Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 4°C Még több cikk.

Oszkó Péter: reformok esetén változtatható az idei hiánycél

Oszkó Péter szerint az önkormányzati és az egészségügyi rendszer átalakítását kell felkínálnia a következő kormánynak, hogy a nemzetközi hitelnyújtók hozzájáruljanak az idei hiánycél módosításához.

A pénzügyminiszter a Népszabadság online kiadásában vasárnap megjelent interjújában a fideszes politikusok által említett 5-7,5 százalékos hiánycélról azt mondta: az idei évre megcélzott 3,8 százalékhoz képest az ötszázalékos hiány mintegy 300 milliárd forint többlet eladósodást jelent.

"Ilyen mértékű plusz adósságvállalás akkor vethető fel szerintem, ha a kormány vállalja a teljes önkormányzati rendszer átalakítását, továbbá az egészségügy finanszírozható pályán tartását" - fogalmazott a szakminiszter, a 7,5 százalékos hiányt teljesen irreálisnak nevezve.

Véleménye szerint nem a Nemzetközi Valutaalappal, hanem az Európai Unióval lehetnek komolyabb tárgyalások a hiánycélról, mert az EU-val nehezebben lehet megállapodni engedékenyebb gazdaságpolitikáról. Arra a kérdésre, mekkora lesz a hiány május végére, a politikus azt mondta: nagyságrendileg 81 százalék körül lesz, év közben lesz ennél magasabb is, a bevételek szerkezete miatt ez elkerülhetetlen.

Hozzátette: "nem lesznek csontvázak", olyan állapotban adják át "a kasszát", mint tette azt a Fidesz 2002-ben. "Nagy különbség, hogy akkor nem volt válság" - jegyezte meg. A gazdasági adatokról szólva Oszkó Péter közölte: a munkanélküliséget kivéve az egy évvel ezelőtti számokhoz képest mindenben javulás történt.

Kifejtette: 2010-től csökkenő pályára áll az adósság, miközben a költségvetési egyenleg tekintetében lényegesen jobban áll Magyarország, mint az országok legtöbbje, estek a hozamok, stabilizálódott a forint.

A GDP-ről ugyan még nincs első negyedéves adat, de az ipari termelés alakulásából arra lehet következtetni, hogy kisebb a visszaesés, mint egy éve - fogalmazott.

Véleménye szerint a munkanélküliséget tekintve az első félévben még nem javul a helyzet; a gazdasági növekedés a második, harmadik negyedévben indulhat be, ezt követi némi fáziskéséssel a foglalkoztatás javulása.

Olvasóink írták

 • 3. elihu 2010. március 30. 12:52
  „Igen, sajnos félő, hogy ez a kurmány olyan adósrabszolgaságba vitte az országot, hogy a következő kormánynak nem lesz meg a kellő mozgástere a fejlődéshez. Nem gazdaságot fog élénkíteni, hanem az adósságot fogja visszafizetni. 90´ -ben volt az első lehetőség az adósságcsapdát elkerülni, most a második, ennek ellenére az ország okoz vezetői még is beledöngettek! Ezért toporzékol az ország mindig egy helyben. Egyet előre, egyet (vagy kettőt) hátra....”
 • 2. Primax 2010. március 28. 16:29
  „" Legyen meg a 2/3-d és végre tönkre tudjuk tenni az MSZP-t! " ( csiga_biga #1 )
  És akkor mi lesz ?
  Csöbörből vödörbe...
  Amúgy :
  Nem a szocikat kell tönkretenni ( azon dolgoznak ők is keményen...), hanem egy országot kell(ene) kormányozni.
  A felcsúti sem tud mást csinálni, mint amit a hitelezők (meg)követelnek.
  Ézért - is - lesz nagy bajban a választások után.
  Nagyon hamar.
  Hamarabb, mint gondolná...”
 • 1. csiga_biga 2010. március 28. 15:44
  „Az MSZP úgy tesz, mintha tudná mit kell csinálni az országgal, hogy az rendesen működjön. Eddig miért nem ezt tették?
  Hihetetlen, hogy most hirtelen megvilágosodtak és elmondják mindazt amit majd a következő kormánynak tennie kell!
  Pontosan ezért mondom azt, hogy hajrá Fidesz!
  Legyen meg a 2/3-d és végre tönkre tudjuk tenni az MSZP-t!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mol lassítja a belföldi földgáz-kitermelés csökkenését

Már korábban kipróbált és alkalmazott technológiák segítségével növeli a földgázkihozatalt a Mol,… Tovább olvasom