Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Orbán akcióterve - Szakértői vélemények

A kormányfő által kedden bejelentett intézkedések összességében jó irányba mutatnak, a hazai vállalkozások versenyképességét erősítik - vélik szakértők.

A kormányfő által kedden bejelentett intézkedések összességében jó irányba mutatnak, a hazai vállalkozások versenyképességét erősítik, s az intézkedések hatására várhatóan tartható lesz az ez évre tervezett államháztartási hiány - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője az MTI-nek kedden, Orbán Viktor parlamenti beszédét követően.

Hozzátette, a bejelentett intézkedések az adórendszer átláthatóságát szolgálják és csökkentik az adóelkerülést.

A vezető elemző kiemelte: korábban részben az ígéreteivel, részben a politikusi nyilatkozatokkal a Fidesz-kormány nehéz helyzetbe lavírozta magát, ezek a tervezett intézkedések azonban összességében jónak mondhatóak, mert jelentősen emelik az adórendszer átláthatóságát. Az egykulcsos adórendszerre való áttérés a személyi jövedelemadó-rendszerben is kedvezően hat majd a transzparencia növelésére, s ez egyúttal a szuperbruttósítás korábbi gyakorlatától való elköszönést is jelenti.

Török Zoltán a családi adóztatás kétéves bevezetését, illetve az adójóváírás időközbeni kivezetését is jónak nevezte, hiszen az adójóváírás kivezetése átláthatóbbá teszi a rendszert, csökkenti a kivételeket, miközben a családi adózás révén bizonyos terheket mégiscsak mérsékelni fog a tervezett új adószisztéma. Hozzátette, természetesen sok függ az adórendszer részleteinek kidolgozásától.
A 16 százalékos szja-kulcs a vállalkozók számára azt is eredményezi, hogy nem lesz szükség trükkök alkalmazására. A korábbi adóztatás ugyanis rákényszerített egyes vállalkozói csoportokat bizonyos adóelkerülésre.

A vezető elemző a magyar kis- és középvállalkozások számára egyértelműen pozitívumnak nevezte a társasági adó 10 százalékos kedvezményes adókulcsa határának felemelését 50 millió forintról 500 millió forintra. Eddig ugyanis a magyar gazdaságban az érvényesült, hogy a multinacionális cégek könnyebben tudták elviselni az adóterheket, míg a kis- és középvállalkozások számos esetben adóelkerüléssel éltek, mivel a kedvezményes 10 százalékos kulcsot csak 50 millió forintos nyereséghatárig lehetett érvényesíteni. Az 500 millió forintra történő emelés egyértelműen az adóelkerülés ellen hat, egyúttal emeli a magyar kis cégek versenyképességét is.

A pénzintézeti szektor nagyarányú megadóztatását célzó intézkedésre Török Zoltán úgy reagált: "ez nem ördögtől való gondolat", sőt világtrendnek nevezhető a pénzintézeti szektor jelentősebb megadóztatása, extraadóval való sújtása. Az elemző rámutatott: egyelőre nem tudni, hogy ennek a magasabb adóztatásnak mi lesz az alapja, mert konkrét megítélése sokban függ a majd elfogadandó tényleges adószabálytól.

A közszféra bértömeg-gazdálkodását célzó intézkedéssel kapcsolatban megjegyezte: ez fontos lépés, ez sem "magyar találmány", hisz Európa kormányai Írországtól Romániáig élnek azzal a lehetőséggel, hogy bizonyos jövedelembefagyasztásokat, csökkentéseket hajtanak végre a közszférában a válságra való tekintettel.

Kifejtette: összességében tehát elmondható, hogy a tervezett intézkedések révén idén biztonsággal tartható lesz a tervezett GDP-arányos államháztartási hiány, sőt ez előrevetíti, hogy jövőre is a tervek szerint alakulhat a deficit. Emellett a magyar gazdaság versenyképessége egyértelműen javul, ami hozzájárulhat, hogy beinduljon a jelentősebb gazdasági növekedés az országban - emelte ki Török Zoltán.

Pozitív fogadtatás

A piac pozitívan fogadta a miniszterelnöki bejelentéseket, mivel azok a 3,8 százalékos államháztartási hiány tartását és a gazdasági növekedést ösztönzik - válaszolták az MTI által megkérdezett elemzők kedden.

A forint erősödött, a hozamok csökkentek a miniszterelnöki bejelentések nyomán, ami azt jelzi, hogy a piac pozitívan fogadta a miniszterelnök bejelentéseit - mondta Barcza György. A K&H Bank vezető elemzője szerint a tervezett takarékossági intézkedések a költségvetésben ma még meglévő 230 milliárd forintos kockázatot mérséklik, illetve pótolják összeget.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Samu János, a Concorde elemzője: bár számításai szerint az államháztartásban ebben az évben a bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékának megfelelő, közel 130 milliárd forintos kiigazítást kell végrehajtani ahhoz, hogy tartható legyen a 3,8 százalékos deficit. Jövőre pedig 1 százalékos kiigazításra van szükség ahhoz, hogy a konvergencia programban fogalt 3 százalékos hiány valósuljon meg.

Mindkét elemző úgy látja, hogy a Bajnai-kormány által képzett stabilitási és kamatkockázati tartalékot nem szükséges felhasználni a jelzett 3,8 százalékos idei hiánycél tartásához.

Ugyanakkor az elemzők további részleteket szeretnének tudni a bank, illetve a pénzügyi szektorra kivetett adóval kapcsolatban. Samu János, illetve a Concorde számításai szerint a profitra vetítve az új adó 32 százalék extra terhet jelent.

Barcza György szerint abból adódhat gond, ha a profitra vetítik ki az adót és az hat a bankok tőkeellátottságára, ami óvatosabb hitelezésre szoríthatja a pénzintézeteket.

Samu János hiányolta a miniszterelnöki beszédből az állami vállalatok adósságátvállalására vonatkozó elképzeléseket, hiszen ezekről a Fidesz kormányzati pozícióba került vezetői már többször ejtettek szót. Megjegyezte, ennek hatása az államháztartási hiányra 2-3 százalék lehet.

Olvasóink írták

 • 6. elemér 2010. június 11. 17:58
  „Mióta a cikk megjelent vagyis 3 napja a forint csak erösödött.

  http://www.xe.com/currencycharts/?from=HUF&to=EUR&view=1W

  A pénz intézeti szektor nagyarányú megadóztatására célzó intézkedésböl az a tapasztalat, hogy azt jól levizelik mikor arra sor kerül. Bankok viszont sipákolnak, és ugyanakkor örülnek majd, mert tudják az nekik rosszab is lehetne. A spanyolviaszt nem Mo.-n találták fel. A válságért persze a bankok felelössek és nemcsak az amcsi bankok. Az USA megmentette a bankokat nemcsak otthol, de világszerte. Erre igazán nem lett volna szükség, mert minden tudták hogy mit csináltak és miért. Amerikában ezt részletessen megvitatták pénzügyi szakértök a Charlie Rose TV Interjun. Miért van hátul a mokus farka ? Mert elöl van a mokus.;))

  "Samu János hiányolta a miniszterelnöki beszédből az állami vállalatok adósságátvállalására vonatkozó bla, bla, bla..."

  Ez jó vicc, szerintem itt lehet csalni és nem véletlenül is hiányos az.”
 • 5. targis 2010. június 09. 14:45
  „hát ha nem is nekik, de az OTP részvényeknél volt pár érdekes kötés. a bennfentesek, akik eladtak, azok mind az előző napi jó áron, akik vettek, nem vártak további esést, mert jó az üzleti érzékük, és megérezték, hogy akkor kell. de ez csak véletlen természetesen. a "régiek" még úgy fizették ki a kampányt, hogy a "nejed kft-je beszállíthat jó áron bármit", lehet, hogy ma már így működik.”
 • 4. _Zoli_ 2010. június 09. 12:51
  „2. hozzászólás Jandex 2010.06.09. 05:44

  Tökéletesen igazad van csak az a baj, hogy előtte nem szólnak nekünk!
  Csak egymás közt egyeztetnek!

  De már az is megfordult a fejembe hogy a Kósa és/vagy Szíjjártó Úrnak HUF-volt szüksége és kedvezőbb árfolyamon vissza akarta váltani a EUR-t vagy CHF egy részét.”
 • 3. hehe08 2010. június 09. 08:17
  „:)))) ez jó!!!!

  amúgy érdekes, hogy ahogy megjött az új segg úgy ugyanazon szakértőknek hogy meg tud változni a véleménye...... :)”
 • 2. Jandex 2010. június 09. 05:44
  „1. _Zoli_ 2010.06.08. 21:54
  Fogd fel úgy mint könnyű kereseti lehetőséget,a legények sajtótájékoztatója előtt devizát kell venni,másnap pedig kötvényt!:)”
 • 1. _Zoli_ 2010. június 08. 21:54
  „"A forint erősödött, a hozamok csökkentek a miniszterelnöki bejelentések nyomán, ami azt jelzi, hogy a piac pozitívan fogadta a miniszterelnök bejelentéseit"
  Aztán jobban megnézték és ismét gyengült ez is hozzátartozik csak ezt mért nem írták le!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reakció Orbán akciótervére - Nullszaldó

A 16 százalékos adókulcs közel 300-400 milliárd forint bevételkiesést jelenthet, az adójóváírás… Tovább olvasom