Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Orbán: Magyarország visszaszerezte Mol-tulajdonrészét Oroszországtól

Magyarország kedden visszaszerezte 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét Oroszországtól - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten.

Magyarország kedden visszaszerezte a 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét Oroszországtól - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten.

A kormányfő úgy fogalmazott: ez több volt, mint vásárlás, ez egy nehéz küzdelem volt, egy év kemény tárgyalássorozat és egyeztetés után sikerült nyélbe ütni a megállapodást.

Fontos lépést tettünk az erős Magyarország felé vezető úton, egy ország sem lehet erős, ha teljesen kiszolgáltatott az energiaellátása - fogalmazott Orbán Viktor, aki kijelentette: "nemzetstratégiai szempontból egyik legjelentősebb és közép-európai szinten is meghatározó nagyvállalatunkat most sikerült biztonságba helyeznünk".

A kormányfő közölte: Magyarország és Közép-Európa megújításának egyik kulcsa az energiafüggőség csökkentése és a nemzeti ipar újjáélesztése. "Erős magyar és erős közép-európai vállalatokra van szükség, hogy a XXI. században versenyképes legyen a régió és Magyarország. A Mol ilyen vállalat" - mondta.

Rögzítette: a magyar kormánynak mindenkor ki kell állnia az ország és a magyar emberek érdekeiért. "Ezt tettük, ezt tettem én is a mai napon, és ezt fogjuk tenni a jövőben is" - zárta sajtónyilatkozatát Orbán Viktor.


Orbán Viktor miniszterelnök kedden bejelentette, hogy ismét magyar tulajdonba került az orosz Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) birtokában lévő Mol részvénycsomag.

A Surgutneftegas 2009 elején vásárolta meg az osztrák OMV-től a Mol 21,2 százaléknyi részvényét 1,4 milliárd euróért.

A 2009. március 30-án bejelentett ügylet meglepetést keltett ipari, illetve a magyar politikai körökben is, több elemző szerint ugyanis a Surgutneftegas a Kreml tanácsára vagy nyomására vett Mol-részvényeket.

A Financial Times az ügyletet követően azt írta, hogy Magyarországon és Brüsszelben is "azonnal megszólaltak a vészcsengők", s a magyar kormányt is "meglepte" a tranzakció.

Veres János akkori pénzügyminiszter úgy nyilatkozott a lapnak, hogy "ez a kereskedelmi tranzakció meglepetésként érte a magyar kormányt", a magyar kormányszóvivő pedig közleményben tudatta, hogy a kormány az orosz partnerével folytatott megbeszélések során soha, még informálisan sem tárgyalt a Mol-ban történő tulajdonszerzésről.

Az akkori magyar kormány álláspontja szerint "Magyarországnak az az érdeke, hogy a nemzeti olajipari vállalat megőrizze függetlenségét".

Ennek folyományaként később megszületett a "lex Mol"í, az a törvény, amely korlátozza a külföldi tulajdonszerzést a magyar stratégiai, energetikai cégekben.

Az ügylettel foglalkozott a parlament külügyi bizottsága is, amelyen Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója kifejtette, az energiafüggőségi, -ellátási kérdéseket is felvető adás-vétel több szempontból is meglepő, így például az általában többségi tulajdonra törekvő oroszok kétszer annyit fizettek a részvényekért, mint a tőzsdei áruk. Meglepőnek tartotta azt is, hogy az oroszok anélkül vették meg a részvényeket, hogy erről korábban egyeztettek volna a Mollal, ráadásul a vevő cégnek eddig semmiféle külföldi aktivitása nem volt. Meglepőnek nevezte azt is, hogy az ügylet előtt nem történt politikai egyeztetés, ami szokásos az oroszok részéről hasonló esetekben.

A Surgutneftegas részvénykönyvi bejegyzése a vétel óta nem történt meg, s ezért az orosz energetikai cég egyetlen Mol-közgyűlésen sem vehetett részt szavazati joggal.

Az orosz cég több pert is indított azért, hogy részvényesként megjelenhessen a Mol közgyűlésein, ám ezeket rendre elvesztette.

A törvényi előírások szerint ugyanis a részvénykönyvi bejegyzéshez a Magyar Energia Hivatal jóváhagyása szükséges. A hivatal azonban a Surgutneftegas erre irányuló kérelmének eljárását 2010-ben hozott végzéssel megszüntette, mert az orosz cég nem nyújtotta be a hivatal által kért, főként a tulajdonosi körére vonatkozó információkat a megadott határidőig. A Surgutneftegas nem élt a felülvizsgálati lehetőséggel, amiből az következik, hogy a részvénykönyvi bejegyzésnek nem volt meg a törvényi feltétele.

A Mol részesedésének megszerzése jelentős lépés volt az oroszok szerint a Surgutneftegas stratégiájának teljesítésében, ami például a vertikális integráció erősítését, továbbá a végső felhasználókhoz való közelebb kerülést tűzte ki célul.

Az OMV az eladáskor emlékeztetett: 2008 augusztusában visszavonta a Mol megszerzésére irányuló szándékát azután, hogy ez ellen kifogásokat emelt az Európai Unió és a Mol vezetése is. Logikus lépés volt ezek után a Mol papírok eladása - fejtette ki az osztrák cég.

Az eladást a JP Morgan befektetési bank végezte és "jó árat ért el". Az 1,4 milliárd eurós ár 19.212 forintos részvényenkénti árnak felelt meg akkor, szemben a Mol, az eladás bejelentését megelőző pénteki 9.940 forintos záróárfolyamával.

Igaz, a Mol árfolyama csaknem 15 százalékkal 11.430 forintra nőtt az eladás bejelentésekor, miután az bejelentés napjának reggeli felfüggesztése után újraindították a papír kereskedését.

A vétel hírére felszökött az orosz tőzsdén a Surgutneftegas árfolyama is, 5,4 százalékkal erősödött, a bejelentés napján 22,68 rubelt ért. A tőzsde ugyanis derűlátással fogadta a hírt, hogy a cég külföldi akvizícióra határozta el magát.

A konszern az egyik legnagyobb társaság az orosz kőolaj- és földgáziparban, de mindaddig nem tűnt ki a piacon sem az átvételekben való részvétellel, sem magas osztalékokkal. Számláin tekintélyes összeget gyűjtött össze, amelynek rendeltetéséről állandóan spekulálnak az elemzők. A Mol-részvények vételét megelőző év harmadik negyedének végén a konszern hosszú és rövid távú befektetései és pénzeszközei 558 milliárd rubelt, avagy 22 milliárd dollárt tettek ki, így a Mol-részvények felvásárlása nem jelentett számára nagy megterhelést.

A Mol árfolyam azóta jelentősen emelkedett, 2011. május 24-én kedden, az értékpapír kora délutáni felfüggesztésekor az ár 23.310 forint volt. A Surgutneftegas 21,2 százalékos tulajdoni hányadának piaci értéket kedden az elemzők 500-513 milliárd forintra tették.

A Surgutneftegas Molból való kivásárlása többször is felvetődött, amiről tavaly októberben Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta: a magyar kormány egy csomagban akar megállapodni az orosz vezetéssel a kétoldalú együttműködés kérdéseiről. Kifejtette, hogy a csomagról folyó egyeztetéseken szó van az energiapolitikáról, a Malévről, a későbbi metróépítkezésbe való esetleges orosz bekapcsolódásról, a mezőgazdasági együttműködésről, kutatói ösztöndíjakról, a széles nyomtávú vasúti pálya meghosszabbításáról, de cáfolta, hogy a kormány közvetlenül tárgyalna a Surgutneftegas-zal a Mol-ban való részesedésének megvásárlásáról.

November végén az orosz kormányfő sajtótitkára már azt közölte: az orosz és a magyar kormányfő tárgyalt a Surgutneftegas Mol-pakettjének kérdéséről.

Az idén februárban Igor Szecsin, az energetikai iparral foglalkozó orosz első miniszterelnök-helyettes pedig azt nyilatkozta, hogy a Surgutneftegas nem szándékozik megválni a magyar Molban szerzett részesedésétől, és az egyik legjobb beszerzésének tartja azt.

Olvasóink írták

96 hozzászólás
 • 96. Vanderer 2011. május 28. 11:20
  „De hová tűnt elemér?Megpurcant?Most hogyan tudjuk meg a tutit ámerikából?”
 • 95. okostojas007 2011. május 27. 14:20
  „hogy lehet az IMF hitelt kétszer is elkölteni ...így !!!
  ami nekünk nem tetszik az csakis jó lehet .....( idézet )
  benzinkútnál csak te vigyorogsz egyedül mikor tankolsz, mert neked ez csakis jó lehet ...”
 • 94. zeta62 2011. május 25. 15:55
  „Lényeges különbség: a Jobbiknál nem kötelező a vezérürű után bégetni, mint a bonsaivajdánál.
  Nem az irány, a fontossági sorrendben más a vélemény.”
 • 93. AHA 2011. május 25. 13:11
  „sopronilakos55
  Azzal sincsen semmi probléma.”
 • 92. mir 2011. május 25. 13:01
  „A fityeszisták örömködjenek csak. Tavaly még csontvázakat kerestek mondván üres a kassza, most előrántottak 500 milliárdot, a ruszkik meg röhögnek a markukba, majd ezt nagy hazamentő eseményként feltüntetni elég szánalmas de lehet nekik ész nélkül tapsikolni meg hazaárulózni úgysem megy a gondolkodás jó pár embernek ahogyan látom”
 • 91. tejfelesszájú 2011. május 25. 12:48
  „Meglátjátok Feleim, jövőre már piros betűs ünnep lesz ez a mai nap. A Nagy Visszavétel napjaként fog bevonulni minden magyarok történelmébe kitörölhetetlenül. A MOL egy része ismét a miénk, hős kormányunk Kedves Vezetőnk vezényletével kiszorította a ruszkikat nemzeti - akarom mondani: Nemzeti - olajtársaságunkból. Mindezt értünk, nyilván. Úgyhogy ünnepeljünk, örvendezzünk. Ha mást nem is, azt mindenképpen, hogy a komplett jobboldal fideszes jobbikostól nekifutásból rúgta tökön magát, és duzzadt herével botladozva vánszorgott a kukáig az eddig szajkózott gazdasági retorikával.

  Egy tett, ami felülír mindent”
 • 90. sopronilakos55 2011. május 25. 12:44
  „AHA, az egykulcsos adóra is ezt mondtad anno...

  Lassan kiviláglik, hogy a nagy államadósság is egy nagy hazugság, mármint nem a megléte, hanem az ellene folyó harc. Ellopta OV a manyupos pénzt, de azt sem arra használja, Egy éve ültek ezeken a milliárdokon, ezt sem arra használta fel. Az a szerencséje, hogy egy elég komoly buta réteget lehet felvillanyozni ezzel a mártír szereppel, miközben csak hazudoznak és lopnak. De a talpasmédia majd igazolja őket ebben.”
 • 89. AHA 2011. május 25. 12:27
  „Egy a lényeg elvtársak! Ami nektek nem tetszik az az országnak csakis jó lehet!”
 • 88. miracle. 2011. május 25. 11:49
  „Nesze neked nehéz gazdasági helyzet. A MOL-t korábban privatizálták, Akkor is mondták, hogy aranytojást tojó, nyereséges céget miért privatizálnak.
  A befolyt vételárat politikusék eltapsikolták mára.
  Állítólag nehéz a gazdasági helyzet. És most ebben a nehéz gazdasági helyzetben több mint 500 milliárd forintért - mikor állítólag a szakadék szélére sodródott a költségvetés - elővesznek a fiókból 526 milliárdot.

  Megveszik a MOL-t, hogy majd az orosz cég helyett más irányba lehessen privatizálni. AKár 3 éven belül,szintén a nehéz gazdasági helyzetre való hivatkozással és a nemzeti együttműködés gazdasági konzultációját követően.

  A szemfényvesztők kormánya a szemünk előtt költ el több mint 500 milliárdot részvényekre közpénzből, amit aztán majd nyugdíjasoktól erbaolt, meg magnynugdíjpénztárakból kisöpört milliárdokét vásárolnak, hogy aztán legyen hova beültetni a fidesznyik kommiszárokat, vagy éppen Soros Gyuri bácsi, vagy Csáni Sanyi bácsi parancsa szerint tőzsdére dobnak.

  MIndenki beledöglik néhány tőzsdespekuláns kivételével ebben az országban. A megtakarítások ellopásából és a nyugdíjak lefaragásából TŐZSDÉZIK a kormány, hogy Boldizsárkának és a többi kockafejű napközisnek hízzon szépen a bankbetétje.

  Hogy is mondta Szíjjártó a magánnyugdíjpénztári megtakarítások elrablásakor? "A kormány nem engedheti meg, hogy az emberek megtakarításait eltőzsdézzék a pénztárak".

  Majd eltőzsdézik ők, mondom én.

  2004-ben a MOl részvények 11%-át 74 milliárd forintért adták el. Ez akkor rossz üzelt volt mondta Lázár Mózes fideszes ellenzéki képviselő. AZ eladást alapul véve - nem számolva a részvnyekkel való spekulációkból kihozható nyereségeket - a most megvásárolt MOL csomag amely 22% durván, olyan 150 milliárd forintért lett eladva, 7 évvel később pedig kb 250 milliárdért vásároljuk vissza a 74 milliárdért eladott részvényt.

  Hogy a szocik adták olcsón, vagy a mostani fideszes üzlet méregdrága? Mindenki döntse el maga szerint, de hogy az ország pénzével, a lakosság a nemzet vagyonával hazardíroznak egyesek az nyilvánvaló.

  http://www.privatbankar.hu/html/cikk/cikk.php?kommentar=10271

  A magyar emberek szeme előtt zajlik a hülyítés az ország szétrablása.

  A szocik eladják nyomott áron, egészen biztosan nyernek rajta a bennfentesek.
  Eltelik pár év cirkuszolással, jön egy cezaromán fidesz-éra és méregdrágán visszavásárolják a MOLt, amit persze a nyugdíjasokkal és a lakossággal fizettet meg a másik sehonnai banda. És az ország neház gazdasági helyzetben van ezért kell elvennünk mindenetek, amitek csak van c. fejezet következik.

  A két oldal összejátszik. Mindenki ellopja a magáét, csak éppen más az ideológia. Az egyik privatizál és úgy lop, míg a másik kihasználja az emberek elégedetlenségét, a másikra mutogat és úgy lop.

  Most éppen a nyugdíjpénztári megtakarításokból tőzsdéznek orbánék. Éppen több mint 500 milliárdot tőzsdéztek el, mondaná szíjjártó petike, ha a szocik vásárolták volna vissza.

  Ezt a dolgozók, a nyugdíjasok, a megtakarításokkal rendelkezőkkel akarják megfizettetni. Majd jön egy harmadik (talán ismét szoci) kormány, az meg szépen megint eladja szaréhúgyé, mert kell az országnak a bevétel nehogy összeomoljon a költségvetés, mert orbánék elköltötték az emberek pénzét.

  Értitek? Parasztvakítás az egész ezerrel! Így is úőgy is átvernek, ha nem teremtődik meg a képviselőkre nézve a felelősségrevonás és a visszahívhatóság rendszere. Ezek egyszerű, világos átlátható dolgok. Ahhoz, hogy láss, csupán nem kell elhinned amit a tv-kben, rádiókban hazudoznak szíjjártóék, vagy éppen gyurcsányék. Semmi mást nem kell tenned, csak fel kelni a fotelből, kitörölni a csipát a szemedből és máris látni fogod, hogy mit művelnek ezek a rabló brigantik az országban.

  Magyarország 20 éve rablók, tolvajok, széllhámosok kezében vergődik. A lakosság kivéreztetése folyik. Kell az országunk másoknak. Ez Orbán és Gyurcsány politikájának hazudozásának közös része.”
 • 87. Primax 2011. május 25. 11:01
  „Sorry, a #86-os - így - eléggé zagyvaság...
  Akit - mégis - érdekel :
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/05/25/az_allamnak_el_kell_adnia_mol-papirokat/”
 • 86. Primax 2011. május 25. 10:58
  „A MOL ( tegnapig ):
  Részvénynévérték (ezer Ft) Tulajdoni hányad (%)
  Külföldi befektetők 27 268 101 26,1
  Szurgutnyeftyegaz OJSC 22 179 488 21,2
  CEZ MH B. V. 7 677 285 7,3
  Oman Oil (Budapest) Limited 7 316 294 7,0
  Magnolia Finance 6 007 479 5,7
  ING Bank N. V. 5 220 000 5,0
  Crescent Petroleum 3 161 116 3,0
  Dana Gas PJSC 3 161 116 3,0
  OTP Bank Nyrt. 6 446 999 6,2
  Hazai intézmény/magánszemély 8 645 870 8,3
  Mol Nyrt. (saját részvények) 7 435 316 7,1
  Összesen: 104 519 064 100,0”
 • 85. gold12 2011. május 25. 09:26
  „Na erre kellettek a nyugdíjak, árvasági ellátás, özvegyi nyugdíjak, stb. Aztán, hogy viktor mit állít az kit érdekel? Hazudik, mint papagáj peti.”
 • 84. embertelen 2011. május 25. 09:24
  „Na narancsosok duplán lehet örülni. Visszaállamosítottátok a nyugdíjakat, a MOL-t, irány újra a szocializmus. Ma pedig a naptár szerint Orbán (még szerencse, hogy nem Orsós) napja van. Boldog ,,névnapozást" minden Orbán imádónak. Az utóbbi persze csak vicc, nem kell rá azonnal narancsban forgó szemmel reagálni. Tudjuk, hogy nem bírjátok hazudozó királyotok alázását.”
 • 83. AHA 2011. május 25. 07:18
  „Az is elgondolkodtató,hogy a Jobbikosok még a saját pártjukat is elárulják.
  Tudjátok ti sem vagytok különbek mint a komcsi ezek szerint.Nektek az sem jó ami a pártvezetésnek tetszik.

  Titeket kisgyerekek úgy neveznélek,hogy divatjobbikosok.
  Fingotok sincs semmiiről csak ellenezni mindent.Csak azért mert nem a Jobbik viszi véghez.”
 • 82. mir 2011. május 25. 06:49
  „Lehet neki örömködni de talán meg kellene nézni a többi tulajdonost:

  http://ir.mol.hu/hu/reszvenyesi-szolgaltatasok/tulajdonosi-struktura

  Szíjgyártóról meg inkább nem írok semmit :)”
 • 81. zeta62 2011. május 24. 23:13
  „Azért azt nézzétek meg, hogy is áll össze a MOL vezérkara, ki hogy kötődik kihez, hova is megy majd az az osztalék! :D”
 • 80. Dr.Lang 2011. május 24. 22:43
  „Ugathatnak a vorosok, meg kommentelhetnek itt ezerrel, de ez mar egy "done deal". Lejatszott meccs. Visszavasaroltak, kesz. Uj temat, elvtarskaim.”
 • 79. szil60 2011. május 24. 22:31
  „Ráadásul a MOL minimális mennyiséget termel az oroszoknál,a javát Pakisztánban és Irakban(kurdisztán)”
 • 78. mekkmester 2011. május 24. 22:30
  „lehet anyázni s szitkozódni, de végre valamit nem eladtunk, hanem visszavásároltunk...”
 • 77. coment 2011. május 24. 22:18
  „"Szijjártó Péter hangsúlyozta: nagy dolog, hogy az ország így már nem energiafüggő."

  Ez a nap vicce:))
  Ez tiszta hülyének néz benneteket...”
96 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik üdvözli a Mol-megállapodást

Hegedűs Tamás pozitívumként értékelte, hogy így a jövőben az állam érdemben befolyásolni tudja a Mol stratégiai döntéseit. Tovább olvasom