Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Országvédelmi akcióterv: Ausztria jogi szempontból vizsgálja a végtörlesztést

Ausztria megvizsgálja, hogy mennyiben jogszerű a devizahitelek rögzített árfolyamon való végtörlesztéséről szóló magyar kormányzati javaslat.
Ausztria megvizsgálja, hogy mennyiben jogszerű a devizahitelek rögzített árfolyamon való végtörlesztéséről szóló magyar kormányzati javaslat - jelentette ki az osztrák kancellár kedden egy sajtótájékoztatón.

Werner Faymann az osztrák kormány szokásos heti ülése után kijelentette, ő és Michael Spindelegger alkancellár "egy sor beszélgetést folytattak" a magyar féllel az osztrák bankoknak a tervet érintő aggodalmairól. "A magyar félnek tudomása van ezekről (az aggodalmakról)" - mondta Faymann az osztrák rádió tudósítása szerint. "A következő lépés nem politikai egyeztetés lesz, hanem annak a vizsgálata, hogy mennyiben jogszerű ez (a terv)" - mondta.

A külügyminiszteri tisztséget is betöltő alkancellár felidézte, hogy előző nap Brüsszelben ismertette az osztrák álláspontot magyar hivatali partnerével, Martonyi Jánossal.

Az ORF tudósítása szerint Spindelegger azon a véleményen van, hogy az Európai Bizottságnak kell megvizsgálnia, az Európai Bíróságnál el lehet-e érni egy, részben külföldi bankok kárára való adósságelengedési előírással szemben ideiglenes biztosítási intézkedést, vagyis átmeneti tilalmat. "Világossá kell tenni szomszédunk, Magyarország számára, hogy magánjogi szerződésekbe való beavatkozás összeegyeztethetetlen az európai jogrenddel" - fogalmazott az osztrák külügyminiszter. Kitért arra is, hogy a brüsszeli külügyminiszteri tanácsülés alkalmával belga és holland kollégáival is beszélt a kérdésről, és ők egyetértettek vele. Martonyi János hétfőn az MTI kérdésére kijelentette: tehermegosztásról, kockázatmegosztásról van szó a hitelnyújtó bank és a hitelfelvevő ügyfél között, és a kormány majd kidolgozza a feltételrendszert, a parlament pedig dönteni fog arról.

A külügyminiszter hozzátette, hogy a bankok éveken át jelentős kampányt folytattak a devizaalapú hitelek mellett. Megjegyezte, nem hiszi, hogy az osztrák bankok számára egzisztenciális kérdést jelentene a magyarországi hitelállomány nagyságrendje. Osztrák sajtóértesülés szerint hétfőn Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter levélben tiltakozott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternél.

Fekter úgy fogalmazott, a kormány javaslata veszélyezteti Kelet- és Közép-Európa egészének pénzügyi stabilitását és sérti a jogrendet. Az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) úgy fogalmazott, a javaslat "olyan helyzetet teremt, amely aligha egyeztethető össze a belső piaci szabályokkal". Az OeNB szerint a megoldás jogbizonytalanságot okoz, és befektetőket elriaszthat el.

Olvasóink írták

 • 8. oPTiKa 2011. szeptember 14. 20:52
  „G. Akos, akkor X svájci frankot vettél fel hitelként, most meg a törlesztéssel csökkentett összegü hiteled van, szóval igazából nem jártál rosszul. Vagy ha igen, akkor add vissza a banknak a kapott X svájci frankot, ami a szerzödésedben van...

  Ez olyan, mintha vennél egy csomó részvényt és hirtelen lemenne az értéke: Rosszul kalkuláltál, a Te hibád...

  Kíváncsi lennék, mi lenne, ha a svájci frank 100 forintra esne? Mennyien kiabálnának, hogy ök most túl jól jártak, vissza szeretnék fizetni a különbözetet?”
 • 7. G.Akos 2011. szeptember 14. 09:38
  „Ha jól tudom a magyar jog imser olyasmit a magánjogi szerződésekre vonatkozóan, ha egy szerződés valamelyik félt erősen hátrányos helyzetbe hozza akkor azt a szerződést érvénytelenítetni lehet és vissza kell állítani az eredeti állapotot. Eredeti állapot: XY kapott X összeget Ft ban amit vissza ad a banknak. Szóval jogi oldalról is erősen megkapirgálhatóak ezek a szerződések, ha már a jogra hívatkozunk.”
 • 6. oPTiKa 2011. szeptember 14. 09:08
  „Ja, Túrabakancs, még valami: Nekem Magyarországon forint alapú hitelem van. Eddig többet törlesztettem, mintha svájci alapú hitelt vettem volna fel. Most kezdjek neki ugrálni, hogy engem is támogasson az állambácsi, mert ha nekik jár, akkor nekem is??”
 • 5. oPTiKa 2011. szeptember 14. 09:05
  „Túrabakancs, szerinted az az emberek érdekeit védi, ha az emberek egy kis töredéke (akik svájci frank alapú hitelt vettek fel és elszámították magukat) egy dilettáns ötlettöl vezérelt "segítséget" kap - amit végül az összes magyar állampolgár fizethet meg??

  Ugye nem gondolod komolyan, hogy ezt a veszteséget a bankok nem hárítják át vagy az államra (vagyis rád mint adófizetöre), vagy közvetlenül az ügyfeleikre??

  Nem gondolod, hogy inkább azon kellene mesterkedni, hogy az emberek a munkájukért megfelelö juttatást kapjanak és így ki tudják fizetni a magasabb törlesztörészleteket? Vagy az túl igazságos lenne, mert MINDENKI részesülne belöle, nem csak azok, akik bedöltek a 3 gyerek, 4 kerék 5 szoba propagandának?

  Ezek az intézkedések közép- és hosszú távon csak arra jók, hogy az ország nemzetközileg egyre inkább a megbízhatatlan kategóriába csúszik.”
 • 4. Jägermeister 2011. szeptember 14. 07:55
  „Vizsgalgassak csak a dolgokat, es remelem, ez a javaslat vegre valami segitseget is hozhat. DE......ahhoz valtoztatni kellene meg sok mindenen. Mert ugye eppen az Orban kormany vezette be azt is, (ami szerintem szinten nem szabalyos) hogy az osztrak bankok nem jegyeztethetnek be jelzaloghitelt a magyar ingatlanokra. Tehat ha az ember ott akar hitelt felvenni, az kb. 8 honapja lehetetlen, mert ha az ingatlan Magyarorszagon van, eselye sincs ra, hogy nagyobb összegü hitelt kapjon. Mert nincs fedezete. A bank adna, de nem teheti. Most viszont segitsenek, nyeljek ök is le a bekat! Nem beszelve arrol, hogy itt minden penzfelvetel penzbe kerül, ami ott egy fillerbe sem. Miert van nalunk ekkora kamat, meg ilyen dij, meg olyan dij, ott meg nem? Ezeket a különfele "zsugora" kamatokat a magyar bankrendszer talalta ki. Nem a külföldi. Miert nem ugy kezelik az ügyfelet nalunk, mint kint? Ez is egy kerdes? Itt bemegyek a bankba, a kutya sem ismer, csak egy valaki vagyok, aki ha fizetni akar, akkor is orakig allhat sorba, mert a sok alma, keksz es egyebb elelmiszer majszolasa közben nincs idö az ügyfelre! Van min valtoztatni! Ja, összehasonlitasi alapom van, mert mindket orszagban ugyanannal a banknal van szamlam. De a ket bank olyan messze van egymastol, mint Mako Jeruzsalamtöl.”
 • 3. Túrabakancs 2011. szeptember 13. 22:11
  „hidas+oPTIKA!
  Most őszintén, ti kit támogattok? A bankokat, vagy az emberek érdekeit?
  Vagy elvakít titeket az Orbáni gyűlölet? Írjátok, hogy mindenkivel összerúgja
  a port a kormányunk...nos akkor elárulom, a multik verték át az embereket
  jogi eszközökkel, most itt a revans. Ha ehhez a konfliktus kell, akkor azt
  kapják! A szakértők szerint nagyon jó ez a lépés, /Blikk mai szám!!!/ 4-ember
  is csak jókat mondott a várható intézkedésekről ez ügyben. Nincsen olyan megoldás,
  ami mindegyik félnek /bankok, emberek, állam/ megfelelne. Onnan kell elvenni, ahol van.
  /multik, bankok/ Majd ha enyhül a válság, akkor mehet majdnem minden vissza a régi kerékvágásba,
  addig meg nyíljon meg a pénztárcájuk, keményen.”
 • 2. hidas 2011. szeptember 13. 17:32
  „Azt már itthon is megmondták neki a kihirdetés előtt, hogy sérti a jogrendet, de ez nem számít! Háborúzunk mindennel és mindenkivel mindaddig amig egyszer csak azt vesszük észre, hogy itt vagyunk egyedül ebben a kis Kárpát-medencében nyakig a sz@rban!!! Ráfogunk minden rosszat az elődökre (már nem nagyon lehet) és a nem létező euro válságra.”
 • 1. oPTiKa 2011. szeptember 13. 16:23
  „Már meg is válaszolták a dolgot: A tervezett intézkedés sérti a jogrendet. Az más kérdés, hogy ez Vikit és az erös embereket ez nem érdekli...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem mozdult: 281 fölött az euró, 234 körül a svájci frank

Alig változott a forint a főbb devizákhoz képest kedd reggelre a nemzetközi bankközi piacon, az… Tovább olvasom