Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Orbán Viktor: az inflációnálnagyobb mértékben emelkedik a minimálbér

Orbán Viktor szerint 2013-ban a a rezsiköltségek csökkentésével a pénzromlás üteme is alacsonyabb lesz.
Orbán Viktor szerint az inflációnál jóval nagyobb mértékben emelkedik 2013-ban a minimálbér, a rezsiköltségek csökkentésével ugyanis a pénzromlás üteme is alacsonyabb lesz. A miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt is szorgalmazta, hogy a kis- és középvállalkozások alacsonyabb kamattal juthassanak hitelhez.

A kormányfő az interjúban felidézte, hogy január 1-jével tíz százalékkal csökken a gáz, a villany és a távhő ára, aminek köszönhetően a pénzromlás mértéke is alacsonyabb lesz.

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön kiadott inflációs jelentésében 3,5 százalékra csökkentette a jövő évi inflációs előrejelzését a szeptemberi 5 százalékos prognózisról.

Ezzel kapcsolatban - és utalva arra, hogy a minimálbér jövőre az idei 93 ezer forintról 98 ezerre nő, ami csaknem 5,4 százalékos emelkedést jelent - Orbán Viktor hangsúlyozta: mivel az infláció mértéke alacsonyabb lesz annál, mint amivel a minimálbér-tárgyalások kezdetén kalkuláltak, a minimálbérek végül jóval nagyobb mértékben emelkednek a pénzromlás üteménél.

A rezsicsökkentésről szólva úgy vélekedett: Magyarország elég erős ahhoz, hogy a kormány kijelentse, többé nem fogadja el azt a helyzetet, hogy gyakorlatilag itt a legdrágábbak a közüzemi díjak Európában. Egyúttal reagált az energiaszolgáltató cégek kritikáira is, közölve: "majd megtanulunk egymással együtt élni ilyen árak mellett is".

Mivel a magyar árak a legmagasabbak Európában, "először az általános árszintet kell leverni", és utána lehet finomítani a rendszeren - felelte arra a kérdésre, hogy miért nem szociális alapon csökkentik a rezsidíjakat. Az energiapiacon való állami szerepvállalást firtató felvetésre közölte: megjelenik az állam a piacon, ezért vásárolta meg az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeit, így ugyanis van eszköz az állam kezében, amellyel befolyásolni tudja az árakat.

2012-t értékelve Orbán Viktor azt mondta, "kibírtuk, sokfajta támadás volt Magyarországgal szemben, és rengeteg érdeket is meg kellett sérteni", például a bankokét, nagy nemzetközi cégekét, de az embereknek sem volt könnyű. Azonban "a nagy részén túl vagyunk, (...) letisztulóban van a kép" - jelezte.

A miniszterelnök egyúttal zsúrfiús tanácsoknak nevezte azokat a javaslatokat, amelyek szerint kiszámíthatóbban, finomabban kellene alakítani a magyar gazdaságpolitikát. "Ez biztos így is van, ha az ember a Balatonon vitorlázik, na de mi a nyílt tengeren vagyunk. (...) Egy kapitány a hajón, amikor hullámverés van, zátonyok vannak, és azt mondják neki, kicsit óvatosabban bánjon a kormánnyal, ezen csak nevetni tud" - példázta.

Magyarország legtöbb gazdasági mutatója jól alakul, a gazdasági növekedés az, amire még szükség van - mondta, felhívva a figyelmet arra, hogy jelenleg a hazai kis- és középvállalkozásokkal van igazán probléma, mert "nekik nincs levegőjük", eladósodottak, nem jutnak hitelhez a magas kamatok miatt. Ezért abban kell reménykedni, hogy jó gazdaságpolitikával elérhető a kamatok folyamatos csökkenése, ebbe az irányba mutat a jegybanki alapkamat csökkentése is. A kormányfő közölte, abban reménykedik, hogy jövőre már elfogadható kamatszint mellett juthatnak lehetőségekhez ezek a vállalkozások.

Orbán Viktor végül úgy fogalmazott, 2013-ban szeretné először kimondani azt a mondatot, hogy "no, ugye látják uraim, megérte, meg kellett csinálni, jól döntöttünk".

Olvasóink írták

 • 16. load 2012. december 28. 11:50
  „10. bakke
  "telefondíjakkal mi lesz?"
  Azt már a nyáron elintézte a kormány.

  2012. évi LVI. törvény
  a távközlési adóról1
  A társadalmi közös kiadások fedezete érdekében az Országgyűlés a következő törvényt alkotja:

  Értelmező rendelkezések
  1. § E törvény alkalmazásában:
  1. távközlési szolgáltatás: Magyarország területén lévő az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerinti elektronikus hírközlő hálózaton nyújtott, az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerinti nyilvánosan elérhető telefonszolgáltatás (ideértve az üzenet küldését lehetővé tevő szolgáltatást is);
  2. előfizető: a távközlési szolgáltatás igénybevételére kötött szerződésben előfizetőként megjelölt természetes személy, jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság vagy egyéb szervezet, függetlenül attól, hogy a távközlési szolgáltatás ellenértékét a szolgáltató számára előre vagy utólag fizeti;
  3. szolgáltató: Magyarországon távközlési szolgáltatás nyújtására jogosult természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság vagy egyéb szervezet;
  4. üzenet: az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerinti SMS, MMS;
  5. hívás: az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerinti hívás;
  6. hívószám: az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerinti bármely azonosító, amelyről az előfizető hívást kezdeményezhet;
  7. segélyhívás: az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerinti segélyhívás, továbbá az európai harmonizált segélyhívószámra (116 111, 116 000, 116 123) indított hívás;
  8. adománygyűjtő szám: az elektronikus hírközlő hálózatok azonosítóinak nemzeti felosztási tervéről szóló rendelet szerinti adománygyűjtő szám;
  9. teszthívás: a szolgáltató által - kizárólag a szolgáltató elektronikus hírközlő hálózata működésének ellenőrzését szolgáló hívószámra - indított hívás.
  Adókötelezettség, adóalany
  2. § Adóköteles a távközlési szolgáltatás nyújtása.
  3. § Az adó alanya a szolgáltató.
  Adóalap
  4. § Az adó alapja a szolgáltató előfizetőjének előfizetéséhez, előfizetés hiányában a szolgáltatóhoz tartozó hívószámról
  a) indított hívások időtartama;
  b) küldött üzenetek - szolgáltatóval kötött szerződés szerint számított - száma.
  Adómérték, adóösszeg
  5. § (1) Az adó mértéke
  a) a 4. § a) pontja szerinti adóalap esetén hívásonként 2 forint/megkezdett perc,
  b) a 4. § b) pontja szerinti adóalap esetén 2 forint/darab.
  (2) A hívószámról indított hívások, küldött üzenetek utáni adó összege nem lehet több, mint:
  a) magánszemély előfizető előfizetéséhez tartozó hívószám esetén 700 Ft/hó/hívószám,
  b) nem magánszemély előfizető előfizetéséhez és a szolgáltatóhoz tartozó hívószám esetén 2500 Ft/hó/hívószám.
  Adómentesség
  6. § Mentes az adó alól:
  a) a segélyhívás,
  b) adománygyűjtő szám hívása,
  c) üzenetküldés adománygyűjtő számra,
  d) a teszthívás,
  e) magánszemély előfizető hívószámáról indított hívások időtartamából havonta 10 megkezdett perc.
  Az adó megállapítása
  7. § A szolgáltató az adót havonta a hívást, üzenetküldést követő hónap 20. napjáig állapítja meg, az állami adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon bevallja és megfizeti.
  Eljárási rendelkezések
  8. § (1) Az adóval kapcsolatos adóhatósági feladatokat az állami adóhatóság látja el.
  (2) A távközlési adóból származó bevétel a központi költségvetés bevételét képezi.
  Záró és átmeneti rendelkezések
  9. § Ez a törvény 2012. július 1-jén lép hatályba.
  10. § A szolgáltató a 2012. július hónapban indított hívások, küldött üzenetek tekintetében adókötelezettségét - a 7. §-ban foglaltaktól eltérően - 2012. szeptember 20-ig teljesítheti.”
 • 15. dödike 2012. december 27. 16:50
  „Túrabakancs!És emlékszik valaki 20-éve olyan kormányra akik 30-nál több adót vezetett be 2év alatt ?”
 • 14. Túrabakancs 2012. december 26. 17:59
  „Sajnos az inflációs célokat/számadatokat a váratlan események is befolyásolják,
  kezdve a rossz időjárástól a különböző országok válságáig, ami ugye begyűrűzhet
  a forint árfolyamába is, ez pedig áremeléseket jelenthet. /benzin stb../
  Én reálisan úgy 4.5-5.2 %-ra várom az éves inflációs rátát, a 3.5 % nagyon kevés.
  Egyébként emlékszik valaki az elmúlt 20-évben olyan kormányintézkedésre, mely január első hetében
  csökkentette volna a rezsiköltségeket? Én nem. Aki a kicsit nem becsüli...”
 • 13. oPTiKa 2012. december 26. 06:10
  „Amúgy kinek jó, ha emelkedik a minimálbér? Ki gondolja komolyan, hogy ettöl valaki több pénzt visz majd haza? Max. az adóbevételek emelkednek - ha nem lesz túl sok elbocsájtás.

  Az infláció önmagában még nem lenne gond...”
 • 12. barackos 2012. december 26. 04:54
  „Ez mind szép és jó !
  Csak sajnos elfeledkeztek azokról akik gyermeket nevelnek és gyes-en vannak. Az ő bérüket miért nem emelik fel e minimálbérre. Holott köztudott , hogy a anya a legfőbb gyermeknevelő . Miért nem érdemlik meg a minimálbért , miért a minimál nyugdíjhoz szabják ezt a kifizetést?”
 • 11. dödike 2012. december 25. 12:38
  „Viki szemén narancshályog van,ez pedig akut orvosi eset.”
 • 10. bakke 2012. december 24. 01:14
  „telefondíjakkal mi lesz? ráférne a reguláció a mobilcégekre, szemét banda az össze”
 • 9. Sünöcske 2012. december 23. 20:42
  „6. Sünöcske 2012.12.22. 20:27
  "inflációnálnagyobb"
  Ez tényleg 1 szó?
  -------------------------------
  Hahó. Valaki? Ott van fent a címben!

  Mennyi volt az infláció 2002, 2003, ... , 2010-ben?
  Mennyi lett az államadósság 2010-re?

  Gyorsan felejtenek a szocik, libcsik!”
 • 8. Sünöcske 2012. december 23. 20:40
  „ 
   
   
  1. yenkiman 2012.12.21. 11:50
  Mennyi fizetésemelést kaptál 2002-2004 között?

  Mennyivel nőtt a minimálbér 2002-2010 között?
   
   ”
 • 7. oPTiKa 2012. december 23. 19:44
  „mozog a szája, vagyis hazudik...”
 • 6. Sünöcske 2012. december 22. 20:27
  „"inflációnálnagyobb"
  Ez tényleg 1 szó?”
 • 5. görbebögre 2012. december 22. 15:48
  „"Orbán Viktor végül úgy fogalmazott, 2013-ban szeretné először kimondani azt a mondatot, hogy "no, ugye látják uraim, megérte, meg kellett csinálni, jól döntöttünk"."Ezt mondani egy minimálbéresnek a CINIZMUS magasfoka”
 • 4. Jandex 2012. december 22. 06:31
  „"no, ugye látják uraim, megérte, meg kellett csinálni, jól döntöttünk"
  Kedves vezííírem, ez már most is rossz duma hisz´ a kb 30 féle új adóból, ellopott megtakarításainkból fogod ezt végrehajtani mert munkahely csak megszűnt nemhogy 1 millió létesült volna, tehát semmi gazdasági növekedés nem történt, sőt .....! /az Euró 260 helyett 290 Ft lett uralkodásod alatt és ezt kellett megcsinálni? A közmunka jól javítja a statisztikát de egy árva Ft-t sem hoz a kasszába csak üríti, 27 %-s áfa? GRATULÁLOK bizonyítja a hozzáértést és a legalapvetőbb élelmiszerek árát!!! A fizetésem 1/3-t levonjátok, erre vagy büszke??? BRAVO ezt tényleg megcsináltad, remélem egyszer felelni is fogsz érte!”
 • 3. eheh 2012. december 21. 21:28
  „ez nagyon jó.... az én béremet konkrétan 6 éve nem emelték... és még 4-ig nem is fogják orbánék miatt!”
 • 2. zakarias3 2012. december 21. 19:27
  „Már nem kell sokat várni 2014.ig!Ha addig megtűrik ezt a hazúg embert!”
 • 1. yenkiman 2012. december 21. 11:50
  „Ezt nem akarom elhinni ugyanis most 78000 Ft a nettó fizetésem 8 órai munkával Az emeléssel kb. 3000 Ft al lesz több amiből megélni lehetetlen.Ő meg van elégedve az én fizetésemmel én meg lennék elégedve az ő fizetéséve hiszen életében nem dolgozott ellentétben velem folyamatos 40 év munkaviszonyom van.Szóval nekik biztosan az infláció felett lesz az emelkedés,de az egyszerű embereknek sajnos nem.Jön a kampány, vagy meglepődtek,hogy vannak tüntetések és megijedtek mert erre nem számítottak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint: 285 felett az euró

Az eurót 285,60 forinton jegyezték a csütörtök esti 284,70 forinttal és a péntekre virradóra… Tovább olvasom