkedésekből meg lehetett volna csinálni azt a 100-130 milliárdos korrekciót, de annál többet nem. Ez látszik is most a februári bejelentések elhalasztásán" - mondta Oszkó Péter az interjúban.

A tavalyi költségvetés körüli vitáról szólva Oszkó Péter leszögezte: "sok ország boldog lett volna a mi tavalyi költségvetésünkkel. Ezután az új kormány meglehetősen lazán bánt kijelentésekkel, kommunikációval, aminek rögtön nyoma volt a forint árfolyamán".

Hozzátette: a kamatkiadások növekedése, az árfolyamgyengülés, valamint egyes intézményi kiadások felesleges növelése legalább 100-150 milliárd forint plusz kiadást okoztak a költségvetésnek.

Ezt kezelte az új kormány meglehetősen improvizatív intézkedésekkel, mint például a különadók, a magánnyugdíj-pénztáraknak teljesített tagi befizetéseinek az államosítása.

"Soha egy kritikai megjegyzést nem tettünk volna a jelenlegi kormány gazdaságpolitikájára, ha az új kormányzás nem azzal kezdődik, hogy minket a földbe taposva próbálja a szinte mindenki által vitatott intézkedéseit igazolni" - így válaszolt Oszkó Péter az interjúban arra, hogy a nemzetgazdasági miniszter szerint Bajnai Gordonnal együtt beismerték a 2010-es költségvetés meghamisítását.

Kifejtette: "egyre határozottabban meg kell védenem magam, egyre többet kell támadnom a jelenlegi kormányt és annak egyes tagjait. Viszont míg a jelenlegi kormánynak nem mindegy, hogy a választók mit gondolnak róla, nekem nem fontos, hogy áll a népszerűségi indexem.

Az igen, hogy szakmai körökben a reputációm megmaradjon. Egy ilyen harcnak az lesz az eredménye, hogy széles körben mindketten vesztünk a népszerűségünkből, szűkebb körben én meg tudom magam védeni.

A széles körben elszenvedett népszerűségvesztés engem nem érdekel, de a kormány saját magának okoz kárt ezzel" - mondta.

Az interjúban a volt pénzügyminiszter leszögezte, hogy totálisan értelmetlen vele politikai ellenfélként számolni.

Olvasóink írták

  • 2. blackberry 2011. február 14. 14:13
    „Remelem minnel tobb helyre eljut ez a nyilatkozat is.”
  • 1. Jandex 2011. február 14. 10:23
    „Oszkókám,Én ezt már akkor leírtam itt mikor bejelentették ezt az igazságos-egységes 16 %-ot !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyláz hírek: befektetési arany kicsiknek, nagyoknak

Az Arany Világtanács (World Gold Council) Kínára vonatkozó adatai szerint a kiskereskedelemben mért… Tovább olvasom