Kisalföld logö

2017. 04. 29. szombat - Péter 4°C | 14°C Még több cikk.

Orbán és a bankadó: nincs mozgástere a bankoknak

Orbán Viktor miniszterelnök a bankadó erre az évre tervezett részével kapcsolatban semmilyen változtatási lehetőséget nem lát, szerinte ez kiderül a benyújtott törvényjavaslatból is.

Orbán Viktor miniszterelnök a bankadó erre az évre tervezett részével kapcsolatban semmilyen változtatási lehetőséget nem lát, szerinte ez kiderül a benyújtott törvényjavaslatból is.

A Csányi Sándorral, az OTP elnök-vezérigazgatójával közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a kormányfő jelezte, hogy a jövő évben már valamivel több lesz, 2012-ben pedig nagy lesz a mozgástér, hiszen akkor már ki akarják vezetni a bankadót.

A bankadó 2011-es szabályait a jövő évre vonatkozó költségvetési törvényben kell, valamikor november táján tisztázni a miniszterelnök szerint, újabb tárgyalások eredményeként. Hangsúlyozta: a bankadóra a magyar költségvetés és gazdaság "sanyarú helyzete" miatt van szükség, de bevezetése átmeneti, időben korlátozott intézkedés. A kivezetés módja, ütemezése tárgyalások kérdése lehet, erről 2011 őszén, a 2012-es költségvetés készítésének keretében fognak megállapodni.

A költségvetés idei hiányának alakulásával kapcsolatban a miniszterelnök jelezte, hogy a Költségvetési Tanácsnál pozitívabban látja a helyzetet a kormány, ugyanakkor két bizonytalansági tényezőt lát. Az egyik a átadás-átvétel végleges szaldója, amely várhatóan augusztusban derül ki, a másik pedig az árvíz, az újjáépítés, a károk mértéke, ami nagyon komoly tétel.

A második akciótervet szeptemberben már a végleges átadás-átvételi összegzés birtokában tárhatja elő. Az árvízi kiadásokról azt mondta: a vigasztalanul nehéz helyzetben lévő embereken segíteni kell, ami a költségvetés kiadási oldalán elkerülhetlenül megjelenik. A teher csökkentése érdekében tárgyal a kormány a biztosítókkal és az EU-val. Hozzátette: a második akcióterv bejelentése előtt már nagyságrendileg korrekt számokat lehet mondani.

Csányi Sándor kifejtette: nem örül ugyan a bankadónak, de az OTP
jövedelmezősége elbírja a különadót, és hitelezési aktivitását sem kell emiatt visszafognia a következő években.

Leszögezte azt is: kizártnak tartja, hogy a jelenlegi helyzetben a bankok az ügyfelekre hárítsák a bankadó terheit.

Mivel nem tartózkodott Magyarországon a bankadó bejelentésekor, "kimaradt az első sokkból és az egyeztetési folyamatból, így nem volt részese egy sikertelen folyamatnak" - mondta az OTP elnök-vezérigazgatója. A 29 pontos akciótervben a bankvezér sok pozitív intézkedést lát, közöttük "elszomorítónak" csak a bankadót találta.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy azok a bankok, amelyek a bankadó miatt tőkepótlásra szorulnak lehet, hogy más utat választanak és a mérlegfőösszeg csökkentése mellett döntenek. Ez pedig a hitelezési aktivitás visszaesésével, a vállalkozások, a lakosság finanszírozásának visszaesésével, ezzel a GDP csökkenésével járhat. Remélte, hogy "ezt a hatásvizsgálatot elvégezte a kormány és ennek alapján hozta meg a döntését".

Olvasóink írták

82 hozzászólás
 • 82. máris 2010. július 29. 16:03
  „A 81 HOZZÁSZÓLÁSBÓL, CSAK 25 gjozsi88, ÉS Sagittarius 18 LEVELEZÉSE OLVASHATÓ !!!

  JÓL BÍRJÁTOK !!!!”
 • 81. gjozsi88 2010. július 24. 10:43
  „Sagi!
  De itt hagytunk nyitva kérdéseket, azaz itt nem válaszoltál meg konkrétumokat...!
  Mit is kellene folytatni a másik oldalon?
  Elölről kezdeni azt amiből eddig eljutottunk...?
  Talán érdemesebb lenne befejezni, ugyanis tőled csak azt tudtuk meg, hogy ti majd tudjátok és megoldjátok...!
  A hogyanra nincs válasz...!
  Pedig ez lenne a legfontosabb!”
 • 80. load 2010. július 24. 03:22
  „78. gjozsi88
  Elég volna a MaNem és a HírTv munkáslevelező tagozatának színvonalát csak egy kicsikét meghaladni, elolvasni egy Széchenyi István nevű magyar gróf Hitel című dolgozatát és akkor talán sikerülne nem ideológiai alapokon gondolkodni.
  http://www.privatbankar.hu/cikk/befektetes/az_s_p_is_lepett_csuszdan_a_forint_37811”
 • 79. Sagittarius 2010. július 23. 21:09
  „Józsikám!

  Látom áttoltad a biciklidet egy másik helyre, majd ott folytatjuk!”
 • 78. gjozsi88 2010. július 23. 18:44
  „A 76-ra!
  A baj az, hogy olyan elfogultak vagytok, hogy azt nem veszitek észre, hogy azon a bizonyos autópályán mindenki szembejön velünk!
  Azaz nem előre indultunk el, hanem a forgalommal szemben!
  Ráadásul még fel is vagytok háborodva, ha szólni mer ezért valaki!
  Ha nem hiszed, nézd meg az árfolyamot, a adataink romlását és olvasgasd a külföldi sajtót...!”
 • 77. gjozsi88 2010. július 23. 17:27
  „Sagi!
  A 73-ban csak összefoglaltam a megváltó kormány ötletbörzéjét...!
  Eredménye:
  Nem összetévesztendő a gazdasági világválsággal, ugyanis messze nem egyforma a két szitú, legfeljebb nektek!
  A hitelbesorolásunk lerontás elött, a befektetői bizalom romlik, az euró 285 fölött, pedig a nagy Lázár néhány napja még azt mondta, hogy majd meglátjuk a 29 pont elfogadása után,,,!
  Ennek ellenkezője történt, gyengült a forint!

  A nagy Viktor kitalálta, hogy nekünk nincs szükségünk az IMF-re, nekünk az unióval kell megegyezni...!
  Igen ám, csak erre akkor lenne lehetőség, ha lakosság valamilyen csoda folytán ,nagyon rövid idő alatt hihetetlen megtakarításra tenne szert, amiből az állam belföldről is tudná finanszirozni!
  Ez nincs, sőt a lakosság a bedöntött forint miatt egyre többet fizet a megváltók, áldásosnak nem nevezhető tevékenysége kapcsán!
  Mivel belföldi forrás nincs és nem látszik a horizonton, ezért az egyszerű embernek is látnia kell, hogy az unióval csak akkor lesz megállapodás, ha elötte az IMF-el is, különben senki nem finanszirozza az országot!
  Ha kimenne a multi netán nem fizetnénk vissza az adósságunkat, az nem legfőképp az IMF-nek, pénzvilágnak fájna elsősorban, hanem nekünk, ugyanis az IMF egyik nagyobb vezetője szivarzsebből is ki tudná fizetni az adósságunkat kis túlzással, de ha a befektetők egyszerűen nem fektetnek be, akkor a te általad vizionált gazdaság néhány év alatt lemarad a fejlődésben, emiatt elvesziti az eddigi piacait és hihetetlen visszaesés következik be és nem 1 millió új munkahely, hanem nem lesz 1 millió munkahely ebben az országban!”
 • 76. Sagittarius 2010. július 23. 08:59
  „75. load 2010.07.23. 00:18

  Tudod mi a legborzasztóbb!? Az hogy soha semmiből nem vagytok hajlandók, és nem tudtok tanúlni!
  Egyetlen tevékenységetek a mindig mindennek a megmagyarázása kidumálása, sőt a magyarázat megmagyarázása, netán ha kell a megyarázat magyarázatát is megmagyarázzátok! Ennyit tudtatok, tudtok, és tudni fogtok! Ez a tevékenység sajnos nem termel ehető értéket!

  Ti már megmutattátok!! .... és sunnyogjatok félre, hagyjátok a másikat dolgozni! Ha segíteni nem akartok, visszafele ne húzzátok az ország szekerét <moderálva..>”
 • 75. load 2010. július 23. 00:18
  „74. Sagittarius
  "Inkább beszélj arról, mi volt nálatok a gazdaságpolitika, amikor 310 Ft volt az EUR."
  Mondd, te átaludtad azt az időszakot?
  Akkor 1,7 millió amerikai ingatlan került árverésre.
  A bankok 473 milliárd dollár veszteséget könyveltek el, az eurozóna gyakorlatilag leállt.
  Pénzügyi válság volt, ami gazdasági világválságba fordult.
  2008 második negyedévében 0,2 %-al csökkent Európa gazdasági teljesítménye.
  Ezekről tényleg nem tudsz semmit?
  Megdöbbentő!”
 • 74. Sagittarius 2010. július 22. 18:07
  „Józsikám! (Ha már így összetegeződtünk)

  Ahogy mondtam, ne erőltesd az agyad, ezt Ti szoclibek soha nem fogjátok tudni ésszel feldolgozni!

  Majd a drága IMF visszajön, (inkább ne tegye) ha szeretné visszakapni a pénzét, vagy esetleg szeretné busás kamatra kihelyezni amit már nem tud megenni!
  Inkább vigyék magukkal a multijaikat is, és egyék azt a sok mocskot, amivel elárasztották a hazai piacot.

  Inkább beszélj arról, mi volt nálatok a gazdaságpolitika, amikor 310 Ft volt az EUR. Milyen intézkedésekkel erősítettétek a befektetői bizalmat??”
 • 73. gjozsi88 2010. július 22. 16:56
  „Sagi!
  Azért ment haza az IMF is, mert azt mondták, hogy gondolkodjatok még fiúk, ugyanis ez semmi!
  Se nem koherens, se nem szeretnénk finanszirozni...!
  Majd szóljatok, ha meggondoltátok!

  Nekik nem elég a handa-banda, csak neked!

  A Viktor közölte, hogy igazából az IMF -el nem is kell tárgyalnia a jövő évi költségvetésről, mert csak az Európai Unió az illetékes...!

  A baj csak az, hogy azt viszont nem tudta senkinek megmondani, hogy az IMF nélkül, a most látható befektetői bizalom elillanása mellett, miből finanszirozná az országot!
  Talán emlékszel korábban a Matolcsy azt mondta, hogy elöször lehívjuk a maradó 6 milliárdos IMF alapot...!
  Hát erre ők azt mondták: Nem!

  Majd monodott olyat is, hogy 10-20 milliárd is kellene....!
  Ezért tárgyalunk majd az IMF-el!

  Akkor most hogy is van ez?

  Itt hagyták a kormányt, mert azért ők álltak fel az asztaltól, utána kiderül, hogy igazából mi nem is akarunk tárgyalni velük!
  Csak valahogy nem kellene ennyire gyorsan változtatni az elképzeléseket, főként egy olyan kormánytól, aki 8 éve tudja mit akar!”
 • 72. Sagittarius 2010. július 21. 21:10
  „71. gjozsi88 2010.07.21. 17:09
  "....de arra a kérdésre rég nincs válaszod, hogy milyen eszközünk van!"

  Drága Józsikám! Most már nagyon izzadtságszagú a vergődésed. Ne erőlködj, nyugodj meg, neked most nem kell kormányoznod, sem kitalálni azt, hogy miképpen legyenek a dolgok. Jobb, ha nem is tudsz róla, úgy is csak belekötnétek bármi is legyen az!

  Hogy milyen eszköze van Viktornak?? Nagy, és kék eres! :-))Azt kapjátok meg!
  Ti folyamatosan ezt kérdezgetitek! Naná hogy nem tudjátok, hiszen akkor tisztességesen tudtátok volna kormányozni az országot. Nekem sem kell tudnom, az tökéletesen elég, ha Viktor tudja, és hüle lenne elárúlni nektek!! Mostanra tökéletesen kilettetek ismerve (nem volt nehéz az egysíkúságotok miatt) , lesztek megfelelően kezelve, már nem rúgtok labdába többé! weheheheeeee......”
 • 71. gjozsi88 2010. július 21. 17:09
  „Sagi!
  "De lesz ám, ha rajtatok, a multikon, a bankokon, és az idegen nagytőkéseken múlik!
  NEM FOGJUK HAGYNI!!"

  Te az Orbán kormányoz...!
  A nem fogjuk hagyni, az szlogen, de arra a kérdésre rég nincs válaszod, hogy milyen eszközünk van!

  A hitelesség evolúció nélkül!
  A leköszönő Bajnaiékat elismerte a világ, számos elismerő levelet meghívástz kapott, köztük az Obama!
  A Viktor eddig néhány pofont (Barrosó közölte vele, hogy 3,8, azután ő is kőbe véste, majd az IMF is itthagyta, hogy gondolkodjon, mert amit előadtak az roppant kevés és nem koherens) kapott és a világsajtó és elemzők szakemberek szerint:
  Kontár kormány Budapesten!

  A cégnél alkalmazott vagyok és addig lesz munkám, amig működik!
  Ha nem lesz aki megvegye a terméket, mert nem kap rá hitelt, vagy nem tud a cég fejleszteni a versenyhátrányt jelent és az olcsóbb külföldi kiszorit minket a külföldi piacról is, akkor elveszítem a munkám!
  A viktor ha szarba kerülök, ahogy az árvizkárosultak esetében is látjuk (konkrét segítség sehol, igéret az van), legfeljebb egy vizsgálóbizottságot hoz létre a parlamentbe, amitől nem leszek ki a vizből!

  A gazdasági világválságot azaz a Gyurcsány korszakot úgy éltük túl, hogy növekedett az export forgalmunk!
  a visszaesésünk juniustól van...!
  Azóta, mióta 265-ről 290 re lötték a forintot és a gazdaság élénkitést úgy képzelik el, hogy a finanszirozást felezik le...!
  No comment!”
 • 70. Sagittarius 2010. július 21. 09:20
  „68. load 2010.07.20. 23:32

  Azért csendben röhögök ám, hogy az előzőben felvázolt pénzügyi tranzakció (forint erősen tartása) jópár globális nagytőkésnek qrva sok pénzébe kerülhetett!! Weheheheheeeee...

  Most éppen ezt próbálják visszaszedni a kollaboráns maszoppal, élükön a xarházi mesterházival!!”
 • 69. Sagittarius 2010. július 21. 09:15
  „68. load 2010.07.20. 23:32
  "Egyébként már megmutatta.
  Azzal, hogy az EUR most 286 és nem 261, mint márciusban"

  No látod, ezt is csak a gyengébbek veszik be!
  Okosabbak tudták, hogy a szoclib vezetéssel összefonódott globális nagytőke a választások előtt úgy fogja mozgatni a kártyákat, hogy a forint erős legyen. (vettem is jópárszázezer EUR-t) Két okból is.
  1. Lehet verni a melleteket, és talán beveszi a nép hogy jól vezetitek az országot, és megnyeritek a választást. -ez nem jött össze!
  2. Ha még is a FIDESZ győzne a választáson azonnal oda lehet vágni, és a lapokat úgy mozgatni, hogy a forint szinte dugába dőljön. Ezzel ellehetetlenítve az új országvezetést, bosszút állva az embereken, és még ugyancsak verhetitek a nyálatokat, hogy bezzeg márciusban mi milyen jók voltunk!!

  Szóval ennyiből áll a Ti produkciótok, és semmi másból! Ti már megmutattátok aljas banda,.... most mi jövünk!!!! Éljen Viktor királysága!”
 • 68. load 2010. július 20. 23:32
  „67. Sagittarius
  Az ostobaság nem szokás, hanem állapot.
  Én kibírom a ... weheheheheee....-t, legfeljebb elcsodálkozom azon, hogy a magyar közoktatás milyen mélyre süllyedt.
  Köszönhetően Magyar Bálintnak, Hiller Istvánnak, Bozóky Andrásnak és persze Pokorny Zoltánnak, valamint az egyetemeknek, középiskoláknak.
  Te viszont látványosan demonstrálod is ezt.
  Egyébként már megmutatta.
  Azzal, hogy az EUR most 286 és nem 261, mint márciusban.”
 • 67. Sagittarius 2010. július 20. 22:47
  „66. load 2010.07.20. 22:38

  Minden mondatod ostobaság szokásod szerint, de azért egyre reagálok!
  A mondat pedig ez: "Rajtunk röhög a fél világ."

  Bizony rajtatok toszorodott szoclibeken röhög az egész világ! Én is úgy röhögök, írni is alig tudok....
  Ti megmutattátok!!! Weheheheheeee.....
  Most hagyjátok nyugodtan, hogy más is megmutathassa! Ha nem jön neki össze, úgy is újra ti jöttök!
  ..győzzétek kivárni... weheheheheee....”
 • 66. load 2010. július 20. 22:38
  „60. Sagittarius
  " ...ekkora hidegzuhanyt kaptak tőlünk Magyaroktól!?"
  A 290-es EUR/HUF árfolyam tényleg hidegzuhany az Uniónak?
  Igen, mert egyrészt aggódnak az EUR miatt, másrészt sajnálnak bennünket.
  Gyurcsány 4 év alatt követett el annyi baromságot, mint Orbánék 4 hét alatt.
  Lenyűgöző hatékonyság.
  Rajtunk röhög a fél világ.
  A hülyék után idiótákat válszatottunk.
  A magyarok indulatból szavaznak. Nem gondolkodnak, nem számolnak.
  Alávetett nép vagyunk (tisztelet a kivételnek).”
 • 65. Sagittarius 2010. július 20. 19:00
  „61. gjozsi88 2010.07.20. 15:08
  "290 ft az euró és ez lesz még rosszabb is!"

  De lesz ám, ha rajtatok, a multikon, a bankokon, és az idegen nagytőkéseken múlik!
  NEM FOGJUK HAGYNI!!

  Weheheheheee....., szerencsétlen, jónak dumálsz a padlássöprésről! Sajnos a nagyszüleim többször is megélték, többször is földönfutóvá tették őket az elvtársaid!

  A hitelesség bizony nagyban függ a pártállástól ahogyan az ábra mutatja!! Ha tetszik neked, ha nem!
  Vagy is ahogy a sepeciális evolúciós elméletem kimondja, nem azért lesz valakiből aljas, hiteltelen gazember, mert beáll a szocialisták közé, hanem éppen ellenkezőleg, azárt áll oda, mert már velejéig romlottnak született, és ott találja meg a magához hasonlókat!!

  "A világelit elött a szocik hitelesek!" Weheheheheee..., azok előtt biztosan akik éppen olyanok hiteltelen gazemberek mint ők, de rengeteg pénzük van, és uralják a világot. Pénzzel viszont becsületet nem lehet venni!!!!

  Visszaesett a céged forgalma?? Köszönd gyurcsányinak, a szocialistáknak, a bankoknak, és a világ nagytőkéseinek!! Remélem nem Viktort akarod felelőssé tenni, mert akkor csak részvétemet tudom számodra nyilvánítani. Ennél értelmesebbnek tűntél első olvasatban!”
 • 64. gjozsi88 2010. július 20. 16:37
  „"Ostobaság!! Valakinak végre a sarkára kell álni! Most táncoljon az IMF úgy, ahogyan mi fütyülünk, vagy egye meg amit megcsinált!"

  Egy okot, hogy ők perdüljenek táncra, ha kicserepesedett szánkkal fülyülni szeretnénk!”
 • 63. gjozsi88 2010. július 20. 15:16
  „még annyit:
  A pénzpiac soha nem pillanatnyi helyzetet értékel, hanem a várható jövöt kalkulálva végez kockázatelemzést!
  Ennek fényében fektet be!
  Ha nem, vagy nagy felárral, akkor a folyamatok nagyon károssá válhatnak!
  Gazdasági visszaeséssel jár, ami mindent maga után ránt!
  Persze a te kocsmapolitizálási kulturád ezt nem látja be!
  Ha a Soros félék nem fektetnének be, akkor semmid sem lenne, mert még a munkagépedet is hitelből vetted!
  A Sorosék ellenpólusa a Nemzeti bank, fiskális, monetáris politikával!
  Ha indokolt, akkor védve a forintot alkalmazza az eszközeit, védve a gazdaság teljesítőképesség, a finanszirozhatóságot, azaz szem elött tartja az érdekeinket!”
82 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi Kártya: három új hitelprogram

Az új Széchenyi hitelprogramokról szóló kormányhatározat szerint a kormány háromféle hitelprogramot… Tovább olvasom